ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στο στόχαστρο ΕΥΔΑΠ και λιμάνια

Απανωτές συσκέψεις στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Προς την Οδό Σοφοκλέους σπρώχνει η κυβέρνηση την ΕΥΔΑΠ. Στην ΜΠΑΝΚ ΟΦ ΑΜΕΡΙΚΑ ο λόγος για την τύχη των λιμανιών

Συσκέψεις για το "σκότωμα" νέων τμημάτων της δημόσιας περιουσίας πργματοποιήθηκαν χτες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, υπό την προεδρία του Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών και παραγόντων. Στις χτεσινές συσκέψεις στο στόχαστρο των κυβερνώντων βρέθηκαν η ΕΥΔΑΠ και τα λιμάνια.

Για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην προώθηση ενός σχεδίου, που θα συνδυάζει τις περιπτώσεις του ΟΤΕ (εισαγωγή μετοχών στο Χρηματιστήριο) και της ΔΕΗ (σπάσιμο της εταιρίας). Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή σύσκεψη, σε υπουργικό επίπεδο, αποφασίστηκε να εισαχθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας το 15-20% των μετοχών της εταιρίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός του Γ. Παπαντωνίου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Για να διευκολύνει πλήρως τους ιδιώτες... "επενδυτές" η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προχωρεί σε μία σειρά σκανδαλώδεις ρυθμίσεις, οι οποίες σε τελική ανάλυση θα πλήξουν και την ίδια την ΕΥΔΑΠ, σαν επιχειρηματική μονάδα. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, η ΕΥΔΑΠ θα "σπάσει" σε δύο εταιρίες. Η μία θα κατέχει τα πάγια στοιχεία της σημερινής εταιρίας (ταμιευτήρες Εύοινου, Μόρνου, Μαραθώνα, Υλίκης) τα οποία θεωρούνται ανυπολόγιστης αξίας. Η εταιρία αυτή θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του δημοσίου. Η δεύτερη εταιρία, η οποία και θα ιδιωτικοποιηθεί σταδιακά, θα αναλάβει και την εμπορική εκμετάλλευση της διανομής νερού στην Αττική.

Σύμφωνα, πάντως, με παράγοντες που απηχούν τις θέσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, στη χτεσινή σύσκεψη δεν ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, οι οποίες και μετατίθενται για τους επόμενους δύο μήνες. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες στα μέσα του Σεπτέμβρη θα κατατεθεί νομοσχέδιο στο Θερινό Τμήμα της Βουλής, σχετικό με θέματα ιδιωτικοποίησης της εταιρίας ύδρευσης.

Τεμαχίζουν τα λιμάνια

"Στο πόδι" βρίσκονται τα επιτελεία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, για να ολοκληρώσουν το εγκληματικό τους έργο και σε βάρος των λιμανιών της χώρας με ό,τι αυτό σημαίνει για την εθνική οικονομία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας. Η χτεσινή σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ήταν η δεύτερη σε διάστημα λιγότερο της μιας βδομάδας, με στόχο να εξεταστεί ο... τρόπος που θα γίνει ο τεμαχισμός των λιμανιών και η παράδοση των κομματιών τους στους ιδιώτες. Οπως διέρρευσε, το σενάριο που εξέτασαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Εμπορικής ΝαυτιλίαςΓ. Παπαντωνίου και Στ. Σουμάκης αντίστοιχα, είναι η παραχώρηση τεσσάρων κερδοφόρων δραστηριοτήτων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς στους ιδιώτες.Πρόταση που περιέχεται σε μελέτη που κατέθεσε επίσημα χτες η ΜΠΑΝΚ ΟΦ ΑΜΕΡΙΚΑ στο ΥΠΕΘΟ, την οποία ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Στ. Σουμάκης φέρεται να μην αποδέχτηκε, επειδή δεν έχει εκτιμήσεις για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις και επιπλέον χαρακτηρίζει (η μελέτη) "ασύμφορη" τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.Πάντως, ο γενικός γραμματέας του ΥΕΝ Θανάσης Τσουροπλής μάς δήλωσε: "Ολα εξετάζονται"... Συμπλήρωσε δε ότι: "Εγινε μία γενική κουβέντα πάνω στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί χωρίς να παρθούν αποφάσεις". Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι όποιες διαφωνίες παρουσιάζονται αφορούν το χρόνο που θα γίνει η "εκτέλεση" των λιμανιών καθότι πλησιάζουν εκλογές...

Το μέγεθος του εγκλήματος που πάει να διαπράξει η κυβέρνηση με το ξεπούλημα των λιμανιών της χώρας, δείχνει ο ισολογισμός του 1998 που παρουσίασε ο ΟΛΠ. Συγκεκριμένα τα έσοδα του ΟΛΠ το 1998 ανήλθαν στις 41.804.312 δραχμές! Τα καθαρά κέρδη έφτασαν 5.013.000.000 δραχμές και ήταν αυξημένα κατά 24,73% από αυτά του 1997! Επιπλέον περίπου το 67% των κερδών προήλθαν από τις φορτοεκφορτωτικές δραστηριότητες στους σταθμούς εμπορευματικιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) και την αποθήκευση. Δραστηριότητες που βρίσκονται πρώτες στη λίστα, για να παραχωρηθούν στους ιδιώτες! Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν δείξει οι εφοπλιστές των μεσογειακών φορτηγών πλοίων, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της αντίστοιχης εφοπλιστικής ΕνωσηΣπ. Αλεξανδράτου.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέες κινήσεις από τον συνεταίρο Κοπελούζο

Στρωμένο από χρόνια είναι το χαλί της κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα της χώρας ώστε ανά πάσα στιγμή να προωθούνται τα συμφέροντα του Κοπελούζου, τον οποίο, ουσιαστικά, τον έχει αναδείξει σε βασικό της συνεταίρο. Και ενώ με τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις στο έργο του φυσικού αερίου ο Κοπελούζος κατέστη σχεδόν ο διαφεντευτής του έργου, τώρα ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και εκμεταλλευόμενος τη "γην" και το "ύδωρ" που του παραχωρεί σε μόνιμη βάση η κυβέρνηση, δημιούργησε από κοινού εταιρία με την ιταλική ENEL (αντίστοιχη της ελληνικής ΔΕΗ) προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, αλλά και στα Βαλκάνια.

Η συσταθείσα εταιρία φέρει την επωνυμία ENELKO AE και μέτοχοι είναι η ENELPOWER (θυγατρική της ENEL) (50%) και η "Προμηθέας GAS" και η DAMCO ENERGY (υπόλοιπο 50%). Η κίνηση αυτή αναμένεται να επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στη ΔΕΗ, αφού και στην περίπτωση που δραστηριοποιηθεί στην παραγωγή ενέργειας, αλλά και στην περίπτωση που δραστηριοποιηθεί στην εισαγόμενη ενέργεια που θα προέλθει μέσω του υποβρυχίου καλωδίου από την Ιταλία, διατηρεί μεγάλο πλεονέκτημα (λόγω φυσικού αερίου) όχι μόνο έναντι της ΔΕΗ, αλλά και των υπολοίπων ιδιωτών που θα δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν, η ENELPOWER σκοπεύει στην απόκτηση μεριδίου σε εταιρίες του εξωτερικού με αλλοδαπούς συνεργάτες για την κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες η κύρια δραστηριότητα της νέας εταιρίας αναμένεται να είναι η διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας που θα έρχεται από την Ιταλία με την κατασκευή του υποβρύχιου καλωδίου, που με βάση τις εκτιμήσεις θα πρέπει να είναι έτοιμο στα τέλη του 2000.

Ωστόσο, θεωρείται περισσότερο από πιθανή η κατασκευή μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας που θα λειτουργεί με φυσικό αέριο, μια και είναι γνωστό ότι ο Κοπελούζος έχει γίνει ο βασικότερος συνεταίρος της ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα της ενεργειακής πολιτικής και άλλοτε επίσημα και άλλοτε ανεπίσημα κινεί τα νήματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η δημιουργία αυτής της εταιρίας δεν είναι καθόλου απίθανο να σχετίζεται με το παρασκήνιο γύρω από το θέμα των δικτύων πόλεων του φυσικού αερίου, αφού διαφαίνεται ότι εν εξελίξει διαγωνισμός οδηγείται σε ναυάγιο, με αποτέλεσμα ο Κοπελούζος, σε συνεργασία με τους Ιταλούς, να αποτελέσει τον "από μηχανής Θεό"...

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΕΗ
Φουντώνουν οι αντιδράσεις

Μορφή "χιονοστιβάδας" παίρνουν οι αντιδράσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ για την κατάπτυστη συμφωνία ντροπής, για τη διάλυση του ασφαλιστικού της Επιχείρησης που υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης με τους τρεις "συνδικαλιστές" της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ - τον πρόεδρο Εξαρχο (ΠΑΣΚΕ), το γραμματέα Ματσαρίδη (ΔΑΚΕ) και τον οργανωτικό γραμματέα Ρίζο (ΣΥΝ). Οι τρεις αυτοί "συνδικαλιστές", που χωρίς καμία εξουσιοδότηση από τα όργανα προχώρησαν στην υπογραφή της "συμφωνίας", τώρα βάλλονται από παντού, ακόμα και από τις ίδιες τους τις παρατάξεις.

Η "Αγωνιστική Συνεργασία" με ανακοίνωσή της τονίζει ότι το πραξικόπημα δε θα περάσει, αφού οι υπογραφές τους δεν είναι δεσμευτικές, ενώ, πλην των τριών που προαναφέρθηκαν καταγγέλλει και τους Θ. Κανάκη και Ν. Γκίκα, πρόεδρο και γραμματέα της ΠΟΣ/ΔΕΗ αντίστοιχα, οι οποίοι, καταργώντας πραξικοπηματικά όργανα και θεσμούς, αγνοώντας προκλητικά αποφάσεις συλλόγων- μελών της Ομοσπονδίας προσπαθούν να καταστήσουν συνεργό και συνένοχο το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος της ΔΕΗ, για να μπορέσουν ανεμπόδιστα και αδίστακτα να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση του εγκλήματος σε βάρος δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ.

Η Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανατροπή των δυσάρεστων επιλογών των τριών "προσώπων" της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, που λένε ότι εκφράζουν παρατάξεις και αγωνιούν για τις αποφάσεις των Συνεδρίων. Επίσης σημειώνει ότι η ταχυδακτυλουργική "λύση" του Ασφαλιστικού δεν αφορά μόνο την "ηγεσία", αλλά το σύνολο των ασφαλισμένων, που έχουν εξοργιστεί κάτω από τη σκιά της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας. Το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ "Η ΕΝΩΣΗ",αφού καταγγέλλει την κατάπτυστη συμφωνία, ανακοινώνει ότι πήρε απόφαση για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε χρόνο που θα αποφασίσει η εκτελεστική επιτροπή σε αντιστοιχία με τις αποφάσεις και τις ρυθμίσεις που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση. Επίσης "Η ΕΝΩΣΗ" ξεκινάει καμπάνια ενημέρωσης για την ανατροπή της συμφωνίας των τριών προσώπων και απαιτεί: ασφάλιση στον εργοδότη, αναγνώριση της αναλογιστικής μελέτης και εγγραφή της στην περιουσία της ΔΕΗ.

Το Σωματείο Εργαζομένων Ορυχείων - Σταθμών ΔΕΗ Μεγαλόπολης θεωρεί ότι η πρόσφατη συμφωνία δεν αποτελεί θετική εξέλιξη, αλλά υπονομεύει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, αλλά και την προοπτική της ΔΕΗ ως ενιαίας και Δημόσιας Επιχείρησης. Επίσης ζητάει,επειδή το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις τους Συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, την άμεση σύγκληση του ΔΣ και έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Αντιδημοκρατικός κατήφορος

Σε αντιδημοκρατικό κατήφορο κατρακυλάει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, ο οποίος έβαλε "στόχο" να εμποδίσει την ΕΣΚ και τους συμβούλους της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" να χρησιμοποιούν τον τεχνολογικό εξοπλισμό της Ομοσπονδίας (ΦΑΞ, Φωτοτυπικό), ενώ χτες το απόγευμα έκοψε και τις γραμμές του τηλεφώνου από το γραφείο του αντιπροέδρου, προκειμένου να μην υπάρχει αμφίπλευρη πληροφόρηση των εργαζομένων της ΔΕΗ για τις αρνητικές εξελίξεις στο χώρο.

Παράλληλα, χρησιμοποιούν τον εργοδοτικό μηχανισμό, διευθυντές, προϊσταμένους κλπ., για τη διακίνηση - και ενυπόγραφα μάλιστα - του κατάπτυστου κειμένου - συμφωνίας, που περιλαμβάνεται στο Δελτίο Τύπου της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ (30/7/99), με το οποίο επιχειρείται για μια ακόμη φορά η παραπληροφόρηση και η εξαπάτηση των εργαζομένων και των συνταξιούχων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ