ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΝΕ
Εμπρακτη αλληλεγγύη στο λαό της Κούβας

Μιλάει στο "Ρ" ο Κύριλλος Παπασταύρου, επικεφαλής της αποστολής της ΚΝΕ, που αναχωρεί την ερχόμενη Τετάρτη για το κόκκινο Νησί, όπου θα βοηθήσει στην ανέγερση ενός Κέντρου Υγείας

Την ερχόμενη Τετάρτη, 21 Ιούλη, αναχωρεί η μπριγάδα εργασίας της ΚΝΕ για την Κούβα,όπου θα βοηθήσει στο χτίσιμο ενός Κέντρου Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ματάνσας. Η αποστολή πραγματοποιείται στα πλαίσια κοινής πρωτοβουλίας, που έχει αναλάβει η ΚΝΕ μαζί με τη Σοσιαλιστική Εργατική Γερμανική Νεολαία,την Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας και την ΕΔΟΝ Κύπρου.

Επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο Κύριλλος Παπασταύρου,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος, στη συνέντευξη που ακολουθεί, μιλά για τη σημασία που έχει ιδιαίτερα σήμερα η αλληλεγγύη στην Κούβα. "Από το διεθνές σκηνικό στο οποίο ζούμε, όπως αυτό διαμορφώθηκε και από τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια, φαίνεται ότι η αλληλεγγύη και η κοινή δράση των λαών, επιβάλλεται σαν μοναδική διέξοδος απέναντι στη "νέα τάξη πραγμάτων". Η Οργάνωσή μας εκφράζει την αλληλεγγύη της σε κάθε λαό που αντιστέκεται στον ιμπεριαλισμό. Ταυτόχρονα, για την Κούβα έχει μια σημασία παραπέρα: Είναι αλληλεγγύη στο σοσιαλισμό, στην προσπάθεια ενός λαού να οικοδομήσει το σοσιαλισμό στις αντίξοες συνθήκες που ζούμε, μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων, σε συνθήκες αποκλεισμού και επίθεσης από τις ΗΠΑ και γενικότερα τον ιμπεριαλισμό", τονίζει ο Κ. Παπασταύρου, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία, "όχι μόνο συμβολική αλλά και πρακτική", της αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα και στο λαό της.

- Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πώς συμβάλλει σ' αυτά τα πλαίσια;

- Οι Νεολαίες, που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη καμπάνια, δεν παίρνουν για πρώτη φορά μια τέτοια πρωτοβουλία, όπως η αποστολή μπριγάδας. Παλιότερα, και στα πλαίσια της ΠΟΔΝ έχουν ξαναγίνει ανάλογες ενέργειες. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, πέρα από το περιεχόμενο που έχει, δηλαδή την ενίσχυση, την οικονομική και έμπρακτη βοήθεια, που τα μέλη της αποστολής θα δώσουν με το χτίσιμο, τη δημιουργία του Κέντρου Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ματάνσας, έχει σημασία και γιατί είναι πρώτη φορά που παίρνεται μια τέτοια πρωτοβουλία από κοινού, από Νεολαίες που ιστορικά έχουν αποδείξει την αταλάντευτη στάση τους στην αντιιμπεριαλιστική πάλη και στη διεθνή αλληλεγγύη, στη συμπαράσταση στον κουβανικό λαό και γενικότερα στους λαούς που έρχονται σε αντιπαράθεση με τον ιμπεριαλισμό. Μ' αυτή την έννοια, έχει ιδιαίτερη σημασία, τόσο για τον κουβανέζικο λαό, όσο και για τις ίδιες τις Νεολαίες που συμμετέχουν, δεδομένου ότι προέρχονται από χώρες που έχουν ζήσει στην πράξη την ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Μήνυμα σε όλη τη νεολαία

- Ποια είναι η ιδιαίτερη συμβολή της ΚΝΕ, η προσπάθεια που έχει κάνει μέχρι τώρα και τι ανταπόκριση βρίσκει από τη νεολαία της χώρας μας;

- Ξεκινώντας από το τελευταίο, το γεγονός ότι η ΚΝΕ εδώ και χρόνια επέμενε στο ζήτημα της αλληλεγγύης με τη σοσιαλιστική Κούβα, επέδρασε και στη διαμόρφωση της συνείδησης της ελληνικής νεολαίας, που νιώθει οικεία αυτά τα ζητήματα και έχει εκφραστεί αντίστοιχα για τον κουρδικό και τον γιουγκοσλαβικό λαό.

Από την πρώτη στιγμή, μαζί με τις άλλες τρεις Νεολαίες, είδαμε "ζεστά" αυτή την πρωτοβουλία. Πήραμε μέτρα για την επιτυχία της μπριγάδας και ιδιαίτερα της οικονομικής ενίσχυσης. Εχει ανοιχτεί λογαριασμός στην Εθνική τράπεζα (αρ.155/344494 - 57) και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, θα αποδοθούν στο Πανεπιστήμιο, για να συμβάλουμε και οικονομικά στην ανέγερση του Κέντρου Υγείας. Ταυτόχρονα, με μια σειρά πρωτοβουλίες που πήραμε το προηγούμενο διάστημα και θα τις συνεχίσουμε - με εκδηλώσεις, αφίσες, κάρτες, που διακινούνται από τα μέλη της Οργάνωσης - στέλνουμε το μήνυμα για αλληλεγγύη στην Κούβα σε όλη την ελληνική νεολαία. Και πιστεύουμε ότι μπορεί να αγκαλιαστεί αυτή η προσπάθεια, από ακόμα περισσότερους νέους, να πάρει ακόμα πιο μαζικές διαστάσεις.

Μεγάλη τιμή η συμμετοχή στην μπριγάδα

- Είσαι επικεφαλής της αποστολής, που φεύγει στις 21 Ιούλη. Τι σημαίνει για τα μέλη της αποστολής να "χύσουν τον ιδρώτα τους", βοηθώντας ένα λαό που οικοδομεί το σοσιαλισμό;

- Νομίζω ότι πολλά μέλη της ΚΝΕ ονειρεύονται να επισκεφτούν την Κούβα, να βοηθήσουν μέσα από μια μπριγάδα εργασίας - όπως είναι η συγκεκριμένη - την προσπάθεια του κουβανικού λαού και ταυτόχρονα να γνωρίσουν μια χώρα, ένα λαό που καταφέρνει να αντιστέκεται στη "νέα τάξη πραγμάτων" να "χαλάει τη σούπα" των ιμπεριαλιστών. Ακόμα και η θέση της Κούβας είναι στο στόμα του λύκου, στην είσοδο των ΗΠΑ. Κι όμως, ο λαός της αντιστέκεται, αντιδρά με κάθε τρόπο στις προσπάθειες καθυπόταξής του. Η συμμετοχή μας δεν έχει μόνο συναισθηματική σημασία. Είναι βέβαια μεγάλη τιμή, να βοηθήσουμε σ' αυτήν την μπριγάδα. Αλλά σημασία έχει ότι αυτός ο λαός δεν παλεύει μόνο για το δικό του μέλλον και τη δικιά του προοπτική, παλεύει για τους λαούς όλου του κόσμου.

- Τι προγραμματίζει η ΚΝΕ σ' αυτά τα πλαίσια, από δω και πέρα;

- Στις 20 Ιούλη, ο Εργατικός Τομέας της ΚΝΕ προγραμματίζει μια εκδήλωση στην πλατεία Κάνιγγος - στα πλαίσια και του 25ου Φεστιβάλ - που θα αποτελεί κορύφωση της προσπάθειας και αποχαιρετισμό της μπριγάδας. Προφανώς, θα υπάρξουν και μια σειρά παραπέρα πρωτοβουλίες, γιατί η αλληλεγγύη στην Κούβα δε σταματάει εδώ.

Το στερνό "αντίο" στον Γιάννη

Μέσα σε βαθιά θλίψη η οικογένεια, οι φίλοι κι οι σύντροφοί του αποχαιρέτησαν χτες το μεσημέρι τον 19χρονο ΚΝίτη, Γιάννη Πεντεβή,που έχασε προχθές τη ζωή του στη θάλασσα του Πόρτο Ράφτη.

Απευθύνοντας το στερνό "αντίο", στον αγαπημένο σύντροφο, η Μαρία Ραγκούση,μέλος του ΣΠ Αθήνας της ΚΝΕ και γραμματέας της ΤΟ Περιστερίου, είπε:

"Είναι για όλους μας πολύ δύσκολο να το πιστέψουμε και να σου πούμε το τελευταίο "αντίο". Ενα είναι σίγουρο, ότι, το διάστημα που σε γνωρίσαμε μόνο καλά λόγια μπορούμε να πούμε για σένα. Ησουν ο σύντροφος, ο φίλος, το καλό παιδί, που όλους μας εμψύχωνες και αυτό που θυμόμαστε όλοι είναι το μόνιμα χαραγμένο χαμόγελο στα χείλη σου. Ησουν μπροστάρης στους αγώνες, θαρραλέος και πάλευες με όλες σου τις δυνάμεις γι' αυτό που πραγματικά πίστευες.

Τις τελευταίες μέρες ήσουν ιδιαίτερα χαρούμενος. Ησουν σίγουρος ότι είχες περάσει στις εξετάσεις και θα άρχιζε μια καινούρια ζωή για σένα, θα ανοίγονταν καινούριοι δρόμοι. Σύντροφε και φίλε, στη ζωή και στον αγώνα, μόνο μια υπόσχεση μπορούμε να σου δώσουμε, θα σε θυμόμαστε για πάντα και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γι' αυτό που κι εσύ πίστευες με τόσο πάθος. Είμαστε σίγουροι πως αυτό θες κι εσύ. Αλλωστε, πάντα μας έλεγες πως κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει αυτούς που έχουν δίκιο.

Σύντροφε Γιάννη, καλό ταξίδι... ".

Μνημόσυνο για τον Τάσο

Την Κυριακή 18 Ιούλη,στις 9:30 π.μ. στην εκκλησία της Αναλήψεως στο Νέο Κόσμο θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο μνημόσυνο του συντρόφου Τάσου Ξανθόπουλου.

Ο σύντροφος Τάσος έφυγε από κοντά μας πέρσι τον Ιούλη, αφού έδωσε για μήνες σκληρή μάχη για τη ζωή στο νοσοκομείο, μετά από το ατύχημα που είχε, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό πίσω του.

Στη διαδρομή του στην ΚΝΕ και το ΚΚΕ, πέρασε από πολλές στελεχικές θέσεις και ευθύνες. Ηταν μέλος του ΚΣ στην ανασυγκρότηση και μετά το 6ο Συνέδριο, μέχρι το θάνατό του μέλος του ΣΠ Αθήνας της ΚΝΕ και γραμματέας της ΤΟ Νοτίων Συνοικιών Αθήνας της ΚΝΕ. Το ΣΠ Αθήνας, οι σύντροφοι και οι φίλοι του στην Οργάνωση, τον θυμούνται πάντα με αγάπη.

Από

Από αναχώρηση προηγούμενης μπριγάδας, τον Ιούλη του 1996

"Κλείνει" το προξενείο στη Νυρεμβέργη

Την απόφαση της κυβέρνησης, που αφαιρεί το δικαίωμα από το επίτιμο προξενείο της Νυρεμβέργης να εκδίδει ελληνικά διαβατήρια, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Ενότητα Νυρεμβέργης (Γερμανία).

Στη Νυρεμβέργη και τα περίχωρά της ζουν πάνω από 16.000 Ελληνες μετανάστες και το επίτιμο (άμισθο) προξενείο Νυρεμβέργης - το μοναδικό επίτιμο στη Γερμανία - εξυπηρετεί πάνω από 25.000 Ελληνες στη Βόρεια Βαυαρία.

"Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης σημαίνει ουσιαστικά κλείσιμο του προξενείου, λόγω μείωσης των εσόδων του κατά 75% και το κυριότερο για τους Ελληνες μετανάστες ταλαιπωρία, αλλά και μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση μια και το πλησιέστερο προξενείο - Γενικό Προξενείο Μονάχου - βρίσκεται 200 χιλιόμετρα μακριά από τη Νυρεμβέργη", αναφέρει η καταγγελία.

"Το πολυπληθές ελληνικό στοιχείο στην περιοχή μας απαιτεί αντί της συρρίκνωσης του εδώ επίτιμου προξενείου την αναβάθμισή του σε κανονικό γενικό προξενείο".

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζονται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ στις γειτονιές της Αθήνας, και θα κλιμακωθούν μέσα στο καλοκαίρι, μέχρι την κορύφωση των εκδηλώσεων του 25ου Φεστιβάλ στις 16, 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια. Κάθε προφεστιβαλική εκδήλωση, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο την επικοινωνία της Οργάνωσης με πλατιά τμήματα νεολαίας, αποτελείπυρήνα αντίστασης και καταδίκης του ιμπεριαλισμού και των υποτακτικών του.

Αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Σήμερα, Πέμπτη:

- Στο Χολαργό,στο Αλσος της Περικλέους, απέναντι από το Δημαρχείο, στις 8μ.μ.

  • Παρασκευή 16/7:

- Στο Βύρωνα,στην πλατεία Τσιρακοπούλου, στις 7:30μ.μ.,με ομιλήτρια τη Χρυσούλα Αποστόλου,μέλος του ΚΣ

- Στην κεντρική πλατεία της Πετρούπολης,στις 8μ.μ.

- Στο Ψυχικό,πλατεία Αγ. Γεωργίου, στις 8μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ