ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Δεν έχει "φράγκο" αν δε φύγει ο Μιλόσεβιτς!

Στρατής Κόρακας: Προχωρούν στην ολοκλήρωση του εγκλήματος σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε χθες να αρνηθεί κάθε βοήθεια προς τη Σερβία όσο ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς βρίσκεται στην εξουσία.

"Με εξαίρεση την ανθρωπιστική βοήθεια, καμιά άλλη βοήθεια δεν πρόκειται να χορηγηθεί στη Σερβία όσο ο Μιλόσεβιτς βρίσκεται στην εξουσία", αναφέρεται στο ψήφισμα.

Αντίθετα, προστίθεται, θα υποστηριχτούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις που προσπαθούν να ξαναφέρουν τη Γιουγκοσλαβία στην οικογένεια των δημοκρατικών εθνών.

Σε ανάλογη συμφωνία είχαν φτάσει οι "Δεκαπέντε" την περασμένη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

Η νέα πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Νικόλ Φοντέν, δήλωσε χθες ότι θα μεταβεί σύντομα στην Πρίστινα για να δείξει το ενδιαφέρον του Σώματος για την ανοικοδόμηση του Κοσσυφοπεδίου και τη σταθεροποίηση των Βαλκανίων.

Με δήλωσή του σχετικά με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το Κόσσοβο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας τονίζει:

"Οι ευρωενωσίτες ιμπεριαλιστές έχουν για άλλη μια φορά και την ευρωκοινοβουλευτική κάλυψη των εγκλημάτων τους. Από κοινού συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες, για μια ακόμα φορά, έδειξαν με την ψήφο τους ότι όχι μόνον αρνούνται να πάρουν υπόψη το μήνυμα των λαών, που εκφράστηκε και στις ευρωεκλογές, αλλά είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση του εγκλήματος των ΕυρωΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού και των Βαλκανίων".

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ κατάγγειλαν και καταψήφισαν το ψήφισμα για το Κοσσυφοπέδιο, ενώ, προχτές, με την ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Στρ. Κόρακας κατήγγειλε το ιμπεριαλιστικό έγκλημα κατά της Γιουγκοσλαβίας και την απαράδεκτη στάση του Ευρωκοινοβουλίου.

  • Στο ίδιο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου υπερψηφίστηκε τροπολογία που κατατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Κόμμα, με την οποία απορρίπτεται η απόφαση του Συμβουλίου να τοποθετήσει την έδρα του Οργανισμού Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη.
ΚΝΕ
Με τη νεανική αγανάκτηση και οργή θα συναντηθεί η κυβέρνηση

Με ιδιαίτερο ζήλο η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει ότι ενδιαφέρεται για τα προβλήματα και τις ανησυχίες της νεολαίας, φαίνεται όμως πως πρόκειται για μια "κυβερνητική επιχείρηση αποπροσανατολισμού της νεολαίας που βρίσκεται σε εξέλιξη", όπως καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ,στην οποία μάλιστα "τον πρώτο ρόλο ανέλαβε να παίξει ο πρωθυπουργός, με κομπάρσους, τους σαλονάτους, αδρά επιχορηγούμενους, "εκπροσώπους" του λεγόμενου ΕΣΥΝ".

Ο λόγος γίνεται για τη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας με τον πρωθυπουργό, όπου του παρουσίασε "τα θέματα που αφορούν τους νέους και τις νέες της χώρας καθώς και τις πρωτοβουλίες του "για τις οποίες χρειάζεται τη στήριξη της πολιτείας", σε απλή μετάφραση: τα λεφτά του Ελληνα φορολογούμενου. Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΕΣΥΝ, Αγ. Τάτσης, σε δήλωσή του, ισχυρίστηκε ότι "όλο το φάσμα της οργανωμένης νεολαιίστικης δράσης είναι μέσα στο ΕΣΥΝ" και προσπάθησε να κατοχυρώσει το ρόλο του οργάνου, που όμως η νεολαία ούτε καν το γνωρίζει. Παράλληλα, ο υφυπουργός Γιώργος Πασχαλίδης, που παραβρέθηκε κι αυτός στη συνάντηση, υποστήριξε ότι "η κυβέρνηση εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη πολιτική για τους νέους, μια διατομεακή πολιτική, η οποία περιλαμβάνει δράσεις σχεδόν σε όλα τα υπουργεία".

Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ τονίζει ότι "η επιλογή του Σημίτη να συναντηθεί με το "ΕΣΥΝ", δείχνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο, τι είδους νεολαιίστικο κίνημα επιθυμεί η κυβέρνηση. Επιλέγει τη συνάντηση με τους συμβιβασμένους "εκπροσώπους" του ΕΣΥΝ, οι οποίοι βρίσκονται μακριά από τη νεολαία και τα προβλήματά της, δεν εκπροσωπούν κανένα, δεν εκλέχτηκαν από κανένα νεανικό φορέα, αλλά, αντίθετα, αυτοαναγορεύτηκαν σε "εκπροσώπους" της νεολαίας της χώρας μας, με πρωτοβουλία της Γενική Γραμματεία Νέας γενιάς και τη χρηματοδότηση της ΕΕ.

Αντίθετα, οι πραγματικοί εκπρόσωποι της νεολαίας, όποτε επιχείρησαν να συναντηθούν με τον Σημίτη, βρήκαν τους δρόμους που οδηγούν στο Μαξίμου, κλεισμένους από τις κλούβες των ΜΑΤ και αντί για διάλογο με τον πρωθυπουργό, αντιμετώπισαν το διάλογο των ροπάλων των δυνάμεων καταστολής, των καπνογόνων και των δακρυγόνων".

Επίσης, υπογραμμίζει ότι "οι θλιβερές φιέστες που οργανώνουν τα κυβερνητικά επιτελεία, όπως αυτή της συνάντησης με το ανύπαρκτο ΕΣΥΝ ή η άλλη της πρωθυπουργικής ομιλίας στο αυστηρά επιλεγμένο ακροατήριο της Πνύκας, δεν έχουν τη δυνατότητα να ξεγελάσουν τη νεολαία.

Η στυγνή αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η αποδοχή του "μονόδρομου" της ΟΝΕ του κεφαλαίου, που στήνει στον τοίχο τα δικαιώματα της "Νέας Τάξης", βγάζουν όλο και πιο πλατιές μάζες νεολαίας στους δρόμους του αγώνα, φέρνουν συνολικά αντιμέτωπη τη νέα γενιά με αυτές τις επιλογές.

Οσες "στημένες" συναντήσεις και αν σκαρώσει η κυβέρνηση, είναι καταδικασμένη να συναντηθεί με τη νεανική αγανάκτηση και οργή, που γεννά η πολιτική της, στους δρόμους του αγώνα. Και αυτό θα έχει τη δυνατότητα να το αντιληφθεί πολύ γρήγορα", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
Δεν αγγίζει την ουσία του προβλήματος
  • Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχιλλέα Κανταρτζή. Μας πισωγυρίζουν οι μαζικές διώξεις αλλοδαπών, σημείωσε
  • Δεν υπάρχει αλβανικό πρόβλημα δήλωσε ο Θ. Πάγκαλος

Η τροπολογία που προβλέπει την ύπαρξη περισσοτέρων από μια επιτροπών χορήγησης πράσινης κάρτας σε αλλοδαπούς, ανά νομό, δεν αγγίζει την ουσία του προβλήματος, σημείωσε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής διάταξης χθες στο Β Θερινό Τμήμα της Βουλής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής.Παίρνοντας το λόγο σημείωσε: "Κατά τη γνώμη μας τα σοβαρά προβλήματα τα οποία υπάρχουν όσον αφορά στη χορήγηση κάρτας είναι άλλα. Συγκεκριμένα η χορήγηση της πράσινης κάρτας είναι γνωστό ότι συνδέεται με την απόδειξη της απασχόλησης. Είναι γνωστό επίσης ότι οι περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες δεν μπορούν να αποδείξουν την ιδιότητά τους αυτή, αφού απασχολούνται σε καθεστώς μαύρης εργασίας". Πρόσθεσε πως "η χορήγηση της πράσινης κάρτας δίνεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα που έχει σαν συνέπεια να διαιωνίζεται ένα καθεστώς ομηρίας των οικονομικών μεταναστών".

Σχολιάζοντας το θέμα των επιχειρήσεων - "σκούπα" της αστυνομίας ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι "οι μαζικές διώξεις, οι μαζικές προσαγωγές στα γήπεδα με μόνο χαρακτηριστικό την εθνική καταγωγή μας πισωγυρίζουν σε άλλες εποχές" τονίζοντας ότι "κατά τη γνώμη μας είναι παιγνίδια με τη φωτιά. Επιβαρύνουν ένα ήδη τεταμένο κλίμα στην περιοχή των Βαλκανίων και ταυτόχρονα δημιουργούν προϋποθέσεις για την υπερεκμετάλλευση των οικονομικών μεταναστών εργαζόμενων στη χώρα μας". Παράλληλα ζήτησε στις επιτροπές για τη+ χορήγηση της κάρτας να προεδρεύουν αποκλειστικά δικαστικοί.

Θ. Πάγκαλος

Παρέμβαση που εκτιμήθηκε ως διαφοροποίηση από την τακτική του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σχετικά με τους οικονομικούς μετανάστες έκανε χθες και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο όποιος υποστήριξε ότι είναι λανθασμένη εκτίμηση η συσχέτιση των οικονομικών μεταναστών με την αύξηση της εγκληματικότητας. "Δεν υπάρχει αλβανικό πρόβλημα. Υπάρχει πρόβλημα εγκληματικότητας σημείωσε" προσθέτοντας ότι "δε θα πρέπει να μεταθέτουμε τις αδυναμίες της κοινωνίας μας στους ώμους των ξένων". Μάλιστα ανέφερε και συγκεκριμένα στοιχεία λέγοντας ότι στο σύνολο των κρατούμενων για το 1996 μόνο το 8,75% είναι Αλβανοί και οι υπόλοιποι Ελληνες.

Πάντα μένει και η μαγιά...

Οι μεγαλοξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης ξεπέρασαν εαυτούς σε κυνικότητα, κατηγορώντας με δηλώσεις τους το αντιΝΑΤΟικό, αντιπολεμικό κίνημα της πόλης ότι με τις διαδηλώσεις, τούς στέρησε το δικαίωμα να προσφέρουν κατάλυμα στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους και έτσι έχασαν 500 εκατομμύρια. Αλλα 500 εκατ. έχασαν εστιατόρια και άλλα καταστήματα, από τα χρήματα που θα ξόδευαν οι ΝΑΤΟικοί στην πόλη αν τελικά δεν ακύρωναν τις κρατήσεις τους.

Ετσι λοιπόν, κατά τους εντιμότατους αυτούς κυρίους, η πόλη έχασε 1 δισ. και υπεύθυνοι γι' αυτή την απώλεια είναι η "μικρή μειοψηφία" που οργανώνει τις διαδηλώσεις!

Η στάση αυτή θυμίζει εν πολλοίς τη στάση των μαυραγοριτών και Γερμανοτσολιάδων της Κατοχής, που κατηγορούσαν τον ΕΛΑΣ ότι χτύπαγε τους Γερμανούς και τους χάλαγε το βόλεμα και τις μπίζνες!

***

Οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων αποσιωπούν το γεγονός ότι πριν το βρώμικο πόλεμο των ΝΑΤΟικών η αγορά της Θεσσαλονίκης σ' όλη τη διάρκεια του χρόνου δεχόταν πολύ περισσότερα από 1 δισ. δραχμές από τους Γιουγκοσλάβους τουρίστες που είχαν μετατρέψει την πόλη σε "δική τους" αγορά και στην ουσία στήριζαν την οικονομία της.

Μικρή και οικτρή μειοψηφία δυστυχώς, καταφανώς αντίθετη από τα αισθήματα του λαού της πόλης και ολόκληρης της χώρας, είναι αυτοί οι κύριοι που το μόνο που ξέρουν είναι να εκλιπαρούν τους ΝΑΤΟικούς για μερικές κρατήσεις κλινών!

***

Δηλαδή, αν ερχόταν το ΝΑΤΟ και έλεγε ότι θα προσφέρουμε 15 δις το χρόνο στις επιχειρήσεις της πόλης αλλά θέλουμε τη Θεσσαλονίκη, αποσπασμένη από την ελληνική επικράτεια, διεθνή πόλη υπό τον δικό μας έλεγχο και διοίκηση, τι έπρεπε να πούμε; Μήπως έπρεπε να δεχτούμε και να τους ευχαριστήσουμε κιόλας για τη γενναιοδωρία τους; Η στάση αυτή του ραγιαδισμού εκεί τελικά καταλήγει.

Ευτυχώς όμως που υπάρχουν πάντα αυτοί οι "τρελοί" που επιμένουν ν' αγωνίζονται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες για τη λευτεριά και την τιμή της πατρίδας. Είναι αυτοί που ο Μακρυγιάννης έλεγε: "Από παλαιόθεν και ως σήμερα όλα τα θεριά του κόσμου βάλθηκαν να μας ξεκάνουν. Τρώνε, τρώνε από εμάς, μα πάντα μένει και η μαγιά...".

Σ. Μ.

Δραστηριότητες των ΚΟ

Ανοιχτές συγκεντρώσεις με στόχο την ενημέρωση του λαού για τις εξελίξεις στην αγροτική πολιτική και γενικότερα τις πολιτικές εξελίξεις οργανώνει το Σαββατοκύριακο η Αχτιδική Επιτροπή Λαγκαδά Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ,με ομιλητή το αγροτικό στέλεχος του Κόμματος Γιάννη Πατάκη.

Το Σάββατο 24 Ιούλη στις 8.30 το βράδυ θα γίνει συγκέντρωση στην Ασσυρο και την Κυριακή 25 Ιούλη στις 11 το πρωί στο Κολχικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ