ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συλλαλητήριο αντίστασης!

Κλιμάκια συνδικαλιστών "οργώνουν" τους χώρους δουλιάς για το σημερινό συλλαλητήριο στις 8μμ, στο άγαλμα του Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη

"Οργώνουν" κυριολεκτικά τη Θεσσαλονίκη,τα κλιμάκια συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ,ενόψει του αποψινού συλλαλητηρίου στις 8μμ, στο Αγαλμα του Βενιζέλου,μεταφέροντας το κάλεσμα της αντίστασης και του αγώνα σε εργοστάσια, δημόσιες υπηρεσίες, οικοδομές, ξενοδοχεία, αγορές. Χθες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ επισκέφθηκαν το εργοστάσιο της ΓΕΔΥ και μίλησαν στους απεργούς εργαζόμενους, οι οποίοι αποφάσισαν να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο και να απευθύνουν χαιρετισμό.

Περιοδεία πραγματοποιήθηκε και στη ζυθοποιία "Χένινγκερ" στο εργοστάσιο "Κάρτον Πακ" και στα "Ελληνικά Πετρέλαια".Οι εργαζόμενοι στους χώρους αυτούς ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και όλοι συμφώνησαν ότι η κατάσταση "δεν πάει άλλο" και ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί μαχητικά και αποφασιστικά.

Κλιμάκιο στελεχών της Ενωσης Ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζομένων στο δημόσιο τομέα,περιόδευσε στα περισσότερα ξενοδοχεία του κέντρου της πόλης και πραγματοποίησε συγκεντρώσεις στα μεγαλύτερα απ' αυτά, όπως ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΛΛΑΣ, ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΕΑΝ ΠΑΛΛΑΣ, ΚΑΨΗΣ κ. ά., καθώς και στα κεντρικά καταστήματα του ΙΚΑ.Παρά τη φανερή τρομοκρατία που επικρατεί στα περισσότερα ξενοδοχεία της πόλης, το κλίμα ανάμεσα στους εργαζόμενους ήταν πολύ θετικό για το ΠΑΜΕ και τη σημερινή κινητοποίηση. Την ίδια ώρα, συνταξιούχοι του ΙΚΑ βγήκαν εξόρμηση στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης, καλώντας το λαό να συστρατευθεί με το ΠΑΜΕ και να παλέψει για τα προβλήματά του.

Σήμερα το πρωί συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ οργανώνουν περιοδείες στην περιοχήΒαρδάρη,σε εργοστάσια, υπηρεσίες και στον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας για την ανταπόκριση των εργαζομένων στους χώρους όπου περιόδευσαν, ο Χάρης Κουτσουράς,μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης,τόνισε: "Η σημερινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη αποτελεί μια προσπάθεια προώθησης του αγώνα για λύσεις στα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τους εργαζόμενους, όπως η ανεργία, τα προβλήματα που σχετίζονται με την κοινωνική ασφάλιση και το κυρίαρχο πρόβλημα για τη Θεσσαλονίκη, που είναι η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της πόλης.

Οι συνάδελφοι συνδικαλιστές και εργάτες με τους οποίους συζητήσαμε, έδειξαν ότι κατανοούν το πρόβλημα με το κλείσιμο των παραγωγικών μονάδων. Οτι δηλαδή η κατάσταση αυτή αποτελεί ένα γενικότερο κοινωνικό πρόβλημα. Μ' αυτή την έννοια πιστεύω, ότι το συλλαλητήριο θα έχει επιτυχία και θα αποτελέσει μια πρώτη απάντηση των εργαζομένων στις αναμενόμενες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στη φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης".

"Ως γνωστό - κατέληξε ο Χάρης Κουτσουράς - το βήμα της ΔΕΘ χρησιμοποιείται κάθε χρόνο από την κυβέρνηση για εξαγγελίες "έργων" που δεν πραγματοποιούνται ποτέ. Φέτος όμως, οι εργαζόμενοι της πόλης θα δώσουν την πρέπουσα απάντηση στην υποσχεσιολογία του πρωθυπουργού, την ημέρα των εγκαινίων της Εκθεσης".

ΟΤΟΕ
"Σαβουάρ βιβρ" για τις εξαγορές

Πρόταση της ΟΤΟΕ για θεσμικό πλαίσιο εξαγορών - συγχωνεύσεων, υπέρ του... "υγιούς ανταγωνισμού"

Προκειμένου να υπάρξει... "υγιής ανταγωνισμός" και συμμετοχή των εργαζομένων στα τεκταινόμενα, η ΟΤΟΕ πρότεινε τη δημιουργία ενός "θεσμικού πλαισίου" για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, κατά τη συνάντηση που είχε το προεδρείο της με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου."Υπάρχει έλλειμμα και θεσμικό κενό", τόνισε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς,χωρίς να θίξει την ίδια την ουσία των ανακατατάξεων αυτών και τις συνέπειές τους για το λαό και την οικονομία.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές - καθώς ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας προτίμησε να μην κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους - ο Γ. Παπαντωνίου υποσχέθηκε στο προεδρείο της ΟΤΟΕ ότι θα "μελετήσει πολύ προσεκτικά" την πρότασή τους. Η ΟΤΟΕ ζητά τη σύσταση μιας... επιτροπής, αποτελούμενης από εκπροσώπους του ΥΠΕΘΟ, της Τράπεζας της Ελλάδος, της επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς και της ίδιας της ΟΤΟΕ, ώστε να καταληχτεί σχετικό νομοσχέδιο που θα προωθηθεί τον Σεπτέμβρη.

Αναφορικά με τη λεγόμενη "επιθετική εξαγορά" μιας επιχείρησης από άλλη - δηλαδή τον "πόλεμο" που συχνά ξεσπά μεταξύ επιχειρήσεων με στόχο τον πλήρη έλεγχο του κλάδου, όπως στην περίπτωση της σύγκρουσης του ομίλου Λάτση και του ομίλου Πειραιώς, για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Τράπεζας Εργασίας - τα στελέχη της ΟΤΟΕ δήλωσαν πως δεν είναι αντίθετοι με τον ανταγωνισμό, αρκεί αυτός να είναι "υγιής". Γι' αυτό και πρότειναν να υπάρχει προέγκριση από την κεντρική τράπεζα, για τέτοιου είδους εξαγορές, όπως στην Ιταλία.

Με λίγα λόγια, η μοναδική παρέμβαση της ΟΤΟΕ, μέσα σ' αυτή τη λαίλαπα των εξαγορών και συγχωνεύσεων και τις ανακατατάξεις συγκέντρωσης του τραπεζικού κεφαλαίου, αφορά το "νοικοκύρεμα", σε μια στιγμή μάλιστα που πολλά έχουν γίνει στο χώρο και οι συνέπειες είναι έκδηλες και στους εργαζόμενους, μέσα από τις αλλαγές των οργανισμών προσωπικού και των συστημάτων αμοιβής, ενώ το ωράριο εργασίας καταπατείται συνεχώς.

Σε ερώτηση για την πιθανή εξαγορά της Εμπορικής τράπεζας τον Σεπτέμβρη, τα στελέχη της ΟΤΟΕ αρκέστηκαν να δηλώσουν ότι δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο που εξαγοράζεται η Εργασίας, καθώς κύριοι μέτοχοι είναι ασφαλιστικά ταμεία!

Σχετικά με τους οργανισμούς προσωπικού, που έχουν αλλάξει προς το χειρότερο στην τράπεζα Κρήτης, Αθηνών και σε άλλες, ο Δ. Κουσελάς,είπε ότι υπάρχει έτοιμη πρόταση για τις Εγνατίας, Κεντρικής Ελλάδος και Πειραιώς. Ωστόσο, ο γραμματέας της ΟΤΟΕ Α. Πουλαρίκας,πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει"αγκυλωτική" λογική για την αλλαγή των οργανισμών από την ΟΤΟΕ!

Η ΟΤΟΕ κατάγγειλε επίσης την τακτική της ΑΜΕΡΙΚΑΝ ΕΞΠΡΕΣ,η οποία έκλεισε το κατάστημά της στη Θεσσαλονίκη και ζήτησε άδεια για νέα τραπεζική επιχείρηση, με νέο προσωπικό, θέτοντας σε κίνδυνο τις θέσεις των 285 εργαζομένων σ' αυτή.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Καταγγελία για τα νοσήλια

Οι ομοσπονδίες συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ καταγγέλλουν την αντιασφαλιστική κυβερνητική πολιτική

Την "έντονη διαμαρτυρία τους" για την κυβερνητική πολιτική, που "οδηγεί το ΙΚΑ σε νέα αιμορραγία, με σκοπό να το υποχρεώσει μια ώρα νωρίτερα στην πλήρη χρεοκοπία και στο "επτωχεύσαμε"", εκφράζουν οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ.

Αφορμή για την καταγγελία αποτέλεσε η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις, σύμφωνα με την οποία "μέσα σε τρεις μήνες το ΙΚΑ θα υποχρεωθεί να καταβάλλει στα νοσοκομεία 22 δισ. δραχμές αναδρομικά, για υλικά, εξετάσεις και ιατρικές πράξεις και θα αρχίσει η διατίμηση των νοσηλίων για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και άλλων ταμείων".

"Στην ουσία - καταγγέλλεται στην ανακοίνωση των Ομοσπονδιών - πρόκειται για πλήρη απελευθέρωση των νοσηλίων, που θα είναι χαριστική βολή για το ΙΚΑ και τα άλλα ταμεία, έτσι ενώ πριν μερικά χρόνια ο λογαριασμός υγείας ήταν πλεονασματικός, τώρα έγινε ελλειμματικός και πραγματική γάγγραινα για το ΙΚΑ".

Οι Ομοσπονδίες εντάσσουν την απόφαση αυτή της κυβέρνησης στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για "κατεδάφιση" του ασφαλιστικού, σημειώνουν ότι αποτελεί συνέχεια των δηλώσεων του διοικητή του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριου,για μετατροπή των νοσοκομείων σε ΑΕ, καθώς και ότι "έχει σκοπό να μειώσει ή και να απαλλάξει το κράτος από τις δαπάνες υγείας, για να πιάσει τους στόχους της ΟΝΕ και να ρίξει το βάρος στα ασφαλιστικά ταμεία και τους Ελληνες πολίτες".

Γεγονός που, όπως καταγγέλλεται στη συνέχεια, θα έχει τεράστιες συνέπειες, πρώτα και κύρια για τα 6 εκατομμύρια άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοων στο ΙΚΑ, το οποίο τονίζεται ότι "παρέχει τεράστιο έργο, που ήταν υποχρεωμένο το κράτος να παρέχει και να απαλλάξει το Ιδρυμα από τις τεράστιες δαπάνες".

Σοβαρότατες ευθύνες οι Ομοσπονδίες επιρρίπτουν και στο διοικητή του ΙΚΑ, ενώ καταλήγοντας καλούν τη ΓΣΕΕ να αντισταθεί και να αναλάβει τις ευθύνες της και τους εργαζόμενους και συνταξιούχους να αντιδράσουν, να προστατέψουν το ΙΚΑ και τα άλλα ταμεία από "την κατάρρευση που τα οδηγεί η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας πιστά τις εντολές της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ".

Ζητά επαναπρόσληψη

Την απόλυση, από τη διεύθυνση της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ,του αντιπροέδρου της Ενωσης Υπαλλήλων Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδας,Κ. Μαραβέλια,και δυο ακόμη εργαζομένων, μελών του σωματείου, καταγγέλλει η ΓΣΕΕ, σε δελτίο Τύπου της.

Η Συνομοσπονδία σημειώνει ότι οι απολύσεις έγιναν "χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες και κατά παράβαση του νόμου 1264/82 για την προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών". Η ΓΣΕΕ καλεί το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει για την προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών και την επαναπρόσληψη των απολυμένων.

Τονίζει επίσης, ότι θα υποστηρίξει συνδικαλιστικά και νομικά τους απολυμένους, για "να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες της διοίκησης της ΑΓΕΤ", να επαναπροσληφθούν και να προστατευτεί η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.

Προειδοποιητική απεργία

Σε 24ωρη, προειδοποιητική απεργία,προχωρούν σήμερα με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσής τους, οι εργαζόμενοι του Μηχανογραφικού Κέντρου της Τράπεζας της Ελλάδος,στο Χολαργό. Η απεργία θα έχει αποτέλεσμα την αδυναμία λειτουργίας της Τράπεζας.

Οι 180 εργαζόμενοι, διαμαρτύρονται με την κινητοποίησή τους, επειδή η διεύθυνση της Τράπεζας, όχι μόνο δε λύνει τα προβλήματά τους, που σχετίζονται με το οργανόγραμμα, τις άδειες κ.ά., αλλά προσθέτει νέα, υπονομεύοντας τη λειτουργία του κέντρου.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν ότι η διεύθυνση της Τράπεζας παραχωρεί μεγάλα πακέτα εργασιών σε ιδιώτες και ταυτόχρονα, δημιουργεί επιμέρους μηχανογραφικά κέντρα σε διάφορες Διευθύνσεις της Τράπεζας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ