ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ... "ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ"

Ας πάρουμε μια περιφέρεια της ελληνικής επικράτειας. Για παράδειγμα, την Πελοπόννησο. Ας φανταστούμε τώρα ότι οι ηγέτες όλων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών δίνουν ραντεβού κάπου εκτός των ελληνικών συνόρων - στη Σμύρνη φέρ' ειπείν, που τυγχάνει να συνδέεται και με τη Μικρασιατική Καταστροφή, όπως τυγχάνει να συνδέεται το Σεράγεβο με τις σφαγές και την προσφυγιά εκατοντάδων χιλιάδων Σέρβων. Ας οραματιστούμε τώρα αυτούς τους ξένους ηγέτες, που - επιπλέον - έχουν απαγορεύσει την παρουσία στη μάζωξή τους κάποιου εκπροσώπου της Ελλάδας, να κάθονται και να συσκέπτονται για να καθορίσουν το μέλλον της Πελοποννήσου...

Για να γίνει η ιστορία πιο "πιπεράτη", ας φανταστούμε παράλληλα ότι όλοι αυτοί οι κύριοι, που στο μεταξύ έχουν στείλει τους πεζοναύτες τους στην κατεχόμενη, πια, Πελοπόννησο, να εκδίδουν διάταγμα και να ανακοινώνουν προς τον ελληνικό λαό τα εξής "δημοκρατικά": Η θα ανατρέψει τη - με όλους τους τύπους της νομιμότητας του αστικού κοινοβουλευτισμού - εκλεγμένη κυβέρνησή του ή αλλιώς, όχι μόνο ο πληθυσμός της Πελοποννήσου, αλλά όλης της Ελλάδας, καταδικάζεται ερήμην του να πεθάνει από την οικονομική δυσπραγία, την καταστροφή και την πείνα!

Ως επίλογο αυτής της... τόσο "φανταστικής" μυθιστορηματικής σύλληψης, προσθέστε μια φιγούρα. Τη φιγούρα ενός εκ των παραπάνω ηγετών, να βγαίνει από τη μάζωξη με τους ομοίους του και να δηλώνει πόσο μα πόσο πολύ υπολήπτεται τον ελληνικό λαό καθώς και το πόσο στεναχωριέται που αυτός ο λαός θα πεθάνει από την πείνα!

Αναγκαία σημείωση: Ο καλοκάγαθος ηγέτης τα δηλώνει αυτά τα ψυχοπονιάρικα, μόλις λίγα λεπτά αφότου και ο ίδιος έχει βάλει την υπογραφή του κάτω από το διάταγμα εξόντωσης των πολιτών της ελληνικής επικράτειας!

Αλήθεια, πώς θα φαινόταν στον ελληνικό λαό αν του τύχαινε κάποτε κάτι αντίστοιχο, με τα όσα περιγράφηκαν στη... φανταστική - επαναλαμβάνουμε - ιστορία που προηγήθηκε;

***

Κάποιος σοφός έλεγε ότι η πραγματική ζωή είναι πολύ πιο πλούσια και απρόβλεπτη και από την πιο καλπάζουσα φαντασία. Την εποχή δε της "νέας τάξης" είναι τόσο σύνθετη και απρόβλεπτη όσο η αγριότητα, η θηριωδία και ο αξεπέραστος κυνισμός του ιμπεριαλισμού. Ο σερβικός λαός το γνωρίζει, πλέον, καλά.

Ο σερβικός λαός είδε την περασμένη Παρασκευή εκείνους που επί 78 μέρες άδειαζαν στην πλάτη του όλο το στοκ των βομβών που είχαν στις αποθήκες τους, να συναγελάζονται με θέμα την "ανασυγκρότηση" (!) μιας χώρας που τη ρήμαξαν... Είδε όλους εκείνους που εδώ και 10 χρόνια έδωσαν το σύνθημα (τα όπλα, τις αφορμές και τις προβοκάτσιες) για την ανάφλεξη των Βαλκανίων, να αλληλοεπαινούνται, τώρα, μετά την εισβολή και ενόψει του νέου ολέθρου, για την προσφορά τους στην επίτευξη της "σταθερότητας" (!) στα Βαλκάνια...

Στο μεταξύ, ο πόλεμος συνεχίζεται. Με όλα τα μέσα:

  • Μόλις προχτές ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, ο γνωστός και γλοιώδης κ. Σέι, με το ίδιο ύφος που ανακοίνωνε τις μέρες των βομβαρδισμών τις εκτελέσεις των αμάχων, με το ίδιο αυτό ύφος ομολόγησε στην τηλεόραση του BBC ότι από τη μέρα που κατέλαβαν οι "ανθρωπιστές" το Κοσσυφοπέδιο, περίπου 30 άνθρωποι τη βδομάδα δολοφονούνται στην περιοχή... Τέτοια "ειρήνη"!
  • Ο κυνισμός επελαύνει. Πριν τη συνάντηση κορυφής στο Σεράγεβο είχε επισκεφτεί το Κοσσυφοπέδιο η Ολμπράιτ. Πήγε στην Πρίστινα. Ανέβηκε μάλιστα στο βήμα και έβγαλε λόγο. Τι είπε; Απευθυνόμενη στον ντόπιο πληθυσμό υποσχέθηκε ότι, μετά τη ΝΑΤΟική εισβολή, "ποτέ πια δε θα έρθουν άνθρωποι με όπλα τη νύχτα... Ποτέ δε θα καούν σπίτια και χωριά και ποτέ δε θα υπάρξουν σφαγές και μαζικοί τάφοι". Οι υποσχέσεις αυτές δόθηκαν στις 29 Ιούλη. Μόνο που πέντε μέρες πριν, στις 24 Ιούλη, άλλη μια σφαγή 14 Σέρβων χωρικών αποκαλύφθηκε στο χωριό Γκράτσκο στο Κοσσυφοπέδιο. Γεγονός που δεν υπέπεσε στην αντίληψη της κυρίας υπουργού των ΗΠΑ... Η σφαγή έγινε αμέσως μετά την αποχώρηση του Σρέντερ από την περιοχή, που με τη σειρά του είχε δηλώσει ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο "εξασφαλίζει" την... ειρηνική συμβίωση!
  • Η "δημοκρατία" και ο "ανθρωπισμός" απογειώνονται. Παραμονή της συνόδου στο Σεράγεβο, οι "15" της "κεντροαριστερής" ΕΕ εξέδωσαν διάγγελμα προς το σερβικό λαό καλώντας τον να ανατρέψει τον Μιλόσεβιτς αν θέλει να δει οικονομική βοήθεια. Λίγους μήνες πριν οι ίδιοι "κεντροαριστεροί", μαζί με τις βόμβες τους, πετούσαν από τα αεροπλάνα τους και φέιγ βολάν, που καλούσαν το σερβικό στρατό να λιποτακτήσει από την υπεράσπιση της πατρίδας του αν θέλει "να μην αφήσει τα κόκαλά του στο πεδίο της μάχης". Κατά τα λοιπά, "ο πόλεμος τελείωσε"...
  • Οι εκκαθαρίσεις εντείνονται. Χωριά φλέγονται. Εκκλησίες πυρπολούνται. Σπίτια λεηλατούνται. Ηδη πάνω από 140 χιλιάδες Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου - σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ - έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς, από τη στιγμή που εγκαταστάθηκαν τα τανκς του ΝΑΤΟ και η τρομοκρατία του UCK στην περιοχή. Ομως, αφού ο κ. Σωμερίτης δεν έχει γράψει κάτι σχετικό, μάλλον αυτό το γεγονός δεν εμπίπτει στην κατηγορία της εθνοκάθαρσης...

***

Οι ιμπεριαλιστές και τα τσιράκια τους πήγαν στο Σεράγεβο και μαζί με τα ήθη του "νέου δόγματός τους" - ή θα κάνετε ό,τι σας λέμε ή δεν έχετε να δείτε ούτε τρύπιο δολάριο είπαν στους Σέρβους - κουβάλησαν και την αβυσσαλέα υποκρισία τους.

Εδώ ο δικός "μας" διέπρεψε! Ξέρετε, είπε, ο κ. Σημίτης, εμείς θέλαμε να είναι και η ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας στη σύνοδο, αλλά οι σύμμαχοί μας δεν ήθελαν... Ξέρετε, συνέχισε ο κ. Σημίτης, εμείς θέλαμε να μην εξαιρεθεί η Σερβία από την οικονομική ενίσχυση για την ανοικοδόμησή της, αλλά οι σύμμαχοί μας δεν ήθελαν... Ξέρετε, συμπλήρωσε ο κ. Σημίτης, εμείς είπαμε να μην τεθεί για την τύχη του σερβικού λαού ως προϋπόθεση η τύχη της κυβέρνησής του, αλλά οι σύμμαχοί μας δεν το ήθελαν... Ως εκ τούτου, κατέληξε ο κ. Σημίτης, υπογράψαμε ό,τι ήθελαν οι σύμμαχοί μας και τώρα έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη!

Μήπως η ιστορία επαναλαμβάνεται; Ο κ. Σημίτης, και η κυβέρνησή του, δεν ήταν που "ήθελε" την ειρήνη, αλλά υπέγραψε τον πόλεμο; Που ήταν με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά υπέγραψε το εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας; Που ήταν με την εθνική ανεξαρτησία, αλλά υπέγραψε τη μετατροπή του ελληνικού εδάφους σε πέρασμα του στρατού κατοχής; Που τασσόταν κατά της συμμετοχής της Ελλάδας στην κρίση, αλλά έστειλε το "Θεμιστοκλής" στον πόλεμο και παρέδωσε το Ακτιο, τη Θεσσαλονίκη, τη Σούδα, το Λιτόχωρο, τον Αραξο στους "συμμάχους";

Οχι. Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Απλώς συνεχίζεται. Το έγκλημα συνεχίζεται. Η οικοδόμηση ενός πλανήτη στα μέτρα των γεωστρατηγικών συμφερόντων των πολυεθνικών συνεχίζεται. Η ανάγκη για την ανατροπή της εξουσίας των δολοφόνων συνεχίζει και κορυφώνεται. Μόνο έτσι θα μπει τέλος στις "φανταστικής" αγριότητας εποχές που θέλει να επιβάλει στα Βαλκάνια ο ιμπεριαλισμός.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Το έγκλημα συνεχίζεται. Η οικοδόμηση ενός πλανήτη στα μέτρα των γεωστρατηγικών συμφερόντων των πολυεθνικών συνεχίζεται. Η ανάγκη για την ανατροπή της εξουσίας των δολοφόνων συνεχίζει και κορυφώνεται. Μόνο έτσι θα μπει τέλος στις "φανταστικής" αγριότητας εποχές που θέλει να επιβάλει στα Βαλκάνια ο ιμπεριαλισμός


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΖΑΤΖΑΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ"ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"
Ο λόγος στον πειραϊκό λαό!

Ενώ κάποιοι δήμαρχοι κλείνουν, έστω και προσωρινά, τα κέντρα της παραλιακής λεωφόρου, ο δήμαρχος Πειραιά νομιμοποιεί παράνομο κέντρο στα Βοτσαλάκια. Πώς το σχολιάζετε;

- Την ίδια πολιτική υπηρετούν και οι δύο κατηγορίες, όπως και οι παρατάξεις που ανήκουν. Μόνο που η παραλία στο Ελληνικό, τη Γλυφάδα κλπ. προορίζεται για τα γιγάντια κουτάλια της Ολυμπιάδας και κάποια σχετικά μικρά εμποδίζουν προσωρινά, άρα καλό είναι εκεί να κάνουμε τους φίλους του περιβάλλοντος και της νομιμότητας.

Η παραλία του Πειραιά παραμένει χώρος των μικρομεσαίων κουταλιών και του οικονομικό - πολιτικού εσμού των νονών, συνεργατών και θυμάτων τους, που ξεκινά από παλιά και φαίνεται πως βρίσκεται υπό ραγδαία ανάπτυξη. Και το ιδανικότερο δημαρχιακό υπόβαθρο γι' αυτό φαίνεται πως αποτελεί σχεδόν το σύνολο της πλειοψηφίας του Αγραπίδη.

- Λέτε βαρύ λόγο για έναν δήμαρχο με καλή "έξωθεν μαρτυρία" τιμιότητας, που είχε μάλιστα καταγγείλει παρανομίες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και ειδικά αυτήν στα Βοτσαλάκια.

- Ολο και στενεύουν σήμερα τα όρια κάποιων προσωπικών σωστών κινήσεων ή ελιγμών. Οι επιλογές των μεγαλοκαρχαριών και των υπηρετών τους είναι δραστικές, θρασείς, ρίχνουν μάσκες. Και στα μεγάλα θέματα όπως τα εργασιακά δικαιώματα, το Ασφαλιστικό, την Παιδεία, το φονικό στη Γιουγκοσλαβία. Και στα "μικρά", όπως το οικονομικό - πολιτικό δέσιμο μέσα από τις πελατειακές σχέσεις και τις "προστασίες", όπου μπλέκονται και δένονται πολιτικά μεγάλες μάζες.

Αυτό ανθεί ειδικά στην ψυχαγωγική επαγγελματική δραστηριότητα, που συνδέεται και με άλλα φρούτα - όπλα του συστήματος, την ιδεολογική στρέβλωση και χειραγώγηση μαζών με το είδος της διασκέδασης (αλλά και τις δυνατότητες πρόσβασης σ' αυτήν), την καταιγιστική και τόσο δηλητηριώδη σχετική διάδοση της πληροφορίας, ακόμα και με τα ναρκωτικά και την πορνεία. Τα έχει δει αυτά ο δήμαρχος; Τα πιστεύει; Αυτός θα απαντήσει στον πειραϊκό λαό.

- Μας μπερδέψατε με τις πελατειακές σχέσεις και τους νονούς. Τι σχέση έχουν το περιβάλλον, η παραλία, τα Μακρά Τείχη, όπου δίνεται και εκεί άδεια καντίνας; Και μετά εσείς τι θα κάνατε; Τι θα κάνετε;

- Το περιβάλλον, η παραλία, η πολιτιστική κληρονομιά, το φεγγάρι και η θέα της θάλασσας, ανήκουν στο λαό. Μπορούν, όμως, να γίνουν και εμπόρευμα. Και ξεπουλώντας κάθε γωνιά της παραλίας, απαλλάσσεις τον προϋπολογισμό της ΟΝΕ από τις υποχρεώσεις του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και δίνοντας επιλεκτικά σε κάποιον δικό σου μια άδεια καντίνας και κάνοντας τα στραβά μάτια, γίνεσαι ο πρώτος νονός.

Χιλιάδες, στον αγώνα τους για το ψωμί θα αγκιστρωθούν σε σένα οικονομικά και πολιτικά, για να ξεπουλάς με τους "από πάνω" και "από κάτω" συνεργάτες σου την Ελλάδα στην ΟΝΕ και το ΝΑΤΟ. Πρόκειται για βασική πτυχή της δικτατορίας της αστικής τάξης, που είπε ο Λένιν.

Εστι, λοιπόν, σαν η μόνη παράταξη που έχει ολοκληρωμένη εικόνα του συστήματος, είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να το πολεμήσουμε. Και στα "μικρά" και στα "μεγάλα". Ο λαός του Πειραιά, λοιπόν, έχει το λόγο σήμερα κιόλας. Εμείς θα κριθούμε στο πόσο συμβάλλουμε, με κάθε τρόπο, στους αγώνες του, που είναι πάντα στην ημερήσια διάταξη.

Γ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ