Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση Κληρίδη - Χριστόφια

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημ. Χριστόφιας, συναντήθηκε χτες το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις προοπτικές που αφορούν την επικείμενη πρωτοβουλία για την έναρξη νέου κύκλου συνομιλιών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι από την ενημέρωση που είχε από τον Πρόεδρο Κληρίδη συνάγεται ότι Αμερικανοί, Βρετανοί και ο ΓΓ του ΟΗΕ διαβεβαιώνουν, πως η επικείμενη πρωτοβουλία θα είναι σοβαρή. Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, αν θα ανταποκριθούν η Τουρκία και ο Ντενκτάς, υπό το φως και της 25ης επετείου από την εισβολή, δεν μπορεί κανένας να το γνωρίζει. Γι' αυτό, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, είναι συγκρατημένος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως και άλλοι.

Αναφερόμενος στον ελληνοτουρκικό διάλογο που αναμένεται ν' αρχίσει στις επόμενες μέρες, ο Δημ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ δεν είναι αντίθετο. Αν υπάρχει τρόπος, πρόσθεσε, χωρίς υποχωρήσεις αρχών, να εξομαλυνθούν οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, αυτό θα έχει και τις θετικές του επιπτώσεις στο Κυπριακό. Βέβαια, πάντοτε επιμένοντας από πλευράς της Ελλάδας ότι πλήρης εξομάλυνση μπορεί να υπάρξει μόνο αν η Τουρκία δείξει καλή θέληση και υπάρξει πρόοδος και λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

Η συνάντηση Κληρίδη - Χριστόφια έγινε ενόψει της μετάβασης του ΓΓ του ΑΚΕΛ, στις 31 του Ιούλη, στο Λονδίνο, όπου θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού. Ο Δημ. Χριστόφιας είπε ότι την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου θα υποβληθεί σε προκαταρκτικές εξετάσεις υπό το φως έγκρισης νέου νόμου στην Αγγλία που αφορά τη δωρεά οργάνων. Στόχος, πρόσθεσε, είναι η επιβεβαίωση της ταυτότητας δότη και δέκτη. Η μεταμόσχευση αναμένεται να γίνει τη δεύτερη βδομάδα του Αυγούστου. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ θα παραμείνει στο Λονδίνο τρεις βδομάδες. Ο Δ. Χριστόφιας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Κληρίδη για το ενδιαφέρον που επέδειξε όσον αφορά την υγεία του και για όλα όσα έπραξε ως τώρα γι' αυτό το θέμα.

Στο μεταξύ η Κύπρος προσκλήθηκε να πάρει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, που θα γίνει στο Σεράγεβο στις 30 του Ιούλη. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κ. Σερέζης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπηθεί σ' αυτή τη Διάσκεψη και ο Πρόεδρος Κληρίδης μελετά το ενδεχόμενο να μεταβεί στο Σεράγεβο και να επιστρέψει την ίδια μέρα. Αν τελικά δε μεταβεί, την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κασουλίδης.

Ο εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν ευνοεί τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες ως προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, ωστόσο, δεν αποκλείεται η διαδικασία αυτή πλήρως. Αν ο ΓΓ του ΟΗΕ, είπε, προτείνει εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη διάρκεια συνάντησης που αναμένεται να έχει με τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη το Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη, τότε ο Πρόεδρος θα θέσει το θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο για τη λήψη σχετικής απόφασης.

Ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτέμβρη για να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Με την ευκαιρία της εκεί παρουσίας του αναμένεται να συναντηθεί και με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Πολίτες Β και Γ κατηγορίας

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα ΑΒΡΟΥΠΑ σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της εκφράζει έντονη αντίθεση στη "Συμφωνία Ειδικών Σχέσεων" που αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ ψευδοκράτους και Τουρκίας και τονίζει ότι η Συμφωνία αυτή προστατεύει όχι τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, αλλά μόνο της Τουρκίας. Η Συμφωνία, γράφει, παρέχει νέες διευκολύνσεις στους πολίτες της Τουρκίας, ενώ δημιουργεί νέες επιπρόσθετες δυσκολίες στους Τουρκοκυπρίους.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει επίσης ότι, "η Τουρκία εισηγείται να γίνουν οι Τουρκοκύπριοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας γιατί, έστω και αν τους δίνεται το δικαίωμα να αποκτούν και την τουρκική υπηκοότητα δε θα έχουν δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στην Τουρκία. Η Τουρκία, προσθέτει, δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει στους Τουρκοκυπρίους τα δικαιώματα που παραχωρούνται στους Τούρκους στην Κύπρο. Οι Τουρκοκύπριοι θα είναι μεν πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας, αλλά δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, μια και δεν μπορούν να επωφελούνται από τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι Τούρκοι της Τουρκικής Δημοκρατίας".

Μια άλλη τουρκοκυπριακή εφημερίδα, η "Γενί Ντουζέν" αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, γράφει ότι η "Συμφωνία Ειδικών Σχέσεων Τουρκίας - ψευδοκράτους", θα είναι η επίσημη απάντηση της τουρκικής πλευράς, στην πρόσκληση για συνομιλίες στη Νέα Υόρκη. Η εφημερίδα αναδημοσιεύοντας πληροφορίες του Τύπου της Τουρκίας, σημειώνει ότι "η Συμφωνία αυτή θα έχει την έννοια μιας μη κατονομαζόμενης Συνομοσπονδίας μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ