ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΠΝΥΚΑ
Πανηγυρικός υποτέλειας και υποκρισίας

Σε μια στημένη εκδήλωση "για τους νέους και τη δημοκρατία", ο πρωθυπουργός κάλεσε τους νέους ...να προσαρμοστούν στη σημερινή πραγματικότητα και, ταυτόχρονα, κήρυξε την προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ

Με έναν πανηγυρικό της υποτέλειας, που τον απηύθυνε προς τους νέους, κήρυξε ουσιαστικά χτες βράδυ από την Πνύκα την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης.Ηταν, υποτίθεται, μια εκδήλωση "για τους νέους και τη δημοκρατία" και ο πρωθυπουργός μίλησε σε ένα ακροατήριο επιλεγμένο, για το απαραίτητο ντεκόρ, από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, με θέμα "Η Ελλάδα των νέων, η Ελλάδα του αύριο".

Με μια ομιλία, που, πέρα από τις αοριστολογίες της και τις αντιφάσεις της, στα αυτιά του κάθε νέου που βιώνει την πραγματικότητα των αδιεξόδων της κυβερνητικής πολιτικής, ακούγεται σαν εκνευριστική ειρωνεία. Ο Κ. Σημίτης, με τα λεγόμενά του, αρχικά, θέλησε να εμφανιστεί ότι συμμερίζεται τις νεανικές ανησυχίες. Δε δίστασε να πει ότι η κυβέρνησή του τάσσεται ενάντια "στους μηχανισμούς που επιτρέπουν στους κοινωνικά ευνοημένους να αναπτύσσονται ευχερέστερα και να διαφεντεύουν εκείνους που κοινωνικά υστερούν και συχνά εξασθενούν και περιθωριοποιούνται".

Αυτά, όμως, ως εισαγωγή στο κήρυγμα υποταγής και μοιρολατρίας, που ακολούθησε. Κάλεσε τους νέους να αποδεχτούν τον "κόσμο που ζούμε" και να προσαρμοστούν σε αυτόν. Είπε χαρακτηριστικά: "Ο κόσμος αλλάζει. Εχει ήδη δραματικά αλλάξει. Τον κόσμο που ζούμε δεν τον διαλέγουμε. Στην πραγματικότητα του νέου αυτού κόσμου, πρέπει να προσαρμοστούμε και τον κόσμο αυτό οφείλουμε να προσπαθούμε να συνδιαμορφώσουμε".Ζήτησε, ουσιαστικά, υποταγή των νέων στη "νέα τάξη" και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, μέσω της "συνδιαμόρφωσης" αυτού του κόσμου. Στα πλαίσια αυτά, τους κάλεσε να αναζητήσουν τις "προκλήσεις" και τις "ευκαιρίες" του 21ου αιώνα. Παράλληλα, ζήτησε "να προσανατολιστούμε όλοι οι Ελληνες στα ζητούμενα του μέλλοντος και όχι στους λογαριασμούς του παρελθόντος, να ανοιχτούμε σε νέους ορίζοντες και να μην κλειστούμε σε αμυντικές νοοτροπίες".

Ο πρωθυπουργός, που δεν παρέλειψε τις αναφορές στην "ισχυρή Ελλάδα", στην πραγματικότητα, κάλεσε τους Ελληνες σε ένα σαφάρι στην παγκόσμια ζούγκλα του"νέου κόσμου" για την αναζήτηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται. Και πρόσθεσε: "Η προσπάθεια της ισχυρής Ελλάδας προχωρά με επιτυχία. Ηρθε γι' αυτό η ώρα να δώσουμε προσοχή στις προσδοκίες του πολίτη, στις ατομικές και οικογενειακές του επιδιώξεις. Να ετοιμάσουμε τώρα ένα σχεδιασμό με βάθος χρόνου. Ηρθε η ώρα για την "άλλη σύγκλιση", τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό σε όλους τους κρίσιμους τομείς για τη ζωή του πολίτη: Τη Δημόσια Διοίκηση, την Παιδεία, την Υγεία, το κοινωνικό κράτος. Η "άλλη σύγκλιση" είναι να προτάξουμε ένα μεγάλο Σχέδιο που θα αρθρώνεται αυτό".

Δίνοντας την προεκλογική διάσταση των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, ο Κ. Σημίτης, στη θέση της σημαίας του "πρώτα η Ελλάδα",σήκωσε τη σημαία του "πρώτα ο πολίτης",ένα σύνθημα που επανέλαβε πολλές φορές. Συνεχίζοντας, έφθασε στην ΟΝΕ, καθώς, όπως είπε, η 1η Γενάρη του 2001 "δεν είναι μια ημερομηνία που κυνηγάμε, είναι η προσπάθεια να ενταχθούμε στη νέα πραγματικότητα. Θα μας δώσει μια στέρεη βάση για οικονομική ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα ζωής".

Εξίσου υποκριτικά τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός για το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια. "Αποτελούμε, είπε, παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας". Βέβαια, το ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί η ΝΑΤΟικό ορμητήριο είναι, προφανώς, για τον Κ. Σημίτη αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας. "Η πολιτική μας στην περιοχή ήταν και είναι σταθερά οριοθετημένη από το σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα, στις διεθνείς συνθήκες και τα δικαιώματα του ανθρώπου. Εξίσου σταθερά εναντιωνόμαστε στην ξενοφοβία, στις εθνικιστικές εξάρσεις, στο ρατσισμό και την απομόνωση χωρών από τη διεθνή κοινότητα". Ωστόσο, δεν μπήκε στον κόπο να πει πώς εκφράστηκε αυτή η πολιτική, καθώς στην πράξη συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Κάνοντας, τέλος, ειδική αναφορά στους νέους, τους αντιμετώπισε σαν να πρόκειται για μια προβληματική κοινωνική ομάδα και θύμισε τις "θεμελιακές κυβερνητικές επιλογές", όπως η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, "που συνάντησε εμπόδια και αντιδράσεις, αλλά αποτελεί αναγκαιότητα για να ανταποκριθούν οι νέοι Ελληνες του αύριο στις προκλήσεις της εποχής μας".

Χάλασαν την καλοστημένη φιέστα

Η καλοστημένη φιέστα που έστησε χτες ο πρωθυπουργός στο θεατράκι της Πνύκας, για να μιλήσει δήθεν για την πολιτική της κυβέρνησης για τη νεολαία σκόνταψε πάνω στη φωνή των νέων που δεν υποτάσσονται, που δε "μασάνε", αντιστέκονται και διεκδικούν. Λίγο πριν τις 9 χτες το βράδυ, οι καλεσμένοι (επιλεκτικά) του Κ. Σημίτη άρχισαν να φτάνουν στο χώρο της εκδήλωσης, όμως ούτε καν οι νέοι στους οποίους είχε απευθυνθεί, στην πλειοψηφία τους, δεν προσήλθαν στην εκδήλωση και τα καθίσματα γέμισαν τελικά με κομματικά στελέχη. Την ίδια στιγμή, οι μαθητές του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας τους υποδέχονταν με το σύνθημα "ετούτη η συνάντηση είναι κοροϊδία, με ψίχουλα δε γίνεται δωρεάν Παιδεία".

"Οχι στη σφαγή την εξεταστική, αυτός ο νόμος θα καταργηθεί" έγραφε το πανό του Συντονιστικού, που καταδίκαζε το υποκριτικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη νεολαία. "Είμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για την αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης που πετά τους μαθητές έξω από το Λύκειο. Μετά από τις εξετάσεις σφαγής που περάσαμε, το 30% των συμμαθητών μας της Β Λυκείου απορρίφθηκε και αντίστοιχα το 14% της Α Λυκείου. Ολοι πλέον συνειδητοποιούν ότι αυτός ο νόμος πρέπει να καταργηθεί.Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας καλεί όλα τα συντονιστικά να συνεδριάσουν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς για να αποφασίσουμε για τους νέους μεγάλους μας αγώνες. Η νίκη θα είναι δική μας". Τα παραπάνω δήλωσε ο Θεοδόσης Μπενάτος μέλος του Συντονιστικού.

Αναστατωμένοι οι διοργανωτές της εκδήλωσης προσπαθούσαν με προτροπές των αστυνομικών να διώξουν τους μαθητές από το χώρο, δηλώνοντας ανερυθρίαστα ότι δε θέλουν να ακουστεί καμιά διαφορετική φωνή, καμιά φωνή αντίστασης που θα τους χαλάσει τη φιέστα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός απέφυγε να περάσει μπροστά από τους συγκεντρωμένους και να ακούσει τα αιτήματα που πραγματικά προβάλει η νεολαία και τελικά μπήκε στην εκδήλωση από άλλη είσοδο.

Λίγο μετά τις 10 οι μαθητές του Συντονιστικού προσπάθησαν να μπουν στο χώρο της εκδήλωσης, αλλά με βίαια χτυπήματα και σπρωξιές σε 15χρονα παιδιά τους έκλεισαν το δρόμο και τους έβγαλαν έξω. Κάποιοι από τους διοργανωτές μίλησαν για διάλογο, αλλά στο ερώτημα των μαθητών γιατί δεν έχει δικαίωμα το Συντονιστικό να περάσει εκεί όπου υποτίθεται ότι ο πρωθυπουργός της χώρας μιλά στη νεολαία, η απάντηση ήταν η ακόμα μεγαλύτερη βία και ένα απωθητικό σπρέι. Η απάντηση ήρθε από τους μαθητές με τα συνθήματα "να ποιοι είναι οι εκσυγχρονιστές, πήρανε τα ρόπαλα και δέρνουν μαθητές" και "ΜΑΤ, βία αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός". Καταγγέλλοντας τον αυταρχισμό παρέμειναν στο χώρο και αποχώρησαν δηλώνοντας ότι ο Σεπτέμβρης είναι κοντά και ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τη νίκη.

"Οραμα" - εφιάλτης!

Ολοφάνερος ο στόχος της χτεσινής φιέστας και ομιλίας του Κ. Σημίτη στην Πνύκα: Να δείξει ότι η κυβέρνηση έχει "όραμα", το οποίο μάλιστα ανταποκρίνεται και εκπληρώνει τα όνειρα και τις προσδοκίες της νεολαίας για έναν καλύτερο κόσμο! Να πείσει ότι δεν είναι στυγνός διαχειριστής των πλέον σκληρών νεοφιλελεύθερων επιλογών και υποτακτικός των αφεντικών της αιματοβαμμένης νέας τάξης. Αυτό που κατάφερε ήταν να επιβεβαιώσει πανηγυρικά ότι το "όραμά" του δεν ξεφεύγει ούτε κεραία από το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που υπερασπίζεται με πάθος.

***

Η πρωθυπουργική ομιλία ήταν ένας ύμνος στις αξίες του νεοφιλελευθερισμού, ένα μανιφέστο υπέρ της κυριαρχίας των δυνάμεων της αγοράς, μια δήλωση νομιμοφροσύνης στη νέα τάξη.

Το "όραμα" που υπόσχεται ο πρωθυπουργός στη νεολαία και στο λαό δεν είναι τίποτα περισσότερο από την "προσαρμογή" και υποταγή στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία και στους "κυρίαρχους του πλανήτη". Το είπε εξάλλου καθαρά: "Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και η ανάπτυξη τής τεχνολογίας δίνουν ευκαιρίες και δυνατότητες σ' αυτούς που έχουν την προσαρμοστικότητα...".

Το μοντέλο ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης που πρόβαλε δεν είναι παρά αντίγραφο της κυρίαρχης πολιτικής των κεντροαριστερών κυβερνήσεων, που μόνο ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση εγγυώνται για τους λαούς του κόσμου.

Στο "όραμα" του Κ. Σημίτη σπουδαία θέση έχει η ένταξη στην ΟΝΕ, φυσικά με την ένταση των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζει. Στο "όραμα" του Σημίτη ο πόλεμος, όπως ο βρώμικος πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, είναι αποδεκτός ως μέσο για την επιβολή των νόμων της αγοράς και της δημοκρατίας της. Αυτό το "όραμα" έχουν το θράσος να γίνει και όραμα του λαού και μάλιστα της νεολαίας. Το "μέλλον του κόσμου" δεν μπορεί να προσβλέπει στην επιστροφή της ανθρωπότητας στο Μεσαίωνα...

***

Το όραμα χρειάζεται στον Κ. Σημίτη και στην κυβέρνηση ακριβώς για να παραπλανήσει και εξαπατήσει τις λαϊκές μάζες για τη νέα αντιλαϊκή επίθεση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Πίσω από τις αστραφτερές λέξεις, τις κακοποιημένες έννοιες, τις κούφιες διακηρύξεις, τις ψεύτικες υποσχέσεις επιχειρείται να αποκρυβεί το απάνθρωπο και αποκρουστικό πρόσωπο της κυβερνητικής πολιτικής.

Ανησυχία και ανατριχίλα μόνο προκαλούν οι πρωθυπουργικές αναφορές στην "άλλη σύγκλιση" που ετοιμάζει η κυβέρνηση, στον "εκσυγχρονισμό του συστήματος κοινωνικής προστασίας και της κοινωνικής ασφάλισης", στο ζήτημα της "ασφάλειας και των δικαιωμάτων του πολίτη", στην "ποιότητα στους τομείς της υγείας και της παιδείας".

Η αποκωδικοποίηση του κυρίαρχου συνθήματος του Κ. Σημίτη, "πρώτα ο πολίτης", σημαίνει απλώς τελευταίος ο πολίτης.

Π. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ