ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσική στους αιώνες

Μια αναδρομή στην ελληνική μουσική παράδοση, ακολουθώντας τα ίχνη της μέσα στους αιώνες, επιχειρεί η τελευταία εκδήλωση του Φεστιβάλ Αθηνών. Την Κυριακή, αλλά και τη Δευτέρα (9μ.μ.), περισσότεροι από 250 τραγουδιστές, μουσικοί και χορευτές, θα μεταφέρουν στη σκηνή του Ηρωδείου αντιπροσωπευτικά δείγματα τραγουδιού, μουσικής και χορού απ' όλη την Ελλάδα. "Μουσική στους αιώνες - Δύο χιλιετίες Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης", είναι ο τίτλος του προγράμματος, το οποίο επιμελήθηκε ο εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας.

Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου "Από τον "Επιτάφιο του Σεικίλου" (λαϊκό τραγούδι του 1ου αι. μ.Χ.) κι από τα βυζαντινά ακριτικά τραγούδια, περνάμε στα ιστορικά και στα νεότερα δημοτικά τραγούδια και χορούς, για να καταλήξουμε στην παράδοση του ρεμπέτικου, μέσα από κομμάτια που αποτελούν πολύτιμα σημεία αναφοράς για την καταγωγή και τη μνήμη του Ελληνισμού. Το αφιέρωμα αυτό έρχεται να κλείσει έναν κύκλο παραστάσεων που οργανώσαμε τα τελευταία χρόνια στο Ηρώδειο, με στόχο να ανιχνεύσουμε και να προβάλουμε τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής μουσικής παράδοσης, τον πλούτο και την ποικιλία της. Σε μια στιγμή κρίσιμη και μεταβατική, μπροστά στο νέο αιώνα που ανατέλλει, απέναντι στη νέα χιλιετία που μας απειλεί μ' έναν ομοιόμορφο πολιτισμό μιας "νέας τάξης πραγμάτων", είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η επανασύνδεσή μας, με τα στοιχεία εκείνα που προσδιορίζουν τις σταθερές αξίες και τα σημεία αναφοράς μας σε τόπο και χρόνο, την ταυτότητα, τις ρίζες μας, όσο κι αν έχει φθαρεί αυτή η λέξη από τη φολκλορική χρήση της".

Συμμετέχουν: ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Στ. Ψαρουδάκης,η βυζαντινή χορωδία του Γιώργου Κακουλίδη,το συγκρότημα του Κέντρου Καππαδοκιών Μελετών, οι Πόντιοι Αργοναύται - Κομνηνοί με το λυράρη Μιχάλη Καλιοντζίδη,το πολυφωνικό συγκρότημα "Χαονία",ο Κ. Κωστούλας (κλαρίνο), Σ. Κουκουλάρης (βιολί), οι τραγουδιστές Κ. Κουλιά, Μ. Κουτσαγγελίδης, Δ. Κοντογιάννης κ.ά. Ειδικοί προσκεκλημένοι είναι μία ομάδα"Κουδουνάτων" από τη Σκύρο και γυναίκες από την ακριτική Νέα Βύσσα του Εβρου με τις μοναδικές φορεσιές τους. Συμμετέχει, επίσης, η χορευτική ομάδα τουΛυκείου των Ελληνίδων Αθήνας,η Αννα Βαγενά με αποσπάσματα από τις διηγήσεις της Σμυρνιάς τραγουδίστριας Αγγέλας Παπάζογλου.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του δασκάλου της ελληνικής μουσικήςΣίμωνα Καρά,αλλά και στη νεότερη γενιά που παραλαμβάνει τη σκυτάλη αυτής της παράδοσης για να τη μεταφέρει στον αιώνα που έρχεται.

Εκτός των τειχών

Πρεμιέρα, αύριο, του Δημοτικού Θεάτρου Ρεθύμνου,με το έργο του Μολιέρου "Κατά φαντασίαν ασθενής",που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκη.Η παράσταση είναι αφιερωμένη στο 13ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου. Τα σκηνικά - κοστούμια και οι φωτισμοί είναι του Νίκου Αλεξίου,η μουσική του Μπάμπη Πραματευτάκη και οι χορογραφίες της Μαρίας Αγγέλου.Η παράσταση αντιμετωπίζει την ασθένεια ως παρακμιακό σύμπτωμα της αστικής κοινωνίας της εποχής του Μολιέρου, αλλά και αυτής των ημερών μας. Το ρόλο του Αργκάν ερμηνεύει ο Βασίλης Ανδρεόπουλος.Παίζουν επίσης: Γιάννης Βερσής, Τόνια Κοντογιάννη, Αιμιλία Βασιλακάκη, Νίκος Σκλαβάκης, Ειρήνη Καυκαλάκη κ. ά. Στη συνέχεια, η παράσταση θα περιοδεύσει σε διάφορα φεστιβάλ με πρώτο σταθμό το Ηράκλειο στις 13 Αυγούστου, στο θέατρο του Αλμυρού, πάνω στο ποτάμι, στο Δήμο Γαζίου.

  • Συνεχίζοντας την περιοδεία του το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου με την "Αυλή των θαυμάτων" του Ι. Καμπανέλλη,σήμερα θα βρίσκεται στο Κάστρο Λευκάδας, αύριο στο Κάστρο Βόνιτσας και το Σάββατο στο Δημοτικό Σχολείο Δημοτικού Διαμερίσματος Καμαρούλας του Δήμου Αγρινίου.
11ος Διεθνής Διαγωνισμός Ποίησης

Ποιητές προσκαλούνται να λάβουν μέρος στον 11ο Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης, που διοργανώνεται στο Νταν Λήρυ Ραθντάουν, προάστιο του Δουβλίνου.Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Τοπικού Συμβουλίου της περιοχής και πιο συγκεκριμένα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης. Φέτος ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε εννέα γλώσσες: ιρλανδικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, ουαλικά, ισπανικά, σκοτσέζικα και σουηδικά.Στους νικητές θα απονεμηθούν χρηματικά βραβεία συνολικού ύψους 7.500 λιρών Ιρλανδίας, τα οποία θα δοθούν από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, καθώς και άλλα έπαθλα που θα προσφέρουν ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς επίσης και το Ινστιτούτο Γκαίτε, η Μορφωτική Υπηρεσία της Πρεσβείας της Γαλλίας, το Ινστιτούτο Πολιτισμού της Ιταλίας, το Συμβούλιο Τεχνών της Ουαλίας, η Τράπεζα της Ιρλανδίας, το Ινστιτούτο Θερβάντες, η εφημερίδα The Iris Times.

Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του Νταν Λήρυ Ραθντάουν, στις 29 Νοεμβρίου 1999, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Ποίησης και Μουσικής. Στο διαγωνισμό καλούνται να λάβουν μέρος παιδιά μέχρι 11 ετών, έφηβοι μέχρι 16 ετών και ενήλικες, στις αντίστοιχες κατηγορίες.Καθένας μπορεί να συμμετάσχει με ένα έως τέσσερα ποιήματα. Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 9 Οκτωβρίου.Οι συμμετοχές πρέπει να υποβληθούν στη διεύθυνση: Comortas Filvochta/International Poetry Competition, P. O. Box 6983, Blackrock, Co. Dublin. Ireland.

Για περισσότερες πληροφορίες και για το έντυπο συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου,Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα, πληροφορίες Ειρήνη Ψαρά, τηλ. 3248341) ή απευθείας στο Din Laoghaire Country Council, στα τηλέφωνα 00353 - 1 - 2781788 - 91 και στο fax 00353 - 1 - 2781792.

Γαλαξιδιώτικες εκδηλώσεις

Απέκτησε, φέτος, και το όμορφο Γαλαξίδι τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του. Οι εκδηλώσεις, που ξεκίνησαν στις 24/7 και γίνονται με την αιγίδα των Δήμων Γαλαξιδίου και Ηρακλείου Αττικής (η αντιδήμαρχος του Ηρακλείου Αττικής και ηθοποιός Μαίρη Ιγγλέση οργάνωσε και παρουσιάζει τις εκδηλώσεις) περιλαμβάνουν ακόμα: Στις 30/7 (9μμ) στην πλατεία Χηρόλακα, παραδοσιακούς χορούς με τα συγκροτήματα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλαξιδίου και μουσική με παραδοσιακή ορχήστρα της Βουνιχώρας (κλαρίνα και βιολιά). Στις 31/7 (9μμ) στον θερινό κινηματογράφο Γαλαξιδίου η Θεατρική Σκηνή του Δήμου Ηρακλείου θα παρουσιάσει τη σάτιρα "Ο Γενικός Γραμματεύς" του Ηλία Καπετανάκη,σε σκηνοθεσία Βάσως Παπαθεοδώρου - Μπελίτση.

Νέα "εστία" τέχνης

Η "Εστία Τέχνης" στο Δασκαλειό Κερατέας δημιούργησε ένα νέο μεγάλο εντευκτήριο, το οποίο θα εγκαινιάσει στις 14/8 (6μμ) με ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής 19 γνωστών καλλιτεχνών. Πρόκειται για έργα των Β. Γερμενή, Δ. Γιολδάση, Ν. Γρύσπου, Η. Ζερβού, Γ. Ζέριγγα, Α. Θεοδωρίδη, Α. Κανά, Τζ. Καϊμη, Κ. Καμπαδάκη, Α. Κρυστάλλη, Ε. Μαρκαντώνη, Γ. Μαρτέν, Γ. Μούγιου, Α. Παπαηλιόπουλου, Θ. Παπαγιάννη, Σπ. Παπανικολάου, Κ. Περάκη, Α. Προσαλέντη, Σπ. Σημίτη. Την έκθεση αυτή μπορεί να τη δει το κοινό και στις 21/8 (6.30-9μμ).

Σημειώνουμε ότι η "Εστία Τέχνης" θα πραγματοποιήσει στις 28/8 (8.30μμ), στο θεατράκι της, την καθιερωμένη μουσική εσπερίδα "Σύναξη και τραγούδι", με τον Μιχάλη Θεοδώρου.

"

"Κατά φαντασία ασθενής" από το Θέατρο Ρεθύμνου

"Εν Λαμία" τιτλοφορείται το τρίμηνο περιοδικό λόγου και τέχνης που έθεσε σε κυκλοφορία το βιβλιοπωλείο "Το λυχνάρι" της Λαμίας. Το 3ο τεύχος του περιοδικού περιέχει θέματα για την ιμπεριαλιστική απειλή κατά των Βαλκανίων, για το σχολείο, για τη βία, αλλά και για τη φύση, τις λαϊκές παραδόσεις, τον πολιτισμό, το εμπόριο γύρω από τις νέες τεχνολογίες κ.ά.

Τίμησαν τον Αλέξη Δαμιανό

Τον σκηνοθέτη Αλέξη Δαμιανό τίμησε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμαρουσίου. Ο σκηνοθέτης, καταχειροκροτούμενος και συγκινημένος, είπε μεταξύ άλλων στο κοινό: "Πρέπει να σεβόμαστε και να αγαπάμε τους καλύτερούς μας γιατί έτσι μόνο μπορούμε τιμιότερα να ανορθωθούμε και να ανυψωθούμε. Οι εθνικές περιπέτειες που κατασπάραξαν τις έμψυχες δυνάμεις του τόπου μας και μας οδήγησαν σε αντίθετες όχθες, προσπάθησαν να μας χωρίσουν κάνοντάς μας εξόριστους στην ίδια μας την πατρίδα". Για τον Αλέξη Δαμιανό μίλησε ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής,χαρακτηρίζοντάς τον "οργισμένο και σοφό, που το κύτταρό του συγκρατεί ανεξίτηλο το αρχαίο αίσθημα, ενώ ολόκληρο το έργο του χαρακτηρίζεται από βαθιά αγάπη για την Ελλάδα, τους ανήσυχους και ασυμβίβαστους Ελληνες". Στη συνέχεια προβλήθηκε η ταινία του Αλέξη Δαμιανού "Ηνίοχος".

Μελωδική "γέφυρα" των Βαλκανίων

Ενα σημαντικό Διεθνές Συνέδριο για τη μουσική φιλοξένησε η Σάμος και το Φεστιβάλ "Μανώλης Καλομοίρης". Πρόκειται για το Φόρουμ Βαλκανικής Μουσικής, με θέμα "Η βαλκανική μουσική δημιουργία στην αρχή της τρίτης χιλιετίας",που τελεί υπό την αιγίδα της Ουνέσκο. Πρόεδρος του φόρουμ ήταν ο Ελληνας συνθέτης Βασίλης Ριζιώτης,ενώ συμμετείχαν μουσικοί, μουσικολόγοι και κριτικοί, εκπρόσωποι από Βουλγαρία, Αλβανία, Γιουγκοσλαβία, Τουρκία, Ρουμανία, Κύπρο και FYROM. Την Ελλάδα, εκτός από τον πρόεδρο, εκπροσώπησαν ο μουσικολόγος Γιώργος Λεωτσάκος και ο συνθέτης Θεόδωρος Αντωνίου.

Στο συνέδριο αποφασίστηκε η διοργάνωση διεθνούς συνάντησης, με θέμα τη μουσική παιδεία στις βαλκανικές χώρες, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Σάμο. Επίσης, προτάθηκε η διοργάνωση μιας Βαλκανικής Μπιενάλε, στην οποία θα παρουσιάζονται τα μουσικά, αλλά και γενικότερα καλλιτεχνικά δρώμενα των χωρών της Βαλκανικής. Αποφασίστηκε ακόμη η παραγωγή μιας όπερας, τα μέρη της οποίας θα ανατεθούν σε δημιουργούς από διαφορετικά βαλκανικά κράτη. Τέλος, προτάθηκε η έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου σχετικού με τη μουσική.

Στην ωραία Μακρινίτσα

Στην ωραία Μακρινίτσα συνεχίζονται οι ενδιαφέρουσες καλοκαιρινές εκδηλώσεις που έχει καθιερώσει η τοπική κοινότητα. Στις 31/7 (8μμ) στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου θα εγκαινιαστεί έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Καφενταράκη.Η έκθεση του Βολιώτη καλλιτέχνη, που έχει τιμηθεί με το μετάλλιο "Νίκη της Σαμοθράκης" από την Ενωση Δημοσιογράφων Ιταλίας και την οργάνωση "Ανδρομέδα" (1984) και με το Διεθνές Βραβείο του "Κέντρου Τέχνης και Κουλτούρας" του Δήμου Μπρατσιάνο της Ρώμης (1988), θα λειτουργεί μέχρι τις 15/8 (10πμ-2μμ και 6-8μμ, καθημερινά). Στα εγκαίνια θα μιλήσει η κριτικός Τέχνης Βέρα Βασαρδάνη.

Μετά τα εγκαίνια στην αυλή του Μουσείου θα δώσουν συναυλία οι "ARC DUO" (Χρήστος Παπαγεωργίου - βιολί, Γιώργος Κωστούλης - κόντρα μπάσο και φωνητικά) με κομμάτια από όλο το φάσμα της παγκόσμιας μουσικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ