ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απεργούν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ
  • Με απόφαση της ΕΣΗΕΑ η απεργία από τις 12, χτες, τα μεσάνυχτα
  • Απάντηση του δημοσιογραφικού κόσμου στην εμμονή της διοίκησης της ΕΡΤ, να υποχρεώσει τους δημοσιογράφους να χρησιμοποιούν κάρτα εισόδου και εξόδου κατά την προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία τους

Απεργούν από χτες στις 12 τα μεσάνυχτα οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στην ΕΡΤ, με χτεσινή απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Η απεργία, που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ, είναι απάντηση στην εμμονή της διοίκησης της ΕΡΤ, να υποχρεώσει από σήμερα τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ να χρησιμοποιούν κάρτα εισόδου και εξόδου κατά την προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία τους. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για άλλη μια φορά εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην εφαρμογή της κάρτας, τονίζοντας ότι με το "δήθεν" σύστημα ασφαλείας πλήττονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και ανατρέπονται εκ βάθρων οι όροι και οι συνθήκες εργασίας.Καλεί τους δημοσιογράφους που εργάζονται στην ΕΡΤ να συμμετάσχουν στην απεργία, προκειμένου να διασφαλίσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους και να περιφρουρήσουν την προσωπικότητά τους, αρνούμενοι να περάσουν "κάτω από τα "καυδιανά δίκρανα", που έχει στήσει η ΕΡΤ".

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ θεωρεί ότι η ΕΡΤ επιχειρεί να εφαρμόσει την κάρτα εισόδου - εξόδου, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις κάτι που είναι "απαράδεκτο". Στους ισχυρισμούς της διοίκησης της ΕΡΤ ότι το σύστημα της κάρτας αποβλέπει στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των εργαζομένων στην εταιρία, η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι η κάρτα δεν εγγυάται την ασφάλεια. Αντίθετα, το μέτρο αυτό "υποβάλλει" τους εργαζόμενους σ' ένα ανελεύθερο καθεστώς, που ανατρέπει τις συνθήκες εργασίας και ταυτόχρονα προσβάλλει κατάφωρα την προσωπικότητά τους.

Στη χτεσινή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ επισημαίνεται ότι όσοι απεργάζονται νέα δεσμά για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου και να σταθμίσουν τις ευθύνες που αναλαμβάνουν, για την επιχειρούμενη διατάραξη των εργασιακών σχέσεων. Οι δημοσιογράφοι είναι αποφασισμένοι να προασπίσουν την αυτοτέλεια της λειτουργίας του επαγγέλματός τους και τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση του ρόλου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, για αντικειμενική και πλουραλιστική ενημέρωση.

Ανοιχτή, πλέον, είναι η ρήξη ΕΣΗΕΑ και διοίκησης της ΕΡΤ μετά και από τη χτεσινή απόφαση της ΕΣΗΕΑ για απεργία, αλλά και όπως φαίνεται από την ανακοίνωση της ΕΡΤ. Μια ανακοίνωση, η οποία δεν απαντά επί της ουσίας των ζητημάτων που θέτει η ΕΣΗΕΑ, αλλά βάλλει κυρίως κατά του ΔΣ της Ενωσης Συντακτών, αφήνοντας, συγχρόνως, ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής σε ασφαλιστικά μέτρα. Η ΕΡΤ στην ανακοίνωσή της επιμένει ότι η απόφαση για την εφαρμογή του συστήματος είναι "απόλυτα νόμιμη" και αποβλέπει στην ασφάλεια των εγκαταστάσεών της. Ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι η "μεγάλη πλειοψηφία" των δημοσιογράφων που εργάζονται στην ΕΡΤ, έχουν "κατανοήσει την ανάγκη να θεσπιστεί" το σύστημα ασφαλείας. Επιτίθεται κατά του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με αιχμές όπως ότι το ΔΣ είναι "όμηρος των δυνάμεων της ασυδοσίας και με την ανεύθυνη στάση του θίγει τα συμφέροντα των συνεπών και πραγματικά εργαζομένων δημοσιογράφων στην ΕΡΤ". Η ΕΡΤ θεωρεί μάλιστα ότι το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ εν γνώσει του κηρύσσει απεργία, η οποία και τυπικά και ουσιαστικά είναι παράνομη. Κατηγορεί το ΔΣ για "δογματισμό" και "αδιαλλαξία".

Ανακοίνωση για το θέμα της "κάρτας" εξέδωσε χτες και η ΠΟΕΣΥ, τονίζοντας ότι δε θα δεχτεί κανένα μέτρο που θα περιορίζει την άσκηση της δημοσιογραφικής εργασίας και την αξιοπρέπεια όλων των δημοσιογράφων,όπως συμβαίνει με την "κάρτα ασφαλείας". Εκφράζει τη συμπαράστασή της στη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ και την αντίρρησή της για το χρόνο που επέλεξε η διοίκηση της ΕΡΤ να εφαρμόσει το μέτρο, σε εποχή δηλαδή αδειών και απουσίας των περισσότερων δημοσιογράφων.

(άποψη) Προδιαγεγραμμένο έγκλημα

Σε άλλη περίπτωση, κι άλλη εποχή ενδεχομένως, θα αρκούσε ίσως και μόνο ένα "είναι εκουσίως αναξιόπιστοι!", για να χαρακτηρίσει τη στάση υπηρετών των συμφερόντων του εφοπλιστικού κεφαλαίου που κατοικοεδρεύουν στο κτίριο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Αυτών που έσπευσαν πριν ακόμα βρεθούν οι ναυαγοί του "Περλ Μάρινερ" να ανακοινώσουν πως φταίει η ομίχλη για το ναυάγιο. Ενα ναυάγιο που απ' όπου κι αν το κοιτάξεις βρωμάει... Κι όμως, κρατικοί υπάλληλοι, και κανείς δεν πιστεύει πλέον ότι ενεργούν χωρίς πολιτική βούληση, έσπευσαν με ένα καταπληκτικό αυτοματισμό να υιοθετήσουν την άποψη που διοχέτευσε από τα πρώτα λεπτά του ναυαγίου η εφοπλιστική εταιρία. Τέτοιο αυτοματισμό, που να δημιουργεί την εντύπωση πως πολύ πριν γίνει το ναυάγιο είχαν έτοιμη την ανακοίνωση, όχι μόνο ο εφοπλιστής αλλά και οι υπάλληλοί του στο ΥΕΝ...

Δυστυχώς, για τους ναυτεργάτες, έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα. Το ΥΕΝ είναι "υπουργείο των εφοπλιστών" όπως έλεγε ένα παλιό τους σύνθημα. Ομως αυτό είναι μόνο η κορφή του παγόβουνου. Το ναυάγιο του "Περλ Μάρινερ" συγκεντρώνει πάνω του όλα εκείνα τα στοιχεία που δηλώνουν: Πώς λειτουργεί - αναπαράγεται το εφοπλιστικό κεφάλαιο, πώς ενισχύεται σ' αυτή την πορεία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, πως ακόμα κι απ' το νεκρό ναυτεργάτη βγαίνει κέρδος για τον εφοπλιστή. Στο ναυάγιο του "Περλ Μάρινερ" εκδηλώθηκαν: Οι επιπτώσεις από το καθεστώς των υπερήλικων πλοίων (κοινώς σαπάκια). Οι επιπτώσεις από τους "αυτοματισμούς" των πλοίων, αλλά και τους χαρακτηρισμούς για ποιες θάλασσες μπορούν να ταξιδεύουν, που οδηγούν στη μείωση των πληρωμάτων. Οι επιπτώσεις από το καθεστώς γαλέρας που επικρατεί στην ελληνική εμπορική ναυτιλία. Οι επιπτώσεις από την απόλυτη υποταγή των πάντων - ακόμα κι αυτής της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, που για τη χώρα μας έχει και χαρακτήρα ιστορικά αξιακό και για το μέλλον - στην επιδίωξη του μέγιστου κέρδους. Είναι γι' αυτό που ο χαρακτηρισμός "εκουσίως αναξιόπιστοι" για την πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ, όχι μόνο δε φτάνει, αλλά σίγουρα και συγκαλύπτει το πραγματικό πρόβλημα: Την απόλυτη ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου και τις εγκληματικές ευθύνες της φιλοεφοπλιστικής πολιτικής και των εκφραστών της.

Ομως το ναυάγιο του "Περλ Μάρινερ" δεν αναδεικνύει μόνο την εγκληματικότητα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και την ανάλογη των πολιτικών του υπαλλήλων. Ερχεται, με ένα τραγικό τρόπο, το θάνατο του τρίτου μηχανικού σε μια θάλασσα "λάδι" και τη σιωπή πολλών άλλων γι' αυτό το θάνατο, να αναδείξει το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει και με το μέτωπο αντίστασης στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Καθώς ήδη έχουμε περάσει σε περίοδο όπου τα ναυάγια θα βρίσκονται και πάλι στην ημερήσια διάταξη (έχουν αυξηθεί τα υπερήλικα και έχουν μηδενιστεί τα μέτρα ασφάλειας στα πλοία), η συσπείρωση των ναυτεργατών στα σωματεία τους με αξίωση να είναι αυτά ταξικά συνδικάτα, αναδεικνύεται σε ανάγκη πρώτης γραμμής. Οι εφοπλιστές, όπως συνολικά το κεφάλαιο, μπορεί σήμερα να είναι ασύδοτοι, η ιστορία όμως διδάσκει πως δεν είναι ανίκητοι. Τα εγκλήματά τους είναι προδιαγεγραμμένα. Και σαν τέτοια το εργατικό κίνημα μπορεί να τα σταματήσει. Οσο δεν παίρνουμε ακόμα περισσότερα μέτρα σε μια τέτοια κατεύθυνση, θα μπορεί ο κάθε Σουμάκης να ανακαλύπτει ομίχλες κι άλλα φυσικά φαινόμενα ως αιτία ναυαγίων και θολώνοντας τα νερά να κρύβει πως κάθε δολάριο του εφοπλιστικού κεφαλαίου είναι βαμμένο με αίμα.

Μισθολογικές διακρίσεις...

Με επιστολή της προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ η αρχισυντάκτρια του Ε' Προγράμματος της ΕΡΑ, Ελένη Τράιου, χαρακτηρίζει πρόκληση προς το δημόσιο αίσθημα τις "αποκλειστικές ή ειδικές συμβάσεις" στην ΕΡΤ

Επιστολή έστειλε προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ η αρχισυντάκτρια του Ε Προγράμματος της ΕΡΑ Ελένη Τράιου,στην οποία επισημαίνει τα παρακάτω:

"Κύριοι συνάδελφοι

Πληροφορούμαι ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει νομοσχέδιο για τη λεγόμενη "εθελούσια έξοδο" των δημοσιογράφων εργαζομένων στην ΕΡΤ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ παρακαλείται θερμά να λάβει υπόψη του την κατάσταση που επικρατεί επί πολλά χρόνια σε βάρος δημοσιογράφων εργαζομένων στην παραγωγή καθημερινών δελτίων ειδήσεων και άλλων εκπομπών ειδησεογραφικού περιεχομένου με όρους εντελώς απαράδεκτους, μέχρι και του σημείου, δημοσιογράφοι με συνεχή υπηρεσία 30 ετών να αμείβονται σήμερα, με το ισόποσο του βασικού μισθού ενός νεοπροσλαμβανόμενου στις εφημερίδες. Στην κατηγορία αυτή ανήκω και εγώ η ίδια, χωρίς ποτέ να διατυπωθεί ο παραμικρός ψόγος, σε ό,τι αφορά την εργασία μου, εκ μέρους των προϊσταμένων μου.

Πιστεύω ότι η Διοίκηση της ΕΣΗΕΑ δεν εγκρίνει μια τακτική εξαιτίας της οποίας οι δημοσιογράφοι που αποτελούν τη μόνιμη υποδομή της Κρατικής Ραδιοτηλεόρασης υφίστανται αυτή την οικονομική μεταχείριση, μόνο και μόνο με το σκοπό να καρπούνται υπέρογκες απολαβές είτε ορισμένα δημοσιογραφικά στελέχη, είτε κάποιοι συνεργάτες που θα νόμιζε κανείς ότι κάνουν "το χρυσό αυγό", αμειβόμενοι βάσει "αποκλειστικών ή ειδικών συμβάσεων". Οι συμβάσεις αυτές οι οποίες προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, αποτελούν εφεύρημα της τελευταίας δεκαετίας και έχουν έως σήμερα ως αποτέλεσμα να απειλούνται με συντάξεις πείνας συνάδελφοι οι οποίοι έχουν εργαστεί φιλότιμα και αποδοτικά επί πολλά χρόνια. Δεν είναι δυνατόν να διατίθεται, στην πραγματικότητα, ένα ποσοστό του Προϋπολογισμού της ΕΡΤ εξοργιστικά δυσανάλογο, σε σύγκριση με το σύνολο του δημοσιογραφικού προσωπικού, στο οποίο στηρίζεται αυτή η ίδια η ύπαρξη και η καθημερινή λειτουργία της ΕΡΤ.

Εκφράζω τη βεβαιότητα ότι θα μεριμνήσετε εγκαίρως, τουλάχιστον για όσους απειλούνται με κατ' ουσίαν υποχρεωτική συνταξιοδότηση, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ