ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΚΕΝΗ
Ενα σημαντικό ντοκουμέντο

Η χρονική απόσταση που μας χωρίζει από το σταμάτημα των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία είναι αρκετά μικρή για να λησμονηθούν οι εικόνες φρίκης ενός εφιαλτικού άδικου ιμπεριαλιστικού πολέμου, αλλά και οι τραγικές συνέπειες για τους λαούς των Βαλκανίων και κυρίως της Γιουγκοσλαβίας, που για να αντιμετωπιστούν, πολύ περισσότερο για να εκλείψουν, θα περάσει ανυπολόγιστος χρόνος και πάντως στη μνήμη και την ιστορία θα μείνουν άσβεστες. Αλλά και τα όσα επακολουθούν με την επιβολή της Συμφωνίας του G-8, "κρούουν κώδωνα κινδύνου".

Δε χωράει εφησυχασμός και επανάπαυση, αν και καλλιεργείται συστηματικά ανάλογο κλίμα. Στη Γιουγκοσλαβία, οι ιμπεριαλιστές επιδιώκουν να επιβάλουν καθεστώς καθολικής υποδούλωσης. Να θέσουν το Κοσσυφοπέδιο υπό κατοχή, από τη λεγόμενη ειρηνευτική ΝΑΤΟική στρατιωτική δύναμη KFOR, ενώ συνεχίζει να ελλοχεύει γενικότερη κρίση στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, τα εδάφη της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως η Θεσσαλονίκη μετατράπηκαν πλέον σε αποκλειστικό στρατιωτικό ΝΑΤΟικό ορμητήριο κατά των Βαλκανίων. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά περίτρανα πως η κυβέρνηση συμπορεύεται με τις ιμπεριαλιστικές επιβουλές και συμβάλλει τα μέγιστα σ' αυτές, με την ενεργητική στήριξη της ΝΔ, αλλά και την ανοχή αν όχι την έμμεση στήριξη του ΣΥΝ. Το να συγκαλύπτουν, άλλοι συνειδητά άλλοι όχι, δεν έχει και τόση σημασία. Η δράση για την υποδούλωση των λαών της περιοχής με το μανδύα της επιβολής της ειρήνης σημαίνει συμβολή στην άκρατη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Ετσι υποστηρίζεται το λεγόμενο "Σύμφωνο Σταθερότητας στα Βαλκάνια", που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές μαζί με την ελληνική κυβέρνηση και στοχεύει στη χωρίς όρια εκμετάλλευση και οικονομικοπολιτική υποταγή των λαών στα μονοπώλια. Υπάρχει αγαστή ομοφωνία στην απαίτηση της άρχουσας τάξης να γίνει η Θεσσαλονίκη έδρα της λεγόμενης ανασυγκρότησης των Βαλκανίων που σημαίνει σύμπνοια στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της σε βάρος του ελληνικού λαού και των άλλων βαλκανικών λαών.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας τη βδομάδα που πέρασε, επιβεβαίωσε τόσο τις ανυποχώρητες απαιτήσεις των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή όσο και τη σύμπλευση της κυβέρνησης μ' αυτές. Συνεχάρη άλλωστε την κυβέρνηση για τις σημαντικές της υπηρεσίες στον πόλεμο. Η επιβολή του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, για την προώθηση της νέας τάξης, απαιτεί παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού που πρόθυμα εκχωρεί η κυβέρνηση. Ετσι ανάμεσα στ' άλλα η διχοτόμηση και ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, η διχοτόμηση της Κύπρου έρχονται να διευθετηθούν στα πλαίσια των εξελίξεων μετά τη λήξη των βομβαρδισμών, αποκαλύπτοντας ότι οι κίνδυνοι για το λαό αυξάνονται.

Στη χρονική στιγμή που διαδραματίζονται όλ' αυτά, η απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ "Για τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και τις εξελίξεις μετά την επιβολή της συμφωνίας του G-8", που δημοσιεύτηκε σε ειδικό ένθετο στον Κυριακάτικο "Ριζοσπάστη" (18/7/99), αποτελεί ένα σημαντικό ντοκουμέντο για το εργατικό και γενικότερα το λαϊκό κίνημα. Συμβάλλει όχι μόνο σ' ένα ολοκληρωμένο ιδεολογικοπολιτικό εξοπλισμό, αλλά φωτίζει το δρόμο και την προοπτική αντιμετώπισης αυτής της πραγματικότητας από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων. Είναι οδηγός για την ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής - αντιμονοπωλιακής δράσης ενταγμένης στην προοπτική της δημιουργίας ενός ισχυρού αντιπολεμικού - αντιΝΑΤΟικού κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης, ικανού να βάλει φραγμό και να αποτρέψει παραπέρα τραγικές εξελίξεις. Για να ανοίξει το δρόμο της αντεπίθεσης και ρήξης με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, για μια άλλη πορεία στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.


ΧΑΛΚΙΔΑ

Η πλατεία ήταν γεμάτη

Με μεγάλη επιτυχία έγινε το Σάββατο το βράδυ στο "Στρογγυλό" της παραλίας η μεγάλη αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση που διοργάνωσαν 22 φορείς της περιοχής

(Του ανταποκριτή μας).-

"Η πλατεία ήταν γεμάτη..." από φιλειρηνιστές, ανυπότακτους νεολαίους, εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους της Χαλκίδας που έδωσαν το αγωνιστικό "παρών" το Σάββατο το βράδυ, στο "Στρογγυλό" της παραλίας της Χαλκίδας, ανταποκρινόμενοι στο αντιιμπεριαλιστικό κάλεσμα των 22 φορέων της πόλης, της Επιτροπής Ειρήνης, της Νεανικής Δράσης, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας, των Δήμων Χαλκίδας, Ν. Αρτάκης, Ανθηδώνας, Αυλίδας και Λιλαντίων, του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, σωματείων και άλλων φορέων.

Ο πόλεμος συνεχίζεται... εμείς αντιστεκόμαστε στους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστές, τρομοκράτες των λαών.

Αυτό διατράνωσαν με τη μαζική παρουσία τους (που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των διοργανωτών) τόσο στο χώρο της εκδήλωσης όσο και τις γύρω καφετερίες που ήταν γεμάτες κόσμο, οι κάτοικοι της Χαλκίδας, δηλώνοντας μ' αυτό τον τρόπο την απόφασή τους να μην αφήσουν να περάσουν τα βρώμικα σχέδια των Αμερικανονατοϊκών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, να έρθουν σε σύγκρουση με τη"νέα τάξη πραγμάτων".

Ετσι, ούτε η "καλοκαιρινή χαλαρότητα" δίνει ελπίδα στην κυβέρνηση ότι τα"μπάνια του λαού" θα της δώσουν τη δυνατότητα να δέσει το λαό και τη χώρα στο ιμπεριαλιστικό άρμα. Δε θα ξεμπλέξει εύκολα με το λαϊκό κίνημα. Ομως και οι συζητητές του "ανοιχτού δημόσιου πάνελ" ήταν "ένας κι ένας" και κράτησαν μέχρι τέλους το ενδιαφέρον του κοινού. Ο Θ. Παφίλης ΓΓ της ΕΕΔΥΕ, η Λ. Κανέλλη δημοσιογράφος, ο Θ. Γεράνιος καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής, ο Ρασχάτ Λασέρ, εκπρόσωπος του ERNK στα Βαλκάνια και ο (παπά)Ηλίας Κωνσταντόπουλος, με συντονιστή το δημοσιογράφο Γιαν. Τριάντη. Στο ερώτημα "τέλειωσε ο πόλεμος;" η απάντηση όλων ήταν ένα μεγάλο ΟΧΙ. Τώρα αρχίζουν τα χειρότερα, είπε ο Θ. Παφίλης, μεταφέροντας το χαιρετισμό της οργάνωσης στον ελληνικό λαό, που για 77 ημέρες ήταν στο δρόμο εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στο γιουγκοσλαβικό λαό, όπως έκανε και πριν, σε αντίθεση με μια κυβέρνηση - χαφιέ που παράδωσε τον ηγέτη των Κούρδων στους Τούρκους και πρόδωσε ένα λαό που παλεύει για τα δικαιώματά του. Μια κυβέρνηση (που παλιότερα εκφραζόταν με το "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ") που τώρα πήρε τα συγχαρητήρια του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ και τις διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχίσουν τη αγαστή συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, δηλαδή κατά των λαών και του λαϊκού κινήματος.

Ο γιουγκοσλαβικός λαός, επισήμανε ο Θ. Παφίλης,είναι ο μεγάλος νικητής του πολέμου, ο οποίος με το αίμα του, την αντίστασή του, με τις θυσίες του έδειξε το δρόμο της αξιοπρέπειας και τις τιμής για όλους τους λαούς και εξευτέλισε τη μεγαλύτερη πολεμική μηχανή που γνώρισε η ανθρωπότητα. Απέδειξε, τελικά, ότι ένας λαός, έστω και αν είναι μικρός, αν είναι αποφασισμένος μπορεί με τη συμπαράσταση κι άλλων λαών, να συντρίψει αυτούς που φαίνονται σήμερα κυρίαρχοι και αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα ότι το ιμπεριαλιστικό τέρας μπορεί να νικηθεί.

Στη συνέχεια ο ομιλητής, αφού αναφέρθηκε στους σκοπούς της "συμφωνίας" - "με το πιστόλι στον κρόταφο" κατά του γιουγκοσλαβικού λαού, αποκάλυψε τους στόχους των Αμερικανονατοϊκών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, συμπεριλαμβανομένης και ελληνικής κυβέρνησης, για το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και το μοίρασμα των Βαλκανίων, το "σύμφωνο σταθερότητας", την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών όλης της περιοχής μέχρι τον Καύκασο και κάλεσε το λαό, τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τη νεολαία στο μόνο δρόμο που οδηγεί στη νίκη τούς λαούς, αυτόν της αντίστασης και του αγώνα.

"Δημοσιογραφικά" τα είπε η Λιάνα Κανέλλη και αποκάλυψε στην προχτεσινή εκδήλωση "κατ' αποκλειστικότητα" ότι "το μόνο δωρεάν πράγμα που παίρνει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ, στρατιωτικής και αστυνομικής χρήσεως, είναι τα υλικά που ρίχνουν οι αστυνομικοί στις διαδηλώσεις. Είναι ακριβώς ίδια - πιο αραιωμένα - με τη γόμωση των πυραύλων που έριξαν μόνο τα αμερικάνικα αεροπλάνα, σε συγκεκριμένα μέρη της Γιουγκοσλαβίας και προκαλούν από θανάτους μέχρι στειρώσεις μεσομακροπρόθεσμα και σε ορισμένες περιπτώσεις και βραχυπρόθεσμα. Ταυτόχρονα είναι το ίδιο υλικό με το αέριο "Σαρίν" (που είχε χρησιμοποιηθεί από κάποια αίρεση στο μετρό του Τόκιο, με αποτέλεσμα το θάνατο 38 ανθρώπων) και για το οποίο δεν υπάρχει αντίδοτο. Αλλά την ιδιότητά του, κατά την άποψή της, δεν τη γνωρίζουν ούτε οι αστυνομικοί που το χρησιμοποιούν. Η Λιάνα Κανέλλη, αφού ανέπτυξε πλευρές της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας και του ελέγχου της πληροφόρησης και των ΜΜΕ (αναφερόμενη στην ειδησεογραφία των ελληνικών ΜΜΕ), που έχει ως στόχο τον αποπροσανατολισμό και την "ύπνωση" του λαού, κατέληξε: "Αντίδοτο στην ιμπεριαλιστική "νέα τάξη πραγμάτων" είναι η "πάλη των λαών". Εγώ, εγκαινιάζοντας τον ουσιαστικότερο πόλεμο - κατά τον Πλάτωνα - που είναι "προετοιμασία για πόλεμο αν θέλεις ειρήνη" διαδηλώνω την πρόθεσή μου να παλεύω για την ειρήνη, θεωρώντας τον εαυτό μου τρομοκράτη. Η θα τρομοκρατηθεί η "νέα τάξη πραγμάτων" ή εύσημα ειρηνοποιού και ηλίθιου, που κάθεται σ' έναν καναπέ, λέει ό,τι του λένε και ακούει ό,τι του λένε, από τον κ. Κοέν, δε δεχόμαστε. Θα βγούμε στο πεζοδρόμιο από τον παππού με τη μαγκούρα, μέχρι τα "παιδιά με το μπιμπερό", στη μέση Κνίτες - Κνίτισσες κι όποιος άλλος θέλει, ηλικίας 18-58 ετών και αν χρειαστεί θα συγκρουστούμε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος"!

Στις καταστροφικές επιπτώσεις που έχει το απεμπλουτισμένο ουράνιο στον άνθρωπο, στην υγεία του, στο οικοσύστημα, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Θαν. Γεράνιος,καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής. Οι Αμερικανοί πραγματοποίησαν τον τρίτο ραδιενεργό πόλεμο (Γιουγκοσλαβία) μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Ο πρώτος έγινε στον Περσικό Κόλπο το 1991 και ο δεύτερος στη Βοσνία το 1995.

300 τόνοι απεμπλουτισμένου ουρανίου έριξαν οι Αμερικανοί στο Ιράκ, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Φέτος, στις 2 Απρίλη, 82 αμερικανικοί πύραυλοι έπεσαν στο Ιράκ. Η είδηση αυτή "σκεπάστηκε" από τα γεγονότα στη Σερβία.

Οι πυρηνικές βιομηχανίες, με την προπαγάνδα που ξεκίνησαν, μέσω των παιχνιδιών προσομοίωσης του πολέμου των άστρων, οδηγούν την κοινωνία να δέχεται αδιαμαρτύρητα κάθε μορφή καταστροφής, φόνου και βίας που παρουσιάζεται με ηλεκτρονικό τρόπο. Αντί να αναπτύσσονται αισθήματα φρίκης, απέχθειας και λύπης, δημιουργούνται αισθήματα θαυμασμού για την αποτελεσματικότητα των βομβαρδισμών και των καταστροφών, όπως ακριβώς παρουσιάζονται στα video games. Δεν είναι τυχαίο, κατέληξε ο Θ. Γεράνιος, ότι όταν ο Κλίντον επισκέφθηκε τους καταυλισμούς των προσφύγων στην ΠΓΔΜ, σε μια συγκέντρωση παιδιών, υποσχέθηκε να τους χαρίσει από ένα προσωπικό υπολογιστή, στο καθένα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ