Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22 ΙΟΥΛΗ 1943
Η κορυφαία ώρα της Αθήνας

Γιορτάστηκε χτες η 56η επέτειος της μεγάλης διαδήλωσης, που έφραξε το δρόμο στην επέκταση της βουλγαρικής κατοχής

Στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου, στην Τράπεζα της Ελλάδας, υπάρχει μια εντοιχισμένη πλάκα. Στην απλή και απέριττη αυτή πλάκα, είναι γραμμένα ονόματα ηρώων ΕΠΟΝιτών, που έπεσαν κάτω από τις ερπύστριες των γερμανικών τανκς στις 22 Ιούλη 1943, κατά τη διάρκεια της μεγαλειώδους διαδήλωσης του λαού της Αθήνας και του Πειραιά, που έφραξε το δρόμο στην επέκταση της βουλγαρικής κατοχής.

Ηταν 8 Ιούλη του 1943 όταν το ΕΑΜ καλούσε, με προκήρυξή του, το λαό και τις ΕΑΜικές οργανώσεις σε συναγερμό. Κάλεσμα μάχης για τη σωτηρία του λαού της Μακεδονίας - Θράκης από τους Βούλγαρους φασίστες. Η απόφαση των χιτλερικών για την επέκταση της φασιστικής βουλγαρικής κατοχής και στην υπόλοιπη Μακεδονία ξεσήκωσε ένα ισχυρότατο κύμα αντίστασης και οργής σε όλη τη χώρα.

Μέσα στην τρομοκρατία της χιτλερικής κατοχής, ξεσηκώνονται 300.000 περίπου λαός από όλες τις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά και κατεβαίνουν στη διαδήλωση σε σφιχτοδεμένες φάλαγγες. Προχωρούν και συγκλίνουν στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Υπάρχει παλμός, υπάρχει πάθος και δυνατός βηματισμός. Θάλασσα τα πλακάτ και φυσικά μπροστά η σημαία. Γερμανοί, Ιταλοί και οι συνεργάτες τους, οι χαφιέδες, προσπαθούν να διαλύσουν τους διαδηλωτές, αλλά μάταια.

Και φτάνουμε στην υπέρτατη δοκιμασία. Είναι η κρίσιμη στιγμή, όταν μπροστά στην Τράπεζα της Ελλάδας ξεπροβάλλουν τα τανκς και αρχίζουν να πυροβολούν. Και πέφτουν οι πρώτοι νεκροί... Είναι μια κοπέλα που σηκώνει ψηλά τη σημαία, μια ριπή τη ρίχνει κάτω, οι ερπύστριες των τανκς περνούν πάνω από το κορμί της. Είναι η Παναγιώτα Σταθοπούλου 17 χρόνων. Παραδίπλα της μια άλλη ΕΠΟΝίτισα η φοιτήτρια της Γαλλικής Κούλα Λίλη 19 χρόνων, που κτυπά με το παπούτσι της το δολοφόνο της Παναγιώτας. Αμέσως οι ριπές θα πέσουν στο κορμί της. Αυτή τη δραματική εικόνα έχει πάνω της η πλάκα, με τα ονόματα.

Περισσότεροι από 30 οι νεκροί της διαδήλωσης και εκατοντάδες οι συλλήψεις.

Αγίασαν με το αίμα τους τα όνειρά μας

Τις δραματικές αυτές και ηρωικές εξάρσεις του λαού της αδούλωτης Αθήνας, εκείνους τους νέους που "άγιασαν με το αίμα τους τα όνειρά μας, πότισαν με την τόλμη τους τα ιδανικά μας", τιμούν κάθε χρόνο οι αντιστασιακοί σε εκδήλωση που διοργανώνουν η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και οι ΕΑΜογενείς Ενώσεις που συνεργάζονται μαζί της.

Αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση, που έγινε χτες το πρωί, στο ναό Αγίου Γεωργίου Καρίτση, αγωνιστές της ΕΑ, μέλη των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ από το Λεκανοπέδιο Αττικής, κρατώντας τα λάβαρά τους, πήραν το δρόμο για το σημείο που βρίσκεται η πλάκα με τα ονόματα των ηρωικών παιδιών της Αντίστασης. Οι μνήμες ξετυλίχτηκαν και τα μάτια γέμισαν οργή. "Ενας ΕΠΟΝίτης - σημαιοφόρος γαζώνεται κατάστηθα από μια ριπή του τανκς", θυμάται ο Νίκος Καραντηνός,πρόεδρος των Αντιστασιακών Δημοσιογράφων και αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ στην ομιλία του, αναφερόμενος σ' ολόκληρο το χρονικό της διαδήλωσης. Σήμερα είμαστε εδώ με την ίδια φλόγα, παλεύοντας για τα ίδια ιδανικά που μας δίδαξε το ΕΑΜ και το ΚΚΕ", καταλήγει ο ομιλητής.

Την ανάγκη να "διδαχτεί στα σχολεία και αυτή η πτυχή της ιστορία που σκόπιμα απουσιάζει από τα σχολικά βιβλία", τόνισε ο Σπύρος Διλιντάς μέλος του ΔΣ του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ. "Τιμάμε όλους τους πατριώτες που αρνήθηκαν να σκύψουν το κεφάλι, που αντιστέκονται και σήμερα στην υποδούλωση του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των πολυεθνικών", επισήμανε ο Θεοχάρης Παπαμάργαρης νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ.

Παραβρέθηκαν

Στην τιμητική αυτή εκδήλωση, εκτός από τους αντιστασιακούς παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια, αντιπροσωπεία των Στρατιωτικών Αρχών των Τριών Οπλων, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ, ο Λεων. Αυδής επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Συμπαράταξη για την Αθήνα" και δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθήνας, αντιπροσωπεία από τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο Νίκο Τερζόγλου.Στεφάνια κατέθεσαν ακόμα, εκπρόσωποι των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, του ΚΣ της ΚΝΕ, της "Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνταξιούχων Αναπήρων Εθνικής Αντίστασης & Αντιδικτατορικού Αγώνα", της "Πανελλήνιας ένωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής "Ο Φοίνικας"", της "Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Τραυματιών Αναπήρων και Θυμάτων", της "ΠΟΣΣΑΘΕΑΑΑ", "ΠΕΣΑΘΕΑ", της "Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων", κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ