Παρασκευή 16 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παγκρήτια αντιπολεμική εκδήλωση στη Σούδα
  • Οι 4 επιτροπές ειρήνης της Κρήτης διοργανώνουν, την Κυριακή 18 Ιούλη, διαδήλωση στην αμερικανική βάση της Σούδας
  • Η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής σε μαζική συμμετοχή

Μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση - πορεία - διαδήλωση, στη βάση της Σούδας, πραγματοποιούν την Κυριακή 18 Ιούλη οι Κρητικοί, ενάντια στον πόλεμο, στο ΝΑΤΟ, στις βάσεις και για να σταματήσει η ελληνική συμμετοχή στο στρατό κατοχής στα Βαλκάνια. Την εκδήλωση διοργανώνουν οι 4 επιτροπές ειρήνης της Κρήτης, που καλούν τους νέους, τους εργάτες, τους αγρότες και τους επαγγελματίες να συγκεντρωθούν στις 5.30 το απόγευμα στην πλατεία Αγοράς Χανίων, απ' όπου θα ακολουθήσει πορεία - διαδήλωση στη Βάση της Σούδας.

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής να συμμετέχει μαζικά, υπογραμμίζοντας, μεταξύ των άλλων:

"Κανείς δεν πρέπει να εφησυχάσει. Κανείς δεν πρέπει να επαναπαυτεί με τη συμφωνία που υπογράφτηκε για το σταμάτημα των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας, από τη στιγμή που εγγυητής της "ειρηνευτικής" συμφωνίας είναι το ΝΑΤΟ, ο παράγοντας που ευθύνεται και κήρυξε τον πόλεμο.

Αντίθετα, πρέπει να επαγρυπνούμε και να βρισκόμαστε στο πόδι, γιατί η πραγματική "βαλκανιοποίηση" τώρα αρχίζει. Το μοίρασμα των αγορών και της λείας ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και ο ανταγωνισμός τους μπορεί να οδηγήσει σε διαλυτικές πιέσεις σε ολόκληρη την περιοχή, σε γενικευμένη αλλαγή των συνόρων, σε απειλή κήρυξης νέου πολέμου για να πετύχουν πλήρη υποταγή στα σχέδιά τους.

Οι εξελίξεις αυτές, μας αφορούν σαν χώρα, σαν νησί. Ηδη, δρομολογούνται διαδικασίες νομιμοποίησης της διχοτόμησης του Αιγαίου και της Κύπρου, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου για νέες επεμβάσεις στην περιοχή και σε βάρος της χώρας μας, με την αξιοποίηση και των όποιων διαφορών υπάρχουν και καλλιεργούνται με την Τουρκία.

Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία και η συμφωνία που επιβάλανε οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δείχνει στον κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο, τι είδους ειρήνη θέλουν οι ιμπεριαλιστές στα Βαλκάνια, τι σημαίνει το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο υπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση, ποιοι είναι οι αληθινοί σκοποί της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στον αιώνα που ετοιμαζόμαστε να μπούμε.

Το ΚΚΕ, για μια ακόμα φορά, καταγγέλλει την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης σαν επικίνδυνη, γιατί με προθυμία συμμετέχει σ' όλα αυτά τα ιμπεριαλιστικά επεκτατικά σχέδια, προκειμένου να υλοποιήσει τις επιδιώξεις της και να δυναμώσει την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή. Συμφώνησε με όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ανταποκρίθηκε πρόθυμα στις απαιτήσεις τους για στήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, τώρα τρέχει να εξασφαλίσει ένα καλό μερίδιο για την ελληνική πλουτοκρατία στο μοίρασμα της λείας.

Είναι ιστορικές οι ευθύνες, που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν είναι όμως και άμοιρα ευθυνών τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που καλλιεργούν αυταπάτες ότι το ΝΑΤΟ διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και αυτά που προωθούν ραγιάδικες αντιλήψεις, πως η αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ και η αντίσταση στο νέο δόγμα και στις επιλογές του είναι επικίνδυνα πράγματα.

Η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία του νησιού να απομονώσουν αποτελεσματικά τους εκφραστές της υποταγής και τους κήρυκες της υποτέλειας. Είναι ήδη γνωστό ότι το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα ανανεώσει την υπογραφή της για την παραμονή των βάσεων. Καλεί τα υπόλοιπα κόμματα να τοποθετηθούν δημόσια υπέρ του αιτήματος να μην υπογράψει η κυβέρνηση συμφωνία παραμονής των βάσεων και να συμβάλουν στο δυνάμωμα του αντιΝΑΤΟικού, αντιπολεμικού μετώπου δράσης που έχει αναπτυχθεί στο νησί.

Καλεί τους κομμουνιστές να πρωτοστατήσουν στην κινητοποίηση του λαού και της νεολαίας, την Κυριακή 18 Απρίλη, στην πορεία - διαδήλωση που οργανώνουν οι 4 επιτροπές ειρήνης της Κρήτης στην αμερικάνικη βάση της Σούδας.

Να απαιτήσουν να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να σταματήσει η ελληνική συμμετοχή στο στρατό κατοχής. Να γυρίσει πίσω η ελληνική ταξιαρχία από το Κοσσυφοπέδιο.

Να φύγουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις, που μετατρέπουν τη χώρα μας σε κέντρο πολεμικών και κατασκοπευτικών επιχειρήσεων κατά γειτονικών λαών και να μην υπογράψει η κυβέρνηση την ανανέωση της συμφωνίας παραμονής των βάσεων.

Ολοι την Κυριακή, 18 Ιούλη, ώρα 5.30 μμ, στην πλατεία Αγοράς των Χανίων και πορεία - διαδήλωση στη βάση της Σούδας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ