ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση Κληρίδη - Χριστόφια

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημ. Χριστόφιας, συναντήθηκε χτες το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις προοπτικές που αφορούν την επικείμενη πρωτοβουλία για την έναρξη νέου κύκλου συνομιλιών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι από την ενημέρωση που είχε από τον Πρόεδρο Κληρίδη συνάγεται ότι Αμερικανοί, Βρετανοί και ο ΓΓ του ΟΗΕ διαβεβαιώνουν, πως η επικείμενη πρωτοβουλία θα είναι σοβαρή. Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, αν θα ανταποκριθούν η Τουρκία και ο Ντενκτάς, υπό το φως και της 25ης επετείου από την εισβολή, δεν μπορεί κανένας να το γνωρίζει. Γι' αυτό, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, είναι συγκρατημένος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως και άλλοι.

Αναφερόμενος στον ελληνοτουρκικό διάλογο που αναμένεται ν' αρχίσει στις επόμενες μέρες, ο Δημ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ δεν είναι αντίθετο. Αν υπάρχει τρόπος, πρόσθεσε, χωρίς υποχωρήσεις αρχών, να εξομαλυνθούν οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, αυτό θα έχει και τις θετικές του επιπτώσεις στο Κυπριακό. Βέβαια, πάντοτε επιμένοντας από πλευράς της Ελλάδας ότι πλήρης εξομάλυνση μπορεί να υπάρξει μόνο αν η Τουρκία δείξει καλή θέληση και υπάρξει πρόοδος και λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

Η συνάντηση Κληρίδη - Χριστόφια έγινε ενόψει της μετάβασης του ΓΓ του ΑΚΕΛ, στις 31 του Ιούλη, στο Λονδίνο, όπου θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού. Ο Δημ. Χριστόφιας είπε ότι την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου θα υποβληθεί σε προκαταρκτικές εξετάσεις υπό το φως έγκρισης νέου νόμου στην Αγγλία που αφορά τη δωρεά οργάνων. Στόχος, πρόσθεσε, είναι η επιβεβαίωση της ταυτότητας δότη και δέκτη. Η μεταμόσχευση αναμένεται να γίνει τη δεύτερη βδομάδα του Αυγούστου. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ θα παραμείνει στο Λονδίνο τρεις βδομάδες. Ο Δ. Χριστόφιας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Κληρίδη για το ενδιαφέρον που επέδειξε όσον αφορά την υγεία του και για όλα όσα έπραξε ως τώρα γι' αυτό το θέμα.

Στο μεταξύ η Κύπρος προσκλήθηκε να πάρει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, που θα γίνει στο Σεράγεβο στις 30 του Ιούλη. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κ. Σερέζης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπηθεί σ' αυτή τη Διάσκεψη και ο Πρόεδρος Κληρίδης μελετά το ενδεχόμενο να μεταβεί στο Σεράγεβο και να επιστρέψει την ίδια μέρα. Αν τελικά δε μεταβεί, την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κασουλίδης.

Ο εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν ευνοεί τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες ως προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, ωστόσο, δεν αποκλείεται η διαδικασία αυτή πλήρως. Αν ο ΓΓ του ΟΗΕ, είπε, προτείνει εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη διάρκεια συνάντησης που αναμένεται να έχει με τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη το Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη, τότε ο Πρόεδρος θα θέσει το θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο για τη λήψη σχετικής απόφασης.

Ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτέμβρη για να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Με την ευκαιρία της εκεί παρουσίας του αναμένεται να συναντηθεί και με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Πολίτες Β και Γ κατηγορίας

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα ΑΒΡΟΥΠΑ σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της εκφράζει έντονη αντίθεση στη "Συμφωνία Ειδικών Σχέσεων" που αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ ψευδοκράτους και Τουρκίας και τονίζει ότι η Συμφωνία αυτή προστατεύει όχι τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, αλλά μόνο της Τουρκίας. Η Συμφωνία, γράφει, παρέχει νέες διευκολύνσεις στους πολίτες της Τουρκίας, ενώ δημιουργεί νέες επιπρόσθετες δυσκολίες στους Τουρκοκυπρίους.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει επίσης ότι, "η Τουρκία εισηγείται να γίνουν οι Τουρκοκύπριοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας γιατί, έστω και αν τους δίνεται το δικαίωμα να αποκτούν και την τουρκική υπηκοότητα δε θα έχουν δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στην Τουρκία. Η Τουρκία, προσθέτει, δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει στους Τουρκοκυπρίους τα δικαιώματα που παραχωρούνται στους Τούρκους στην Κύπρο. Οι Τουρκοκύπριοι θα είναι μεν πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας, αλλά δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, μια και δεν μπορούν να επωφελούνται από τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι Τούρκοι της Τουρκικής Δημοκρατίας".

Μια άλλη τουρκοκυπριακή εφημερίδα, η "Γενί Ντουζέν" αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, γράφει ότι η "Συμφωνία Ειδικών Σχέσεων Τουρκίας - ψευδοκράτους", θα είναι η επίσημη απάντηση της τουρκικής πλευράς, στην πρόσκληση για συνομιλίες στη Νέα Υόρκη. Η εφημερίδα αναδημοσιεύοντας πληροφορίες του Τύπου της Τουρκίας, σημειώνει ότι "η Συμφωνία αυτή θα έχει την έννοια μιας μη κατονομαζόμενης Συνομοσπονδίας μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους".

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ
"Πλάτη" στη συρρίκνωση της Γιουγκοσλαβίας

Επίσκεψη στην κατειλημμένη από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις επαρχία της Σερβίας, το Κοσσυφοπέδιο, θα πραγματοποιήσει την προσεχή Τρίτη ο πρωθυπουργός. Ο συμβολισμός, αυτής της κίνησης, είναι προφανής και έχει να κάνει με την επιθυμία του Μεγάρου Μαξίμου να ταυτιστεί απόλυτα με την πολιτική των ισχυρών δυνάμεων που ευνοούν την περαιτέρω συρρίκνωση της Σερβίας και την ανατροπή του Σλ. Μιλόσεβιτς. Ταυτόχρονα, οι "άνθρωποι" του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, προωθώντας την ιδέα της επίσκεψης, θέλησαν να δώσουν και ένα μήνυμα στο υπουργείο Εξωτερικών και στον Γ. Παπανδρέου, σχετικά με τα περιθώρια της "αυτονομίας" του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί παρά την αρνητική εισήγηση του υπουργείου Εξωτερικών. Μάλιστα, παράγοντες του υπουργείου βεβαιώνουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν αναμείχθηκε καθόλου στην οργάνωση της επίσκεψης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει σ' αυτή την επίσκεψη ο υπουργός Αμυνας.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι η ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι, μέχρι πριν τρεις μέρες δεν είχε ενημερωθεί για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, ενώ στο Βελιγράδι, απλώς κοινοποιήθηκε η απόφαση για την επίσκεψη στο Ουρόσεβατς, στην περιοχή όπου έχει την έδρα της η ελληνική δύναμη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η κατάσταση που αντιμετωπίζει η ελληνική δύναμη στο Κόσσοβο είναι απελπιστική, αφού βρίσκεται "κλεισμένη" σε ένα μισοκατεστραμμένο εργοστάσιο και αποφεύγει τις περιπολίες, καθώς αντιμετωπίζεται εχθρικά από τον τοπικό αλβανικό πληθυσμό. Μάλιστα, οι Αλβανοί κάτοικοι, πιέζουν να εγκαταλειφθεί από τους Ελληνες το εργοστάσιο, καθώς θέλουν να οργανώσουν την επαναλειτουργία του και να ξαναβρούν την εργασία τους οι 700 άνθρωποι που εργάζονταν εκεί, πριν τον πόλεμο.

Οταν ο υπουργός Τύπου ρωτήθηκε χτες, για το αν η ελληνική κυβέρνηση ήρθε σε επαφή με το Βελιγράδι για την πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης, ο υπουργός Τύπου υποστήριξε:

"Γνωρίζετε ότι αυτή η επίσκεψη έχει έναν πολύ ιδιαίτερο, έναν πολύ ειδικό χαρακτήρα, δεν είναι μια επίσκεψη στο πλαίσιο διμερών σχέσεων. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού σχετίζεται με την εκεί παρουσία της στρατιωτικής ειρηνευτικής δύναμης της χώρας μας. Η Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία, διαδραμάτισε έναν πολύ θετικό ρόλο, προκειμένου να ξεπεραστεί αυτή η κρίση με πολιτικά μέσα. Το ενδιαφέρον μας παραμένει έντονο, για να ολοκληρωθεί, χωρίς αξεπέραστα προβλήματα, η ειρηνευτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η εκεί παρουσία του πρωθυπουργού, πέραν του ότι θα δώσει τη δυνατότητα στον ίδιο να συναντήσει, να συνομιλήσει, να χαιρετίσει τους άνδρες της ελληνικής δύναμης, που βρίσκεται εκεί στο πλαίσιο της διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής, περιέχει και ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, της χώρας μας συνολικά, για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Οπως ήταν θετικός ο ρόλος μας όλη αυτή την περίοδο που προηγήθηκε, επιθυμούμε να είμαστε παρόντες με ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο και στην περίοδο της ειρήνης. Αυτό είναι το νόημα της επίσκεψης. Τα οργανωτικά θέματα αντιμετωπίστηκαν μέσω των αρμοδίων παραγόντων των δύο χωρών. Οι συνεννοήσεις έγιναν από τους αρμόδιους στρατιωτικούς παράγοντες".

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σχοινοβατεί ο διάλογος

Τηλεφωνικά χτες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, προσπάθησαν να χαμηλώσουν τους τόνους και να διασώσουν την προσπάθεια έναρξης ενός διαλόγου, ο οποίος υπονομεύτηκε πριν το ξεκίνημά του, από "προκλητικές ενέργειες" της Αγκυρας.

Επίσημα η ελληνική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε διά της διπλωματικής οδού χτες στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο, όμως, αρνήθηκε ότι αεροσκάφος της τουρκικής Αεροπορίας παρενόχλησε το αεροπλάνο που μετέφερε τον Ελληνα υπουργό Μεταφορών, Τάσο Μαντέλη, από την Κύπρο στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες "παράνομες, οι οποίες παραβιάζουν διεθνείς κανόνες και αρχές της εναέριας κυκλοφορίας. Πρόκειται, συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός, για μια προκλητική ενέργεια η οποία θέλει να υποδηλώσει τις επιδιώξεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε αν τα τελευταία περιστατικά επηρεάζουν την προσπάθεια του διαλόγου, είπε: "Ο διάλογος θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί. Η Ελλάδα ασκεί μια πολιτική αρχών. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, κατά καιρούς, η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προσπαθεί να καλλιεργήσει και να συντηρήσει την ένταση και συχνά υπονομεύει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη σχέσεων καλής γειτονίας. Εμείς θα πρέπει να ασκούμε την εξωτερική πολιτική μας, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας μας. Δε θα πρέπει να αποπροσανατολιζόμαστε, δε θα πρέπει να αντιδρούμε σπασμωδικά σε πρωτοβουλίες ή κινήσεις που ίσως έχουν σκοπό να μας εκτρέψουν από την πορεία μας". Ο υπουργός Τύπου πρόσθεσε στη δήλωσή του ότι "εφόσον δεν είναι θετικές (οι προσπάθειες για το διάλογο) όλο το κόστος - διπλωματικό και πολιτικό - το αναλαμβάνει η Τουρκία".

ΧΑΛΚΙΔΑ

Χτύπησαν τα γραφεία του ΚΚΕ

(Του ανταποκριτή μας). -

Καλυπτόμενοι από το σκοτάδι της νύχτας και δρώντας σαν "τυφλοπόντικες" κάποιοι από τους "γνωστούς άγνωστους", που διαθέτει η κάθε πόλη, χτες τα ξημερώματα, χτύπησαν τα γραφεία του ΚΚΕ στη Χαλκίδα, όπου στεγάζονται η ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, η ΝΕ Εύβοιας και η ΚΝΕ, σπάζοντας με πέτρες την ταμπέλα, με τα τρία τιμημένα γράμματα, Κ Κ Ε. "Η ενέργειά τους αυτή, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, αντί να τρομοκρατήσει, ατσαλώνει τους κομμουνιστές για να βγουν πιο δυναμικά στο κίνημα κατά της "νέας τάξης πραγμάτων" και των εκφραστών της κατά της αντεργατικής νεοφιλελεύθερης, πολιτικής. Ας μην κοιμούνται ήσυχοι, συνεχίζει, όσοι ενοχλούνται από την παρουσία και ιδιαίτερα από τη δράση του ΚΚΕ και της νεολαίας του, της ΚΝΕ. Θα μας βρίσκουν μπροστά τους σε κάθε αντιλαϊκή πράξη τους, σε κάθε ενέργειά τους που θα αντιτίθεται στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων, του λαού και του τόπου. Η απάντηση θα είναι η ένταση του αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ