ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Ξεχασμένο στην άκρη της χώρας

Η υπέρμετρη προσφορά των εργαζομένων του νοσοκομείου προσπαθεί να αντισταθμίσει την κυβερνητική αδιαφορία

Το νοσοκομείο των Φιλιατών, βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Είναι ένα νοσοκομείο, δύναμης περίπου 100 κλινών, που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί τις ανάγκες του πληθυσμού του νομού Θεσπρωτίας και φτιάχτηκε κατόπιν δωρεών που έκαναν ντόπιοι, μετανάστες στο εξωτερικό. Αυτό το νοσοκομείο που λειτουργεί σε μια "εθνικά ευαίσθητη περιοχή", όπως συχνάπυκνά λένε οι διάφοροι πολιτευτές που το επισκέπτονται κατά καιρούς, ακολουθεί τη μοίρα των υπόλοιπων νοσοκομείων της Δυτικής Ελλάδας.

Ελλειψη προσωπικού σε κάθε τομέα, σε γιατρούς, νοσηλευτές, στις παραϊτρικές ειδικότητες, στο διοικητικό προσωπικό. Μεγάλες ελλείψεις σε χώρους, ελλιπής εξοπλισμός, η λειτουργία του ΕΚΑΒ βρίσκεται μόνο στα χαρτιά.

"Βάσει του γνωστού παμπάλαιου οργανισμού λειτουργίας των νοσοκομείων, οι θέσεις του προσωπικού είναι καλυμμένες σε μεγάλο βαθμό, όχι βέβαια πλήρως. Επρεπε βάσει του οργανισμού να έχουμε 50 νοσηλευτές και έχουμε 35. Εύκολα μπορεί κανείς να φανταστεί ότι το πρόβλημα διογκώνεται ακόμα περισσότερο, αφού το νοσοκομείο έχει ιδρύσει καινούριες κλινικές, έχει ήδη κάνει μια κτιριακή επέκταση και λειτουργεί με λιγότερο προσωπικό ακόμα και από το προβλεπόμενο βάσει του παλιού οργανισμού", λέει στο "Ρ" ο Σπύρος Πάνου,πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων. "Πολλοί είναι οι ασθενείς μας, συνεχίζει, που μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία, αφού δεν είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε τη ζήτηση που υπάρχει".

Πρόσφατα το νοσοκομείο εγκαινίασε νέα πτέρυγα κόστους 560 εκατομμυρίων, κατόπιν όμως παρατηρήθηκαν πολλές κακοτεχνίες. Δε λήφθηκαν υπόψη κατά τη διάρκεια της κατασκευής της, βασικοί κανόνες κατασκευής κτιρίων που θα στεγάσουν νοσοκομείο. Οι πόρτες απ' όπου μεταφέρονται τα φορεία με τους ασθενείς, μόνο πόρτες νοσοκομείου δε θυμίζουν.

Αλλο ένα μεγάλο κονδύλι, ύψους 400 εκατομμυρίων δόθηκε για την αγορά καινούριου εξοπλισμού. Το μεγαλύτερο μέρος τους όμως παραμένει στοιβαγμένο στα κιβώτια, ώσπου να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι, για να λειτουργήσουν. Αυτό ισχύει για τον καινούριο κλίβανο του νοσοκομείου, ο οποίος παραμένει εδώ και καιρό πακεταρισμένος, αλλά και για τον εξοπλισμό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, που περιμένει πότε θα φτιαχτεί χώρος, για να λειτουργήσει η κλινική. Ενα ακόμα πρόβλημα που έθιξαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου είναι η πολύ δύσκολη πρόσβαση των ασθενών σε αυτό, λόγω του δύσβατου γεμάτου στροφές δρόμου. Ολοι οι τοπικοί φορείς και οι φορείς του νοσοκομείου έχουν ζητήσει επανειλημμένα τη διάνοιξη ενός καλύτερου δρόμου, που θα μείωνε τις αποστάσεις τόσο από την Ηγουμενίτσα όσο και από τα υπόλοιπα ορεινά χωριά. Το αίτημά τους ακόμα δεν έχει εισακουστεί, παρ' όλο που πολλές φορές η γρήγορη μετάβαση του ασθενή στο νοσοκομείο μπορεί να αποτελεί ζήτημα ζωής ή θανάτου.

Αλλά και στο θέμα το εφημεριών του προσωπικού παρουσιάζεται πρόβλημα, αφού πρόσφατα η Διοίκηση του νοσοκομείου μείωσε της εφημερίες στην προσπάθειά της να προσαρμόσει το κόστος τους στο κονδύλι που έδωσε το υπουργείο Υγείας, και φυσικά τις μεγαλύτερες συνέπειες δέχονται οι ασθενείς. Για μια μίνιμουμ λειτουργία του νοσοκομείου χρειάζεται ένα κονδύλι ύψους 75 εκατομμυρίων δραχμών, ενώ το κονδύλι που δόθηκε είναι ύψους 55 εκατομμυρίων.

"Η μείωση των εφημεριών κόβει ένα από τα κίνητρα των γιατρών να υπηρετούν σε παραμεθόρια νοσοκομεία. Ολοι όσοι ερχόμαστε σε τέτοιες περιοχές θυσιάζουμε κάτι", υπογράμμισε στον "Ρ" ο Κώστας Θωμαδάκης γιατρός καρδιολόγος και μέλος της τριμελούς επιτροπής των γιατρών του νοσοκομείου."Οταν μειώνονται οι αμοιβές των εργαζομένων σε ένα νοσοκομείο που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της χώρας, συνεχίζει ο Κ. Θωμαδάκης, φαίνεται και ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι παραμεθόριες περιοχές της χώρας μας". Ο Κ. Θωμαδάκης αναφέρθηκε στις άμεσες ανάγκες του νοσοκομείου Φιλιατών: Χρειάζονται άμεσες προσλήψεις εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού και προσωπικού στους υπόλοιπους τομείς, επέκταση των χώρων του νοσοκομείου και ανακαίνιση της παλιάς του πτέρυγας.

Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή της ΠΕΑΕΑ Κεφαλονιάς - Ιθάκης προσκαλεί όλους τους αγωνιστές να παραστούν στα αποκαλυπτήρια ιστορικού μνημείου,το οποίο συμβολίζει τον αγώνα του ελληνικού λαού της περιόδου 1941-1944, της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ κατά των ξένων κατακτητών στην περίοδο 1946-1949, που θα γίνει το Σάββατο 7 Αυγούστου στις 6 μ.μ. στο χωριό Ζερβάτα, στη Σάμη.Ο Σπύρος Λουκάτος,ένας από τους πρωταγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, θα αναφερθεί στα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Ενώ την εκδήλωση θα τιμήσει και αντιπροσωπεία του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ της Αθήνας. Πούλμαν θα αναχωρήσουν το Σάββατο, στις 7.30 το πρωί από την πλατεία Κάνιγγος και η επιστροφή θα γίνει την Κυριακή το βράδυ. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 5742.567, 5817.384 και 3844.853.
  • Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Λουτρακίου - Περαχώρας και ο Δήμος Λουτρακίου θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή 8 Αυγούστου,στις 10.30 π.μ.,τα αποκαλυπτήρια του ιστορικού μνημείου της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης της περιόδου '41-'44, στο παραλιακό πάρκο Ειρήνης - Λουτρακίου.Ενώ την Παρασκευή 6 Αυγούστου,στις 9 το βράδυ,η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση με αφορμή τη συμπλήρωση 54 χρόνων από το βομβαρδισμό των Αμερικανών ιμπεριαλιστών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Η συγκέντρωση θα γίνει στο παραλιακό πάρκο Ειρήνης - Λουτρακίου και θα μιλήσει ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΕΕΔΥΕ Ευάγ. Μαχαίρας.
  • Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Καλαβρύτων Ν. Αχαϊας και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ανω Λουσών "Τα Σουδενά" συνδιοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 8 Αυγούστου στις 11.30 το πρωί στους Ανω Λουσούς (Ανω Σουδενά),στα Καλάβρυτα. Στην εκδήλωση θα γίνει η τέλεση του καθιερωμένου μνημοσύνου, στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που έδωσαν τη ζωή τους κατά την περίοδο 1941-1949. Οι συνδιοργανωτές καλούν όλο το λαό της Αχαϊας και τους επιζώντες αντιστασιακούς αγωνιστές να παραστούν στην εκδήλωση.
  • Επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Αυγούστου,στις 10 το πρωί,στη Σαϊδόνα,της Μεσσηνιακής Μάνης. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η ΠΕΑΕΑ Μεσσηνίας,η ΠΕΑΤΑΘ Μεσσηνίας,η ΚΟΒ Μάνης του ΚΚΕ,το Τοπικό Συμβούλιο Σαϊδόνας,η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας και ο Σύλλογος Σαϊδονιτών.
  • Ο Δήμος Ινούντος και τα παραρτήματα της Εθνικής Αντίστασης οργανώνουν, την Κυριακή 8 Αυγούστου στις 10.30 το πρωί,στη Σελασία (Βουρλιάς) Λακωνίας, εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 56 χρόνων από τη νικηφόρα μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών.
Συνεστίαση
  • Το παράρτημα ΠΕΑΕΑ Λακωνίας διοργανώνει συνεστίαση το Σάββατο 7 Αυγούστου στις 8 το βράδυ στη Σκάλα Λακωνίας,στο κέντρο Πολυτάκου.Η είσοδος θα γίνεται με κάρτα. Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ θα δρομολογήσουν πούλμαν για τη συνεστίαση, τα οποία θα αναχωρήσουν το Σάββατο στις 8 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8234.296 και 8222.952.
Αμοιβές - φιλοδώρημα

Την άμεση αντικειμενικοποίηση των ιατρικών πράξεων και τη δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής, ζητά με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή του στην απειλή της διακοπής των ατομικών συμβάσεων με το δημόσιο και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία των γιατρών, που διαπιστώθηκε πως φοροδιαφεύγουν.

Κατά τον Ιατρικό Σύλλογο τα φαινόμενα της παραοικονομίας στον κλάδο τα έχει πυροδοτήσει η ευτελής, όπως χαρακτηρίζει, αποτίμηση της ιατρικής επίσκεψης και πράξης στο επίπεδο του φιλοδωρήματος (1.600 δραχμές καθαρά).

ΑΧΑΪΑ
Αθλιότητες στο Περιφερειακό Νοσοκομείο

Εφαρμόζοντας πιστά τις κυβερνητικές επιδιώξεις για άρση των κατακτήσεων των εργαζόμενων, η διοίκηση του ΠΠΓΝΠ έστειλε πρόσφατα τελεσίγραφο στους ενοίκους του ξενώνα να εκκενώσουν τα δωμάτιά τους προκειμένου να μετατρέψει τις εγκαταστάσεις του ξενώνα σε εξωτερικά ιατρεία. Να σημειωθεί πως στον ξενώνα του νοσοκομείου διαμένουν εργαζόμενοι από το Αγρίνιο, τη Ναύπακτο και άλλα μακρινά μέρη, οι οποίοι αδυνατούν να πηγαινοέρχονται καθημερινά στα σπίτια τους. Αν και το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων έχει πάρει θέση συμπαράστασης στους ενοίκους του ξενώνα, με την ανοχή των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ οι αυθαιρεσίες της διοίκησης του ΠΠΓΝΠ εντείνονται με την τρομοκράτηση εργαζομένων προκειμένου να εκκενώσουν τα δωμάτιά τους. Πρόσφατα μάλιστα άνθρωποι της διοίκησης άλλαξαν τις κλειδαριές των δωματίων (!) με στόχο να αναγκάσουν τους εργαζόμενους να αναζητήσουν αλλού στέγη. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν έντονα στις άθλιες αυτές μεθοδεύσεις αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους. Μάλιστα, θεωρούν συνυπεύθυνη την κυβέρνηση, η οποία γνωρίζει το πρόβλημά τους μετά την Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, θεωρώντας πως η κυβέρνηση στηρίζει τις αυθαιρεσίες της διοίκησης του ΠΠΓΝΠ.

Η διοίκηση του νοσοκομείου, αποθρασυμένη από αυτή την ανοχή, πέρασε πρόσφατα σε νέες αυθαιρεσίες καταστρατηγώντας τη διάταξη του νόμου για τη λοχεία, απαιτώντας από τις εργαζόμενες μητέρες να διακόψουν την άδεια λοχείας τους, επικαλούμενη ελλείψεις σε προσωπικό. Η ΕΣΑΚ Υγειονομικών του ΠΠΓΝΠ καταγγέλλει τις αυθαιρεσίες της διοίκησης τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν στην πολιτική που επιχειρεί να πάρει πίσω τις εργατικές κατακτήσεις, προαναγγέλλοντας πως θα υπάρξει θερμό φθινόπωρο αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Την αγαπημένη μας

ΦΙΛΙΩ ΣΚΟΡΔΑΚΗ - ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ

ετών 37

Θανούσα κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη, 5 Αυγούστου, στις 4 μ.μ., από τον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου του Κοιμητηρίου Περιστερίου.

Ο σύζυγός της Ηλίας, η κόρη της Γεωργία.

Οι γονείς της: Νικόλαος και Ολγα Σκορδάκη, Γεώργιος και Διονυσία Μιχοπούλου.

Τα αδέλφια της: Βασίλειος και Ανθούλα Σκορδάκη, Σταυρούλα και Διονύσιος Γιαννούλης, Πέτρος Μιχόπουλος.

Τα ανίψια της: Νίκος και Κωνσταντίνα Γιαννούλη. Οι εξάδελφοι - Οι λοιποί συγγενείς

* Η ΑΕ Περιστερίου της ΚΟΑ του ΚΚΕ, για το χαμό της Φιλιώς, εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

* * *

Τη λατρευτή μας μητέρα

ΣΟΥΛΑ ΤΣΙΤΣΙΛΙΑΝΗ - ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ

κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη, 5 Αυγούστου, ώρα 5 μ.μ., από το Α Νεκροταφείο Αθηνών - Εκκλησία Αγίου Λαζάρου.

Τα παιδιά της

Γιώργος - Τέλης

* * *

Πέθανε ξαφνικά χτες ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Πέμπτη 5 Αυγούστου, στις 5.15 μ.μ., από το νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων, ενώ η νεκρώσιμος ακολουθία θα γίνει στο ναό της Ευαγγελίστριας στο Ιλιον (Νέα Λιόσια).

Η σύζυγος Σοφία Λιάκου

Τα αδέλφια: Νίκος και Αμαλία Λιάκου

Μαρίνα και Μένης Λεφούσης

Μαρίκα Λιάκου

Αυτή η κινητή ιατρική μονάδα παρουσιάστηκε στην πόλη της Ηγουμενίτσας την προεκλογική περίοδο. Συζητήθηκε και διαφημίστηκε από τους τοπικούς κυβερνητικούς παράγοντες, ως ένα βήμα προς τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας της περιοχής. Η μονάδα αυτή δε λειτούργησε ποτέ και βρίσκεται από τότε αραγμένη στο λιμάνι

Ο καινούριος κλίβανος βρίσκεται ακόμα στο κιβώτιο. Περιμένει πότε θα βρεθεί κατάλληλος χώρος για να στεγαστεί

ΑΥΡΙΟ: Η κατάσταση στο Νοσοκομείο του Αγρινίου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ