Πέμπτη 5 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέες κινήσεις από τον συνεταίρο Κοπελούζο

Στρωμένο από χρόνια είναι το χαλί της κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα της χώρας ώστε ανά πάσα στιγμή να προωθούνται τα συμφέροντα του Κοπελούζου, τον οποίο, ουσιαστικά, τον έχει αναδείξει σε βασικό της συνεταίρο. Και ενώ με τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις στο έργο του φυσικού αερίου ο Κοπελούζος κατέστη σχεδόν ο διαφεντευτής του έργου, τώρα ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και εκμεταλλευόμενος τη "γην" και το "ύδωρ" που του παραχωρεί σε μόνιμη βάση η κυβέρνηση, δημιούργησε από κοινού εταιρία με την ιταλική ENEL (αντίστοιχη της ελληνικής ΔΕΗ) προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, αλλά και στα Βαλκάνια.

Η συσταθείσα εταιρία φέρει την επωνυμία ENELKO AE και μέτοχοι είναι η ENELPOWER (θυγατρική της ENEL) (50%) και η "Προμηθέας GAS" και η DAMCO ENERGY (υπόλοιπο 50%). Η κίνηση αυτή αναμένεται να επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στη ΔΕΗ, αφού και στην περίπτωση που δραστηριοποιηθεί στην παραγωγή ενέργειας, αλλά και στην περίπτωση που δραστηριοποιηθεί στην εισαγόμενη ενέργεια που θα προέλθει μέσω του υποβρυχίου καλωδίου από την Ιταλία, διατηρεί μεγάλο πλεονέκτημα (λόγω φυσικού αερίου) όχι μόνο έναντι της ΔΕΗ, αλλά και των υπολοίπων ιδιωτών που θα δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν, η ENELPOWER σκοπεύει στην απόκτηση μεριδίου σε εταιρίες του εξωτερικού με αλλοδαπούς συνεργάτες για την κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες η κύρια δραστηριότητα της νέας εταιρίας αναμένεται να είναι η διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας που θα έρχεται από την Ιταλία με την κατασκευή του υποβρύχιου καλωδίου, που με βάση τις εκτιμήσεις θα πρέπει να είναι έτοιμο στα τέλη του 2000.

Ωστόσο, θεωρείται περισσότερο από πιθανή η κατασκευή μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας που θα λειτουργεί με φυσικό αέριο, μια και είναι γνωστό ότι ο Κοπελούζος έχει γίνει ο βασικότερος συνεταίρος της ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα της ενεργειακής πολιτικής και άλλοτε επίσημα και άλλοτε ανεπίσημα κινεί τα νήματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η δημιουργία αυτής της εταιρίας δεν είναι καθόλου απίθανο να σχετίζεται με το παρασκήνιο γύρω από το θέμα των δικτύων πόλεων του φυσικού αερίου, αφού διαφαίνεται ότι εν εξελίξει διαγωνισμός οδηγείται σε ναυάγιο, με αποτέλεσμα ο Κοπελούζος, σε συνεργασία με τους Ιταλούς, να αποτελέσει τον "από μηχανής Θεό"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ