• Ανησυχίες και ερωτηματικά για την εισήγηση του υπουργείου Εσωτερικών
  • - Η νέα μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ την ίδια στιγμή ο Κ. Σημίτης δεν έχει ανακαλέσει τη ρατσιστική θέση του ότι οι... - 1999-07-27 00:00:00.0"/>
  • Ανησυχίες και ερωτηματικά για την εισήγηση του υπουργείου Εσωτερικών
  • - Η νέα μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ την ίδια στιγμή ο Κ. Σημίτης δεν έχει ανακαλέσει τη ρατσιστική θέση του ότι οι... - 1999-07-27 00:00:00.0" /> "Νέα" η παλιά μεταναστευτική πολιτική | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τρίτη 27 Ιούλη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 5
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
    "Νέα" η παλιά μεταναστευτική πολιτική
    • Αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητιέται η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, "υπό τη σκιά" των πρόσφατων πρωθυπουργικών θέσεων
    • Ανησυχίες και ερωτηματικά για την εισήγηση του υπουργείου Εσωτερικών

    Η "νέα" μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ την ίδια στιγμή ο Κ. Σημίτης δεν έχει ανακαλέσει τη ρατσιστική θέση του ότι οι μετανάστες ευθύνονται για την εγκληματικότητα και την εμμονή του στις επιχειρήσεις - "σκούπα" και στις μαζικές απελάσεις.

    Στην αυριανή συνεδρίαση θα συζητηθούν και οι δυνατότητες χάραξης μιας μεταναστευτικής πολιτικής, με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν και στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τους αρχηγούς των κομμάτων.

    Η εισήγηση που θα γίνει από την Β. Παπανδρέου έχει ήδη "διαρρεύσει" στον Τύπο, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις από τις πρωθυπουργικές δηλώσεις. Πάντως, και η εισήγηση της υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης εμμένει στα αστυνομικού χαρακτήρα μέτρα κατά των αλλοδαπών εργατών, δίνοντας έμφαση κυρίως στον "έλεγχο του μεταναστευτικού ρεύματος" και σε "μια πολιτική αποτροπής της λαθρομετανάστευσης και απομάκρυνσης των παράνομων μεταναστών" και στη "διατήρηση του προσωρινού χαρακτήρα της μετανάστευσης". Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει από τη μια την πολιτική των απελάσεων για τους "παράνομους" οικονομικούς μετανάστες, που ήδη βρίσκονται στη χώρα, ενώ για το μέλλον κυρίαρχος στόχος είναι η "εποχιακή" παραμονή τους και η επαναπροώθηση στη χώρα προέλευσης.

    Αντιφατικοί στόχοι και ανύπαρκτα μέσα

    Συγκεκριμένα, οι στόχοι της μεταναστευτικής πολιτικής περιγράφονται ως εξής: "Ο έλεγχος του μεταναστευτικού ρεύματος: σαφείς προϋποθέσεις και διαδικασία υποδοχής, πολιτικές αποθάρρυνσης της (παράνομης και όχι μόνο) μετανάστευσης, διατήρηση του προσωρινού χαρακτήρα της μετανάστευσης και αστυνόμευση και αποτροπή".

    Ειδικότερα, για τον έλεγχο του μεταναστευτικού ρεύματος, τίθεται ως προϋπόθεση "μια περιοριστική πολιτική της παράνομης μετανάστευσης, υπό όρους αποδοχή νέων μεταναστών και δημιουργία κινήτρων στη χώρα προέλευσης". Ακόμα,"διατήρηση του προσωρινού χαρακτήρα της μετανάστευσης (!) και διαμόρφωση προϋποθέσεων και κινήτρων προς αυτή την κατεύθυνση". Στην κατεύθυνση αυτή προτείνονται "διμερείς συμφωνίες οικονομικής βοήθειας σε χώρες προέλευσης μεταναστών, με στόχο την αποθάρρυνση της μετανάστευσης, επιλεκτική μεταναστευτική πολιτική, συνδυασμένη με την εξωτερική πολιτική της χώρας (!), ώστε να διοχετεύεται επωφελώς η μεταναστευτική πίεση από ορισμένες όμορες χώρες μέσα από προγράμματα εποχιακής εργασίας". Μάλιστα, τονίζεται ότι"απαιτείται μια πραγματική πολιτική εποχιακά εργαζομένων, η οποία οργανωμένα θα παρέχει τη δυνατότητα εποχιακής εργασίας και επιστροφής στη χώρα προέλευσης, αποθαρρύνοντας τη μονιμότερη προέλευση". Γι' αυτό προτείνεται η ίδρυση και λειτουργία ενός δικτύου ελληνικών γραφείων ευρέσεως εργασίας στις χώρες αυτές κατόπιν διμερών συμφωνιών που θα συνεργάζονται με τον ΟΑΕΔ.

    Στο κεφάλαιο για μια πολιτική αποτροπής της λαθρομετανάστευσης και απομάκρυνσης των παράνομων μεταναστών αναφέρεται ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ύπαρξη υποδομής "που να μην εκθέτει τη χώρα διεθνώς" (!), ενώ επισημαίνει την ανάγκη φύλαξης των συνόρων, τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και τις συμφωνίες επανεισδοχής.

    Στην εισήγηση επισημαίνεται ότι "μια ολοκληρωμένη πολιτική οφείλει να συμπεριλάβει στην ευρύτερη έννοια του μετανάστη και την κατηγορία των ομογενών"!

    Πολιτική ιθαγένειας

    Στο κεφάλαιο για την πολιτική στο θέμα της ιθαγένειας τίθενται ορισμένα, τουλάχιστον ανησυχητικά ερωτηματικά. Για παράδειγμα. "Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες αλλοδαπών στις οποίες κατά κανόνα δε δίνουμε ιθαγένεια (Μουσουλμάνοι, Βορειοηπειρώτες, Αλβανοί, Σκοπιανοί). Το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε συνολικά τις κατηγορίες αυτές ή κατά περίπτωση". Ακόμα: "Πρέπει να οριστεί με σαφήνεια η πολιτική μας απέναντι στους Κούρδους (θα ενταχθούν στην κατηγορία της ευνοϊκής μεταχείρισης αυτών που ζητούν πολιτικό άσυλο ή όχι;" (!). Επίσης "προς αντιμετώπιση είναι και το ζήτημα των λεγόμενων "Σλαβομακεδόνων" (επισκέψεις στην Ελλάδα - επιστροφή - έκδοση πιστοποιητικών από τους Δήμους της Βόρειας Ελλάδας, στους οποίους φαίνονται εγγεγραμμένοι)".


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ