Τρίτη 27 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε λεπτή φάση, ισχυρίζονται οι Ρώσοι

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο, Γκεόργκι Μουράτοφ δήλωσε ότι διερχόμαστε μια πολύ λεπτή φάση στο Κυπριακό, στην οποία χρειάζονται λεπτοί και διπλωματικοί χειρισμοί, οι οποίοι να γίνονται σιωπηρά.

Απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες και πρόσθεσε ότι οι δραστηριότητες θα πρέπει να αναπτύσσονται στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Θα πρέπει, είπε ο κ. Μουράτοφ, να επιδείξουμε υπομονή ώστε να αποδώσουν οι προσπάθειες που αποσκοπούν στην υλοποίηση της απόφασης της διεθνούς κοινότητας για επανέναρξη των συνομιλιών.

Σε ερώτηση κατά πόσον η Μόσχα ευνοεί διαδικασία εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο κ. Μουράτοφ ανέφερε πως δεν είναι σε θέση να απαντήσει κάτι τέτοιο, αλλά επισήμανε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι η υλοποίηση της απόφασης για επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο Ρώσος πρεσβευτής προέβη στις δηλώσεις αυτές ύστερα από συνάντηση που είχε χτες το πρωί με τον υπουργό Εσωτερικών, Χριστόδουλο Χριστοδούλου, με τον οποίο συζήτησε θέματα συνεργασίας στον τομέα της Πολιτικής Αμυνας και ειδικότερα στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Μουράτοφ και Χριστοδούλου εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η προοπτική συνεργασίας είναι πάρα πολύ καλή και έχουν χωριστεί συγκεκριμένοι τομείς που μελετώνται για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χριστοδούλου ενδεχομένως να επισκεφθεί τη Μόσχα.

Επιμένει για "Συνομοσπονδία" ο Ετσεβίτ

Στο μεταξύ "σοβαρό λάθος" χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ την πρωτοβουλία των οκτώ πλέον ανεπτυγμένων χωρών (G-8) για την επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στην τουρκική τηλεόραση ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι "η συνομοσπονδία αποτελεί τον ελάχιστο όρο" για τη λύση του Κυπριακού. Απευθυνόμενος ιδιαίτερα στην Ουάσιγκτον, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε "οι ΗΠΑ δεν πρέπει να εμπλέκονται στο Κυπριακό, γιατί η Τουρκία δε θα κάνει την παραμικρή υποχώρηση".

Επίσης, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει σοβαρά την πρόταση της δημιουργίας συνομοσπονδίας δύο κρατών στην Κύπρο.

"Αν η πρόταση απορριφθεί, τότε η Τουρκία και η ΤΔΒΚ θα ενισχύσουν τη διαδικασία της ενσωμάτωσης", είπε ο κ. Ετσεβίτ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι δεν είναι αισιόδοξος για τα αποτελέσματα που μπορεί να πετύχει η Τουρκία στη συνάντηση κορυφής του Ελσίνκι. "Η Αγκυρα δεν πρόκειται να κάνει τίποτα περισσότερο για να πετύχει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας", είπε ο κ. Ετσεβίτ και κατέληξε τονίζοντας ότι "η Τουρκία δε θα δεχτεί πολιτικές προτάσεις ή πίεση από την ΕΕ, αν δε γίνει αποδεκτή στη διαδικασία της διεύρυνσης".

Διαψεύδεται δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας"

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία, Κώστας Σερέζης, δήλωσε ότι είχε επικοινωνία με τον Ελληνα πρεσβευτή, Κυριάκο Ροδουσάκη, ο οποίος τον πληροφόρησε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, διέψευσε το προχτεσινό δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", σύμφωνα με το οποίο εγκαταλείπεται το Δόγμα.

Στο μεταξύ, προκλητικό χαρακτήρισε ο τέως υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, το δημοσίευμα. Εάν συνέβαινε αυτό, είπε, θα σήμαινε μια νέα εγκατάλειψη της Κύπρου από την Ελλάδα και η Ελλάδα, πρόσθεσε, δεν έχει τέτοια πρόθεση.

Σε δηλώσεις χτες το πρωί ο κ. Ομήρου είπε ότι το Αμυντικό Δόγμα έγινε για να αντιμετωπιστεί ο κοινός εχθρός. Εγιναν, πρόσθεσε, κοινές ασκήσεις και των Τριών Οπλων και έργα υποδομής, όπως η αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου". Ωστόσο, είπε, ότι υπάρχουν καθυστερήσεις όσον αφορά τη ναυτική βάση, αλλά και τραυματισμός του δόγματος και του φρονήματος του λαού από την υπόθεση των S - 300.

Αλλες αντιδράσεις

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η ουσιαστική και έμπρακτη συμπαράσταση της Ελλάδας διαψεύδει δημοσιεύματα όπως αυτό της "Ελευθεροτυπίας" Αθηνών.

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρήστου Ρότσα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο κ. Ρότσας εξέφρασε καθαρά προσωπικές απόψεις.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι οι απόψεις αυτές δεν ανταποκρίνονται στις θέσεις του κόμματος και προειδοποίησε ότι δε θα ανεχτεί να παραποιούνται οι θέσεις και ο σεβασμός του κόμματος προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Χρήστος Ρότσας σε δηλώσεις του χτες το πρωί ανέφερε ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για αγορά αεροσκαφών F - 16 αντί των F - 15 και το πάγωμα της αγοράς των αντιτορπιλικών "Κιντ" για οικονομικούς λόγους, αποδεικνύει ότι η Κύπρος δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Αθήνα.

Ο κ. Ρότσας σημείωσε ότι είναι καλοδεχούμενη η όποια βοήθεια έρθει από την Ελλάδα, πρόσθεσε όμως ότι η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει σε αυτόνομη κάλυψη των αμυντικών αναγκών της.

  • Το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου υπάρχει, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ.

Ο κ. Λυσσαρίδης δεν αμφισβήτησε το γεγονός ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στους ρυθμούς εξέλιξης, είπε όμως ότι αυτό δε σημαίνει με κανέναν τρόπο πως το Δόγμα δεν υφίσταται. Δεν είναι δυνατό, πρόσθεσε, να υπάρξει ελληνική κυβέρνηση, η οποία να εγκαταλείψει το Δόγμα γιατί όλοι γνωρίζουν ότι η τύχη Ελλάδας - Κύπρου είναι κοινή.

Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε επίσης ότι και η Κύπρος θα πρέπει να συμβάλει, στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων της, στην υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων που απαιτεί να υπάρχουν στο πλαίσιο του Δόγματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ