Τρίτη 20 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΤΟΕ
"Σαβουάρ βιβρ" για τις εξαγορές

Πρόταση της ΟΤΟΕ για θεσμικό πλαίσιο εξαγορών - συγχωνεύσεων, υπέρ του... "υγιούς ανταγωνισμού"

Προκειμένου να υπάρξει... "υγιής ανταγωνισμός" και συμμετοχή των εργαζομένων στα τεκταινόμενα, η ΟΤΟΕ πρότεινε τη δημιουργία ενός "θεσμικού πλαισίου" για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, κατά τη συνάντηση που είχε το προεδρείο της με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου."Υπάρχει έλλειμμα και θεσμικό κενό", τόνισε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς,χωρίς να θίξει την ίδια την ουσία των ανακατατάξεων αυτών και τις συνέπειές τους για το λαό και την οικονομία.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές - καθώς ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας προτίμησε να μην κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους - ο Γ. Παπαντωνίου υποσχέθηκε στο προεδρείο της ΟΤΟΕ ότι θα "μελετήσει πολύ προσεκτικά" την πρότασή τους. Η ΟΤΟΕ ζητά τη σύσταση μιας... επιτροπής, αποτελούμενης από εκπροσώπους του ΥΠΕΘΟ, της Τράπεζας της Ελλάδος, της επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς και της ίδιας της ΟΤΟΕ, ώστε να καταληχτεί σχετικό νομοσχέδιο που θα προωθηθεί τον Σεπτέμβρη.

Αναφορικά με τη λεγόμενη "επιθετική εξαγορά" μιας επιχείρησης από άλλη - δηλαδή τον "πόλεμο" που συχνά ξεσπά μεταξύ επιχειρήσεων με στόχο τον πλήρη έλεγχο του κλάδου, όπως στην περίπτωση της σύγκρουσης του ομίλου Λάτση και του ομίλου Πειραιώς, για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Τράπεζας Εργασίας - τα στελέχη της ΟΤΟΕ δήλωσαν πως δεν είναι αντίθετοι με τον ανταγωνισμό, αρκεί αυτός να είναι "υγιής". Γι' αυτό και πρότειναν να υπάρχει προέγκριση από την κεντρική τράπεζα, για τέτοιου είδους εξαγορές, όπως στην Ιταλία.

Με λίγα λόγια, η μοναδική παρέμβαση της ΟΤΟΕ, μέσα σ' αυτή τη λαίλαπα των εξαγορών και συγχωνεύσεων και τις ανακατατάξεις συγκέντρωσης του τραπεζικού κεφαλαίου, αφορά το "νοικοκύρεμα", σε μια στιγμή μάλιστα που πολλά έχουν γίνει στο χώρο και οι συνέπειες είναι έκδηλες και στους εργαζόμενους, μέσα από τις αλλαγές των οργανισμών προσωπικού και των συστημάτων αμοιβής, ενώ το ωράριο εργασίας καταπατείται συνεχώς.

Σε ερώτηση για την πιθανή εξαγορά της Εμπορικής τράπεζας τον Σεπτέμβρη, τα στελέχη της ΟΤΟΕ αρκέστηκαν να δηλώσουν ότι δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο που εξαγοράζεται η Εργασίας, καθώς κύριοι μέτοχοι είναι ασφαλιστικά ταμεία!

Σχετικά με τους οργανισμούς προσωπικού, που έχουν αλλάξει προς το χειρότερο στην τράπεζα Κρήτης, Αθηνών και σε άλλες, ο Δ. Κουσελάς,είπε ότι υπάρχει έτοιμη πρόταση για τις Εγνατίας, Κεντρικής Ελλάδος και Πειραιώς. Ωστόσο, ο γραμματέας της ΟΤΟΕ Α. Πουλαρίκας,πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει"αγκυλωτική" λογική για την αλλαγή των οργανισμών από την ΟΤΟΕ!

Η ΟΤΟΕ κατάγγειλε επίσης την τακτική της ΑΜΕΡΙΚΑΝ ΕΞΠΡΕΣ,η οποία έκλεισε το κατάστημά της στη Θεσσαλονίκη και ζήτησε άδεια για νέα τραπεζική επιχείρηση, με νέο προσωπικό, θέτοντας σε κίνδυνο τις θέσεις των 285 εργαζομένων σ' αυτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ