ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Αυγούστου 1999
Σελ. /20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανήμποροι να παρέμβουν στην... "ελεύθερη αγορά"

Τα αποτελέσματα της ίδιας τους της πολιτικής προσπαθούν ν' αντιμετωπίσουν τώρα οι κυβερνώντες, αφού οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων απειλούν με αλυσιδωτές ανατιμήσεις την αγορά

Με ιδιαίτερη ανησυχία, αλλά ανήμποροι να παρέμβουν, παρακολουθούν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες τις απανωτές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αναζητά τρόπους για τη συγκράτηση των τελικών τιμών στα πρατήρια. Χτες, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου δεν έκρυβε την ανησυχία του για τις αλυσιδωτές συνέπειες που μπορεί να έχουν οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι τα βιομηχανικά προϊόντα. Το ίδιο στέλεχος εξέφρασε φόβους, ότι όσο συνεχίζονται οι αυξήσεις στα καύσιμα, είναι πιθανό να τις εκμεταλλευτούν οι επιχειρηματίες σαν πρόφαση για επιβολή ανατιμήσεων σε μια σειρά από προϊόντα, υποστηρίζοντας ότι αυξήθηκε το κόστος παραγωγής έστω κι αν τα καύσιμα αποτελούν μία μόνο από τις πολλές παραμέτρους διαμόρφωσης του κόστους.Κι αυτό σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη στο "κυνήγι" του στόχου για το ύψος του πληθωρισμού, όπως είναι οι τελευταίοι τρεις μήνες του χρόνου. Μεταφέροντας την έκδηλη ανησυχία του, ο ίδιος έλεγε χαρακτηριστικά: "Και παράγοντες όπως τα οπωροκηπευτικά, που το τελευταίο διάστημα συνέβαλαν σημαντικά στη συγκράτηση του δείκτη, δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να εξελίσσονται ευνοϊκά και το επόμενο διάστημα". Στα πλαίσια αυτά αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης επισημαίνουν ότι οι δυνατότητες παρέμβασης στις επιχειρήσεις για συγκράτηση των τιμών, τόσο για τους επόμενους μήνες όσο και για τις αυξήσεις που θα επιβληθούν από τη νέα χρονιά, είναι σχεδόν ανύπαρκτες σε καθεστώς "ελεύθερης αγοράς" και βασίζονται κυρίως στην τακτική του "παζαριού" και των εκκλήσεων προς τους επιχειρηματίες. Σε ό,τι αφορά δε τις αυξήσεις του επόμενου χρόνου στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, που παραδοσιακά ξεκινούν από το φθινόπωρο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στις επαφές της με τις επιχειρήσεις θα ζητήσει να μην ξεπεράσουν το 2%.

Το θέμα θα απασχολήσει τη σημερινή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο υπό τον υπουργό Ανάπτυξης, Ε. Βενιζέλο,με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Χαραλάμπους και υπηρεσιακών παραγόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χτες είχε ολοκληρωθεί η τιμοληψία από 5.500 περίπου πρατήρια σε όλη τη χώρα, σε σύνολο 7.500 πρατηρίων, που ξεκίνησε την προηγούμενη βδομάδα μετά και τις τελευταίες αυξήσεις στα καύσιμα. Παράλληλα, σήμερα λήγει η ισχύς της "συμφωνίας κυρίων" μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και των εκπροσώπων των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και πρατηριούχων, που ανακοινώθηκε στις 20 Ιούλη και προέβλεπε να μειώσουν προσωρινά τα ποσοστά κέρδους τους - εταιρίες και πρατηριούχοι - ώστε οι αποκλίσεις από τις ενδεικτικές λιανικές τιμές που διαμορφώνει το υπουργείο Ανάπτυξης κάθε βδομάδα να περιοριστούν στο μισό. Στις τιμοληψίες που έγιναν μέχρι χτες καταγράφτηκαν αποκλίσεις στις τιμές των πρατηρίων κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές, ανάλογη, δε, εικόνα υπάρχει και σε μεγάλα αστικά κέντρα. Με τις τιμές στο χέρι και με αντικείμενο τη διαμόρφωση των τιμών θα συναντηθεί αύριο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τους εκπροσώπους των εταιριών και των πρατηριούχων. Πάντως, οι τελευταίοι τονίζουν ότι τα περιθώρια μείωσης του ποσοστού κέρδους τους έχουν εξαντληθεί και καλούν την κυβέρνηση να αναζητήσει τη συγκράτηση των τιμών στα κέρδη των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών.

Επιπλέον, να υπενθυμίσουμε ότι την προηγούμενη βδομάδα ο Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι έχει έτοιμη πρόταση προς συζήτηση με το υπουργείο Οικονομικών για τη φορολόγηση των καυσίμων. Ως επικρατούν διαρρέει το σενάριο για μείωση κατά 3 μονάδες του ΦΠΑ, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μείωση των ειδικών φόρων.

Μ. Ζ.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΕΗ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την κατάπτυστη συμφωνία

Την απόφαση του ΔΣ της Γενικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΓΕΝΟΠ) ΔΕΗ με την οποία εγκρίνεται η κατάπτυστη συμφωνία ξεπουλήματος του ασφαλιστικού των εργαζομένων ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση και αποδιάρθρωση της επιχείρησης, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ Νομού Κοζάνης. Το σωματείο καταγγέλλει ότι η απόφαση αυτή που πάρθηκε από τα είκοσι από τα τριάντα ένα μέλη του ΔΣ δεν εκπροσωπεί τους εργαζόμενους και στην πραγματικότητα ήταν απόφαση μειοψηφίας που προέκυψε μετά από πιέσεις, εκβιασμούς και αναπληρώσεις μελών. "Η απόφαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ θα φέρει οδυνηρά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους", τονίζει το σωματείο και καταγγέλλει ότι "τα ίδια πρόσωπα θα αναγκαστούν να αλλάξουν την απόφαση κάτω από την πίεση των εργαζομένων αλλά και των αρνητικών εξελίξεων". Επίσης, σημειώνει με έμφαση ότι "το ασφαλιστικό δεν τελείωσε και όλοι θα κριθούν στην κατάθεση του σχεδίου νόμου για τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ". Τέλος, το σωματείο εργαζομένων ΔΕΗ Κοζάνης τονίζοντας ότι το ασφαλιστικό είναι το μέλλον των εργαζομένων της επιχείρησης, καλεί τους πρωτοβάθμιους συλλόγους να δραστηριοποιηθούν και τους εργαζόμενους να είναι σε ετοιμότητα για αγώνες.

Ως απαράδεκτη καταγγέλλει τη συμφωνία που υπέγραψε η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ για το ασφαλιστικό των εργαζομένων της ΔΕΗ, η Ενωση Τεχνικών της επιχείρησης (ΕΤΕ - ΔΕΗ). Με ανακοίνωσή της η Ενωση καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο τη συμφωνία που υπέγραψε η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ με την κυβέρνηση, ενώ παραθέτει και συγκεκριμένο απόσπασμα από το ψήφισμα του 37ου Γενικού Συμβουλίου της Ενωσης, για τα αιτήματα των εργαζομένων στον τομέα των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Πού το πάνε οι τζογαδόροι;

Και νέο ρεκόρ καταγράφηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, όπου ο Γενικός Δείκτης Τιμών αυξήθηκε 1,76% και έκλεισε στις 4.884,2 μονάδες. Η μεγάλη πλειοψηφία των μετοχών έκλεισε και πάλι με κέρδη, σε μια περίοδο κατά την οποία δε φαίνεται να υπάρχουν αντικειμενικοί παράγοντες που να δικαιολογούν μια τέτοια πορεία. Την ίδια στιγμή όλο και περισσότεροι παράγοντες, από αυτούς που εμπλέκονται άμεσα με τις συναλλαγές της οδού Σοφοκλέους, επισημαίνουν ότι "μία αγορά που κινείται ανοδικά κατά κύριο λόγο χάρη στα νέα κεφάλαια που εισρέουν σ' αυτή, ανεξάρτητα από τα κέρδη που μπορεί να εμφανίζει, αυξάνει τα ποσοστά του ρίσκου, αφού το ενδεχόμενο μείωσης ή και εξάντλησης των εισροών είναι δυνατόν να δημιουργήσει εντελώς διαφορετικά δεδομένα και για τις τιμές".

Στην αρχή της χτεσινής συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης έφτασε τις 4.929 μονάδες σημειώνοντας αύξηση 2,7%, επίπεδα που κρίθηκαν ικανοποιητικά για ρευστοποιήσεις. Για του λόγου το αληθές και μετά το τέλος των συναλλαγών 150 μετοχές έκλεισαν με πωλητές και 105 με αγοραστές. Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κινήθηκε και ο τζίρος, που ξεπέρασε τα 220 δισεκατομμύρια δραχμές. Από τις 296 μετοχές που διακινήθηκαν οι 218 σημείωσαν άνοδο, οι 70 πτώση και μόλις 8 έμειναν αμετάβλητες.

Σε ό,τι αφορά τη χτεσινή συνεδρίαση αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδας έκλεισε και πάλι με απώλειες 8%, ενώ κέρδη 8% είχε η περιβόητη πια μετοχή του ΕΡΜΗ, η διοίκηση του οποίου αποφάσισε να "σπάσει" τη μετοχή στα... 8, μια και η εξωφρενική τιμή των 181.900 δραχμών και ο μικρός αριθμός των μετοχών της εταιρίας αποτελούσαν αντικίνητρο στην εμπορευσιμότητα της μετοχής.

Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για εκκρεμείς υποθέσεις

Οι ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις επιχειρήσεων, που αφορούν τη χρήση του 1998, θα ελέγχονται με βάση την τελευταία απόφαση του υπουργού Οικονομικών (εκδόθηκε στις 13 Ιούλη). Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επεξηγηματική εγκύκλιο της απόφασης αυτής που έδωσε στη δημοσιότητα χτες το υπουργείο Οικονομικών. Στην εγκύκλιο υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις που λόγω εκτέλεσης δημοσίων έργων (π.χ. ΜΕΤΡΟ) παρουσίασαν μείωση τζίρου. Δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρηματίες να εξοφλούν τμηματικά τις δόσεις των φόρων που προκύπτουν μετά από φορολογικούς ελέγχους κλπ.

Αναλυτικότερα στην εγκύκλιο αναφέρεται:

  • Οι ανέλεγκτες χρήσεις που έκλεισαν μέσα στο 1998, θα περαιώνονται με βάση την τελευταία υπουργική απόφαση του προηγούμενου Ιούλη.
  • Η διαφορά ακαθάριστων εσόδων, ή αγορών λόγω έλλειψης συνάφειας, που διαπιστώθηκε από τις φορολογικές αρχές, μπορεί να μειωθεί μέχρι και 40% (αντί για 25% που ισχύει γενικώς) αν οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις μπορούν να επικαλεστούν λόγους ανωτέρας βίας. Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, τέτοιους λόγους μπορούν να επικαλεστούν επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές εκτέλεσης δημοσίων έργων (π.χ. ΜΕΤΡΟ).

Σε άλλο σημείο της εγκυκλίου αναφέρεται επίσης ότι σε περιπτώσεις έλλειψης συνάφειας και εφόσον επιτυγχάνεται επίλυση των διαφορών, οι πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις που αφορούν το ΦΠΑ μειώνονται στο 1/4 αντί στο 1/3 που ίσχυε προηγουμένως. Η κατά 1/4 μείωση του ΦΠΑ δεν ισχύει σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανακρίβεια στα ελεγχθέντα βιβλία.

  • Αν μετά από φορολογικούς ελέγχους περαιώνονται περισσότερες από 5 οικονομικές χρήσεις, και εφόσον η βάσει συμβιβασμού συνολική οφειλή για τις 5 πρώτες χρήσεις υπερβαίνει τα 12 εκατ. δραχμές για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Α και Β κατηγορίας, ή τα 36 εκατ. δραχμές για επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ κατηγορίας (μεγάλες επιχειρήσεις), δίνεται η δυνατότητα να εξοφληθούν οι οφειλές των 5 πρώτων χρόνων και στη συνέχεια οι επόμενες.
  • Προστίθενται επίσης δύο ακόμα ελεγκτικές επαληθεύσεις.

Θα ελέγχεται το σύνολο των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων κάθε χρήσης, όπως αυτό προκύπτει από την κίνηση των φορολογικών ταμειακών μηχανών, με το αντίστοιχο σύνολο των ακαθάριστων εσόδων των βιβλίων.

Η μεγάλη αύξηση των πωλήσεων στα είδη ένδυσης - υπόδησης τον προηγούμενο Μάη (λόγω προετοιμασίας των νοικοκυριών για τη θερινή περίοδο) είχε σαν αποτέλεσμα οι λιανικές πωλήσεις (τζίρος), να παρουσιάσουν σημαντική αύξηση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), οι λιανικές πωλήσεις τον προηγούμενο Μάη, ως προς τον Μάη του 1998, παρουσίασαν αύξηση 4,7%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ