ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Η Ζώνη θα νικήσει"!

Εκθετη η κυβέρνηση αρνείται να απαντήσει στα αιτήματα των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, που συνεχίζουν τον αγώνα

Για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βγήκε εκτεθειμένη στα μάτια των χιλιάδων εργαζομένων και ανέργων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης,καθώς ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης αρνήθηκε να απαντήσει συγκεκριμένα, στα αιτήματα που του έθεσε η συντονιστική επιτροπή φορέων για τη σωτηρία της,κατά τη χτεσινή συνάντηση μαζί του.

Η συνάντηση έγινε κάτω από την αγωνιστική πίεση των εργαζομένων, οι οποίοι χτες το πρωί πραγματοποίησαν πορεία, με μηχανές και αυτοκίνητα, προς το ΥΕΝ, ξεκινώντας από τα γραφεία του ΟΛΠ, τα οποία είχαν καταλάβει το μεσημέρι της Τρίτης. Οι εκατοντάδες διαδηλωτές συνάντησαν μπροστά στο υπουργείο αρκετές διμοιρίες ΜΑΤ, οι οποίες αποχώρησαν ύστερα από απαίτησή τους. Στη συνέχεια, απαίτησαν και κατάφεραν να συναντηθούν με τον Στ. Σουμάκη,καταθέτοντας τις προτάσεις τους για τη στήριξη της Ζώνης.

Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν στον υπουργό τη στάση της κυβέρνησης, ζήτησαν απαντήσεις στα αιτήματά τους και ξεκαθάρισαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να δοθούν λύσεις. Ο υπουργός αρκέστηκε να απαντήσει ότι, όσο παραμένει υπουργός ΕΝ, η Ζώνη θα λειτουργεί, ενώ οι συνδικαλιστές παρατήρησαν ότι είναι εκπρόσωπος της κυβέρνησης και οι προσωπικές δεσμεύσεις δεν έχουν καμία αξία.

Την ερχόμενη Τρίτη, θα γίνει συναυλία διαμαρτυρίας στο Πέραμα.

Μετά τη συνάντηση, ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος είπε στους συγκεντρωμένους: "Ακόμα μια φορά δεν πήραμε ουσιαστικές απαντήσεις. Πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να έχουμε τα αποτελέσματα που είναι απαραίτητα. Θα πραγματοποιήσουμε παραστάσεις στα αρμόδια υπουργεία, επιμένουμε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Είναι αναγκαίο και τον Αύγουστο να είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα".

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά,Ι. Πουντίδης,τόνισε με τη σειρά του ότι το πρώτο και βασικό ζήτημα που μπαίνει είναι η ουσιαστική νομοθετική κατοχύρωση της Ζώνης μέχρι το 2030. "Και πρέπει - συνέχισε - να γίνουν πραγματικά παραγωγικές επενδύσεις. Ο υπουργός είπε ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκαθαριστεί πότε θα συνεδριάσει το διυπουργικό όργανο. Εμείς είμαστε σε διαρκή αγωνιστική ετοιμότητα. Αυτές τις 2 μέρες δώσαμε ένα μάθημα στην κυβέρνηση ότι δεν μπορούν να μας θεωρούν "πρόβατα επί σφαγήν". Η Ζώνη θα συνεχίσει και θα νικήσει". Στο πλευρό των εργαζομένων, βρέθηκε από το πρωί ο Κ. Παρασκευάς μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,ο Β. Ξένος μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ,εκπρόσωποι από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, την ΠΕΜΕΝ, τον "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και βουλευτές άλλων κομμάτων.

Με ανακοίνωσή τους, οι 5 εκλεγμένοι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά τονίζουν ότι η κινητοποίηση των φορέων της Ζώνης είναι συνέχεια του αγώνα ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, της ΟΝΕ, της κυβέρνησης που προχωρά στην υλοποίηση του νόμου ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη Ζώνη. Καλούν τους μαζικούς φορείς της πόλης, τους Δήμους, τις Ενώσεις των Βιοτεχνών, των εμπόρων, των κατασκευαστών, τα εργατικά σωματεία, "να εκφράσουν με τον πιο αποφασιστικό τρόπο τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των εργατοτεχνιτών της Ζώνης, να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να δημιουργήσουν το κοινό μέτωπο αγώνα για την απόκρουση και την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής. Για μια πολιτική ανάπτυξης προς όφελος του λαού του Πειραιά".

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργατοτεχνιτών και των φορέων της Ζώνης, την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, εξέφρασε με ανακοίνωσή του και το ΕΚΠ.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΒΟΛΟΥ
Αγωνιστικός συντονισμός

Σωματεία και συνδικαλιστές συντονίζουν τη δράση τους, αρχίζοντας με διήμερο εκδηλώσεων 21 - 22 Αυγούστου

Σε πολύμορφες αγωνιστικές εκδηλώσεις, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αποφάσισαν να προχωρήσουν σωματεία και συνδικαλιστές, που την περασμένη Δευτέρα συμμετείχαν σε σύσκεψη που κάλεσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου,στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Βασικοί άξονες αυτών των εκδηλώσεων, είναι η αντίσταση των εργαζομένων της περιοχής: Στην αντιλαϊκή και αντεργατική κυβερνητική πολιτική, στις αντιδραστικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στους μονόδρομους της ΟΝΕ και στις ορέξεις των βιομηχάνων.

Στη σύσκεψη, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί εργατοϋπαλληλικό - πολιτιστικό διήμερο στις 21 και 22 Αυγούστου,"αντίστασης - διεκδίκησης - προοπτικής,με αντιΝΑΤΟικό και φιλειρηνικό περιεχόμενο. Η πρώτη μέρα, θα είναι αφιερωμένη στην ανεργία, τις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό: Αιτίες, επιπτώσεις, προτάσεις. Η δεύτερη μέρα θα έχει σαν θέμα τη λειτουργία ΝΑΤΟικών στρατηγείων στη Θεσσαλία, την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και τις επιπτώσεις στην κοινωνία του Βόλου.

Επίσης, οι συνδικαλιστές αποφάσισαν να συμμετέχουν σε συγκέντρωση έξω από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο, που έχει προγραμματιστεί για την 1η Σεπτέμβρη,ενώ θα πραγματοποιήσουν παμβολιώτικη εργατοϋπαλληλική συγκέντρωση, το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτέμβρη,στα πλαίσια του πανελλαδικού συντονισμού τουΠανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Ταυτόχρονα, δηλώνεται ότι θα συντονίσουν τους αγώνες τους, με "μαθητές και εκπαιδευτικούς για παιδεία δημόσια και δωρεάν για όλους", αλλά και "με τα πλατιά λαϊκά στρώματα των μικρομεσαίων αγροτών, των μικροεπαγγελματιών, για την απόκρουση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής".

Οι συνδικαλιστές, επισημαίνουν στην απόφαση της σύσκεψης, "την αντίθεσή μας στις πλειοψηφίες των διοικήσεων της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚ Βόλου, αλλά και άλλων, που όχι μόνο δεν οργανώνουν την αντίσταση των εργατοϋπαλλήλων, αλλά γίνονται το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και της εργοδοσίας", ενώ τονίζουν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή "από το να συντονίσουμε τη δράση μας με τηΣυντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών, που στηρίζει σε πανελλαδικό επίπεδο το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο".

Στην ίδια ανακοίνωση, σημειώνεται: "Αγωνιζόμαστε για να αποκρούσουμε αυτές τις πολιτικές που δημιουργούν και οξύνουν τα προβλήματα των εργατοϋπαλλήλων: Την έξαρση της ανεργίας στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου - Ν. Ιωνίας, που ξεπερνά το 20%, τις απολύσεις στους εργασιακούς χώρους, π.χ. ΒΙΣ, ΙΜΑΣ κ. α.. Στο χτύπημα που δέχεται ο δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης. Στο ξεπούλημα που οδηγούνται ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, Λιμάνι Βόλου, στα κάθε λογής αρπακτικά, των εφοπλιστών, των πολυεθνικών ντόπιων και ξένων. Στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, που καταργούν τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Στο νόμο 2639/98 που καταργεί το 8ωρο και προωθεί τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, την εκ περιτροπής εργασία. Στο φαινόμενο των συμβάσεων "εργολάβου", που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Στις ρατσιστικές αντιλήψεις που η κυβέρνηση Σημίτη προσπαθεί να μπολιάσει στον ελληνικό λαό για τους οικονομικούς μετανάστες. Στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους που οδηγούν χιλιάδες μαθητές στο περιθώριο, πετώντας τους έξω από το Λύκειο, για να οδηγηθούν από πολύ νωρίς στη μαύρη αγορά εργασίας".

Θεατρικά εισιτήρια από Εστία

Αρχισε η διανομή εισιτηρίων θεάτρου και κινηματογράφου θερινής περιόδου από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας,για τους δικαιούχους του νομού Αττικής. Η διανομή θα γίνεται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή.

Εισιτήρια δικαιούνται οι εργαζόμενοι, που καταβάλλουν εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας και έχουν πραγματοποιήσει 50 μεροκάματα μέσα στο 1999, καθώς και οι συνταξιούχοι που κατέβαλαν εισφορές όταν εργάζονταν, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι επιδοματούχοι του ΟΑΕΔ, που έχουν 50 μέρες επιδότησης το 1999 και οι άνεργοι τα τρία τελευταία χρόνια, με 50 μέρες επιδότησης στην τριετία.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να καταθέσουν τα εξής δικαιολογητικά: Βιβλιάριο ενσήμων, βιβλιάριο ασθενείας, αστυνομική ταυτότητα. Οι απολυμένοι από το στράτευμα, αστυνομική ταυτότητα, απολυτήριο στρατού και θεωρημένο βιβλιάριο ασθενείας. Οι συνταξιούχοι, βιβλιάριο ασθενείας ατομικό και οικογενειακό, αστυνομική ταυτότητα, αρχική απόφαση συνταξιοδότησης. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες - στην περίπτωση που δεν καταβάλλουν εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας - βιβλιάριο ασθενείας θεωρημένο, αστυνομική ταυτότητα, βεβαίωση ότι ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων με ειδικές ανάγκες, εάν αυτό δεν αναφέρεται στο βιβλιάριο ασθενείας. Για τα ανασφάλιστα άτομα με ειδικές ανάγκες, απαιτείται αστυνομική ταυτότητα και βεβαίωση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής για την κατάστασή τους.

Για τους ξεναγούς, απαιτείται βιβλιάριο ενσήμων προηγούμενου έτους, θεωρημένο βιβλιάριο ασθενείας, βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος από τον ΕΟΤ.

Οι δικαιούχοι δικαιούνται δυο εισιτήρια και από ένα εισιτήριο για κάθε προστατευόμενο μέλος. Για τις παιδικές σκηνές, τα παιδιά 3 - 10 ετών δικαιούνται ένα εισιτήριο και ένα για το συνοδό τους. Οι τυφλοί και οι συνοδοί τους δικαιούνται από ένα εισιτήριο, τα άτομα με ειδικές ανάγκες από δύο. Γενικά, τα εισιτήρια δικαιούνται όσοι δεν πήραν δελτία κοινωνικού τουρισμού και εκδρομών, το φετινό καλοκαίρι.

Υποχρεωτικές συμβάσεις

Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κηρύχτηκαν υποχρεωτικές οι παρακάτω συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αποφάσεις διαιτησίας: Η από 7/6 σύμβαση των λογιστών και βοηθών λογιστών βιομηχανιών, βιοτεχνικών και πάσης φύσεων επιχειρήσεων. Η από 21/6 σύμβαση των υποδηματεργατών όλης της χώρας για το 1999. Η από 4/7 σύμβαση των εργαζομένων σε ιδιωτικές κλινικές, οίκους ευγηρίας, ιατρικά διαγνωστικά κέντρα, κλπ. Η απόφαση διαιτησίας 25/99 για τους διπλωματούχους μηχανικούς αποφοίτους ΑΕΙ, των ειδικοτήτων μηχανολόγων - ηλεκτρολόγων, μηχανολόγων, ηλεκτρολόγων - μηχανικών και τις εξομοιούμενες ειδικότητες ναυπηγών, ηλεκτρονικών μηχανικών και των πτυχιούχων μηχανικών αποφοίτων ΤΕΙ, των ειδικοτήτων μηχανολόγων - ηλεκτρολόγων. Η απόφαση 10/99 για τους διπλωματούχους μεταλλειολόγους - μεταλλουργούς. Η απόφαση 32/99 για τους εργαζόμενους στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Νομού Λασιθίου.

Ανακλήθηκε απόλυση συνδικαλιστή

Με παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης ακυρώθηκε η απόλυση του Χαράλαμπου Αργυρόπουλου,αντιπροέδρου του επιχειρησιακού σωματείου της επιχείρησης βαφείων - φινιστηρίων "ΗΛΙΟΦΙΝ - Χατζηιωάννου ΑΒΕΕ" στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Ο συνδικαλιστής, απολύθηκε από τη διεύθυνση της επιχείρησης τη Δευτέρα 19 Ιούλη για εκφοβισμό και τρομοκράτηση των εργαζόμενων, που διεκδικούσαν επίλυση των προβλημάτων τους.

Μετά την έγκαιρη παρέμβαση του ΕΚΘ, από τον γραμματέα του Θ. Κυριακίδη,πραγματοποιήθηκε στο τέλος της περασμένης βδομάδας, τριμερής σύσκεψη στην Επιθεώρηση Εργασίας Σίνδου. Παρέστησαν εκπρόσωποι της διεύθυνσης της εταιρίας, του σωματείου και του ΕΚΘ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο εργοδότης υπέγραψε την ακύρωση της απόλυσης του αντιπροέδρου του σωματείου εργαζομένων της ΗΛΙΟΦΙΝ.

Εργαζόμενοι στην επιχείρηση και συνδικαλιστές της πόλης χαρακτήρισαν την ακύρωση της απόφασης απόλυσης σαν μια σημαντική νίκη του σωματείου, ενάντια στις προσπάθειες εκφοβισμού και τις απειλές της εργοδοσίας, για να αποτρέψει τους εργαζόμενους να διεκδικούν με αγώνες τα δικαιώματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ