Τρίτη 27 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Αντιδράσεις στον απόηχο του κειμένου

Συνεχίζεται ο απόηχος των αντιδράσεων για την ενέργεια των τριών βουλευτών που προέρχονται από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, οι οποίοι, με αφορμή την επέτειο της μεταπολίτευσης, ζήτησαν με κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων την αναγνώριση ύπαρξης στην Ελλάδα "τουρκικής" και "μακεδονικής" μειονότητας.

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΝ, ένας από τους τρεις υπογράφοντες, Μουσταφά Μουσταφά, με δήλωσή του, αποφεύγοντας να αναφερθεί στα όσα προσυπέγραψε στο σχετικό κείμενο, ισχυρίζεται ότι "δεν έλαβα και δε λαμβάνω μέρος ποτέ, ούτε συμφώνησα, ούτε ταυτίστηκα με προσπάθειες που αποσκοπούν στην εμπλοκή μειονοτικών προβλημάτων σε αποσταθεροποιητικές κινήσεις, σε γενικότερα σχέδια". Το κόμμα στο οποίο ανήκει, ο ΣΥΝ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παίρνει αποστάσεις από την ενέργεια των τριών βουλευτών η οποία, όπως αναφέρει, "έχει σαν στόχο την αναθεώρηση των υφισταμένων διεθνών συνθηκών". Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, χαρακτήρισε "φαντασιώσεις" τα όσα αναφέρονται στον κείμενο, καθώς "τέτοιες μειονότητες στην Ελλάδα δεν υπάρχουν" και επισήμανε ότι η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη "ζει υπό τις πλέον ευνοϊκές συνθήκες που μειονότητες ζουν στα Βαλκάνια", ενώ όσον αφορά τη "μακεδονική" μειονότητα είπε ότι δεν το συζητά "γιατί αυτό είναι ένα "φρούτο" που τελείωσε".

Στο θέμα επανέρχεται η Πολιτική Ανοιξη όπου επισημαίνει ότι "πέρασαν τρεις ημέρες από την αήθη, συντονισμένη και κατευθυνόμενη από την Αγκυρα πρόκληση των μουσουλμάνων βουλευτών και ακόμα τα κόμματα - στις τάξεις των οποίων οι εν λόγω βουλευτές - συνεχίζουν την περίεργη σιωπή τους. Καμία ενέργεια και καμία αντίδραση σε βάρος αυτών που απροκάλυπτα πια ενεργούν ως όργανα της τουρκικής προπαγάνδας". Και ζητά από τα κόμματα να δεσμευτούν ότι δε θα ξαναγίνουν "οχήματα μεταφοράς της φωνής του τουρκικού προξενείου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο".

Στο χορό μπήκε και η κίνηση "Δίκτυο Κινήσεων για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα", ένα παράρτημα τού οποίου προσυπέγραψε το επίμαχο κείμενο. Με σχετική ανακοίνωση τάσσεται υπέρ του αιτήματος των μειονοτικών βουλευτών "για την αναγνώριση του δικαιώματος εθνικού αυτοπροσδιορισμού στις εθνικές μειονότητες που υπάρχουν στην Ελλάδα". Το "Δίκτυο" αναλαμβάνει αναδρομικά ρόλο υπεράσπισης της "τουρκικής" και της "(σλαβο)μακεδονικής" μειονότητας απέναντι "στις διώξεις που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ