ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βιολιά και βιολιτζήδες

ΠΡΩΤΟ ΒΙΟΛΙ στη Βουλή και συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, ο πρώην υπουργός Αναστάσιος Πεπονής, που τοποθετείται αυτές τις μέρες θετικά σε κάθε άρθρο ξεχωριστά. Προφανώς εκτιμήθηκε ότι είναι το... κατάλληλο συγχωροχάρτι για την κυβέρνηση, προκειμένου να πείσει ότι με το νέο νόμο δεν αμφισβητεί το ΑΣΕΠ!

Μόνο που για την κυβέρνηση, και μόνο για την κυβέρνηση, θεωρείται ότι το ΑΣΕΠ είναι το... τέλειο μοντέλο διαφανούς εισαγωγής στο δημόσιο. Ο μέσος Ελληνας ξέρει πολύ καλά περί τίνος πρόκειται και κάθε άλλο παρά πιστεύει ότι ξαφνικά αποφάσισε το ΠΑΣΟΚ να μη βλέπει το δημόσιο τομέα σαν τσιφλίκι...

Πόσο μάλλον που στον ορίζοντα υπάρχουν οι βουλευτικές εκλογές, οπότε είναι γνωστό το τι θα συμβεί, έστω και με... εκσυγχρονιστική μάσκα.

ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΤΑΙ τόσο πολύ τελευταίως ο ΣΔΟΕ και οι έλεγχοί του; Προχτές μας λέγανε ότι συνέλαβε φοροφυγάδες γιατρούς του ΙΚΑ, χτες ότι ανακάλυψε παραβάσεις της τάξης των 13 δισεκατομμυρίων δραχμών κλπ...

Με κάτι τέτοια προσπαθεί μήπως η κυβέρνηση να μας πείσει ότι ασκεί δίκαια φορολογική πολιτική και οι παραβάτες συλλαμβάνονται και τιμωρούνται; Αν το προσπαθεί, μάλλον δεν είναι και η καλύτερη ιδέα.

Αν είναι έτσι, πού είναι για παράδειγμα οι μεγαλοεργολάβοι, χώρος όπου ως γνωστόν, αλλά... όχι αποδεδειγμένα επισήμως, η φοροδιαφυγή οργιάζει; Πού είναι όλοι αυτοί που χρωστάνε όχι μόνο φόρους αλλά και δισεκατομμύρια εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία;

ΟΛΟ "ΑΔΕΙΑΖΕΙ" τελικά αυτή η πρωτεύουσα, η Αθήνα, λόγω θερινών διακοπών κι όλο... γεμάτη είναι. Δε λέμε, έχει πέσει λίγο η κίνηση και παρατηρείται μόνο τις πρωινές ώρες, όμως κατά τα φαινόμενα μείνανε στην πόλη μόλις...4 εκατομμύρια άνθρωποι, γιατί τους χειμερινούς μήνες υπάρχουν πολλοί περισσότεροι.

Ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν, το ένα τρίτο περίπου των Ελλήνων εργαζομένων αδυνατεί για φέτος να πάει διακοπές...

Ανέξοδα λόγια

"Η φορολογική δικαιοσύνη είναι το θεμέλιο της κοινωνικής δικαιοσύνης", δήλωσε χτες ο Γ. Παπαντωνίου, με αφορμή τη δημοσιοποίηση ορισμένων περιπτώσεων φοροδιαφυγής.

Δεν μπορούμε βέβαια να συμφωνήσουμε με τις απόψεις αυτές γιατί έχουμε άλλες αντιλήψεις για το τι σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη. Ομως, το θέμα εδώ είναι ότι μιλάνε με τη μεγαλύτερη ευκολία για φορολογική και κοινωνική δικαιοσύνη, όταν στην πράξη εφαρμόζουν πολιτικές κοινωνικής και φορολογικής ανισότητας σε βάρος των πιο φτωχών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Δεν τη γλιτώνουν τα φύκια...

Τροπικό φύκι, επ' ονόματι Caulerpa Taxifolia, αναπτύσσεται κι απειλεί - λένε επιστήμονες - τις γαλλικές και ιταλικές θάλασσες στη Μεσόγειο. Η επέλασή του έχει καταστροφικές συνέπειες, καθώς, με δεδομένο ότι δεν τρώγεται από κανένα μεσογειακό θαλάσσιο οργανισμό, αναπτύσσεται γρήγορα και καταλαμβάνει τη θέση των μεσογειακών φυκιών από τα οποία τρέφονται τα ψάρια, με αποτέλεσμα αυτά να μη βρίσκουν τροφή. Απεγνωσμένες προσπάθειες να ξεριζωθούν τα τροπικά φύκια με τα χέρια απέτυχαν παταγωδώς.

Πάντως, μέχρι στιγμής, το φύκι - τέρας δεν εμφανίστηκε στις ελληνικές θάλασσες. Αλλά αν τολμήσει να κάνει κατά δω, δεν πρόκειται να τη γλιτώσει. Με τη νέα πολιτική συνεργασίας στον αγροτοτουρισμό που εγκαινιάζει με τους Τούρκους ο Γιωργάκης, με τα εξοπλιστικά προγράμματα που αναπτύσσει ο Ακης και με τον αμερικανικό στόλο να ελέγχει κάθε σπιθαμή του πυθμένα και κάθε δράμι νερού στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, τα φύκια "την έβαψαν". Αλλά κι αν ακόμα ξεφύγουν από τα δόκανα της συντονισμένης ελληνο-τουρκο-αμερικανικής συνεργασίας, υπάρχει τρόπος ν' αντιμετωπιστούν. Υπουργοί, όπως ο Λαλιώτης, ο Βενιζέλος, η Βάσω, ο Αρσένης κ. ά., που είναι γνώστες του αντικειμένου - εκτός των άλλων και γιατί ξέρουν "να πωλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες" - μπορούν να πέσουν στη θάλασσα και να τα ξεριζώσουν μέχρι ενός, διαψεύδοντας τους επιστήμονες που ισχυρίζονται πως αυτά δεν εξαλείφονται με τα χέρια. Αυτή η κυβέρνηση όλα μπορεί να τα καταφέρει...

Ο Φράνκο εξακολουθεί να δεσπόζει

O δικτάτορας Φράνκο ατενίζει τη Μαδρίτη ανεβασμένος στο άτι του... Το μοναδικό εναπομείναν άγαλμα εξακολουθεί να δεσπόζει στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας και να προκαλεί, όταν γίνεται επίκεντρο των θρήνων και οδυρμών των νοσταλγών του δικτάτορα, κάθε 20 Νοέμβρη, επέτειο του θανάτου του. Κανείς στα 24 χρόνια δε βρέθηκε να το αποκαθηλώσει. Οταν το ΚΚ Ισπανίας και η "Ενωμένη Αριστερά" έφεραν το θέμα στο ισπανικό Κοινοβούλιο, όλοι δήλωσαν αναρμόδιοι...

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι η κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη και παρέπεμψε την υπόθεση στο Δήμο της Μαδρίτης, καθώς δεν ανήκει στην ίδια η κυριότητα του αγάλματος! Επισήμως ο Δήμος αρνείται την κυριότητα, όπως και η τοπική κυβέρνηση, παρότι ο Δήμος παραδέχτηκε ότι περιοδικά φροντίζει να καθαρίζει το άγαλμα όταν κάποιοι επιχειρούν να γράψουν συνθήματα κατά του αιμοσταγή δικτάτορα! Ολα αυτά 21 χρόνια μετά την αποκατάσταση της... δημοκρατίας και το άγαλμα εξακολουθεί να κοιτά επιβλητικά και αυστηρά τη "ζωή" την κατοίκων..!

"Θου, Κύριε... "

Στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας βρίθει... το σεξ και ο σατανισμός, ισχυρίζεται σε βιβλίο, με τίτλο "Οσα παίρνει ο άνεμος του Βατικανού", ένας καθολικός ιερέας. Το βιβλίο είναι γεμάτο από σκανδαλιστικές διηγήσεις, που αφορούν στο σεξ, στη διαφθορά και στην ευνοιοκρατία. Το Βατικανό αντέδρασε διαρρέοντας φήμες ότι ο συγγραφέας τα γράφει αυτά επειδή νιώθει πικραμένος που δεν μπόρεσε ν' αναρριχηθεί στα ανώτατα κλιμάκια της ιεραρχίας.

"Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου", αλλά τρέμω στην ιδέα ότι, λόγω της αναταραχής, διά των αλληλοκατηγοριών ανάμεσα στους ιεράρχες, που εκδηλώνεται και στη δική μας Ορθόδοξη Εκκλησία, μπορεί ν' ακούσουμε να χρησιμοποιούνται ανάλογου "αποκαλυπτικού" περιεχομένου αλληλοκατηγόριες και μέθοδοι αντιπαραθέσεων. Γιατί πολλοί ισχυρίζονται πως και στη δική μας την "εκκλησιαστική τάξη" υπάρχουν και ακράτητες φιλοδοξίες για αναρρίχηση σε ιερατικά αξιώματα και ευνοιοκρατία και διαφθορά με οικονομικά και άλλα σκάνδαλα... Θέλει πολύ να τα "πάρει στο κρανίο" κάποιος και να γράψει κανένα ανάλογου ύφους και ήθους "αποκαλύψεων" βιβλίο;

Ο "Οίστρος" απουσιάζει λόγω αδείας. Θα είναι πάλι μαζί μας μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Υποπτο παρασκήνιο...

Ολοκληρώθηκε η κούρσα για την απόκτηση της Τράπεζας Εργασίας από τον όμιλο Λάτση. Για όσους γνωρίζουν από "μητέρες" και "θυγατέρες" στον τομέα των εταιριών, απ' όλα είχε ο μπαξές.

"Παρενοχλήσεις",με την προσπάθεια βίαιης απόκτησης των μετοχών της Εργασίας από τη ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ, παρά τη θέληση της διοίκησης της πρώτης.

"Αρραβώνες",ανάμεσα στην Εργασίας και την Πειραιώς, που δημοσιοποίησαν την κοινή τους απόφαση να συγχωνευτούν, προκειμένου από κοινού ν' αντιμετωπίσουν τον Λάτση.

"Τσαλιμάκια",αφού και μετά τη συμφωνία με την Πειραιώς οι καιροσκόποι του ΔΣ της Εργασίας λοξοκοιτούσαν προς την επικείμενη "βελτιωμένη προσφορά" για τα προικιά που δίνει η ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ.

"Απιστίες",μια και δημόσια υποτίθεται πως υλοποιούνταν η συμφωνία με την Πειραιώς αλλά στο παρασκήνιο πύκνωναν οι επαφές με τον... αντίζηλο.

"Χωρισμούς",αφού ξαφνικά ο όμιλος του Σάλλα έμεινε στα κρύα του λουτρού και στο παραπέντε οι της Εργασίας αποφάσισαν να προσφερθούν στον Λάτση.

Στο ταμπλό της Σοφοκλέους, οι παλινωδίες και το καθ' όλα ύποπτο παρασκήνιο είχε ως αποτέλεσμα τις τελευταίες μέρες οι μετοχές τόσο της Εργασίας όσο και της ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ να υποστούν καθίζηση...

"Προς συμπολεμιστές"

"...Στα προηγούμενα τεύχη", γράφει η Λιάνα Κανέλλη σε άρθρο της με τίτλο "Ολική ΕΚΛΕΙΨΗ, τρομάρα μας!", στο τελευταίο, πρόσφατο τεύχος του περιοδικού της "ΝΕΜΕΣΙΣ", "σας πείσαμε για τους ορατούς πάτρωνες της τραγωδίας που λέγεται Κόσσοβο και είναι βεβαίως οι ίδιοι από την αρχή του 20ού αιώνα: άνακτες, βασιλικοί οίκοι που σήμερα "πολιτεύονται" με εταιρίες, τράπεζες και εμπορικές συμμαχίες, κατακτώντας "αγορές". Ουαί τοις ηττημένοις που κατοικούν πάνω σε πλουτοπαραγωγικές πηγές - πρώην φέουδά των. Ετσι, ενώ τους πρόσφατους γάμους εμείς το πόπολο, ο λαουτζίκος, τους καταναλώσαμε ως ώρες "ανακτορικής ειδησεογραφίας", ένα μήνα πριν, όλοι αυτοί, ως προσκεκλημένοι στη Λέσχη (συμφερόντων) Μπίλντεμπεργκ, είχαν αποφασίσει τι θα μας πάρουν και πότε. Εκεί στην παραλία σκεφτείτε πως την ημέρα που οι υπουργοί Ελλάδας, Σκοπίων και Αλβανίας συναντώντο για να αντιμετωπίσουν δήθεν την τρομοκρατία (μπίζνες συζητούσαν), ένας Αλβανός έπαιζε το... "λεωφορείον ο τρόμος, Νο 2". Χαζέψτε με το συνειρμό ότι: Την ημέρα που ο κ. Κοέν ανήγγειλε "USA εμπορικό γραφείο" στη Θεσσαλονίκη, η Ελληνική Βουλή συζητούσε νομοσχέδιο για τα μπορντέλα στην Ελλάδα και τον εκσυγχρονισμό τους. Στρατηγικό νομοσχέδιο, μη μου πείτε! Αλλά είναι αληθές ότι για να μένουν ήρεμα τα στρατεύματα που... διακινούνται στο έδαφός μας, χρειάζονται... ανακούφιση"...

Εμείς απλά σας τα μεταφέρουμε, προσυπογράφοντάς τα.

... Και οι υπεύθυνοι

Βέβαια, οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και οι συγκρούσεις των διαφόρων τραπεζικών ομίλων, για να αποκτήσουν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς, είναι δεδομένο. Είναι μια ιστορία που στα πλαίσια του συστήματος του κεφαλαίου δεν πρόκειται ποτέ να έχει τέλος, αφού η εξασφάλιση όλο και μεγαλύτερων κερδών προϋποθέτει την αέναη συντήρηση της αρχής "το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρότερο".

Το κακό είναι ότι όλοι αυτοί - πρώτα και κύρια οι κυβερνώντες, αλλά και η πλειοψηφία του Τύπου - που σπρώχνουν τον απλό κόσμο να πάρει μέρος σ' αυτά τα παιχνίδια υποθηκεύοντας σε μετοχές τις αποταμιεύσεις του, τώρα καμώνονται πως δεν ξέρουν τίποτα για το φόνο και τους δράστες, αποσιωπώντας τη χασούρα που μπορεί να προκάλεσαν με τη στάση και τα δημοσιεύματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ