ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θέατρο σ' όλη την Ελλάδα

"Το τραγούδι του νεκρού αδελφού",του Μίκη Θεοδωράκη,κάνει επίσημη πρεμιέρα σήμερα, στο πλαίσιο του πρώτου Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας,του οποίου είναι και η παραγωγή. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου.Το ρόλο του Τραγουδιστή θα ερμηνεύσει ο Δημήτρης Μητροπάνος και της Μάνας η Λήδα Πρωτοψάλτη.Παίζουν επίσης: Δημήτρης Ιωακειμίδης, Παναγιώτης Μέντης, Παύλος Ορκόπουλος, Νίκη Χαντζίδου κ. ά.

  • Ο Οργανισμός Εταιρικών Θιάσων (ΟΕΘ) του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) παρουσιάζει, την Κυριακή, τον "Οθέλλο" του Σαίξπηρ,σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου.Παίζουν: Τάκης Χρυσικάκος, Δημήτρης Καμπερίδης, Κώστας Καζάκος, Μπέττυ Βαλάση κ. ά.
  • Tο Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει, σήμερα και αύριο, στο Θέατρο Φρόντζου, στα Γιάννενα, τους "Πέρσες" του Αισχύλου,σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή.Ερμηνεύουν: Μαρία Κατσιαδάκη, Σοφοκλής Πέππας, Ακύλας Καραζήσης, Νίκος Αρβανίτης, Δημήτρης Κανέλλος κ. ά.
  • Συνεχίζοντας την περιοδεία του το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου με την "Αυλή των θαυμάτων" του Ι. Καμπανέλλη,που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, θα δώσει παραστάσεις σήμερα, στο Κάστρο Αντιρρίου στο πλαίσιο "Ζεύξεια '99", αύριο στις Φυτείες Αιτωλ/νιας και την Κυριακή στο Μεσολόγγι. Παίζουν: Χρήστος Βαλαβανίδης, Ντόρα Σιμοπούλου κ. ά.
  • Τον αριστοφανικό "Πλούτο" παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης,σήμερα στη Μεσήνη, αύριο στην Κυπαρισσία, την Κυριακή στην Ποτιδάνεια Ναυπλίου και τη Δευτέρα στο Καρπενήσι. Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Μπάκα.Ερμηνεύουν: Ηλίας Λογοθέτης, Πάνος Σκουρολιάκος, Μαρία Ζαχαρή κ. ά.
  • Με τις "Φοίνισσες" του Ευριπίδη το ΚΘΒΕ δίνει, αύριο παράσταση στο Αμφιθέατρο Σίβηρης, στην Κασσανδρεία Χαλκιδικής. Η μετάφραση και σκηνοθεσία είναι του Νίκου Χουρμουζιάδη.Ερμηνεύουν: Αντιγόνη Βαλάκου, Δημήτρης Λιγνάδης κ. ά.
  • Την "Ανδρομάχη" του Ευριπίδη,σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη,παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας σε συνεργασία με το "Θέατρο της Ανοιξης", τη Δευτέρα και Τρίτη, στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας. Παίζουν: Αγγελος Αντωνόπουλος, Πέμυ Ζούνη, Χρυσάνθη Δούζη, Χάρης Σώζος κ. ά.
  • Η "Τερέζα" του Φρέντυ Γερμανού,που θεατροποίησε ο ίδιος και παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής,σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μάριου,θα βρίσκεται, σήμερα στην Ξάνθη, αύριο στη Δράμα και τη Δευτέρα στις Σέρρες. Παίζουν: Νάντια Μουρούζη, Νίκος Κούρος, Αίας Μανθόπουλος, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Μαρία Μακρή, Μιλτιάδης Σαμαράς κ. ά.
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε συνεργασία με το Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας παρουσιάζουν, τη Δευτέρα, στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου, τον "Κοριολανό" του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Ρ. Στούρουα.Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Στέφανος Κυριακίδης, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Ταμίλα Κουλίεβα κ. ά.
Μελωδικός Περίπλους

Αποσπάσματα από τον καινούριο του δίσκο "Το αμάρτημα της μητρός μου", καθώς και παλαιότερες συνθέσεις σε στίχους Διονύσιου Σολωμού, Θοδωρή Γκόνη και Σαπφούς παρουσιάσει ο Νίκος Ξυδάκης,σήμερα (9.30μμ) στη Σκιάθο,στο πλαίσιο των συναντήσεων Ειρήνης και Πολιτισμού "Ονειρο στο κύμα".

  • Ο Παντελής Θαλασσινός και η Δέσποινα Ολυμπίου φιλοξενούνται σήμερα στο Διεθνές Κέντρο Νεολαίας στην Κατερίνη.
  • Στο Εθνικό Στάδιο της Πάργας (9μμ) δίνει αύριο συναυλία η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης".Τραγουδούν οι: Μάριος Φραγκούλης, Αφροδίτη Μάνου, Αλέξια, Σωτηρία Λεονάρδου και Γιώργος Θεοδωράκης. Την Κυριακή η Ορχήστρα εμφανίζεται στο Καρπενήσι.
  • Με τραγούδια από "Μέρες Αδέσποτες" δίνουν συναυλίες οι "Συνήθεις Υποπτοι" και αύριο φιλοξενούνται στη Σκοτίνα Πιερίας.
  • Στο κάμπινγκ Σκοτίνας του Πλαταμώνα ενώνουν αύριο τις φωνές τους ο Γιάννης Κότσιρας,ο Δημήτρης Μπάσης και η Ροβένα Αλευρά.Ο Γιάννης Κότσιρας, μαζί με τον Αντώνη Μιτζέλο θα παρουσιάσει τραγούδια από το δίσκο "Φύλακας Αγγελος", ενώ ο Δημήτρης Μπάσης θα παρουσιάσει κομμάτια από το δίσκο του "Σε ανοιχτούς ουρανούς", σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου.
  • Αύριο στη Μήλο και τη Δευτέρα στην Πάρο δίνει συναυλία ο Νίκος Παπάζογλου και το συγκρότημά του "Λοξή Φάλαγγα".
  • Στο αμφιθέατρο της Ποτιδάνειας Δωρίδος του Νομού Φωκίδος, τη Δευτέρα θα δώσει συναυλία ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ενώ παράλληλα θα γίνεται έκθεση φωτογραφίας με αντικείμενα από τη λαϊκή μας παράδοση.
  • Τραγούδια δικά τους και των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Λοϊζου κ. ά. παρουσιάζουν σήμερα,στο Φεστιβάλ Σύμης η Καίτη Κουλλιά και ο Δημήτρης Υφαντής.Την Κυριακή το Κουκλοθέατρο "Κόρες Μερικλέ" θα παρουσιάσει το έργο της Εύης Χατζημητάκου "Η πριγκίπισσα που τα ήθελε όλα δικά της". Τη Δευτέρα ο Γιώργος Λυκουράς και το Μουσικό Γυμνάσιο Ιλίου θα παρουσιάσουν τη μουσική παράσταση "Πατρίδες των ποιητών - Πατρίδες της μουσικής".

Το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και η ΤΕΔΚΝΑ,54 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Χιροσίμα, προτείνουν την πράξη πολιτισμού ως μοναδική αντίσταση στη Βία, πιστεύοντας ότι οι ιερές αξίες της ζωής και της ειρήνης προστατεύονται από τη Μέγιστη Ποίηση. Ετσι, σήμερα, στις 9.30 το βράδυ παρουσιάζουν, στο Ολυμπιείον (Στύλοι Ολυμπίου Διός), σε Μουσικό Αναλόγιο, τον "Προμηθέα Δεσμώτη" του Αισχύλου,σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη,μουσική Γιώργου Τσαγκάρη.Συμμετέχουν: Νικήτας Τσακίρογλου, Φιλαρέτη Κομνηνού, Κώστας Καστανάς, Αλέξης Σταυράκης, Κώστας Κλεφτόγιαννης, Οδυσσέας Σταμούλης,η υψίφωνος Μάρθα Αράπη.Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα του Τρίτου Προγράμματος υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Τσαγκάρη.

"Φοίνισσες" από το ΚΘΒΕ στο Αμφιθέατρο Σίβηρης

Ο Ν. Παπάζογλου στη Μήλο και την Πάρο

Μέχρι 22 Αυγούστου θα παραμείνει ανοιχτή η έκθεση ζωγραφικής του Γ. Πέρρου στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείου Μυτιλήνης,που εγκαινιάστηκε την περασμένη Τετάρτη με τον τίτλο "νυν και αιέν...".

Τα έργα του ζωγράφου είναι εμπνευσμένα από τα αρχαιολογικά εκθέματα του Μουσείου και είναι η πρώτη φορά που φιλοξενείται ανάλογη έκθεση σε αρχαιολογικό μουσείο.

Ανοίγουν σήμερα οι εκδηλώσεις της 1ης Διεθνούς Συνάντησης Πολυφωνικής Μουσικής,στο Δελβινάκι Ιωαννίνων και στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας.

Σήμερα (9μμ) στο Δελβινάκι δίνουν συναυλία οι Πολυφωνικοί Ομιλοι: Κτίσματα, Χειμάρρα, Νέοι Αργυροκάστρου, Βλάχοι Αντόν Πότσι,ενώ αύριο εμφανίζονται στους Φιλιάτες. Αύριο, επίσης, στα Κτίσματα εμφανίζονται οι όμιλοι: Χαονία, Σωτήρα, Αυλώνα, Πρεμετή, Βλάχοι Κεφαλοβρύσου.

Εξάλλου, σήμερα στο Δελβινάκι (6μμ) αρχίζει επιστημονικό διήμερο με θέμα "Το πολυφωνικό τραγούδι στην Ελλάδα και την Αλβανία",το οποίο θα συνεχιστεί αύριο στους Φιλιάτες.

Επίσης σήμερα (9μμ) στους Φιλιάτες θα προβληθούν οι ταινίες "Τραγουδώντας Πολυφωνικά" του Αντώνη Τσάβαλου, "Ενα τραγούδι για την Ηπειρο" του Παναγιώτη Καρκανεβάτου και "Ηπειρος" του Στράτου Στασινού. Την Κυριακή (9μμ) οι ίδιες ταινίες θα προβληθούν στο Δελβινάκι.

Συνεχίζουν την περιοδεία στην Ελλάδα ο Διονύσης Τσακνής,ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και η Μαρίνα Σκιαδαρέση.

Σήμερα δίνουν συναυλία στο Γυμναστήριο Δερβενίου,αύριο στην Κρέστενα της Ηλείας και την Κυριακή στο Εργοστάσιο Ζυθοποιίας στην Αταλάντη.Οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν παλιά αγαπημένα τραγούδια, ενώ θα ακουστούν και κομμάτια από τον καινούριο δίσκο του Διονύση Τσακνή "Με την πλάτη στον τοίχο" και του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα "Ετσι δραπετεύω από τις παρέες".

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Δόμνα Κατσαμάκη "Τα ανθρωπάκια του ιδρώτα" (ΣΕ)
  • Νέαρχος Γεωργιάδης "Ο Ακρίτας που έγινε ρεμπέτης" (ΣΕ)
  • Λουί Γκιγιού "Ατζελίνα" (ΣΕ)
  • Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης "Επιλογή 3 - Κοινωνικά διηγήματα" (ΣΕ)
  • Γεωργία Ανεζίνη - Λεράκη "Η περιπέτεια μιας καρδερίνας" (ΣΕ)

Τους "Ορνιθες" του Αριστοφάνη παρουσιάζει σήμερα και αύριο, στην Επίδαυρο το "Εθνικό Θέατρο". Στην παράσταση, που αφιερώνεται στον Αλέξη Σολωμό,συμμετέχουν 41 ηθοποιοί, 9 μουσικοί με ζωντανή ορχήστρα και 34 μέλη χορού. Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Κώστας Τσιάνος,ο οποίος σημειώνει ότι τα "μεγάλα έργα έχουν το προνόμιο σε διαφορετικές εποχές να μας αποκαλύπτουν άλλες πτυχές και να γίνονται αναπάντεχα επίκαιρα. Σήμερα, μετά τα ολέθρια γεγονότα στις γειτονικές μας χώρες, οι "Ορνιθες" παρουσιάζουν συγκλονιστικές αντιστοιχίες".

Η μετάφραση είναι του Αλέξη Σολωμού,τα σκηνικά - κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ,η μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου,η χορογραφία των Κώστα Τσιάνου, Ελενας Γεροδήμου και η μουσική διδασκαλία Μελίνας Παιονίδου.Παίζουν οι: Πέτρος Φιλιππίδης, Σωτήρης Τζεβελέκος, Νίκος Μπουσδούκος, Τρύφων Παπουτσής κ. ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ