ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Τώρα ομολογούν ότι προωθείται η ιδιωτικοποίησή της

Στη διάρκεια της χτεσινής επαναληπτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, όπου αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 130 περίπου δισ. δραχμές, ο πρόεδρος της Εμπορικής Κ. Γεωργουτσάκος, δήλωσε πως η τράπεζα αναζητά "στρατηγικό σύμμαχο" με την πώληση μέχρι και του 10% των μετοχών!

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει τώρα - έναν περίπου χρόνο μετά το ξεπούλημα της Ιονικής Τράπεζας - στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση ενός ακόμη ογκόλιθου του υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζικού τομέα, που ακούει στο όνομα Εμπορική Τράπεζα, αποκάλυψε με επίσημες δηλώσεις του χτες ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Κ. Γεωργουτσάκος.Στη σχετική δημόσια ομολογία ο Κ. Γεωργουτσάκος προέβη κατά τη διάρκεια της επαναληπτικής έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της Εμπορικής που πραγματοποιήθηκε χτες, με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Εμπορικής - με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών - ο Κ. Γεωργουτσάκος ανέφερε επί λέξει: "Αυτό που σκέπτεται η διοίκηση είναι να κάνει μία στρατηγική συμμαχία" και στην προσπάθειά του να αποσιωπήσει ότι το παραπάνω βήμα αποτελεί - ούτως ή άλλως προάγγελο της ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής - έκρινε σκόπιμο να αναφέρει ότι "πολλοί μπερδεύουν τη στρατηγική συμμαχία με το στρατηγικό επενδυτή"... Από τις δηλώσεις του ίδιου προκύπτει ακόμη ότι η κυβέρνηση προτίθεται όχι μόνο να εκχωρήσει σε ιδιώτες ένα μεγάλο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής, αλλά επιπλέον να τη μετατρέψει σε παράρτημα ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Οπως ανέφερε στη συνέχεια ο Κ. Γεωργουτσάκος, η διοίκηση της Εμπορικής επιδιώκει "στρατηγική συμμαχία με μεγάλη τράπεζα του εξωτερικού με επωφελείς όρους... και για τους δύο", για να προσθέσει ότι "οι συμμαχίες αυτές γίνονται σ' ένα πλαίσιο συμφωνίας που προβλέπει ανταλλαγή μετοχών μέσω Χρηματιστηρίου" και συγκεκριμένα παραχώρηση μέχρι το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της μικρότερης τράπεζας προς τη μεγαλύτερη... "Είναι στις επιδιώξεις μας", δήλωσε απερίφραστα ο πρόεδρος του ΔΣ της Εμπορικής, διευκρινίζοντας ότι "ακόμη δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο".

Οι παραπάνω ομολογίες επιβεβαιώνουν στο έπακρο παλαιότερα δημοσιεύματα και εκτιμήσεις του "Ρ" σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης, να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής, αμέσως μετά το ξεπούλημα της θυγατρικής της (τότε) Ιονικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, πριν ενάμιση χρόνο περίπου ο "Ρ" είχε αποκαλύψει τις συζητήσεις στελεχών της γερμανικής Commerzbank και της Εμπορικής, όπου οι πρώτοι βολιδοσκοπούσαν τους δεύτερους για συνεργασία των δύο τραπεζών με την εξαγορά μεγάλου πακέτου μετοχών της Εμπορικής από την Commerzbank. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, οι επαφές συνεχίζονται τόσο με την παραπάνω, όσο και με άλλες τράπεζες του εξωτερικού (κυρίως γερμανικές όπως αναφέρουν οι πληροφορίες), μέχρι οι σχετικές διεργασίες να πάρουν "σάρκα και οστά".

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια, που εδώ και καιρό κάνουν λόγο για δρομολογούμενη συγχώνευση της Εμπορικής με την Εθνική Τράπεζα, αρμόδιοι παράγοντες χαρακτηρίζουν "εξαιρετικά δύσκολο" ένα τέτοιο εγχείρημα (αποκαλύπτοντας προφανώς και τους ενδόμυχους πόθους της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίησή της), αναφερόμενοι τόσο στο γεγονός ότι υπάρχει αλληλοεπικάλυψη των δικτύων των δύο τραπεζών, όσο και στους υπεράριθμους υπαλλήλους που θα προέκυπταν σε μια ενδεχόμενη συγχώνευση. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ανάλογες ήταν και οι προφάσεις, με τις οποίες η κυβέρνηση παλαιότερα είχε απορρίψει τη λύση συγχώνευσης της Ιονικής με τη μητρική της Εμπορική, που είχε προκρίνει η εταιρία Monitor ως τη συμφερότερη και για τις δύο. Τώρα, όμως, μετά το ξεπούλημα της Ιονικής, αντί "πινακίου φακής" (όπως αποδεικνύεται από όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στον ελληνικό τραπεζικό χώρο με την περίπτωση της Τράπεζας Εργασίας), βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες πλήρους συγχώνευσης της Ιονικής, με το νέο της "αφεντικό" την Τράπεζα Πίστεως, με την οποία λογικά θα έπρεπε να υπάρχουν ανάλογα "ασύμφορα" προβλήματα...

Στο μεταξύ, σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το πώς σχολιάζει το ενδεχόμενο πώλησης της Εμπορικής Τράπεζας, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς,δήλωσε ότι θέση της ΟΤΟΕ είναι η χάραξη άμεσης στρατηγικής για την ανάπτυξη της Εμπορικής και η αξιοποίηση του κεφαλαίου από την πώληση της Ιονικής. Υστερα από δεύτερη ερώτηση, σημείωσε ότι θέση της ΟΤΟΕ είναι να μην αλλάξει σε καμιά περίπτωση το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Στο μεταξύ κατά τη χτεσινή επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής, αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά 125,3 δισ. δρχ. με την έκδοση 19.579.797 νέων μετοχών ονομαστικής αξίας 1.650 δρχ. που θα διατεθούν κατά προτίμηση στους παλαιούς μετόχους με αναλογία 3 νέες για κάθε 10 παλαιές μετοχές, στην τιμή 6.400 δρχ. ανά μετοχή. Επίσης, αποφασίστηκε ο περιορισμός της άσκησης δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων για 606.000 νέες μετοχές, οι οποίες θα διατεθούν στους εργαζόμενους και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας στην ίδια τιμή των 6.400 δρχ.

Με βάση τα παραπάνω, η συνολική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας θα ανέλθει σε 129,2 δισ. δρχ. με την έκδοση 20.185.797 νέων μετοχών ονομαστικής αξίας 1.650 δρχ. και τιμής διάθεσης 6.400 δρχ. η καθεμία.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΣ Κ. Γεωργουτσάκος ανακοίνωσε στη συνέλευση ότι από τα προσωρινά λογιστικά στοιχεία του Ιούνη 1999, προκύπτει αύξηση του ενεργητικού της τράπεζας κατά 35% έναντι του Ιούνη 1998, αύξηση των χορηγήσεων με ετήσιο ρυθμό 17% και των καταθέσεων των πελατών με ρυθμό 37% αντιστοίχως. Σχετικά με τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου του 1998, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν ανήλθαν σε 35 δισ. δρχ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 150% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα κέρδη του 1998. Επίσης, εκτιμήθηκε ότι τα κέρδη για ολόκληρο το 1999 θα ανέλθουν γύρω στα 90 δισ. δρχ.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ισες αποστάσεις από τους υποψήφιους "μνηστήρες"

Η παρουσίαση της πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς στους Ελληνες θεσμικούς επενδυτές στιγμάτισε κατά τη χτεσινή μέρα τη μάχη, που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στους δύο μονομάχους (Λάτση - Σάλλα) για την απόκτηση του ελέγχου της Τράπεζας Εργασίας. Και ενώ τις προηγούμενες μέρες, η αγορά προέβλεπε νέα κίνηση βελτιωμένης προσφοράς εκ μέρους του ομίλου της Πειραιώς μετά τη βελτιωμένη πρόταση της προηγούμενης βδομάδας από τον όμιλο Λάτση, χτες, πληροφορίες (που δεν επιβεβαιώθηκαν, ωστόσο) μιλούσαν για "πισωγύρισμα" της πλευράς Σάλλα, με στόχο να αφήσει ελεύθερο το πεδίο στον ανταγωνιστή του...

Οι παραπάνω πληροφορίες, η βασιμότητα - ή μη - των οποίων θα φανεί στις επόμενες μέρες, ήρθαν στην επιφάνεια μετά την προχτεσινή στάση που επέδειξε η διοίκηση της Τράπεζας Εργασίας, η οποία προσπάθησε με δημόσια ανακοίνωσή της να κρατήσει ίσες αποστάσεις απέναντι στους δύο υποψήφιους "μνηστήρες", που ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της τράπεζας. Σε επίσημη ανακοίνωσή του το ΔΣ της Τράπεζας Εργασίας δήλωσε "δικαιωμένο στις μέχρι τώρα προσπάθειες που κατέβαλε για τη διασφάλιση των συμφερόντων των μετόχων".

Στο ίδιο πνεύμα επισήμανε ότι "η αντιπροσφορά της Τράπεζας Πειραιώς και η βελτιωμένη προσφορά της Consolidated Eurofinance Holdings, δημιουργούν καλύτερους όρους για τους μετόχους της Τράπεζας Εργασίας και τους δίνουν τη δυνατότητα επιλογής". Αξιοποιώντας το αυξημένο ενδιαφέρον των υποψηφίων αγοραστών, με στόχο την απόσπαση ακόμη μεγαλύτερου τιμήματος ανά μετοχή, το ΔΣ της Τράπεζας Εργασίας, δήλωσε πως συνεχίζει - σε συνεργασία με το χρηματοοικονομικό σύμβουλο Warburg DillonRead - τις διαβουλεύσεις με τους δύο ενδιαφερόμενους, με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων όλων των μετόχων της Τράπεζας Εργασίας καθώς και των εργαζομένων της.

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες διαβουλεύσεις της διοίκησης της Τράπεζας με τους υποψήφιους αγοραστές των ομίλων Πειραιώς και Λάτση, στην προχτεσινή ανακοίνωση είχε επισημανθεί ότι το ΔΣ θα λάβει υπόψη του τις προθέσεις των δύο ενδιαφερομένων για τους όρους της μελλοντικής συγχώνευσης, δεδομένου ότι και οι δύο προσφορές αρχικά αφορούν σε ένα μέρος των μετοχών της Τράπεζας Εργασίας.

Αλλα 500.000 εκκαθαριστικά την επόμενη βδομάδα

Η αποστολή της όγδοης παρτίδας 500.000 περίπου εκκαθαριστικών σημειωμάτων, ξεκινά στις αρχές της επόμενης βδομάδας προς τους φορολογούμενους από το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών. Σημειωτέον ότι το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων, που έχει εκκαθαριστεί και έχει αποσταλεί μέχρι σήμερα στους φορολογούμενους, ανέρχεται σε 2.370.000 περίπου.

Οι φορολογούμενοι, οι οποίοι θα λάβουν εκκαθαριστικό σημείωμα την επόμενη βδομάδα και για τους οποίους προκύπτει χρεωστικό ποσό, ας έχουν υπόψη τους ότι καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης της πρώτης δόσης είναι η 30ή Αυγούστου 1999. Υπενθυμίζεται ότι η εξόφληση θα γίνει μέσω των τραπεζών, που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Παγώνουν οι εξώσεις σε θέατρα και κινηματογράφους

Το πάγωμα των εξώσεων σε θέατρα και κινηματογράφους μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2001, προβλέπει σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Ειδικότερα η σχετική διάταξη που ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των αιθουσαρχών όσο και των καλλιτεχνών, προβλέπει ότι:

  • Παρατείνονται από τότε που έληξαν και μέχρι τις 31/12/2001 οι μισθώσεις των χειμερινών και θερινών κινηματογράφων και θεάτρων που είχαν παραταθεί με τις διατάξεις του ν.2496/97.
  • Οι δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν λόγω λήξης αυτών των μισθώσεων επιδέχονται ανακοπής. Με την άσκηση της ανακοπής χορηγείται αναστολή εκτέλεσης από το δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να κριθεί διατηρητέα η χρήση συγκεκριμένων χώρων για τους οποίους ήδη έχουν "βλέψεις" πολυκαταστήματα και φαστ φουντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ