ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Αυγούστου 1999
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Νέα απεργία σήμερα και αύριο

Απορρίφθηκε και η δεύτερη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσε χτες η διοίκηση της ΑΕΔΙΚ

Συνεχίζουν τον αγώνα τους, για να ματαιώσουν την ιδιωτικοποίηση της Διώρυγας Κορίνθου, οι εργαζόμενοι σε αυτήν. Από τα μεσάνυχτα άρχισε η δεύτερη από τις δύο 48ωρες απεργίες, που κήρυξε το Σωματείο Ναυτικών της Διώρυγας. Εκτός από τη ματαίωση του ξεπουλήματος της "Ανώνυμης Εταιρίας - Διώρυγα Κορίνθου" (ΑΕΔΙΚ), οι εργαζόμενοι απαιτούν να ληφθούν άμεσα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε να μην κινδυνεύουν οι ίδιοι, αλλά και τα πλοία που τη διαπλέουν.

Χτες η διοίκηση της ΑΕΔΙΚ προσέφυγε, για άλλη μια φορά, στα δικαστήρια, προκειμένου να εμποδίσει την απεργία. Με προσφυγή της προς το Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κορίνθου, ζήτησε να κηρυχτεί παράνομη η απεργία και ταυτόχρονα να ανακληθεί η προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου που δικαίωσε τους εργαζόμενους (αφορούσε την 48ωρη απεργία που έγινε την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή και το σκεπτικό ήταν ότι ο αγώνας των εργαζομένων για την εξασφάλιση στη δουλιά και στην ασφάλεια της ζωής τους δεν μπορεί να είναι παράνομος). Ζητούσε, επίσης, αναστολή ισχύος της προηγούμενης απόφασης, γιατί έχει κατατεθεί έφεση εναντίον της.

Το δικαστήριο (πρόεδρος η κ. Γκουρογιάννη) δε δέχτηκε να συζητήσει το πρώτο από τα αιτήματα καθώς υπήρχε η προηγούμενη απόφαση, ενώ έκρινε ως απαράδεκτα, χωρίς νομικό έρεισμα και νομική βάση τα άλλα δύο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ζητούν από τους ρυζοπαραγωγούς να αρνηθούν τις επιδοτήσεις!

Να κάνουν τους αφελείς και να δηλώσουν λιγότερες εκτάσεις, προκειμένου να πάρουν ενισχύσεις για τις υπόλοιπες, τους συμβουλεύει η νομαρχία

Αν φέτος θέλουν να εισπράξουν μέρος της επιδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να δηλώσουν ολιγαρκείς, συμβουλεύουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης τους αγρότες. Σε συγκέντρωση ρυζοπαραγωγών από τα Μάλγαρα,τα Κύμινα και τη Χαλάστρα,οι εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Γεωργίας Θεσσαλονίκης και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης ζήτησαν από τους αγρότες της περιοχής να αρνηθούν να επιδοτηθούν για όλη την έκταση που κατέχουν, γιατί στην αντίθετη περίπτωση δε θα εισπράξουν καμία επιδότηση, όπως έγινε πέρσι. Τους προέτρεψαν να κάνουν τους... αφελείς και να δηλώσουν ότι δε θέλουν όλη τη στρεμματική ενίσχυση, ώστε να εξασφαλίσουν τουλάχιστον τη μισή επιδότηση από αυτή που δικαιούνται.

"Η κυβέρνηση, βλέποντας την τραγική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι αγρότες και την αποφασιστικότητά τους, να διεκδικήσουν τα δίκια τους με κινητοποιήσεις, χρησιμοποιεί τη Διεύθυνση Γεωργίας και τη Νομαρχία, προκειμένου να πείσει τους ρυζοπαραγωγούς, ιδιαίτερα αυτούς που καλλιεργούν στη Β ζώνη, να μη δηλώνουν ολόκληρη τη στρεμματική καλλιέργεια, αφού στη ζώνη αυτή έχει ξεπεραστεί το πλαφόν της ποσόστωσης κατά 100%", δηλώνει οΓιώργος Ρίσκος,παραγωγός και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Μαλγάρων. "Λένε στους αγρότες, συνεχίζει ο Γ. Ρίσκος, προκειμένου να τα χάσετε όλα, όπως έγινε πέρσι, καλύτερα θα είναι να πάρετε μόνο ένα μέρος της στρεμματικής ενίσχυσης. Θα πρέπει, δηλαδή, οι παραγωγοί να δηλώνουν, κάνοντας τους αφελείς, ότι δεν επιθυμούν επιδότηση για όλα τα στρέμματα που καλλιεργούν. Στην πραγματικότητα με αυτές τις συμβουλές που δίνουν τα παραπάνω κυβερνητικά στελέχη θέλουν να κάνουν τους αγρότες απλά να νιώθουν υποχρεωμένοι απέναντι στο υπουργείο, το οποίο "για το καλό τους τα έχει σκεφθεί όλα αυτά". Οι παραγωγοί όμως, παρ' όλο που βρίσκονται κάτω από την πίεση και την ανάγκη, λόγω και της οικονομικής τους δυσχέρειας, δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το 100% της στρεμματικής ενίσχυσης. Και δικαιούνται απόλυτα αυτή την ενίσχυση καθώς δεν έχει ξεπεραστεί το πλαφόν των 246.000 στρεμμάτων για το ρύζι που ισχύει για τη χώρα μας".

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο τεχνητός χωρισμός σε Α και Β ζώνη, στον οποίο παλιότερα είχε προχωρήσει η κυβέρνηση, για να ευνοήσει κάποιες συγκεκριμένες περιοχές, αποβαίνει τελικά σε βάρος του συνόλου των παραγωγών. Γιατί όσο διάστημα θα παραμένει χωρισμένη η χώρα σε δύο ζώνες, οι καλλιεργητές της Β ζώνης - που είναι και οι περισσότεροι - θα χάνουν το 100% της επιδότησης. Στο σύνολό της η χώρα όμως δεν ξεπερνά την ποσόστωση που της έχει δοθεί στο προϊόν αυτό.

"Οι αγρότες θέλουν την κατάργηση των ζωνών, γιατί βλέπουν ότι λειτουργεί σε βάρος τους, όπως και την κατάργηση του πλαφόν, για να σταματήσουν να έχουν αυτά τα προβλήματα "καταλήγει ο Γ. Ρίσκος.

25Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Στους νέους που δε συμβιβάζονται, που αρνούνται να σκύψουν το κεφάλι και να υποταχθούν, που ονειρεύονται και δημιουργούν, απευθύνεται και φέτος το 25ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του ΟΔΗΓΗΤΗ και τους καλεί σ' αυτή τη μεγάλη γιορτή της νιότης και του αγώνα, που θα γίνει στις 16, 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια. Στο μεταξύ, το ταξίδι του Φεστιβάλ στις πόλεις και τις κωμοπόλεις σ' όλη την Ελλάδα συνεχίζεται. Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα είναι οι εξής:

  • Σήμερα Τρίτη:

- Στο Συκούριο στη Λάρισα με θέμα "Παιδεία - Ανεργία" και ομιλήτρια τη Φωτεινή Κουμαντζέλη,μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας.

- Στον Εύδηλο Ικαρίας.

  • Αύριο,Τετάρτη:

- Στο Μικρό Κεφαλόβρυσο στα Τρίκαλα,με θέμα "Νεολαία Υπαίθρου" και ομιλητή τον Νίκο Γιούσιο,μέλος του ΓΠ Θεσσαλίας.

- Στο Χριστό Ραχών στην Ικαρία.

  • Την Παρασκευή:

- Στην Κάλυμνο και στην Αμφιλοχία.

  • Το Σάββατο 21 Αυγούστου:

- Στον Τύρναβο - πάρκο Τούμπας,με θέμα "Ειρήνη - Στρατηγείο ΝΑΤΟ" και ομιλητή τον Ρίζο Μαρούδα,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στην Καλαμπάκα,με θέμα "Παιδεία", στη Μεσσήνη και στη Μονεμβασιά.

  • Την Κυριακή,22 Αυγούστου:

- Στη Μάνη,στη Μεγαλόπολη,στο Ναύπλιο,στην Κω,στην Αη Μαθιά Κέρκυρας,στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων.

"Κόλλησε" η δωρεάν διανομή λαδιού σε απόρους

Αναστέλλεται η εκτέλεση της 4319/14 - 7 - 99 απόφασης του υπουργού Γεωργίας για τη δωρεάν διανομή στους απόρους της χώρας 4.500 τόνων εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου από τα αποθέματα της κοινοτικής παρέμβασης. Το σχετικό έργο (προμήθεια, μεταφορά και διανομή του ελαιόλαδου) είχε ανατεθεί στην"Ελαιουργική" μετά από κλειστό διαγωνισμό, στον οποίο είχε συμμετάσχει και η εταιρία "NUTRIA AE". Η τελευταία, της οποίας η οικονομική προσφορά αποκλείστηκε, λόγω του υπερβολικά υψηλού κέρδους που θα αποκόμιζε σε περίπτωση κατακύρωσης σε αυτήν του διαγωνισμού, προσέφυγε στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, ζητώντας τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων.

Η Επιτροπή Αναστολών, με την υπ' αριθμόν 527/99 απόφασή της, δέχτηκε την αίτηση της "NUTRIA AE", επισημαίνοντας ότι "με την απόφαση του υπουργού, χωρίς να βεβαιώνεται ότι η οικονομική προσφορά της "Ελαιουργικής" είναι κερδοφόρος, γίνεται δεκτή και κατακυρώνεται σε αυτήν η εκτέλεση του επίδικου έργου, με μόνο το δεδομένο ότι έχει τη δυνατότητα ελέγχου του προϊόντος, γιατί είναι συνεταιριστική οργάνωση. Ετσι, όμως η απόφαση του υπουργού πιθανολογείται ότι δεν αιτιολογείται νομίμως, σύμφωνα με το σχετικό λόγο, που προβάλλεται καθ' ερμηνεία του δικογράφου της". Ενα μέλος της Επιτροπής είχε τη γνώμη ότι η κρινόμενη αίτηση πρέπει να απορριφθεί γιατί "οι αρνητικές συνέπειες από την παραδοχή της (μη τήρηση των προθεσμιών για την υλοποίηση του έργου που τίθενται από κοινοτικές διατάξεις, μη κάλυψη των επισιτιστικών αναγκών των απόρων της χώρας) είναι σοβαρότερες από την ωφέλεια της αιτούσης".

Απορρίφθηκε προσφυγή κατά του "Καποδίστρια"

Η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση πέντε προέδρων κοινοτήτων της Θεσσαλίας, που καταργήθηκαν και συνενώθηκαν με άλλες τέσσερις κοινότητες σε δήμο. Οι κοινοτάρχες ζητούσαν την αναστολή εκτέλεσης σειράς εγγράφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Πυνδαίων του νομού Τρικάλων, τα οποία τους γνωστοποιούσαν τη συνένωση των κοινοτήτων τους με άλλες για τη δημιουργία των δήμων Αιθήκων και Πυνδαίων και τη λήξη της θητείας τους στις 31 - 12 - 98.

Το ΣτΕ έκρινε ότι με βάση το νόμο 2539/97, "η λήξη της θητείας των αρχών των χειμαζουσών κοινοτήτων επήλθε με την εγκατάσταση των αρχών των νέων ΟΤΑ, που προήλθαν από τις εκλογές και όχι από τα έγγραφα των οποίων ζητείται η αναστολή. Επομένως, η βλάβη την οποία επικαλούνται οι αιτούντες δεν προέρχεται από τα προσβαλλόμενα έγγραφα και για το λόγο αυτό η αίτησή τους πρέπει να απορριφθεί".

Αποτελέσματα ΑΣΕΠ

Εκδόθηκαν χτες τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του Φλεβάρη του 1999, που είχε προκηρύξει το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) για τα υπουργεία Υγείας και Πρόνοιας, Εθνικής Αμυνας, Πολιτισμού και Δικαιοσύνης και της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και για τις Νομαρχίες Θεσσαλονίκης, Φθιώτιδας και Χανίων. Οι σχετικοί πίνακες με τα ονόματα των επιτυχόντων θα αναρτηθούν στις νομαρχίες, μετά την εκδίκαση των ενστάσεων που μπορεί να υπάρξουν.

Εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης και ειρήνης

Τριήμερες εκδηλώσεις "ιστορικής μνήμης και ειρήνης", διοργανώνει και φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, ο Σύλλογος Ραχιωτών Ικαρίας από την Παρασκευή 20 μέχρι και την Κυριακή 22 Αυγούστου,με ιδιαίτερες αναφορές στον πρόσφατο πόλεμο που έγινε στη γειτονική Γιουγκοσλαβία.

"Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και το Διεθνές Δίκαιο", "Οι μειονότητες και η ειρηνική διασφάλιση των δικαιωμάτων τους", είναι τα θέματα που θα συζητηθούν την πρώτη μέρα, την Παρασκευή, στις 8 το απόγευμα, στις Ράχες. Θα μιλήσουν ο Μιχάλης Σταθόπουλος,πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Αλέξανδρος Ηρακλείδης, καθηγητής Δημοσίων Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Ευάγγελος Μαχαίρας, επίτιμος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και ο Αντώνης Καρκαγιάννης, δημοσιογράφος. Ενώ στην εκδήλωση θα παρευρίσκεται και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Το Σάββατο 21 Αυγούστου, η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκη Θεοδωράκη", θα δώσει μεγάλη συναυλία στις 8.30 μ.μ. στις Ράχες. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με μνημόσυνο που θα γίνει στις 11 το πρωί, στο Μοναστήρι του Μουντέ, εκεί όπου βρίσκονται οι τάφοι των πολιτικών εξόριστων.

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου θα λειτουργεί στους χώρους των εκδηλώσεων, με τη συμπαράσταση του Συλλόγου Επιστημόνων Ικαρίας, έκθεση φωτογραφίας από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ