ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Αυγούστου 1999
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αρχισε ο διάλογος για τη μοιρασιά του Αιγαίου

Την 1η Σεπτέμβρη μπαίνει σε λειτουργία η Νέα Δομή του ΝΑΤΟ και το Στρατηγείο της Λάρισας, ενώ παράλληλα έχει αρχίσει μέσω ΝΑΤΟ διάλογος με την Τουρκία για τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου

Σε διαδικασία εθνικού "αποχρωματισμού" μπαίνει το Αιγαίο και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, καθώς την 1η Σεπτέμβρη μπαίνει και τυπικά πλέον σε εφαρμογή η Νέα Δομή του ΝΑΤΟ και ενεργοποιείται το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο της Λάρισας. Η κυβέρνηση, με την πολιτική που ασκεί και τους χειρισμούς της, αναθέτει στους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ τη διαχείριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, που είναι κατοχυρωμένα σε διεθνείς συμβάσεις και ασκούνται όλα αυτά τα χρόνια με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Με δεδομένη αυτή τη στάση της κυβέρνησης, θα γίνουν στις 21 και 22 Σεπτέμβρη και οι συζητήσεις, στα πλαίσια της συνόδου των υπουργών Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στο Τορόντο του Καναδά.

Στο μεταξύ, διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες διατείνονται ότι "όλα βαίνουν καλώς", θέλοντας να συγκαλύψουν αυτό που πραγματικά γίνεται, τον άτυπο διάλογο που έχει ανοίξει από το παράθυρο του ΝΑΤΟ στη βάση των τουρκικών διεκδικήσεων και τα παζάρια που κάνουν στα όργανα του ΝΑΤΟ για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Πρόκειται για το διάλογο περί των "τεχνικών θεμάτων", που γίνεται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και αφορά τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες των δύο ΝΑΤΟικών υποστρατηγείων, της Λάρισας και της Σμύρνης. Είναι οι λεγόμενες "λεπτομέρειες", που προσπεράστηκαν αρχικά, αλλά περικλείουν την ουσία του όλου ζητήματος. Μέσω των ρυθμίσεων αυτών, μεθοδεύεται η διχοτόμηση του Αιγαίου με ελληνοτουρκική συγκυριαρχία και υπό την επικυριαρχία των Αμερικανών.

Οι συζητήσεις αφορούν τη λειτουργία των περιφερειακών κέντρων ελέγχου του ΝΑΤΟ, όπως των Κέντρων Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC) στη Λάρισα και τη Σμύρνη, δηλαδή το σε ποιον θα ανήκει η αρμοδιότητα άσκησης του επιχειρησιακού ελέγχου. Να σημειωθεί πως ο επιχειρησιακός έλεγχος του Αιγαίου αποτελεί κλειδί για την ελληνική άμυνα και δεν αφορά απλά και μόνο τον έλεγχο του εναέριου χώρου πάνω από τα διεθνή ύδατα. Οι προτάσεις που υπάρχουν στα ΝΑΤΟικά επιτελεία δημιουργούν τις προϋποθέσεις για διχοτόμηση του Αιγαίου από βορά προς νότο, με άξονα περίπου τον 25ο μεσημβρινό, δίνοντας έτσι την αρμοδιότητα άσκησης αυτού του ελέγχου στην Τουρκία και για μια περιοχή που περιλαμβάνει τα ελληνικά νησιά του ανατολικού τμήματος του Αιγαίου, όπως και τους διαδρόμους επικοινωνίας (θαλάσσιας και εναέριας) των νησιών αυτών με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Στη διαδικασία αυτή μπήκε η Ελλάδα, με την αποδοχή της λειτουργίας του Στρατηγείου της Λάρισας, στα πλαίσια της Νέας Δομής του ΝΑΤΟ. Το Στρατηγείο της Λάρισας (JSRC κεντρο-νότιο) είναι διακλαδικό και με βάση τη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ οι διοικήσεις των στρατηγείων αυτού του είδους, που είναι υποστρατηγεία του κεντρικού στρατηγείου, στην περίπτωση της Νότιας Πτέρυγας, υπάγονται στο Στρατηγείο της Νάπολης, η περιοχή επιχειρησιακής τους ευθύνης δεν ταυτίζεται με τα εθνικά όρια των χωρών όπου βρίσκονται. Ετσι, οι επιχειρήσεις και ασκήσεις θα γίνονται σε περιοχές, που θα καθορίζονται κάθε φορά σε επίπεδο Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ ή Συνόδου Υπουργών Αμυνας. Ομως, το ενδιαφέρουν επικεντρώνεται κυρίως στα Κέντρα Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων, είναι είδος αεροπορικού σκέλους των υποστρατηγείων Λάρισας και Σμύρνης, στα οποία θα ανατίθενται αρμοδιότητες κατά περίπτωση. Δηλαδή, τα όργανα του ΝΑΤΟ θα αποφασίζουν να αναθέτουν είτε στη Λάρισα είτε στη Σμύρνη την αρμοδιότητα του επιχειρησιακού ελέγχου του Αιγαίου, που θα περιλαμβάνει, πέραν του ελληνικού FIR, και μέρος της ελληνικής επικράτειας (νησιά και θαλάσσιος χώρος).

Ομως, άσχετα από το ποια θα είναι η διευθέτηση αυτών των "λεπτομερειών", δύο είναι τα γεγονότα: Ενα ότι η Ελλάδα έχει αναθέσει στο ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα στο Στρατηγείο της Νάπολης μέρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και αυτό θα διαχειρίζεται κατά το δοκούν και, βέβαια, το "βέτο", που επικαλείται η κυβέρνηση ότι μπορεί να ασκήσει, δεν αναιρεί το γεγονός ότι το Αιγαίο έχει περάσει στα χέρια του ΝΑΤΟ. Δεύτερο γεγονός είναι ότι έχει αρχίσει ένα διάλογος με την Τουρκία μέσω του ΝΑΤΟ για τη μοιρασιά του Αιγαίου, ένας διάλογος επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Οι Εφιάλτες

Η ανοιχτή και απροκάλυπτη προδοσία της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ αποτέλεσε για την κυβέρνηση το καλύτερο άλλοθι. Τώρα, προβάλλοντας μάλιστα τη δήθεν συμφωνία των εργαζομένων στην εταιρία, σκοπεύουν να προωθήσουν στη Βουλή το τερατούργημα που εκπόνησαν από κοινού με τους εγκάθετους της πολιτικής τους στα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων. Οι "συνδικαλιστές" της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ, που είτε έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από το σχετικό κείμενο, είτε με την ψήφο τους συμφώνησαν στην αποδοχή του, θα μείνουν στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος ως οι σύγχρονοι Εφιάλτες, που άνοιξαν την κερκόπορτα στους κυβερνώντες για να θέσουν σε εφαρμογή τα πλέον άνομα σχέδιά τους. Σχέδια στα οποία η άλωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων σύντομα θα αποδειχθεί εν πολλοίς το παρελκόμενο μιας άλλης διάλυσης. Της διάλυσης της ίδιας της ΔΕΗ και της παράδοσης του δημόσιου τομέα της ενέργειας στο μεγάλο, ντόπιο και ξένο, κεφάλαιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα και τους εργαζόμενους συνολικά.

Οι ευθύνες των "συνδικαλιστών" της ΔΕΗ είναι τεράστιες ακριβώς επειδή δεν αφορούν μόνο τη στάση που κράτησαν έναντι των συναδέλφων τους στην επιχείρηση. Στην πραγματικότητα, αντί αυτοί να πρωτοστατήσουν στον αγώνα ενάντια στην "απελευθέρωση" του τομέα της ενέργειας στη χώρα, αντί να ορθώσουν φράγμα στο διαμελισμό και το μοίρασμα της ΔΕΗ στο ιδιωτικό κεφάλαιο, έστρωσαν το χαλί και διευκόλυναν τα μέγιστα εκείνους που εδώ και χρόνια κινούνται στην κατεύθυνση της υπονόμευσης της επιχείρησης. Αυτού του κρατικού κολοσσού στον τομέα της ενέργειας, που για πέντε δεκαετίες λειτουργίας γιγαντώθηκε με τα λεφτά του ελληνικού λαού και των ίδιων των εργαζομένων σ' αυτόν, αφού χρησιμοποιήθηκαν σαν αιμοδότες της Επιχείρησης, καταβάλλοντας στα ταμεία της τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Η δήθεν επίλυση του ασφαλιστικού, που προβάλλουν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ, μόνο χοντροκομμένο παραμύθι μπορεί να χαρακτηριστεί. Η κατάργηση της ασφάλισης στον εργοδότη, όχι μόνο δεν αποτελεί λύση αλλά οδηγεί στο ξερίζωμα του ασφαλιστικού συστήματος. Το ίδιο συμβαίνει και: Με τη δημιουργία δύο Ταμείων με υποθηκευμένο μέλλον και μείωση συντάξεων στο επίπεδο του ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, δηλαδή στο 60% των σημερινών συντάξεων. Με το χωρισμό του προσωπικού σε κατηγορίες με διαφορετικές ασφαλιστικές προσφορές και προσδοκίες. Με την κλοπή των κεφαλαιοποιημένων αποθεματικών, που έχουν καταγραφεί από την αναλογιστική μελέτη και που θα ξεκινούν από μηδενική βάση. Με τη μετατροπή της περιουσίας των ασφαλισμένων σε προίκα των "επενδυτών" - ανταγωνιστών της ΔΕΗ, στο όνομα των νεφελωδών εγγυήσεων από το δημόσιο.

Η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος της ΔΕΗ δεν είναι άσχετη και ασύνδετη με τη γενικότερη επίθεση, που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο και οι κυβερνητικοί του υπάλληλοι στα ασφαλιστικά δικαιώματα του συνόλου της εργατικής τάξης της χώρας. Αντίθετα, μπορεί να λειτουργήσει και ως πιλότος για ανάλογες μεθοδεύσεις και σε άλλους κλάδους. Από αυτή την άποψη αποκτά ιδιαίτερη σημασία η αντίσταση που θα επιδείξουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ, μαζί με όλο το λαό το επόμενο διάστημα.

Κινητοποιήσεις στη Λάρισα

Κινητοποιήσεις προετοιμάζονται στη Λάρισα ενόψει της έναρξης της λειτουργίας την 1η Σεπτέμβρη του ΝΑΤΟικού στρατηγείου. Η Επιτροπή Φορέων του λαού της Λάρισας και ευρύτερα της Θεσσαλίας έχει καθορίσει πρόγραμμα δράσης που περιλαμβάνει:

  • Μεγάλη συναυλία με τοπικά συγκροτήματα, μέσα στον Αύγουστο, στην κεντρική πλατεία της πόλης.
  • Συζήτηση "στρογγυλής τραπέζης", με τη συμμετοχή γνωστών παραγόντων της δημόσιας ζωής και θέμα: "Ο ρόλος των στρατηγείων στη νέα δομή του ΝΑΤΟ και οι επιπτώσεις από τη λειτουργία τους στην εθνική ανεξαρτησία, στην ειρήνη, στο φυσικό περιβάλλον, στην κοινωνική και πολιτική ζωή της περιοχής και της χώρας".
  • Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο έξω από το στρατόπεδο του χερσαίου στρατηγείου στον Τύρναβο, στις 31 Αυγούστου, παραμονή της επίσημης έναρξης του στρατηγείου.
  • Διαμαρτυρία των φορέων κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του χερσαίου στρατηγείου την 1η Σεπτέμβρη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ