ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι θα κάνετε με τα Ερευνητικά Κέντρα του ΥΠΕΘΑ;

Σχετική Ερώτηση για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Αλλη μία Ερώτηση για τα Ερευνητικά Κέντρα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας υπέβαλαν χτες για τον αρμόδιο υπουργό οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης και Νίκος Γκατζής.Στην Ερώτησή τους, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

"Μέχρι σήμερα το ΚΚΕ έχει υποβάλει σειρά Ερωτήσεων προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, σε μια προσπάθεια να διευκρινίσει τις προθέσεις του, σχετικά με τα Ερευνητικά Κέντρα του αντίστοιχου υπουργείου. Στις απαντήσεις που έχουν δοθεί, πέραν από την ασυνέχεια που τις χαρακτηρίζει, αφού σε κάθε μία αναπτύσσεται διαφορετικό σκεπτικό και προσδιορίζεται διαφορετική πρακτική, διαφαίνεται διάθεση αναβάθμισης των εν λόγω Κέντρων. Το δυσάρεστο είναι ότι η διάθεση αυτή για σειρά ετών έχει παραμείνει στο λεκτικό πεδίο, ενώ καμία ουσιαστική ενέργεια δεν έχει γίνει, αλλά, αντίθετα, τα Ερευνητικά Κέντρα αφήνονται να υποβαθμίζονται συνεχώς.

Απόδειξη του γεγονότος αυτού είναι ότι έχουν περάσει 4,5 χρόνια από την ψήφιση του Ν. 2292/95, στο άρθρο 27 του οποίου προβλεπόταν η έκδοση ΠΔ για την "Οργάνωση, Δομή και Λειτουργία των Ερευνητικών Κέντρων του ΥΠΕΘΑ". Προκειμένου να δικαιολογηθεί η αδράνεια στο θέμα αυτό, προβλήθηκαν διάφορες δικαιολογίες (βλ. προηγούμενες σχετικές Ερωτήσεις για το ίδιο θέμα), από τις οποίες καμιά πλέον δεν ευσταθεί (π.χ., έκδοση ΠΔ για ΕΠΥΕΘΑ και ΓΔΕ). Επιπλέον μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια για περαιτέρω νομική ρύθμιση, η οποία διαπιστώθηκε από κάποιο σημείο και μετά ότι απαιτείται. Αντίθετα, σχετική τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή, αποσύρθηκε κατά τη διαδικασία της ψήφισης (Αύγουστος 1998).

Μετά από τα πιο πάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

- Πόσα χρόνια απαιτούνται για να επιτευχθεί η αναβάθμιση των Ερευνητικών Κέντρων του ΥΠΕΘΑ και να εφαρμοστεί ο Ν.2292/95;

- Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί μέχρι σήμερα ο γενικός διευθυντής της αρμόδιας διεύθυνσης (ΓΔΑΒΕΤ), προκριμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των Ερευνητικών Κέντρων που χρονίζουν;

- Πόσο επιστημονικό προσωπικό έχει παραμείνει στα Ερευνητικά Κέντρα του ΥΠΕΘΑ και πόσα χρόνια έχει να προσληφθεί εξειδικευμένο προσωπικό και ποια είναι η εργασιακή του κατάσταση;

- Τα ΠΔ που ετοιμάζονταν πότε θα ολοκληρωθούν;".

ΒΟΥΛΗ
Προεδρικοί έπαινοι στον Στρ. Κόρακα

Μετά από μία αδιάκοπη παρουσία 14 ετών στο Κοινοβούλιο, ο Στρ. Κόρακας παραιτήθηκε χτες από τη θέση του βουλευτή, λόγω της εκλογής του στο Ευρωκοινοβούλιο κατά τις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Διαβάζοντας την επιστολή παραίτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, στην αρχή της χτεσινής συνεδρίασης της Βουλής, ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης έπλεξε το εγκώμιο του παραιτηθέντος βουλευτή, τονίζοντας:

"Θέλω να πω ότι αισθάνομαι ειλικρινή λύπη, διότι ο κ. Κόρακας, ελπίζω όχι οριστικώς, εγκαταλείπει το Κοινοβούλιό μας, στο οποίο διακρίθηκε για την εξαιρετική εργατικότητα και συνέπεια στις θέσεις, στις απόψεις του και την όλη του παρουσία με τον εαυτό του και με τις αρχές του κόμματος, το οποίο εκπροσωπούσε εδώ.

Θα ήθελα να μνημονεύσω εξαιρετικά το παράδειγμά του, διότι θεωρώ ότι ο θεσμός ο κοινοβουλευτικός αναδεικνύεται και ενισχύεται το κύρος του, ανάλογα με την πολυφωνία που εκφράζεται μέσα σε αυτό το Σώμα και με τη συνέπεια με την οποία τοποθετούνται και εκφράζονται τα μέλη του, αλλά και με την παρουσία τους σε όλες τις εργασίες του Κοινοβουλίου και με την άοκνη προσπάθειά τους, ώστε να ανταποκρίνεται ως σύνολο το Κοινοβούλιο και καθένας βέβαια από τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού στις προσδοκίες του εκλογικού σώματος".

Τη θέση του Στρ. Κόρακα καταλαμβάνει ο σημερινός αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Στ. Σκοπελίτης ο οποίος θα ορκιστεί την ερχόμενη βδομάδα.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ
Θα λυθούν τα προβλήματά του;

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Στα προβλήματα που αφορούν το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών (ΚΕΑ), αναφέρονται σε Eρώτηση, που κατέθεσαν για τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος και Μπάμπης Αγγουράκης.Στην ερώτησή τους οι ερωτώντες βουλευτές σημειώνουν:

"Το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών (ΚΕΑ), που σήμερα έχει έδρα το Ελληνικό, στα 75 χρόνια λειτουργίας του έχει να παρουσιάσει ένα σημαντικό έργο για την Πολεμική Αεροπορία.

Σήμερα κάνει γενικές επισκευές στα αεροσκάφη F4-Φάντομ, περιοδικές επιθεωρήσεις και επισκευές στα πυροσβεστικά CL215, σε όλους τους τύπους των ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας, σε μεταγωγικά YS 11A κ.ά. Ακόμη, διαθέτει συνεργεία κατασκευών - επιμεταλλώσεων - έλικες και όλων των παρελκομένων αεροσκαφών. Λειτουργεί δε σαν μονάδα άμεσης επέμβασης για την Πολεμική Αεροπορία, στέλνοντας εξειδικευμένους τεχνικούς σε ομάδες για αποκατάσταση ζημιών σε όλες τις μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, είναι μέσα στον προγραμματισμό και σχεδιασμό του υπουργείου:

α) Να ενισχυθεί με τεχνικό προσωπικό το εργοστάσιο;

β) Να χρηματοδοτηθεί για τη διερεύνηση των δραστηριοτήτων του στον συσκευαστικό και κατασκευαστικό τομέα;

γ) Να αμειφθούν οι τεχνικοί με ένα αξιοπρεπές σε ύψος επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας για την προσφορά τους;".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ