ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παγκρήτια αντιπολεμική εκδήλωση στη Σούδα
  • Οι 4 επιτροπές ειρήνης της Κρήτης διοργανώνουν, την Κυριακή 18 Ιούλη, διαδήλωση στην αμερικανική βάση της Σούδας
  • Η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής σε μαζική συμμετοχή

Μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση - πορεία - διαδήλωση, στη βάση της Σούδας, πραγματοποιούν την Κυριακή 18 Ιούλη οι Κρητικοί, ενάντια στον πόλεμο, στο ΝΑΤΟ, στις βάσεις και για να σταματήσει η ελληνική συμμετοχή στο στρατό κατοχής στα Βαλκάνια. Την εκδήλωση διοργανώνουν οι 4 επιτροπές ειρήνης της Κρήτης, που καλούν τους νέους, τους εργάτες, τους αγρότες και τους επαγγελματίες να συγκεντρωθούν στις 5.30 το απόγευμα στην πλατεία Αγοράς Χανίων, απ' όπου θα ακολουθήσει πορεία - διαδήλωση στη Βάση της Σούδας.

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής να συμμετέχει μαζικά, υπογραμμίζοντας, μεταξύ των άλλων:

"Κανείς δεν πρέπει να εφησυχάσει. Κανείς δεν πρέπει να επαναπαυτεί με τη συμφωνία που υπογράφτηκε για το σταμάτημα των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας, από τη στιγμή που εγγυητής της "ειρηνευτικής" συμφωνίας είναι το ΝΑΤΟ, ο παράγοντας που ευθύνεται και κήρυξε τον πόλεμο.

Αντίθετα, πρέπει να επαγρυπνούμε και να βρισκόμαστε στο πόδι, γιατί η πραγματική "βαλκανιοποίηση" τώρα αρχίζει. Το μοίρασμα των αγορών και της λείας ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και ο ανταγωνισμός τους μπορεί να οδηγήσει σε διαλυτικές πιέσεις σε ολόκληρη την περιοχή, σε γενικευμένη αλλαγή των συνόρων, σε απειλή κήρυξης νέου πολέμου για να πετύχουν πλήρη υποταγή στα σχέδιά τους.

Οι εξελίξεις αυτές, μας αφορούν σαν χώρα, σαν νησί. Ηδη, δρομολογούνται διαδικασίες νομιμοποίησης της διχοτόμησης του Αιγαίου και της Κύπρου, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου για νέες επεμβάσεις στην περιοχή και σε βάρος της χώρας μας, με την αξιοποίηση και των όποιων διαφορών υπάρχουν και καλλιεργούνται με την Τουρκία.

Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία και η συμφωνία που επιβάλανε οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δείχνει στον κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο, τι είδους ειρήνη θέλουν οι ιμπεριαλιστές στα Βαλκάνια, τι σημαίνει το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο υπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση, ποιοι είναι οι αληθινοί σκοποί της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στον αιώνα που ετοιμαζόμαστε να μπούμε.

Το ΚΚΕ, για μια ακόμα φορά, καταγγέλλει την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης σαν επικίνδυνη, γιατί με προθυμία συμμετέχει σ' όλα αυτά τα ιμπεριαλιστικά επεκτατικά σχέδια, προκειμένου να υλοποιήσει τις επιδιώξεις της και να δυναμώσει την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή. Συμφώνησε με όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ανταποκρίθηκε πρόθυμα στις απαιτήσεις τους για στήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, τώρα τρέχει να εξασφαλίσει ένα καλό μερίδιο για την ελληνική πλουτοκρατία στο μοίρασμα της λείας.

Είναι ιστορικές οι ευθύνες, που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν είναι όμως και άμοιρα ευθυνών τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που καλλιεργούν αυταπάτες ότι το ΝΑΤΟ διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και αυτά που προωθούν ραγιάδικες αντιλήψεις, πως η αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ και η αντίσταση στο νέο δόγμα και στις επιλογές του είναι επικίνδυνα πράγματα.

Η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία του νησιού να απομονώσουν αποτελεσματικά τους εκφραστές της υποταγής και τους κήρυκες της υποτέλειας. Είναι ήδη γνωστό ότι το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα ανανεώσει την υπογραφή της για την παραμονή των βάσεων. Καλεί τα υπόλοιπα κόμματα να τοποθετηθούν δημόσια υπέρ του αιτήματος να μην υπογράψει η κυβέρνηση συμφωνία παραμονής των βάσεων και να συμβάλουν στο δυνάμωμα του αντιΝΑΤΟικού, αντιπολεμικού μετώπου δράσης που έχει αναπτυχθεί στο νησί.

Καλεί τους κομμουνιστές να πρωτοστατήσουν στην κινητοποίηση του λαού και της νεολαίας, την Κυριακή 18 Απρίλη, στην πορεία - διαδήλωση που οργανώνουν οι 4 επιτροπές ειρήνης της Κρήτης στην αμερικάνικη βάση της Σούδας.

Να απαιτήσουν να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να σταματήσει η ελληνική συμμετοχή στο στρατό κατοχής. Να γυρίσει πίσω η ελληνική ταξιαρχία από το Κοσσυφοπέδιο.

Να φύγουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις, που μετατρέπουν τη χώρα μας σε κέντρο πολεμικών και κατασκοπευτικών επιχειρήσεων κατά γειτονικών λαών και να μην υπογράψει η κυβέρνηση την ανανέωση της συμφωνίας παραμονής των βάσεων.

Ολοι την Κυριακή, 18 Ιούλη, ώρα 5.30 μμ, στην πλατεία Αγοράς των Χανίων και πορεία - διαδήλωση στη βάση της Σούδας".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κατατέθηκε μήνυση για την επίθεση των ΜΑΤ στο λιμάνι

Χρ. Κόφας: Εδωσαν εξετάσεις πίστης και υποταγής στον Αμερικανό τοποτηρητή, κ. Ουίλιαμ Κοέν, που επισκέφθηκε τη χώρα μας και απέδωσε εύσημα στην κυβέρνηση για τις διευκολύνσεις που παρείχε και παρέχει στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις

Μήνυση κατά των επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, που έδωσαν την εντολή για την απρόκλητη και βάρβαρη επίθεση με χημικά αέρια το βράδυ της Κυριακής 11 Ιούλη, εναντίον χιλιάδων νεολαίων διαδηλωτών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που αντιδρούσαν στη δράση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και τη χρησιμοποίηση του λιμανιού για τη διέλευση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων,υπέβαλαν χτες ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Χρήστος Κόφφας και ο γραμματέας της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ Σωκράτης Παπαδόπουλος.

Η μήνυση υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και στρέφεται κατά του Αθανάσιου Γκίτσα,ταξίαρχου, διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης (πρώην ΜΑΤ) και του Νικόλαου Αθανασόπουλου Α υποδιευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης. Οι μηνυτές ζητούν την ποινική δίωξη και την τιμωρία, σύμφωνα με τον ποινικό νόμο, των δύο αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, γιατί με τις ενέργειές τους περιφρόνησαν κάθε έννοια δημοκρατικότητας και στράφηκαν ενάντια στα κοινωνικά, πολιτικά και ατομικά δικαιώματα των διαδηλωτών, χρησιμοποιώντας βία. Ως μάρτυρες, για την εξέταση της υπόθεσης, προτείνονται ο Κ. Ζουράρις πολιτειολόγος, η Λ. Κανέλλη δημοσιογράφος και ο Χ. Σαπουνάς,ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου υγρών καυσίμων, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πύλη 11 του λιμανιού, όπου εκδηλώθηκε η επίθεση και κινδύνεψε να τιναχτεί στον αέρα.

Στη μήνυση περιγράφονται οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε "η δολοφονική και απρόκλητη επίθεση, χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση, με τη χρησιμοποίηση δακρυγόνων, χημικών αερίων και τοξικών ουσιών. Η χρήση των οποίων προκάλεσε στους συγκεντρωμένους εγκαύματα, αναπνευστικά προβλήματα, εκδορές κλπ. Η χρήση των παραπάνω μέσων συνεχίστηκε και μετά την αναγκαστική υποχώρηση των διαδηλωτών από το σημείο και πέραν όλων των άλλων προκάλεσαν κίνδυνο για τη ζωή των διωκόμενων, μεταξύ των οποίων υπήρχαν νήπια, έφηβοι, καθώς και υπερήλικες...".

Με δήλωσή του, ο Χρ. Κόφφας κατήγγειλε πως "ήταν μια επίθεση προσχεδιασμένη, απέναντι σε μια διαδήλωση ειρηνική, που είχε ως αίτημα να επιτραπεί η πραγματοποίηση πορείας στο χώρο του λιμανιού, που θεωρούμε έδαφος της ελληνικής επικράτειας. Εγινε, ενώ βρισκόμαστε στη φάση των διαπραγματεύσεων. Οι αστυνομικές δυνάμεις, με εντολή των ανωτέρω και με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, έδωσαν εξετάσεις πίστης και υποταγής στον Αμερικανό τοποτηρητή, κ. Ουίλιαμ Κοέν, που επισκέφθηκε τη χώρα μας και απέδωσε εύσημα στην κυβέρνηση για τις διευκολύνσεις που παρείχε και παρέχει στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις".

Μάλιστα, σημείωσε πως αυτή η επιχείρηση της Αστυνομίας έχει τελείως καινούρια χαρακτηριστικά. "Κατά τη γνώμη μας - είπε ο Χρ. Κόφφας - ήταν μια επίθεση που σηματοδοτούσε από την πλευρά της κυβέρνησης πως θα χτυπήσει, όσο γίνεται, το κίνημα που αναπτύσσεται ευρύτερα κάτω από την όξυνση των προβλημάτων στη χώρα μας. Ομως, διάλεξε λάθος δρόμο να στείλει το μήνυμα. Οι αντιδράσεις θα συνεχιστούν. Το κύμα της λαϊκής δυσαρέσκειας διογκώνεται".

Τέλος, διευκρίνισε πως η πρώτη ευθύνη ανήκει, φυσικά, στην κυβέρνηση. Σημείωσε, όμως, πως υπάρχουν ευθύνες και στους επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης, που έδωσαν την εντολή και δημόσια το αναγνώρισαν, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Ολοκληρώνονται οι τελευταίες προετοιμασίες

Η Αθήνα ολοκληρώνει τις όποιες προετοιμασίες πριν την εκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Χτες στο υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε η "τελευταία" σύσκεψη μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακών παραγόντων πριν οι αρμόδιες επιτροπές προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν οι Επιτροπές των δύο χωρών θα συναντηθούν στις 26 - 27 του Ιούλη στην Αγκυρα. Ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί ένα μήνα αργότερα στη Θεσσαλονίκη.

Οπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις επαφές των επιτροπών, θα περιγράψει και τις δυνατότητες που έχει η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει το διάλογο από τα επιμέρους και "ανώδυνα" θέματα στα πολύπλοκα και σοβαρά που συνθέτουν τις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ελληνική κυβέρνηση, κατ' απαίτηση των Ευρωπαίων εταίρων της και των Αμερικανών συμμάχων της, προχωρά προς το τραπέζι του διαλόγου με τη μέγιστη καλή θέληση, καθώς είναι έτοιμη να συμβάλει στην προώθηση των Ευρωτουρκικών σχέσεων με την άρση των επιφυλάξεων για το χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως εντάξιμης στην ΕΕ χώρας. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εγκαταλείψει τη θέση σύμφωνα με την οποία "δε νοείται διάλογος με την Τουρκία, όσο η Αγκυρα επιμένει στις απόψεις της περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο και δεν αναγνωρίζει τη Γενική Δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης".

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, εκτός των ελληνοτουρκικών, συζητήθηκαν ακόμη, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, "οι εξελίξεις που υπάρχουν στα Βαλκάνια και η προετοιμασία του Συμφώνου Σταθερότητας και της Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων".

Εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) διοργανώνει 10ήμερη εκδρομή, από τις 23 του Ιούλη έως και την 1η Αυγούστου, στην Ηπειρο, με έδρα το παραλιακό χωριό Καστροσυκιά Πρέβεζας. Στην εκδρομή περιλαμβάνονται και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλεφωνήστε στα τηλ.: 8810.074 ή 8810.046, από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ