Παρασκευή 13 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Σενάρια ανασχηματισμού

Σε αιφνιδιαστική κίνηση κυβερνητικού ανασχηματισμού, ενδέχεται να προβεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΡΙΚ.

Ο επικείμενος ανασχηματισμός τοποθετείται στο πρώτο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου. Ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος δε σχολιάζει τα διάφορα σενάρια, τα πράγματα φαίνεται να επισπεύδονται, ύστερα από πληροφορίες που φέρουν τον υπουργό Συγκοινωνιών Λεόντιο Ιεροδιακόνου, να επιθυμεί αποχώρησή του από τη θέση, για προσωπικούς λόγους.

Σύμφωνα με αυτές ο κ. Λεόντιος Ιεροδιακόνου υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για προσωπικούς λόγους στις 28 Ιουλίου, ενώ σε γραπτή δήλωση, που δόθηκε το μεσημέρι στη δημοσιότητα, ο κ. Ιεροδιακόνου αναφέρει ότι η αποχώρησή του από το αξίωμα του υπουργού δεν μπορεί ούτε και πρέπει να συνδεθεί με οποιαδήποτε διαφωνία ή σύγκρουση πολιτικού περιεχομένου, ενώ υπογραμμίζει ότι η αποχώρησή του γίνεται μόνο για προσωπικούς λόγους, που έχει αναφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο υπουργός Συγκοινωνιών φέρεται να δέχτηκε δελεαστική επαγγελματική πρόταση από σουηδικό πανεπιστήμιο.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον Κώστα Σερέζη να αποχωρεί από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και να αντικαθίσταται, εκτός απροόπτου, από τον νυν γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Χρυσόστομο Σοφιανό.

Ελευθερώθηκαν οι Ισραηλινοί πράκτορες

Οι δύο Ισραηλινοί πράκτορες, Ουντί Αργκοβ 37 ετών και Ιγκάλ Νταμάρ 48 ετών, που συνελήφθησαν τον περασμένο Νοέμβρη σε στρατιωτική περιοχή κοντά στο Ζύγι, αφέθηκαν ελεύθεροι με αναστολή υπό όρους. Είχαν κατηγορηθεί για κατασκοπία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και καταδικαστεί από το Κακουργιοδικείο σε τριετή φυλάκιση. Η αναστολή έγινε ύστερα από σύσταση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, για λόγους εθνικού συμφέροντος, όπως δηλώθηκε.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι λόγοι εθνικού συμφέροντος έχουν σχέση με την αλλαγή της κυβέρνησης στο Ισραήλ και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Εχούτ Μπαρόκ και ενόψει των διεργασιών για το Κυπριακό.

Επίσης, η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι με την έκτιση του ενός τρίτου της ποινής από τους δύο Ισραηλινούς, έχει δοθεί το κατάλληλο μήνυμα και προς το Ισραήλ και ευρύτερα προς τα έξω.

Συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις

Συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις στο νησί, προκαλώντας ελαφριές ζημιές. Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε θα εκκενωθούν οι οικίες των οποίων οι ένοικοι κινδυνεύουν από τις ζημιές που υπέστησαν λόγω του ισχυρού σεισμού.

Μιλώντας, ύστερα από σύσκεψη στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, ο κ. Χριστοδούλου εξέφρασε ικανοποίηση για το βαθμό ενεργοποίησης των αρμοδίων υπηρεσιών προς αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού. Ο υπουργός Εσωτερικών διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες ότι επίκειται μεγαλύτερος σεισμός.

Στο μεταξύ, στους 34 ανήλθε ο αριθμός των τραυματιών από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών στην κλίμακα ρίχτερ, που σημειώθηκε το πρωί και έγινε αισθητή σε ολόκληρη την Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ