Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΠΝΥΚΑ
Πανηγυρικός υποτέλειας και υποκρισίας

Σε μια στημένη εκδήλωση "για τους νέους και τη δημοκρατία", ο πρωθυπουργός κάλεσε τους νέους ...να προσαρμοστούν στη σημερινή πραγματικότητα και, ταυτόχρονα, κήρυξε την προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ

Με έναν πανηγυρικό της υποτέλειας, που τον απηύθυνε προς τους νέους, κήρυξε ουσιαστικά χτες βράδυ από την Πνύκα την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης.Ηταν, υποτίθεται, μια εκδήλωση "για τους νέους και τη δημοκρατία" και ο πρωθυπουργός μίλησε σε ένα ακροατήριο επιλεγμένο, για το απαραίτητο ντεκόρ, από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, με θέμα "Η Ελλάδα των νέων, η Ελλάδα του αύριο".

Με μια ομιλία, που, πέρα από τις αοριστολογίες της και τις αντιφάσεις της, στα αυτιά του κάθε νέου που βιώνει την πραγματικότητα των αδιεξόδων της κυβερνητικής πολιτικής, ακούγεται σαν εκνευριστική ειρωνεία. Ο Κ. Σημίτης, με τα λεγόμενά του, αρχικά, θέλησε να εμφανιστεί ότι συμμερίζεται τις νεανικές ανησυχίες. Δε δίστασε να πει ότι η κυβέρνησή του τάσσεται ενάντια "στους μηχανισμούς που επιτρέπουν στους κοινωνικά ευνοημένους να αναπτύσσονται ευχερέστερα και να διαφεντεύουν εκείνους που κοινωνικά υστερούν και συχνά εξασθενούν και περιθωριοποιούνται".

Αυτά, όμως, ως εισαγωγή στο κήρυγμα υποταγής και μοιρολατρίας, που ακολούθησε. Κάλεσε τους νέους να αποδεχτούν τον "κόσμο που ζούμε" και να προσαρμοστούν σε αυτόν. Είπε χαρακτηριστικά: "Ο κόσμος αλλάζει. Εχει ήδη δραματικά αλλάξει. Τον κόσμο που ζούμε δεν τον διαλέγουμε. Στην πραγματικότητα του νέου αυτού κόσμου, πρέπει να προσαρμοστούμε και τον κόσμο αυτό οφείλουμε να προσπαθούμε να συνδιαμορφώσουμε".Ζήτησε, ουσιαστικά, υποταγή των νέων στη "νέα τάξη" και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, μέσω της "συνδιαμόρφωσης" αυτού του κόσμου. Στα πλαίσια αυτά, τους κάλεσε να αναζητήσουν τις "προκλήσεις" και τις "ευκαιρίες" του 21ου αιώνα. Παράλληλα, ζήτησε "να προσανατολιστούμε όλοι οι Ελληνες στα ζητούμενα του μέλλοντος και όχι στους λογαριασμούς του παρελθόντος, να ανοιχτούμε σε νέους ορίζοντες και να μην κλειστούμε σε αμυντικές νοοτροπίες".

Ο πρωθυπουργός, που δεν παρέλειψε τις αναφορές στην "ισχυρή Ελλάδα", στην πραγματικότητα, κάλεσε τους Ελληνες σε ένα σαφάρι στην παγκόσμια ζούγκλα του"νέου κόσμου" για την αναζήτηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται. Και πρόσθεσε: "Η προσπάθεια της ισχυρής Ελλάδας προχωρά με επιτυχία. Ηρθε γι' αυτό η ώρα να δώσουμε προσοχή στις προσδοκίες του πολίτη, στις ατομικές και οικογενειακές του επιδιώξεις. Να ετοιμάσουμε τώρα ένα σχεδιασμό με βάθος χρόνου. Ηρθε η ώρα για την "άλλη σύγκλιση", τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό σε όλους τους κρίσιμους τομείς για τη ζωή του πολίτη: Τη Δημόσια Διοίκηση, την Παιδεία, την Υγεία, το κοινωνικό κράτος. Η "άλλη σύγκλιση" είναι να προτάξουμε ένα μεγάλο Σχέδιο που θα αρθρώνεται αυτό".

Δίνοντας την προεκλογική διάσταση των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, ο Κ. Σημίτης, στη θέση της σημαίας του "πρώτα η Ελλάδα",σήκωσε τη σημαία του "πρώτα ο πολίτης",ένα σύνθημα που επανέλαβε πολλές φορές. Συνεχίζοντας, έφθασε στην ΟΝΕ, καθώς, όπως είπε, η 1η Γενάρη του 2001 "δεν είναι μια ημερομηνία που κυνηγάμε, είναι η προσπάθεια να ενταχθούμε στη νέα πραγματικότητα. Θα μας δώσει μια στέρεη βάση για οικονομική ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα ζωής".

Εξίσου υποκριτικά τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός για το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια. "Αποτελούμε, είπε, παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας". Βέβαια, το ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί η ΝΑΤΟικό ορμητήριο είναι, προφανώς, για τον Κ. Σημίτη αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας. "Η πολιτική μας στην περιοχή ήταν και είναι σταθερά οριοθετημένη από το σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα, στις διεθνείς συνθήκες και τα δικαιώματα του ανθρώπου. Εξίσου σταθερά εναντιωνόμαστε στην ξενοφοβία, στις εθνικιστικές εξάρσεις, στο ρατσισμό και την απομόνωση χωρών από τη διεθνή κοινότητα". Ωστόσο, δεν μπήκε στον κόπο να πει πώς εκφράστηκε αυτή η πολιτική, καθώς στην πράξη συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Κάνοντας, τέλος, ειδική αναφορά στους νέους, τους αντιμετώπισε σαν να πρόκειται για μια προβληματική κοινωνική ομάδα και θύμισε τις "θεμελιακές κυβερνητικές επιλογές", όπως η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, "που συνάντησε εμπόδια και αντιδράσεις, αλλά αποτελεί αναγκαιότητα για να ανταποκριθούν οι νέοι Ελληνες του αύριο στις προκλήσεις της εποχής μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ