ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Αυγούστου 1999
Σελ. /20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ
Πιο τοκογλυφικά τα... ληστρικά επιτόκια

Αυξάνονται κατά μία μονάδα τα επιτόκια στα καταναλωτικά δάνεια της Τράπεζας

Την αύξηση των ήδη υψηλών επιτοκίων στα καταναλωτικά της δάνεια ανακοίνωσε χτες η διοίκηση της ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ. Η αύξηση είναι τουλάχιστον κατά μία μονάδα και όπως προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας τα επιτόκια διαμορφώνονται ως εξής: το ανοιχτό δάνειο σε 22%, το προσωπικό δάνειο σε δραχμές 22% και σε ΕΥΡΩ 13% με σταθερό επιτόκιο και 14% με κυμαινόμενο επιτόκιο. Τέλος, το δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου για την απόκτηση καινούργιου αυτοκινήτου αυξάνει στο 18%.

Στην ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε ο όμιλος Λάτση, με ειρωνική διάθεση αναφέρεται ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά μία μονάδα κινείται στο πνεύμα των μέτρων της Τράπεζας της Ελλάδας για τον περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης... Ο πραγματικός βέβαια στόχος του ομίλου είναι να συνεχιστεί αδιάλειπτα η συνέχιση της κερδοφορίας της Τράπεζας σύμφωνα με τους αρχικούς προγραμματισμούς, κέρδη που μπορεί να εξασφαλιστούν μόνο μέσα από την επιβάρυνση των καταναλωτών. Οι τελευταίοι καλούνται να πληρώσουν τις οποίες επιβαρύνσεις προκύψουν για την Τράπεζα, είτε από τα μέτρα που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας για τον περιορισμό των χορηγήσεων δανείων, είτε από τα τεράστια κεφάλαια που δαπανήθηκαν προκειμένου ν' αποκτηθεί η Εργασίας.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις της Τράπεζας Ελλάδας, όποιο πιστωτικό ίδρυμα μέχρι το τέλος του 1999 χορηγήσει καταναλωτικά δάνεια πέραν ενός καθορισμένου ύψους, θα είναι υποχρεωμένο να καταθέτει άτοκα στην Τράπεζα της Ελλάδας ποσό ίσο με την υπέρβαση. Οι τράπεζες από τη μεριά τους αντί να εφαρμόσουν τις αποφάσεις αυτές, αυξάνουν τα επιτόκια των δανείων τους, ώστε να καλύψουν το κόστος των άτοκων καταθέσεων στην Τράπεζα Ελλάδας. Πρώτος διδάξας τέτοιων μορφών παράκαμψης των μέτρων της κεντρικής τράπεζας είναι ο όμιλος της Τράπεζας Πίστεως, ο οποίος αντιδρώντας πριν από τρία περίπου χρόνια σε αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα είχε προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων.

Η απόφαση της ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ, εκτιμούν τραπεζικοί παράγοντες "μπορεί να έρχεται σε μια περίοδο που όλοι αναμένουν πτώση των επιτοκίων, αλλά είναι πιθανό να αποτελέσουν τον προπομπό για αντίστοιχες κινήσεις και από άλλες εμπορικές τράπεζες". Πάντως τα επιτόκια των καταναλωτικών δάνειων της ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ - όχι μόνο αυτά που ανακοίνωσε χτες αλλά και αυτά που ίσχυαν πριν την αύξηση - είναι καθαρά ληστρικά. Σχεδόν παρόμοια εικόνα υπάρχει και στις άλλες τράπεζες, κάτι που εξηγεί την πολύ μεγάλη κερδοφορία τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με πληθωρισμό 2,1% τα επιτόκια στα καταναλωτικά δάνεια έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα 10 και πλέον φορές υψηλότερα από τον επίσημο πληθωρισμό. Πρόκειται ασφαλώς για τις πιο επαχθείς μορφές νομιμοποιημένης ληστείας τις οποίες υφίστανται οι εργαζόμενοι, αλλά και οι μικροί επαγγελματίες οι οποίοι εξαναγκάζονται να συνάπτουν τραπεζικά δάνεια με υπέρογκους τόκους.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΕΗ
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την πραξικοπηματική συμφωνία

"Θεούς και δαίμονες" επιστρατεύει τώρα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Ν. Εξαρχος, προκειμένου να "πείσει" ότι η πραξικοπηματική συμφωνία στην οποία κατέληξε με τον υπουργό Ανάπτυξης για τη διάλυση του ασφαλιστικού των εργαζομένων της ΔΕΗ διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Εφτασε ακόμα στο σημείο να βάζει κάποιους από τις παρατάξεις που η ΠΑΣΚΕ δεν έχει την πλειοψηφία να βγάζουν ανακοινώσεις, όπως αυτή των 8 μελών (ΠΑΣΚιτών) στο ΔΣ της ΕΤΕ/ΔΕΗ.

Οσο όμως προσπαθεί να συσπειρώσει κόσμο γύρω, τόσο αυξάνουν οι αντιδράσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Ακόμα και η ΔΑΚΕ, η παράταξη που είπε ότι εκπροσωπεί ο Ματσαρίδης την ημέρα που έβαλε την υπογραφή του κάτω από την κατάπτυστη συμφωνία, ένας σημαντικός αριθμός των μελών της, που είναι στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, δηλώνει πως θα καταψηφίσει τη συμφωνία, ενώ ενδεικτική είναι η προσωπική ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕ/ΔΕΗ που υπογραμμίζει ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της απόφασης της ΕΤΕ/ΔΕΗ για τη διατήρηση του υπάρχοντος ασφαλιστικού συστήματος.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η ανακοίνωση της παράταξης της ΔΑΚΕ στο Σύλλογο Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ που τονίζει ότι ο "γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ο κ. Ματσαρίδης δεν εκφράζει παραταξιακές θέσεις και η υπογραφή του δε δεσμεύει την παράταξη".

Μεγάλες ωστόσο είναι και οι αντιδράσεις που εμφανίζονται και μέσα στην ΠΑΣΚΕ, αφού ένα τμήμα της παράταξης αντιδρά σθεναρά στην κίνηση του προέδρου Ν. Εξαρχου να προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας. Πάντως όποιος ΠΑΣΚίτης διαφωνεί με την απόφαση Εξαρχου, παραπέμπεται στο πειθαρχικό του ΠΑΣΟΚ...

Ουρές στις εφορίες της Κέρκυρας

Αφόρητη έχει γίνει η κατάσταση στις εφορίες της Κέρκυρας, καταγγέλλει ο Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ, ενώ σημειώνει ότι τη στιγμή που τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος συνεχίζουν να έρχονται με ιδιαίτερα αυξημένους τους φόρους για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, την ίδια στιγμή ταλαιπωρούνται σχηματίζοντας τεράστιες ουρές για να εξυπηρετηθούν στις εφορίες.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, σε τμήματα των δύο εφοριών, όπως π.χ. Κώδικας Βιβλίων - Στοιχείων και Μητρώο, σχηματίζονται ουρές από τις 5 το πρωί, για να επισημάνει ότι το σύστημα ΤΑΧΙS, που εφαρμόζεται στις εφορίες και το οποίο σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα έβαζε τάξη και σε αυτά τα φαινόμενα, αποδείχτηκε ότι έφερε τα αντίθετα ακριβώς αποτελέσματα.

Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι οι εφορίες της Κέρκυρας έχουν σοβαρές ελλείψεις και σε προσωπικό, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς ισχυρίζεται ότι δε γίνονται προσλήψεις επειδή έχουν καλυφθεί οι οργανικές θέσεις. Το συγκεκριμένο επιχείρημα ακούγεται αστείο.

Τέλος, η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ θεωρεί ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και γι' αυτό καλεί τους εργαζόμενους στις ΔΟΥ, τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τους μαζικούς φορείς να αντιδράσουν δυναμικά σ' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, που εκτός των άλλων προσβάλλει και την προσωπικότητά τους.

Επέκταση του "Τιτάνα" και στην Αίγυπτο

Στην από κοινού εξαγορά της αιγυπτιακής τσιμεντοβιομηχανίας "Beni Suef Cament Company" προχώρησαν η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ και η γαλλική "Lafarge". Η εξαγορά, που θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, προβλέπει την απευθείας μεταβίβαση του 76% της αιγυπτιακής τσιμεντοβιομηχανίας που ανήκει στο δημόσιο στις προαναφερόμενες αγοράστριες εταιρίες, ένα πρόσθετο ποσοστό 19% θα μεταβιβαστεί στην κοινή εταιρία της "Lafarge" και του "Τιτάνα" στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ το υπόλοιπο 5% που απομένει θα διατεθεί στους εργαζόμενους.

Η "Beni Suef Cament Company" είναι η ιδιοκτήτρια του πιο σύγχρονου εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου στην Αίγυπτο, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 1993 και βρίσκεται 120 χιλιόμετρα νότια του Καϊρου. Το 1998 είχε πωλήσεις ύψους 80 εκατομμυρίων δραχμών και διέθεσε 1,4 εκατομμύρια τόνους στην τοπική αγορά. Πρόθεση των νέων αγοραστών είναι να προχωρήσουν στην κατασκευή και δεύτερης γραμμής παραγωγής που θα αυξήσει τη συνολική παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου σε 3 εκατομμύρια τόνους τσιμέντου.

Δικαιολογίες από τη Γραμματεία Καταναλωτή

Εναρμονιζόμενη πλήρως με την κυβερνητική πολιτική στο θέμα της αφαίρεσης άρθρου από νόμο του υπουργείου Γεωργίας, με το οποίο προβλεπόταν η υποχρεωτική αναγραφή της σύστασης και της προέλευσης των τροφίμων, εμφανίζεται η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή με ανακοίνωσή της και ισχυρίζεται ότι οι διατάξεις του εν λόγω άρθρου, που αφαιρέθηκαν από το σχετικό νόμο, περιέχονται στο άρθρο 11 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Η Γραμματεία, επικαλούμενη ζητήματα εναρμόνισης με τις οδηγίες της ΕΕ, υποστηρίζει ότι δεν παύουν να ισχύουν και ότι "πρόκειται για την αποκατάσταση μιας εκ του περισσού νομολογίας, η οποία αφ' ενός δεν ίσχυσε και δεν εφαρμόστηκε ποτέ και αφ' ετέρου ισχύει μέσω του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών"...

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Και τυπικά στον όμιλο Λάτση

Στα χέρια του ομίλου Λάτση περνάει και τυπικά πλέον η Τράπεζα Εργασίας, καθώς με χτεσινή ανακοίνωση της Eurobank αναφέρει ότι 30.436 μέτοχοι της Εργασίας αποδέχτηκαν τη δημόσια προσφορά του ομίλου Λάτση και δεχτήκανε να ανταλλάξουν 23.164.300 μετοχές, οι οποίες είναι κατά πολύ περισσότερες από το ποσοστό 50,1% που ήθελε να απορροφήσει ο όμιλος. Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι προσφορές θα ικανοποιηθούν πλήρως για όσους κατέθεσαν μέχρι 200 μετοχές της Τράπεζας Εργασίας και αναλογικά για τους υπόλοιπους.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, ο όμιλος Λάτση περνά στην τρίτη θέση της τραπεζικής αγοράς με μερίδιο 10% ως προς το ενεργητικό. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα με μερίδιο αγοράς 35,5%, ακολουθεί ο όμιλος της Τράπεζας Πίστεως (μαζί με την Ιονική) με 18%, ενώ στην τετάρτη θέση βρίσκεται η Εμπορική με 9,7%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ