Τρίτη 27 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Φτώχεια και εξαθλίωση σε ανοδική πορεία

Στον ακριτικό νομό περιόδευσε, το περασμένο Σάββατο, επικεφαλής κομματικού κλιμακίου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Στον ακριτικό νομό της Καστοριάς περιόδευσε το περασμένο Σάββατο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συνοδευόμενη από κλιμάκιο στελεχών του Κόμματος. Διαπίστωσε από κοντά την αγωνία των κατοίκων για την ασφάλεια στην περιοχή, τη διαρκώς αυξανόμενη ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση που αγγίζει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους. Στο πλαίσιο της περιοδείας η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε με το νομάρχη και το δήμαρχο Καστοριάς, αλλά και με τους δημάρχους των "Καποδιστριακών" Δήμων, Κορεστίων και Ακριτών.

Μετά την κρίση στη γούνα και την πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, ο δείκτης ανεργίας εκτινάχτηκε στα ύψη και οι προοπτικές αναστροφής αυτής της κατάστασης θεωρούνται ανύπαρκτες. Τα φασόλια, οι φρουτοκαλλιέργειες, η κτηνοτροφία, μέρα με τη μέρα φθίνουν. Οπως κατήγγειλαν δημοτικοί σύμβουλοι, υπάρχουν περιπτώσεις που οικογένειες δεν μπορούν να διασφαλίσουν ούτε 70-100.000 δραχμές το μήνα.

"Το εισόδημα των κατοίκων είναι πενιχρό. Ερχονται οι έμποροι και αγοράζουν φασόλια με 500 - 550 δρχ το κιλό. Φορτώνουν ορισμένες ποσότητες και μετά εισάγουν φασόλια με 150 - 200 δραχμές και τα πουλάνε ως φασόλια Καστοριάς", αναφέρει ο δήμαρχος Κορεστίων, Χ. Γιούτσος. Μεγάλο μέρος της παραγωγής μένει αδιάθετο και πολλοί αγρότες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια.

Ο δήμαρχος Ακριτών (ορεινή περιοχή στα δυτικά σύνορα με την Αλβανία) κ. Παπουτσίδης, περιγράφει την αναντιστοιχία λόγων και έργων για τη συγκράτηση των νέων στην ύπαιθρο. "Οι νέοι άρχισαν να κατευθύνονται στην κτηνοτροφία. Μάλιστα δίνονται και επιδοτήσεις. Ομως ταυτόχρονα δε γίνονται έργα υποδομής. Ολο το βάρος πέφτει στο δήμο, ο οποίος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί.

Οπως ανέφερε ο δήμαρχος Καστοριάς, Δ. Παπουλίδης, "η ανεργία είναι το μεγάλο πρόβλημα για το νομό. Δεν μπαίνει σε συγκρίσιμα στοιχεία. Θέλουμε νέες θέσεις εργασίας, παραγωγικές επενδύσεις για να παραμείνει ο κόσμος στον τόπο του"..

Η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε τους δημάρχους να προσανατολίσουν το λαό σε διεκδικητική κατεύθυνση, ξεκαθαρίζοντας πως αν δε διεκδικήσουν δεν πρέπει να περιμένουν τίποτε. "Πρέπει να υπάρχει παρέμβαση του λαού για αλλαγές σε όφελος του τόπου. Να οικοδομηθεί μια ευρύτερη αντίδραση στην εφαρμοζόμενη πολιτική", είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και σημείωσε: "Στην Ελλάδα υπάρχει πλούτος και προϋποθέσεις να ζήσει καλά ο λαός. Την ίδια ώρα όμως μεγαλώνει το χάσμα πλούτου - φτώχειας. Μπορεί και οι επενδύσεις να αυξάνονται, όμως οι θέσεις εργασίας θα μειώνονται, στο πλαίσιο των αποφάσεων στην ΕΕ και των εξελίξεων στην Ελλάδα. Στόχος τους είναι η μείωση της εργατικής δύναμης, η μερική απασχόληση και οι δουλιές του... ποδαριού, για να μη θεμελιώνονται δικαιώματα. Η ανεργία στην ύπαιθρο θα αυξηθεί και δεν μπορεί να απορροφηθεί από την πόλη".

Και η Αλ. Παπαρήγα κατέληξε: "Αν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να συγκρατηθεί ο πληθυσμός - για πάρα πολλούς λόγους - στα σύνορά μας, θα έπρεπε το κράτος να εγγυηθεί δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις και όχι ιδιωτικές.

Θέλουμε υγιείς διαδικασίες μετακίνησης των μεταναστών

Στις συναντήσεις τέθηκε επιτακτικά η απαίτηση των κατοίκων να διασφαλιστούν υγιείς διαδικασίες μετακίνησης των μεταναστών, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκληματικότητας. "Θέλουμε ειρήνη, υγεία, νοικοκυροσύνη", δήλωσαν χαρακτηριστικά. Και κατήγγειλαν την ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων από τη μεριά της κυβέρνησης στην καταγραφή των λαθρομεταναστών και τη νομιμοποίηση της παραμονής τους στη χώρα.

Η Αλέκα Παπαρήγα προειδοποίησε πως όσο στην περιοχή των Βαλκανίων και ευρύτερα θα υπάρχει κλιμάκωση της έντασης, αναπόφευκτα θα υπάρχουν θύλακες πεινασμένων και εξαθλιωμένων ανθρώπων οι οποίοι θα κινούνται. Πως όταν υπάρχει φτώχεια, πείνα και εξαθλίωση θα υπάρχει και κινητικότητα και εγκληματικότητα.

Και παρουσιάζοντας τις θέσεις του Κόμματος για το επίμαχο θέμα, μεταξύ άλλων ανέφερε: "Η φύλαξη των συνόρων μπορεί να γίνει καλύτερη. Υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες. Επρεπε να υπάρχουν κέντρα υποδοχής των ξένων εργατών κοντά στα σύνορα για να γίνει η καταγραφή. Να υπάρχει υπηρεσία αλλοδαπών στις Νομαρχίες και στους Δήμους, με στήριξη από το κράτος. Να χρησιμοποιηθεί ο ΟΑΕΔ. Ομως δεν το έκαναν γιατί ήθελαν να διασφαλίσουν φθηνή εργατική δύναμη. Η επιλογή των απελάσεων δε λύνει το πρόβλημα. Γιατί θα μείνουν παράνομοι και ως τέτοιοι θα είναι ακόμη περισσότερο ανεξέλεγκτοι, εξαγριωμένοι και ακόμη περισσότερο εκμεταλλευόμενοι".

Καταλήγοντας υπογράμμισε πως το ΚΚΕ θεωρεί τον ξένο εργάτη, εργάτη όπως και τον Ελληνα και παλεύει για να ανατρέψει τις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα: "Χρειάζεται πολιτική λύση, συντονισμένος αγώνας, βαθιές ανατρεπτικές αλλαγές. Και γι' αυτό μπορούν και πρέπει να παλέψουν και οι Αλβανοί εργάτες και οι Σέρβοι και οι Ρουμάνοι, μαζί με τους Ελληνες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ