Παρασκευή 13 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι Εφιάλτες

Η ανοιχτή και απροκάλυπτη προδοσία της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ αποτέλεσε για την κυβέρνηση το καλύτερο άλλοθι. Τώρα, προβάλλοντας μάλιστα τη δήθεν συμφωνία των εργαζομένων στην εταιρία, σκοπεύουν να προωθήσουν στη Βουλή το τερατούργημα που εκπόνησαν από κοινού με τους εγκάθετους της πολιτικής τους στα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων. Οι "συνδικαλιστές" της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ, που είτε έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από το σχετικό κείμενο, είτε με την ψήφο τους συμφώνησαν στην αποδοχή του, θα μείνουν στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος ως οι σύγχρονοι Εφιάλτες, που άνοιξαν την κερκόπορτα στους κυβερνώντες για να θέσουν σε εφαρμογή τα πλέον άνομα σχέδιά τους. Σχέδια στα οποία η άλωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων σύντομα θα αποδειχθεί εν πολλοίς το παρελκόμενο μιας άλλης διάλυσης. Της διάλυσης της ίδιας της ΔΕΗ και της παράδοσης του δημόσιου τομέα της ενέργειας στο μεγάλο, ντόπιο και ξένο, κεφάλαιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα και τους εργαζόμενους συνολικά.

Οι ευθύνες των "συνδικαλιστών" της ΔΕΗ είναι τεράστιες ακριβώς επειδή δεν αφορούν μόνο τη στάση που κράτησαν έναντι των συναδέλφων τους στην επιχείρηση. Στην πραγματικότητα, αντί αυτοί να πρωτοστατήσουν στον αγώνα ενάντια στην "απελευθέρωση" του τομέα της ενέργειας στη χώρα, αντί να ορθώσουν φράγμα στο διαμελισμό και το μοίρασμα της ΔΕΗ στο ιδιωτικό κεφάλαιο, έστρωσαν το χαλί και διευκόλυναν τα μέγιστα εκείνους που εδώ και χρόνια κινούνται στην κατεύθυνση της υπονόμευσης της επιχείρησης. Αυτού του κρατικού κολοσσού στον τομέα της ενέργειας, που για πέντε δεκαετίες λειτουργίας γιγαντώθηκε με τα λεφτά του ελληνικού λαού και των ίδιων των εργαζομένων σ' αυτόν, αφού χρησιμοποιήθηκαν σαν αιμοδότες της Επιχείρησης, καταβάλλοντας στα ταμεία της τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Η δήθεν επίλυση του ασφαλιστικού, που προβάλλουν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ, μόνο χοντροκομμένο παραμύθι μπορεί να χαρακτηριστεί. Η κατάργηση της ασφάλισης στον εργοδότη, όχι μόνο δεν αποτελεί λύση αλλά οδηγεί στο ξερίζωμα του ασφαλιστικού συστήματος. Το ίδιο συμβαίνει και: Με τη δημιουργία δύο Ταμείων με υποθηκευμένο μέλλον και μείωση συντάξεων στο επίπεδο του ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, δηλαδή στο 60% των σημερινών συντάξεων. Με το χωρισμό του προσωπικού σε κατηγορίες με διαφορετικές ασφαλιστικές προσφορές και προσδοκίες. Με την κλοπή των κεφαλαιοποιημένων αποθεματικών, που έχουν καταγραφεί από την αναλογιστική μελέτη και που θα ξεκινούν από μηδενική βάση. Με τη μετατροπή της περιουσίας των ασφαλισμένων σε προίκα των "επενδυτών" - ανταγωνιστών της ΔΕΗ, στο όνομα των νεφελωδών εγγυήσεων από το δημόσιο.

Η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος της ΔΕΗ δεν είναι άσχετη και ασύνδετη με τη γενικότερη επίθεση, που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο και οι κυβερνητικοί του υπάλληλοι στα ασφαλιστικά δικαιώματα του συνόλου της εργατικής τάξης της χώρας. Αντίθετα, μπορεί να λειτουργήσει και ως πιλότος για ανάλογες μεθοδεύσεις και σε άλλους κλάδους. Από αυτή την άποψη αποκτά ιδιαίτερη σημασία η αντίσταση που θα επιδείξουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ, μαζί με όλο το λαό το επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ