Τρίτη 20 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
Ενα σημαντικό ντοκουμέντο

Η χρονική απόσταση που μας χωρίζει από το σταμάτημα των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία είναι αρκετά μικρή για να λησμονηθούν οι εικόνες φρίκης ενός εφιαλτικού άδικου ιμπεριαλιστικού πολέμου, αλλά και οι τραγικές συνέπειες για τους λαούς των Βαλκανίων και κυρίως της Γιουγκοσλαβίας, που για να αντιμετωπιστούν, πολύ περισσότερο για να εκλείψουν, θα περάσει ανυπολόγιστος χρόνος και πάντως στη μνήμη και την ιστορία θα μείνουν άσβεστες. Αλλά και τα όσα επακολουθούν με την επιβολή της Συμφωνίας του G-8, "κρούουν κώδωνα κινδύνου".

Δε χωράει εφησυχασμός και επανάπαυση, αν και καλλιεργείται συστηματικά ανάλογο κλίμα. Στη Γιουγκοσλαβία, οι ιμπεριαλιστές επιδιώκουν να επιβάλουν καθεστώς καθολικής υποδούλωσης. Να θέσουν το Κοσσυφοπέδιο υπό κατοχή, από τη λεγόμενη ειρηνευτική ΝΑΤΟική στρατιωτική δύναμη KFOR, ενώ συνεχίζει να ελλοχεύει γενικότερη κρίση στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, τα εδάφη της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως η Θεσσαλονίκη μετατράπηκαν πλέον σε αποκλειστικό στρατιωτικό ΝΑΤΟικό ορμητήριο κατά των Βαλκανίων. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά περίτρανα πως η κυβέρνηση συμπορεύεται με τις ιμπεριαλιστικές επιβουλές και συμβάλλει τα μέγιστα σ' αυτές, με την ενεργητική στήριξη της ΝΔ, αλλά και την ανοχή αν όχι την έμμεση στήριξη του ΣΥΝ. Το να συγκαλύπτουν, άλλοι συνειδητά άλλοι όχι, δεν έχει και τόση σημασία. Η δράση για την υποδούλωση των λαών της περιοχής με το μανδύα της επιβολής της ειρήνης σημαίνει συμβολή στην άκρατη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Ετσι υποστηρίζεται το λεγόμενο "Σύμφωνο Σταθερότητας στα Βαλκάνια", που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές μαζί με την ελληνική κυβέρνηση και στοχεύει στη χωρίς όρια εκμετάλλευση και οικονομικοπολιτική υποταγή των λαών στα μονοπώλια. Υπάρχει αγαστή ομοφωνία στην απαίτηση της άρχουσας τάξης να γίνει η Θεσσαλονίκη έδρα της λεγόμενης ανασυγκρότησης των Βαλκανίων που σημαίνει σύμπνοια στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της σε βάρος του ελληνικού λαού και των άλλων βαλκανικών λαών.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας τη βδομάδα που πέρασε, επιβεβαίωσε τόσο τις ανυποχώρητες απαιτήσεις των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή όσο και τη σύμπλευση της κυβέρνησης μ' αυτές. Συνεχάρη άλλωστε την κυβέρνηση για τις σημαντικές της υπηρεσίες στον πόλεμο. Η επιβολή του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, για την προώθηση της νέας τάξης, απαιτεί παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού που πρόθυμα εκχωρεί η κυβέρνηση. Ετσι ανάμεσα στ' άλλα η διχοτόμηση και ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, η διχοτόμηση της Κύπρου έρχονται να διευθετηθούν στα πλαίσια των εξελίξεων μετά τη λήξη των βομβαρδισμών, αποκαλύπτοντας ότι οι κίνδυνοι για το λαό αυξάνονται.

Στη χρονική στιγμή που διαδραματίζονται όλ' αυτά, η απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ "Για τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και τις εξελίξεις μετά την επιβολή της συμφωνίας του G-8", που δημοσιεύτηκε σε ειδικό ένθετο στον Κυριακάτικο "Ριζοσπάστη" (18/7/99), αποτελεί ένα σημαντικό ντοκουμέντο για το εργατικό και γενικότερα το λαϊκό κίνημα. Συμβάλλει όχι μόνο σ' ένα ολοκληρωμένο ιδεολογικοπολιτικό εξοπλισμό, αλλά φωτίζει το δρόμο και την προοπτική αντιμετώπισης αυτής της πραγματικότητας από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων. Είναι οδηγός για την ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής - αντιμονοπωλιακής δράσης ενταγμένης στην προοπτική της δημιουργίας ενός ισχυρού αντιπολεμικού - αντιΝΑΤΟικού κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης, ικανού να βάλει φραγμό και να αποτρέψει παραπέρα τραγικές εξελίξεις. Για να ανοίξει το δρόμο της αντεπίθεσης και ρήξης με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, για μια άλλη πορεία στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξοπλισμοί ...στην υπηρεσία της «νέας τάξης» (2000-08-01 00:00:00.0)
Μήνας αντιιμπεριαλιστικής δράσης ο Μάης (2000-04-20 00:00:00.0)
Λαϊκή αντιιμπεριαλιστική αντεπίθεση (1998-05-03 00:00:00.0)
Ο ανυπότακτος λαός μας θα δώσει και φέτος απάντηση (1998-04-16 00:00:00.0)
Κάλεσμα αντίστασης στη "νέα τάξη" (1997-05-20 00:00:00.0)
Διπλά επίκαιρο μήνυμα (1995-03-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ