ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Αυγούστου 1999
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ Β/Δ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο Ακτιο το νέο αντιιμπεριαλιστικό ραντεβού

Το Σάββατο 21 Αυγούστου μεγάλο συλλαλητήριο έξω από τη ΝΑΤΟική βάση του Ακτίου

Μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο και φιλειρηνική πολιτιστική εκδήλωση έξω από τη ΝΑΤΟική βάση του Ακτίου, διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Βορειοδυτικής Ελλάδας,το Σάββατο 21 Αυγούστου στις 7.00 μμ.Καλώντας οι αγωνιστές της ειρήνης το λαό της περιοχής σε συμμετοχή στο νέο αυτό αγωνιστικό ραντεβού σημειώνουν, ανάμεσα σε άλλα, στη διακήρυξή τους:

"Τα σχέδια του ιμπεριαλισμού για τη χώρα μας και τα Βαλκάνια αποκαλύπτονται κάθε μέρα και πιο καθαρά.Στοχεύουν στο στραγγαλισμό των λαών, στην εκμετάλλευσή τους, στην παράδοση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών τους και τη μετατροπή τους σε προτεκτοράτα των πολυεθνικών και των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Ούτε μια στιγμή να μη σταματήσει ο αγώνας εναντίον της νέας βαρβαρότητας.Οι λαοί είναι με την ειρήνη και την πρόοδο, είναι με τη συνεργασία και την αλληλεγγύη. Οι λαοί πολεμούν τη φασιστική ολοκλήρωση των διαφόρων ψευδεπίγραφων "ειρηνευτικών συμφωνιών" κατοχής και "συμφώνων σταθερότητας". Οι λαοί αντιπαλεύουν ανειρήνευτα εκείνους που συνεργάζονται με τους τρομοκράτες και φονιάδες των λαών.

Ο ελληνικός λαός αντιστέκεται και δεν παραχωρεί τίποτε από τα κυριαρχικά του δικαιώματα.Καταγγέλλει και αντιπαλεύει εκείνους που κάνουν τη χώρα ορμητήριο του ΝΑΤΟ και των γκρίζων ζωνών. Το Ακτιο ανήκει στο λαό της περιοχής. Σήμερα διαδηλώνουμε με εκδηλώσεις πολιτισμού, για να μην γίνει ποτέ ξανά το Ακτιο ορμητήριο των φονιάδων.

  • Απαιτούμε από την κυβέρνηση να μην ανανεώσει τη συμφωνία των ξένων βάσεων που σχεδιάζεται για το Σεπτέμβρη.
  • Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.
  • Να κλείσει η βάση του Ακτιου.
  • Οχι στα ΝΑΤΟικά σχέδια διχοτόμησης του Αιγαίου και της Κύπρου.
  • Να επιστρέψουν οι Ελληνες φαντάροι από Αλβανία, Βοσνία και Κόσσοβο".
ΚΥΠΡΟΣ
Ισχυρός σεισμός χτες με τραυματίες και αρκετές ζημιές

Είκοσι έξι τραυματίες και αρκετές ζημιές σε σπίτια και άλλα υποστατικά (αποθήκες και άλλους βοηθητικούς χώρους), κυρίως στη Λεμεσό, είναι ο απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης, που σημειώθηκε χτες το πρωί και έγινε αισθητή σε ολόκληρη την Κύπρο. Ο σεισμός έγινε στις 7.27 λεπτά και ήταν μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι περισσότεροι τραυματισμοί σημειώθηκαν, όταν ένοικοι πολυκατοικιών και άλλων υποστατικών στη Λεμεσό, πανικόβλητοι, προσπάθησαν να καταφύγουν σε ασφαλέστερα μέρη. Δύο από τους τραυματίες κρατήθηκαν για νοσηλεία, ενώ οι υπόλοιποι έτυχαν των πρώτων βοηθειών και επέστρεψαν σπίτια τους.

Στη Λεμεσό, επίσης, έγιναν αναφορές για ζημιές σε σπίτια της περιοχής Γερμασόγειας, ενώ δεκάδες είναι και οι αναφορές για ζημιές στην περιοχή Αγίου Αθανασίου.

Ζημιές υπέστησαν επίσης κατοικίες και άλλα υποστατικά στο κέντρο της πόλης, στην περιοχή Ομονοίας, στο Ζακάκι, στη Λινόπετρα και στα χωριά Παλώδια, Παραμύθα, Ακρούντα, Γεράσα, Αρακπαά και Μουτταγιάκα.

Εξάλλου συνεργείο αυτοκινήτων που βρίσκεται στην οδό Εράσμου στην Ομόνοια πήρε φωτιά, λόγω βραχυκυκλώματος.

Ο σεισμολόγος του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Κυριάκος Σολωμής ανέφερε ότι πρόκειται για σεισμό επιφανείας και είχε επίκεντρο την περιοχή Γεράσας, βορείως της Λεμεσού, ενώ σημείωσε ότι συνεχώς καταγράφονται μετασεισμικές δονήσεις, η δραστηριότητα των οποίων, όμως, όσο περνά η ώρα, ελαττώνεται, γεγονός που απομακρύνει το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός ισχυρότερου σεισμού.

Ο Κ. Σολωμής είπε ότι οι μετασεισμικές δονήσεις ενδέχεται να συνεχιστούν τις επόμενες δύο μέρες και κάλεσε το κοινό να είναι αρκετά προσεκτικό και να ακολουθεί τις οδηγίες της Πολιτικής Αμυνας.

Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για ρωγμές στα φράγματα, καθώς είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν σε πολύ ισχυρότερους σεισμούς.

"Φταίει ο καιρός... "

Η Ελλάδα δε βρίσκεται δα και κοντά στη Σαχάρα, ούτε κατατάσσεται στις χώρες του λεγόμενου "τρίτου κόσμου", οι οποίες δεν έχουν τις δυνατότητες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων. Κι όμως φτάνει μια άνοδος της θερμοκρασίας αυτές τις τελευταίες μέρες - που υπερβολικά, μάλλον, χαρακτηρίζεται καύσωνας - για να ταλαιπωρούνται και να υποφέρουν πολλοί Ελληνες. Είναι βεβαίως η δόμηση των πόλεων με μπετόν, οι ελλείψεις υποδομής σε κλιματισμό των πολυκατοικιών και των σπιτιών, η ανυπαρξία ελεύθερων χώρων και πρασίνου, η εξαφάνιση, λόγω των πυρκαγιών, των δασών, αλλά και η αδιαφορία - κι όχι τόσο η αδυναμία - του κρατικού μηχανισμού να βοηθήσει τους πολίτες σε τέτοιες περιστάσεις, που συντελούν σ' αυτήν την ταλαιπωρία.

Θα πρέπει, όμως, να επισημάνουμε ότι ακόμα και ο καύσωνας, που αποτελεί φυσικό φαινόμενο, δεν πλήττει το ίδιο όλους τους Ελληνες. Κάνει κι αυτός "κοινωνικές διακρίσεις". Αυτοί που πλήττονται και υποφέρουν περισσότερο είναι όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα - κυρίως την οικονομική - να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του. Και αναφερόμαστε στους εργαζόμενους που δουλεύουν σε εργοστάσια και εργοτάξια - "κλιβάνους", στους αγρότες που "λαμπαδιάζουν" στο χωράφι, στους συνταξιούχους που "βγάζουν την μπέμπελη" μέσα σε δυαράκια - κλουβιά χωρίς κλιματισμό, στους ασθενείς των κρατικών νοσοκομείων, που "λιώνουν" στα ράτζα των διαδρόμων και στα "καυτά" δωμάτια της νοσηλείας τους. Διότι υπάρχουν και οι άλλοι που ουδόλως νιώθουν τον καύσωνα στα γραφεία τους με τα αιρ - κοντίσιον ή στις βίλες τους με τις πισίνες. Και φυσικά δεν αναφερόμαστε σε κείνους που έχουν το "μάνεϊ", για να "πεταχτούν" αυτές τις μέρες στη Μαγιόρκα και στις Μπαχάμες ή ακόμα και για σκι στις Αλπεις.

Οσο, λοιπόν, κι αν φαίνεται υπερβολικό στη διατύπωσή του, ακόμα και για τα καιρικά φυσικά φαινόμενα, όπως ο καύσωνας, καθορίζονται και υπολογίζονται οι επιπτώσεις τους στη βάση των κοινωνικών δεδομένων και των ταξικών διαφοροποιήσεων. Η ευθύνη της αντιμετώπισής τους βαρύνει πρωτίστως την οργανωμένη πολιτεία, η οποία έχει την υποχρέωση να προστατεύει και να βοηθά τους πολίτες της, που είναι οι πλέον αδύναμοι και εν πολλοίς έρμαια αυτών των καιρικών φυσικών φαινομένων. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες θεωρούν ότι, δίνοντας απλώς συμβουλές στους πολίτες επιτελούν αυτό το καθήκον τους. Διότι άλλες πρακτικές ενέργειες εκ μέρους τους δεν είδαμε. Δε θα μπορούσε η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση, μέχρι ενός βαθμού, του προβλήματος στα εργοστάσια και στους άλλους χώρους δουλιάς των εργαζομένων - υπάρχουν και οι σχετικές προτάσεις των συνδικάτων - ή στα νοσοκομεία; Και εν πάση περιπτώσει, ως πότε το φυσικό περιβάλλον θα υποβαθμίζεται με το κάψιμο των δασών - το οποίο, εκτός των άλλων, συντελεί και στην αύξηση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι, όπως και στην ένταση των πλημμυρών το χειμώνα - και με την τσιμεντοποίηση των πάντων και η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει την εγκληματική, αντιπεριβαλλοντική πολιτική της θα τα ρίχνει όλα στον καιρό και στο θεό;

Ο καύσωνας των ημερών, λοιπόν, μπορεί να είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά αναδείχνει και το φαινόμενο μιας κοινωνίας των διακρίσεων και μιας κυβέρνησης της αδιαφορίας. Και αν τα καιρικά φαινόμενα συνεχίσουν να υπάρχουν - ως απόρροια των αέναων νόμων της φύσης - δε θα πει πως είναι ανάγκη να συνεχίσει να υπάρχει και το "φαινόμενο" αυτής της κυβέρνησης, που ναι μεν είναι "καιρικό", με την έννοια "του καιρού μας του κακού" - αλλά όχι και "φυσιολογικό".

Επέτειος των Συνθηκών της Γενεύης

Συμπληρώνονται σήμερα 50 χρόνια από την υπογραφή στις 12 Αυγούστου 1949 των τεσσάρων Συμβάσεων της Γενεύης για το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, οι οποίες αποτελούν το βασικό κορμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, που εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια ενόπλων συρράξεων. Ωστόσο, 50 χρόνια μετά την υπογραφή τους, οι Συμβάσεις της Γενεύης καθώς και τα δυο Πρωτόκολλα της Γενεύης του 1977, που αποτελούν προσθήκες τους, αν και έχουν γίνει οικουμενικά δεκτές από 188 κράτη του κόσμου, παραβιάζονται με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο.

Οι διατάξεις των Συμβάσεων της Γενεύης δέχτηκαν ισχυρά πλήγματα κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, όπου στις 78 μέρες που διάρκεσαν οι φονικές επιδρομές, ταυτόχρονα με τους αθώους αμάχους που δολοφονήθηκαν, στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ τέθηκαν όλες οι διατάξεις τους.

Παρ' όλα αυτά, χτες, η ελληνική κυβέρνηση, μία εκ των 19 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ που συμμετείχαν στη συμμαχική επιχείρηση κατά της Γιουγκοσλαβίας, εξέδωσε διά του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Στ. Περράκη, ανακοίνωση με αφορμή την επέτειο, στην οποία υποστηρίζεται ότι "η Ελλάδα παραδοσιακά στηρίζει και μάχεται για τις ανθρωπιστικές αξίες". Παράλληλα, ο Στ. Περράκης αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην"ταχεία επικύρωση" του καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Σταθερή η κατάσταση του κελευστή

Σταθερή παραμένει η κατάσταση του κελευστή του Πολεμικού ΝαυτικούΧρ. Γκιόκα, ο οποίος τραυματίστηκε προχθές στη διάρκεια άλματος με αλεξίπτωτο στην Πάχη Μεγάρων, όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο ανθυποπλοίαρχοςΔ. Πετσάλης.Ο κελευστής νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε χτες έχει υποστεί συντριπτικό κάταγμα του 2ου οσφυικού σπονδύλου με ατελή παραπληγία κάτω άκρων. Η κατάστασή του, όπως αναφέρεται, δεν εμπνέει ανησυχία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ