ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Εμμονή στις επιχειρήσεις - "σκούπα"
  • Θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με τους αρχηγούς των κομμάτων
  • Φραστική αναδίπλωση για την ταύτιση οικονομικών μεταναστών και εγκληματικότητας
  • Τη δημαγωγία επέλεξε ο Κ. Καραμανλής, για να αποκρύψει τη σύμπλευσή του με την κυβερνητική πολιτική

Την εμμονή του στις επιχειρήσεις - "σκούπα" εξέφρασε ο πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ, ταυτόχρονα, υποχρεώθηκε σε φραστική αναδίπλωση - μετά και από τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν - αναφορικά με την ταύτιση οικονομικών μεταναστών και εγκληματικότητας, λέγοντας ότι "θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε ότι η αύξηση της εγκληματικότητας οφείλεται μονοδιάστατα στην παραμονή ξένων, κυρίως οικονομικών μεταναστών στη χώρα μας". Ταυτόχρονα, όμως, έσπευσε να συμπληρώσει ότι "θα ήταν εξίσου λάθος να μην αποδοθεί η επιβαλλόμενη σημασία στη λαθρομετανάστευση ως παράγοντα που επηρεάζει την ασφάλεια των πολιτών". Και αμέσως μετά τόνισε: "Θα συνεχίσουμε την πολιτική της αστυνόμευσης, όπως την έχουμε ξεκινήσει και θα την εντείνουμε για να υπάρχει περισσότερη ασφάλεια"!

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τις συναντήσεις που είχε χτες με τον Κ. Καραμανλή και τον Δ. Τσοβόλα, ο Κ. Σημίτης ισχυρίστηκε ότι "οι πολιτικές δυνάμεις θα στηρίξουν τις επιλογές, που έχουν ως στόχο την ασφάλεια των συμπολιτών μας και θα συνεργαστούν για να πετύχουμε αυτό το αγαθό". Μάλιστα, εξέφρασε την εκτίμηση πως από τις συζητήσεις που είχε με τους αρχηγούς των κομμάτων προέκυψε ότι "υπάρχει μια κοινή αντίληψη για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της μεταναστευτικής πολιτικής και λαθρομετανάστευσης". Οπως είπε, με βάση αυτές τις σκέψεις από τις συναντήσεις, θα συζητηθεί στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο το πρόβλημα της μεταναστευτικής πολιτικής και η ανάγκη για νέα νομοθεσία και οι κατευθύνσεις της.

Ο Κ. Καραμανλής

O K. Καραμανλής επιχείρησε να αποκρύψει την ικανοποίησή του για τη μετατόπιση της κυβερνητικής πολιτικής προς τις θέσεις του κόμματός του με ανούσιες φραστικές "διαφωνίες" και την άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε να κάνει επίδειξη "αντιπολίτευσης", προφανώς για μικροκομματικούς και ψηφοθηρικούς λόγους, αφού αμέσως μετά αναγόρευσε ως κεντρικό ζήτημα "πόσο αποκομμένος είναι ο πρωθυπουργός από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης"! Επί της ουσίας, υπαινίχθηκε με σαφήνεια ότι για την εγκληματικότητα ευθύνονται οι οικονομικοί μετανάστες, λέγοντας συγκεκριμένα: "Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στο θέμα της αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος της αυξανόμενης εγκληματικότητας". Ταυτόχρονα, αφού τόνισε ότι το κόμμα του έχει συγκροτημένες προτάσεις, πρόσθεσε ότι "το να ανασύρονται εκ του προχείρου ορισμένες εξ αυτών και αποσπασματικά να υιοθετούνται δε λύνει το πρόβλημα".

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμα η Ολυμπιάδα του 2004, με αφορμή τους πρόσφατους διορισμούς του "Αθήνα 2004", για το οποίο ο Κ. Καραμανλής ζήτησε διακομματική συναίνεση για πρόσωπα και έργα, καθώς και το ζήτημα που προέκυψε με την κίνηση για την "αναγνώριση των εθνικών μειονοτήτων". Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ρηγίλλης, Σημίτης και Καραμανλής συμφώνησαν να παρακολουθήσουν στενά το θέμα και να κρατήσουν ενιαία στάση, τόσο για την αντιμετώπιση των βουλευτών, όσο και γενικότερα του θέματος.

Ο Δ. Τσοβόλας

Κατά των επιχειρήσεων - "σκούπα" και υπέρ μιας ελεγχόμενης και προγραμματισμένης μετανάστευσης, τάχθηκε ο Δ. Τσοβόλας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που είχε χτες με τον πρωθυπουργό, ενώ τόνισε ότι "η μετανάστευση δεν είναι παρά ένα από τα παράγωγα της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης πραγμάτων".

Στο υπόμνημα με τις θέσεις του κόμματός του, που κατέθεσε στον Κ. Σημίτη, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ τονίζει πως "αντί να καλλιεργούνται στην κοινή γνώμη συναισθήματα ξενοφοβίας και να παραδίδονται οι μετανάστες στη δημόσια κατακραυγή ως υπεύθυνοι για την ανεργία, τη διάχυτη ανασφάλεια των πολιτών και όλα τα δεινά, πρέπει να κτυπηθούν οι οικονομικές ρίζες της ανεργίας και της εξαθλίωσης". Ο Δ. Τσοβόλας ζητά "προγραμματισμένη και ελεγχόμενη μετανάστευση, με τρόπο που να μην θίγονται ούτε στο ελάχιστο τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασφαλίζονται πλήρως τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και, γενικότερα, τα κοινωνικά δικαιώματα των μεταναστών, απέναντι σε αυτούς που εκμεταλλεύονται τη "μαύρη εργασία". Στις προτάσεις του ΔΗΚΚΙ περιλαμβάνεται, επίσης, η ενίσχυση των Σωμάτων Ασφαλείας με μέσα και προσλήψεις.

Επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο

Να διασκεδάσει τις δικαιολογημένες επιφυλάξεις και αντιδράσεις που προκαλούνται από τη σημερινή επίσκεψή του στο Κοσσυφοπέδιο επιχείρησε χτες ο Κ. Σημίτης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ισχυρίστηκε ότι η επίσκεψη δεν έχει σχέση με τις πολιτικές διεργασίες στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου και γι' αυτό, όπως είπε, δε θα συναντηθεί με τον Ρουγκόβα, τους εκπροσώπους της αλβανικής πλευράς ή των Σέρβων. Ταυτόχρονα όμως, αναφερόμενος στο διττό ρόλο της ελληνικής στρατιωτικής αποστολής, ανέφερε ότι "εκπροσωπούν την Ελλάδα εκεί, δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει παρουσία στα Βαλκάνια, συμμετέχει στις εξελίξεις". Δε δίστασε ακόμα να επικαλεστεί τα ταξίδια που θα κάνουν στο Κοσσυφοπέδιο τις επόμενες μέρες οι Σρέντερ και Αθνάρ, για να υποδείξει να "μη δίνουμε διαστάσεις σε θέματα, τα οποία δεν υπάρχουν"!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Νέα" η παλιά μεταναστευτική πολιτική
  • Αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητιέται η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, "υπό τη σκιά" των πρόσφατων πρωθυπουργικών θέσεων
  • Ανησυχίες και ερωτηματικά για την εισήγηση του υπουργείου Εσωτερικών

Η "νέα" μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ την ίδια στιγμή ο Κ. Σημίτης δεν έχει ανακαλέσει τη ρατσιστική θέση του ότι οι μετανάστες ευθύνονται για την εγκληματικότητα και την εμμονή του στις επιχειρήσεις - "σκούπα" και στις μαζικές απελάσεις.

Στην αυριανή συνεδρίαση θα συζητηθούν και οι δυνατότητες χάραξης μιας μεταναστευτικής πολιτικής, με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν και στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Η εισήγηση που θα γίνει από την Β. Παπανδρέου έχει ήδη "διαρρεύσει" στον Τύπο, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις από τις πρωθυπουργικές δηλώσεις. Πάντως, και η εισήγηση της υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης εμμένει στα αστυνομικού χαρακτήρα μέτρα κατά των αλλοδαπών εργατών, δίνοντας έμφαση κυρίως στον "έλεγχο του μεταναστευτικού ρεύματος" και σε "μια πολιτική αποτροπής της λαθρομετανάστευσης και απομάκρυνσης των παράνομων μεταναστών" και στη "διατήρηση του προσωρινού χαρακτήρα της μετανάστευσης". Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει από τη μια την πολιτική των απελάσεων για τους "παράνομους" οικονομικούς μετανάστες, που ήδη βρίσκονται στη χώρα, ενώ για το μέλλον κυρίαρχος στόχος είναι η "εποχιακή" παραμονή τους και η επαναπροώθηση στη χώρα προέλευσης.

Αντιφατικοί στόχοι και ανύπαρκτα μέσα

Συγκεκριμένα, οι στόχοι της μεταναστευτικής πολιτικής περιγράφονται ως εξής: "Ο έλεγχος του μεταναστευτικού ρεύματος: σαφείς προϋποθέσεις και διαδικασία υποδοχής, πολιτικές αποθάρρυνσης της (παράνομης και όχι μόνο) μετανάστευσης, διατήρηση του προσωρινού χαρακτήρα της μετανάστευσης και αστυνόμευση και αποτροπή".

Ειδικότερα, για τον έλεγχο του μεταναστευτικού ρεύματος, τίθεται ως προϋπόθεση "μια περιοριστική πολιτική της παράνομης μετανάστευσης, υπό όρους αποδοχή νέων μεταναστών και δημιουργία κινήτρων στη χώρα προέλευσης". Ακόμα,"διατήρηση του προσωρινού χαρακτήρα της μετανάστευσης (!) και διαμόρφωση προϋποθέσεων και κινήτρων προς αυτή την κατεύθυνση". Στην κατεύθυνση αυτή προτείνονται "διμερείς συμφωνίες οικονομικής βοήθειας σε χώρες προέλευσης μεταναστών, με στόχο την αποθάρρυνση της μετανάστευσης, επιλεκτική μεταναστευτική πολιτική, συνδυασμένη με την εξωτερική πολιτική της χώρας (!), ώστε να διοχετεύεται επωφελώς η μεταναστευτική πίεση από ορισμένες όμορες χώρες μέσα από προγράμματα εποχιακής εργασίας". Μάλιστα, τονίζεται ότι"απαιτείται μια πραγματική πολιτική εποχιακά εργαζομένων, η οποία οργανωμένα θα παρέχει τη δυνατότητα εποχιακής εργασίας και επιστροφής στη χώρα προέλευσης, αποθαρρύνοντας τη μονιμότερη προέλευση". Γι' αυτό προτείνεται η ίδρυση και λειτουργία ενός δικτύου ελληνικών γραφείων ευρέσεως εργασίας στις χώρες αυτές κατόπιν διμερών συμφωνιών που θα συνεργάζονται με τον ΟΑΕΔ.

Στο κεφάλαιο για μια πολιτική αποτροπής της λαθρομετανάστευσης και απομάκρυνσης των παράνομων μεταναστών αναφέρεται ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ύπαρξη υποδομής "που να μην εκθέτει τη χώρα διεθνώς" (!), ενώ επισημαίνει την ανάγκη φύλαξης των συνόρων, τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και τις συμφωνίες επανεισδοχής.

Στην εισήγηση επισημαίνεται ότι "μια ολοκληρωμένη πολιτική οφείλει να συμπεριλάβει στην ευρύτερη έννοια του μετανάστη και την κατηγορία των ομογενών"!

Πολιτική ιθαγένειας

Στο κεφάλαιο για την πολιτική στο θέμα της ιθαγένειας τίθενται ορισμένα, τουλάχιστον ανησυχητικά ερωτηματικά. Για παράδειγμα. "Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες αλλοδαπών στις οποίες κατά κανόνα δε δίνουμε ιθαγένεια (Μουσουλμάνοι, Βορειοηπειρώτες, Αλβανοί, Σκοπιανοί). Το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε συνολικά τις κατηγορίες αυτές ή κατά περίπτωση". Ακόμα: "Πρέπει να οριστεί με σαφήνεια η πολιτική μας απέναντι στους Κούρδους (θα ενταχθούν στην κατηγορία της ευνοϊκής μεταχείρισης αυτών που ζητούν πολιτικό άσυλο ή όχι;" (!). Επίσης "προς αντιμετώπιση είναι και το ζήτημα των λεγόμενων "Σλαβομακεδόνων" (επισκέψεις στην Ελλάδα - επιστροφή - έκδοση πιστοποιητικών από τους Δήμους της Βόρειας Ελλάδας, στους οποίους φαίνονται εγγεγραμμένοι)".

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Γενικόλογες διακηρύξεις

Με γενικόλογες διακηρύξεις, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, προσπάθησε χτες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε να απαντήσει στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής και της εγκληματικότητας. Παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς του, στην ουσία συνέδεσε τους οικονομικούς μετανάστες με την έξαρση της εγκληματικότητας. "Η ελληνική κοινωνία, είπε, μετατρέπεται σε πολυπολιτιστική κοινωνία και η Ελλάδα είναι το πέρασμα και το σημείο συνάντησης των δρόμων της σύγχρονης εγκληματικότητας, της εμπορίας ναρκωτικών, της διακίνησης όπλων, της δράσης συμμοριών, της εκμετάλλευσης λαθρομεταναστών, του ξεπλύματος ύποπτου χρήματος". Κατά τ' άλλα, τάχθηκε κατά των επιχειρήσεων "σκούπα" και μίλησε αόριστα για τη νομιμοποίηση των μεταναστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ