ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Καταργούν και τα δωρεάν βιβλία

Το δωρεάν σχολικό βιβλίο έχει στόχο η νέα επίθεση της κυβέρνησης, προκαλώντας ήδη αντιδράσεις. Ο λόγος για το νομοσχέδιο "Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας και άλλες διατάξεις" που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή και την πιο σημαντική ρύθμισή του, που καταργεί την ευθύνη του ΟΕΔΒ στην έκδοση, κυκλοφορία, αγορά και διάθεση των διδακτικών βιβλίων. Στο άρθρο 6 (παράγραφος 14) του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι "με απόφαση του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά από εισήγηση των αρμοδίων οργάνων του αντίστοιχου φορέα του ΥΠΕΠΘ μπορεί να καθορίζονται οι όροι, τα όργανα και η διαδικασία προμήθειας και διανομής των σχολικών βιβλίων του Ενιαίου Λυκείου, των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων, των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και των βοηθητικών βιβλίων αξιολόγησης των μαθητών ή λοιπών υποστηρικτικών βιβλίων που διανέμονται στους καθηγητές, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια με το θέμα αυτό και κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του άρθρου 60 του Ν. 1566/85 καθώς και σε συμπλήρωση των διατάξεων του άρθρου 52 του Ν. 1566/85".

Στην ειδική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο αναφέρεται ότι "ενδέχεται να προκληθεί ετήσια δαπάνη ύψους 2.000 εκατ. δρχ. περίπου, από την επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών για την προμήθεια και διανομή των σχολικών βιβλίων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απ' αυτές, αντί της έκδοσης και διάθεσης των εν λόγω βιβλίων από τον ΟΕΔΒ,με ανάλογη εξοικονόμηση δαπανών από τη μείωση της επιχορήγησης του ανωτέρω Οργανισμού". Αναφέρεται επίσης ότι η δαπάνη θα καλύπτεται από ανάλογη μείωση των πιστώσεων του προϋπολογισμού του ΥΠΕΠΘ, είτε από πιστώσεις του ΠΔΕ, "στην περίπτωση που καταστεί δυνατή η ένταξη της προμήθειας σχολικών βιβλίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τις σχολικές επιτροπές στο ΕΠΕΑΕΚ του Β ΚΠΣ".

Η όλη ρύθμιση αποτελεί πισωγύρισμα στις συνθήκες πριν από τη δικτατορία Μεταξά (!), προσαρμοσμένη βέβαια στις νέες συνθήκες των μονοπωλίων που εισβάλλουν στη δημόσια παιδεία. Ενώ δηλαδή πριν το 1935, οι συγγραφείς γυρνούσαν από σχολείο σε σχολείο για να προωθήσουν τα βιβλία τους, σήμερα το λόγο έχουν τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, που επιχειρούν μέσω του σχολικού βιβλίου να κερδοσκοπήσουν, αλλά και να παρέμβουν άμεσα στα προγράμματα σπουδών. Και, όπως έδειξε η αντιπαράθεση για την προμήθεια των σχολικών βιβλιοθηκών, είναι φανερό πως σε αυτόν τον ανταγωνισμό δεν είναι οι μικρές επιχειρήσεις που θα πάρουν τελικά μέρος. Οσο κι αν ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι δεν καταργείται η δωρεάν παροχή, το γεγονός ότι την έκδοση αναλαμβάνουν οι εκδότες ανεβάζει σε ανυπολόγιστο βαθμό το κόστος, με αποτέλεσμα η προοπτική της πληρωμής των βιβλίων να είναι πολύ κοντινή.

Παράλληλα, η ευθύνη για την προμήθεια των βιβλίων μετατίθεται στις σχολικές επιτροπές, οι οποίες - αρχικά - θα επιδοτούνται από το κράτος και θα αναλαμβάνουν ουσιαστικά το ρόλο του μεσάζοντα ανάμεσα στους μεγαλοεκδότες και τους μαθητές - "καταναλωτές". Παράλληλα προβλέπεται η προμήθεια σχολικών βιβλίων να ενταχθεί στο ΕΠΕΑΕΚ, κάτι που αφήνει ακόμα περισσότερο ανοιχτό το ενδεχόμενο όταν λήξει η χρηματοδότηση, το βάρος να πέσει στις τσέπες των γονιών.

Η κατάργηση του ενός βιβλίου και της δωρεάν παροχής του επιτασσόταν στην έκθεση του ΟΟΣΑ το 1995 στο όνομα της "αποκέντρωσης" και της "καταπολέμησης του κρατικού συγκεντρωτισμού", της "ευελιξίας των προγραμμάτων και σύνδεσής τους με τις ανάγκες της αγοράς". Πολύ πριν, με το νόμο Σουφλιά, είχε επιχειρηθεί κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων ξεκινώντας από τα ΑΕΙ, αλλά η διάταξη κάτω από την πίεση του κινήματος έχει προς το παρόν ανασταλεί. Οσο για το πολλαπλό βιβλίο στην υπόλοιπη εκπαίδευση, είχε γίνει λόγος ήδη από το 1991, όταν στην κυβέρνηση βρισκόταν η ΝΔ. Τότε, το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει ότι με την προπαγάνδα της κυβέρνησης για το πολλαπλό βιβλίο επιδιώκεται η κατάργηση του κρατικού ΟΕΔΒ και η παραχώρησή του στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τόνιζε ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής και διάθεσης του σχολικού βιβλίου που θα πληρώνουν τελικά οι γονείς των μαθητών (θέσεις του Τμήματος Παιδείας - Νοέμβρης 1991).

Η υπεράσπιση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων, η αντίσταση στη σταδιακή κατάργηση του ΟΕΔΒ αντικειμενικά αποτελεί ένα από τα αιτήματα του κινήματος παιδείας ενάντια στην προσπάθεια αντιδραστικής αναδιάρθρωσης της εκπαίδευσης κάτω από την ψευδεπίγραφη ονομασία "εκσυγχρονισμός" και "μεταρρύθμιση".

ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Αγωνιστική συνέχεια στα βήματά της

"Είμαστε εδώ, πιστοί στην υπόσχεση για αγώνα που δώσαμε πριν 19 χρόνια, όταν η Σωτηρία δολοφονήθηκε για να μη φτάσει το μήνυμα της αντίστασης των Συνδικάτων στους εργάτες και στις εργάτριες της ΕΤΜΑ". Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία της η Χριστίνα Τσεντούρου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού και Δέρματος, λόγια που εκφράζουν τους εκατοντάδες νέους και τους εργαζόμενους που συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα έξω από την πύλη του εργοστασίου της ΕΤΜΑ, για να τιμήσουν τη μνήμη της Κνίτισσας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου και να δώσουν το μήνυμα ότι συνεχίζουν τον αγώνα στα βήματά της.

Την εκδήλωση άνοιξε η Μαρίζα Κιτάνη,εκ μέρους του Συλλόγου φοιτητών Παντείου, του οποίου ήταν μέλος και η Σωτηρία. "Η σημερινή εκδήλωση δε θα μπορούσε να είναι μόνο εκδήλωση τιμής και μνήμης. Είναι και μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, όπου συναντάται η νεολαία με τους εργαζόμενους και δίνουν υπόσχεση κοινού αγώνα, είναι συγκέντρωση αντεπίθεσης ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα που χτυπάει με μένος τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Συγκέντρωση που βάζει άλλο ένα λιθαράκι στην υπόθεση του συντονισμού του δίκαιου αγώνα μας", τόνισε η Μ. Κιτάνη.

Παίρνοντας το λόγο η Χριστίνα Τσεντούρου είπε ότι "καμιά μικρή ή μεγάλη θυσία δεν πάει χαμένη", μιλώντας για τη σημασία του αγώνα και της θυσίας της Σωτηρίας, για τους εργαζόμενους. Κάνοντας έναν "αγωνιστικό απολογισμό από πέρσι τέτοια μέρα", αναφέρθηκε στους μεγάλους αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας για τη μόρφωση, τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και τους μεγαλειώδεις αγώνες του λαού μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Καταχειροκροτήθηκε όταν αναφέρθηκε στις "θετικές εξελίξεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, που εργαζόμενοι και εκατοντάδες συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες συγκρότησαν το ΠΑΜΕ", τον ταξικό πόλο μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, που γεννά μεγάλες ελπίδες για τους εργαζόμενους.

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή για τη θυσία της νεαρής αγωνίστριας και στη συνέχεια, έγινε κατάθεση στεφανιών από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, την ΚΟΑ και την Αχτίδα Εμποροϋπαλλήλων της ΚΟΑ του ΚΚΕ, το ΚΣ της ΚΝΕ, το ΝΑΡ και πλήθος σωματείων, συνδικάτων και μαζικών φορέων. Η εκδήλωση έκλεισε με το σύνθημα "εργάτες, αγρότες, φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές", δίνοντας την υπόσχεση και το μήνυμα της αγωνιστικής συνέχειας μέσα από το Μέτωπο που θα ανοίξει έναν άλλο ελπιδοφόρο δρόμο για το λαό και τον τόπο.

25Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Το Φεστιβάλ ταξίδεψε στη Μυτιλήνη

Πλατύ ενωτικό κάλεσμα σε όλους τους νέους, που αντιστέκονται και συναντήθηκαν με τους νέους κομμουνιστές στους μεγάλους αγώνες της χρονιάς, για μόρφωση, δουλιά, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κατά του γιουγκοσλαβικού λαού, απευθύνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, μεταφέροντας τη φωνή του 25ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ", από τη μία άκρη της Ελλάδας ως την άλλη.

Σταθμός στο ταξίδι του Φεστιβάλ ήταν η γεμάτη αγωνιστικές παραδόσεις Λέσβος, όπου στο χωριό Κάπη πραγματοποιήθηκε προφεστιβαλική εκδήλωση που συνδυάστηκε με την επίσκεψη του νέου βουλευτή του ΚΚΕ, Σταύρου Σκοπελίτη. Χαιρετίζοντας στην εκδήλωση, ο Δ. Σταθέλης, μέλος του ΝΣ Λέσβου της ΚΝΕ, μετέφερε την αισιοδοξία που πηγάζει από την ένταση του αντιιμπεριαλιστικού, φιλειρηνικού κινήματος ιδιαίτερα στη νεολαία. Ο Στ. Σκοπελίτης, στην ομιλία του, έκανε εκτενή αναφορά στα καθημερινά προβλήματα του βιοπαλαιστή - αγρότη, υπογραμμίζοντας ότι, τόσο η κτηνοτροφία όσο και η ελαιοκαλλιέργεια βρίσκονται στη δίνη της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων είναι:

  • Σήμερα, Πέμπτη:

- Στον Αγ. Κήρυκα στη Ζάκυνθο,με ομιλήτρια την Ελίνα Χαιρικάκη,μέλος του Γραφείου του ΣΠ Βορειοδυτικής Ελλάδας.

- Στο Αγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη,στις 8μ.μ.,με ομιλητή τονΧρήστο Παπά,μέλος κλαδικού ΤΣ, με θέμα: "Εργασιακές σχέσεις και ποιότητα ζωής".

  • Παρασκευή 30/7:

- Στον δήμο Αγ. Γεωργίου Κέρκυρας,στο προαύλιο του παλιού κοινοτικού γραφείου, στις 8μ.μ.,συζήτηση με θέμα την "Παιδεία", με τους: Κώστα Θύμη,πρώην πρόεδρο της τοπικής ΕΛΜΕ και τον Κώστα Μπαρμπώτη,μέλος του ΝΓ Κέρκυρας και μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Κέρκυρας.

- Στο Αίγιο,με ομιλητή τον Νίκο Χρυσοβιτσάνο,μέλος του ΣΠ Δυτ. Πελοποννήσου.

- Στο Καστέλι,στην Κρήτη, με ομιλητή τον Γιάννη Κοτσώνη,μέλος του ΝΣ Κρήτης της ΚΝΕ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ 2004
Τρέχουν για τα έργα

Υπό τη σκιά της σύγκρουσης συμφερόντων για τα Ολυμπιακά Εργα, συνεδρίασε χτες το ΔΣ της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004". Το Δελτίο Τύπου που διένειμε η Επιτροπή περιορίζεται στο εθιμοτυπικό μέρος της υπόθεσης, μια και ήταν η πρώτη συνεδρίαση με το νέο διοικητικό σχήμα Θωμόπουλου - Τζαβέλλα.

Ωστόσο, στη χτεσινή συνεδρίαση εγκρίθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη προσωρινού εξειδικευμένου τεχνικού συμβούλου για το Ολυμπιακό Χωριό. Απ' ό,τι φαίνεται οι διαδικασίες "τρέχουν" με γρήγορους ρυθμούς, παρά το γεγονός ότι σκοπίμως διοχετεύεται στον Τύπο το σενάριο της "μεγάλης καθυστέρησης", που στοχεύει στις κατευθείαν αναθέσεις μελετών και έργων με την αιτιολογία του κατεπείγοντος.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι προχτές το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αχαρνών, για να χωρέσει το Ολυμπιακό Χωριό, ενώ χτες την ίδια στιγμή που η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσιζε την έγκριση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής συνεδρίαζε με το ίδιο θέμα.

Αντίθετη η ΟΛΜΕ

Την αντίθεσή του στην κατάργηση του Οργανισμού Εκδοσης Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ), εκφράζει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΟΛΜΕ, τονίζοντας ότι με τις ρυθμίσεις της παρ. 14 του αρθ. 6, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για το "Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας", ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση του θεσμού της δωρεάν χορήγησης βιβλίων. Παράλληλα, όπως τονίζει το ΔΣ, ανοίγει ο δρόμος για άμεσο έλεγχο των σχολικών εγχειριδίων από τους μεγαλοεκδότες, αφού καταργείται η ευθύνη του ΟΕΔΒ στην έκδοση, κυκλοφορία, αγορά και η διάθεση των διδακτικών βιβλίων της Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης, επισημαίνοντας ότι, πρέπει να παραμείνουν αρμοδιότητα του Δημόσιου ΟΕΔΒ.

"Είναι φανερό ότι, τα γνωστικά εκδοτικά συγκροτήματα θα επιβάλουν μονοπωλιακές καταστάσεις στα σχολικά βιβλία και πολλαπλάσιο του σημερινού κόστους του ΟΕΔΒ. Πόσο μάλιστα, όταν δε διασφαλίζεται η ΔΩΡΕΑΝ χορήγηση στους μαθητές, που θα αποτελέσει ένα ακόμα σοβαρό εμπόδιο στην εκπαίδευση των οικονομικά ασθενέστερων μαθητών",επισημαίνει η ανακοίνωση.

Με αφορμή αναφορές των ΜΜΕ σχετικά με δύο γραπτά για τα οποία καταγγέλθηκε από το 103ο Βαθμολογικό Κέντρο Αμαρουσίου ότι φέρουν ενδείξεις αλλοίωσης, από το υπουργείο Παιδείας έχει διευκρινιστεί ότι τα δύο αυτά γραπτά δεν αφορούν το Ενιαίο Λύκειο Αμπελακίων Σαλαμίνας.

Αργά χτες βράδυ μικρό αεροσκάφος τύπου "Ντορνιέ" της εταιρίας "ΚΑΛ", κατέπεσε στην θαλάσσια περιοχή ΜιραΜάρε της Ρόδου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά οι δύο επιβαίνοντες, ενώ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το αεροσκάφος λίγο πριν το ατύχημα προσπάθησε να προσγειωθεί ανεπιτυχώς στο αεροδρόμιο της Ρόδου.

Από την εκδήλωση έξω από την πύλη του εργοστασίου της ΕΤΜΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ