ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Αυγούστου 1999
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τραγούδια, σύννεφα και πλούτη

Ας ρίξουμε μια ματιά στα ντοκιμαντέρ της ΝΕΤ. Στις 08.30 από τη σειρά "Γλυκοχαράζουν τα βουνά" θα παρακολουθήσουμε την 5η εκπομπή Ηπειρος - Πωγώνι.Το Πωγώνι είναι το ακραίο κομμάτι της πατρίδας μας, εκεί όπου τα σύνορα χωρίζουν την Ηπειρο. Φτωχό με τραχιά φύση και λιγοστά νερά, αλλά πλουσιότατο σε ιστορία, αφού το Πωγώνι ήταν η πύλη απ' όπου περνούσαν οι κατά καιρούς επιδρομείς. Σ' ένα από τα πιο ονομαστά χωριά, τη Βήσσανη, η παρέα τραγουδά γνωστά ηπειρώτικα τραγούδια. Σκηνοθεσία Γιάννης Αμμανίτης. Στις 17.00 "Στο χώρο της ιστορίας" θα παρουσιαστεί η 19η εκπομπή "Τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν".Στην Ευρώπη ο πόλεμος ουσιαστικά αρχίζει με την κατάληψη της Τσεχοσλοβακίας από τους ναζί και την εισβολή των Ιταλών στην Αλβανία. Στην Ελλάδα η δικτατορία εντείνει την καταπίεση και εφαρμόζει λογοκρισία που φτάνει μέχρι την απαγόρευση των ρεμπέτικων. Στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου συντελείται ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός με το ανέβασμα της Ηλέκτρας από τον Δημήτρη Ροντήρη για πρώτη φορά ύστερα από 2.400 χρόνια. Σενάριο σκηνοθεσία: Διονύσης Γρηγοράτος.

Στις 18.30 "Η γέννηση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής".Πρόκειται για μια σειρά 8 εκπομπών γαλλικής παραγωγής, που είναι αφιερωμένη στις πιο χαρακτηριστικές δημιουργίες της μοντέρνας αρχιτεκτονικής από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις μέρες μας. Κάθε εκπομπή εξετάζει ορισμένα κτίρια, την κατασκευή και την τεχνική τους.

Στις 23.00 "Αμύθητα πλούτη".Σειρά έξι εκπομπών που μιλά για τα πλούτη και τις δυναστείες του 20ού αιώνα. Ποιοι κατέχουν τον πλούτο, πώς τον διαχειρίζονται και για ποιους σκοπούς τον ξοδεύουν!

Στις 00.15 "Επιχείρηση ψυχαγωγία".Μια ξεχωριστή σειρά για τον κόσμο του θεάματος (σόου μπίζνες), για τα είδωλα και τους θαυμαστές τους. Για τον Τύπο και τους παπαράτσι. Για τις παραστάσεις και το κοινό τους. Για τη διαφήμιση των νέων ταινιών, για τα βραβεία Οσκαρ, για την άνοδο και την πτώση των αστέρων. Η ψυχαγωγία ανήκει πλέον στα μέσα ενημέρωσης και είναι παγκόσμια βιομηχανία αξίας 70 δισεκατομμυρίων.

Μετριότητες

Μη στηρίζετε τις ελπίδες σας στις αποψινές ταινίες. Κάτω του μετρίου το πρόγραμμα. Ας δούμε όμως τι μας περιμένει. Από την ΕΤ-1 στις 19.00 "Η Βαρόνη κι ο Προκόπης" με την αλησμόνητη Γεωργία Βασιλειάδου. Μια πλούσια ομογενής από τον Αντεν έρχεται στην Αθήνα με ένα πανάκριβο διαμάντι και γίνεται στόχος μιας συμμορίας.

Από την ΕΤ-3 στις 23.00 "Δον Καμίλο" του Τέρενς Χιλ.

Η ταινία περιγράφει την κόντρα του ιερέα Δον Καμίλο με τον κομμουνιστή δήμαρχο Πεπόνε, σε μια μικρή πόλη στην κοιλάδα του Πο. Και οι δυο προσπαθούν να επιβληθούν ο ένας στον άλλον και κατ' επέκταση στην πόλη, μέσω των τσακωμών και διασκεδαστικών καταστάσεων.

Από την ΕΤ-1 στις 22.00 "Κάλλιο πέντε και στο χέρι" του Πάνου Γλυκοφρύδη. Ενας μπακάλης που πάσχει από την ανίατη ασθένεια της τσιγκουνιάς, προσπαθεί να παντρέψει τις κόρες του, φοβούμενος ότι θα μείνουν στο ράφι, με γαμπρούς της αρεσκείας του. Εκείνες όμως αντιδρούν, όχι μόνον γιατί δεν τους αρέσουν οι γαμπροί, αλλά γιατί έχουν χαρίσει τις καρδιές τους ήδη. Με τους: Μίμη Φωτόπουλο, Γιάννη Γκιωνάκη, Γεωργία Βασιλειάδου, Γιώργο Οικονομίδη, Νίτσα Μαρούδα, Κατερίνα Γώγου.

Από την ΕΤ-3 στη 01.30 "Κρατούμενος πολέμου" του Τζορτζ Στάντφορντ. Ο πεζοναύτης Ρόμπερτ Γκάργουντ, αφού περνά 14 μαρτυρικά χρόνια αιχμαλωσίας στο Βιετνάμ, αφήνεται ελεύθερος να γυρίσει στην πατρίδα του, όπου όμως τον περιμένει στρατοδικείο με την κατηγορία της προδοσίας. Στη δίκη οι συγκρατούμενοί του καταθέτουν εναντίον του. Οταν όμως εκείνος απολογείται και λέει την αληθινή του ιστορία, τότε ακόμη και οι κατήγοροί του αλλάζουν γνώμη.

Μεταγραφές

Σε "άσπρο - μαύρο" κινείται η εκπομπή της ΕΡΑ - 3 που επιμελείται και παρουσιάζει η Κλειώ Τσατσούλη - Βαλσαμάκη με θέμα τις εκφραστικές δυνατότητες του πιάνου. Μουσικά βραδινά, μεταγραφές τραγουδιών του Ροσίνι από τον Λιστ, θα ακουστούν. Τα τραγούδια που θα μεταδοθούν είναι: Υπόσχεση, Βενετσιάνικη λεμβοδρομία, Πρόσκληση, Περίπατος με τη γόνδολα. Επίπληξη, Η βοσκοπούλα των Αλπεων, Αναχώρηση, Το ψάρεμα, Χορός, Σερενάτα, Οργια, ναυτικοί. Παίζει πιάνο η Λέσλι Χάουαρντ.

Τα μελλούμενα

"Το μέλλον: μια τρελή φαντασία",που θα παρουσιαστεί στις 12.01 από τη ΝΕΤ, με παρουσιάστρια την Τζίλιαν Αντερσον, η οποία θα μας ξεναγήσει στην εποχή που έρχεται και στην εξέλιξη της επιστήμης. Μια ενδιαφέρουσα εκπομπή που ρίχνει λίγο φως στο άδηλο μέλλον.

Ο αξέχαστος Μίμης Φωτόπουλος πρωταγωνιστεί στην ταινία "Κάλλιο πέντε και στο χέρι" που προβάλλει η ΕΤ-1 στις 22.00



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ