Τρίτη 17 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για εκκρεμείς υποθέσεις

Οι ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις επιχειρήσεων, που αφορούν τη χρήση του 1998, θα ελέγχονται με βάση την τελευταία απόφαση του υπουργού Οικονομικών (εκδόθηκε στις 13 Ιούλη). Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επεξηγηματική εγκύκλιο της απόφασης αυτής που έδωσε στη δημοσιότητα χτες το υπουργείο Οικονομικών. Στην εγκύκλιο υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις που λόγω εκτέλεσης δημοσίων έργων (π.χ. ΜΕΤΡΟ) παρουσίασαν μείωση τζίρου. Δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρηματίες να εξοφλούν τμηματικά τις δόσεις των φόρων που προκύπτουν μετά από φορολογικούς ελέγχους κλπ.

Αναλυτικότερα στην εγκύκλιο αναφέρεται:

  • Οι ανέλεγκτες χρήσεις που έκλεισαν μέσα στο 1998, θα περαιώνονται με βάση την τελευταία υπουργική απόφαση του προηγούμενου Ιούλη.
  • Η διαφορά ακαθάριστων εσόδων, ή αγορών λόγω έλλειψης συνάφειας, που διαπιστώθηκε από τις φορολογικές αρχές, μπορεί να μειωθεί μέχρι και 40% (αντί για 25% που ισχύει γενικώς) αν οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις μπορούν να επικαλεστούν λόγους ανωτέρας βίας. Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, τέτοιους λόγους μπορούν να επικαλεστούν επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές εκτέλεσης δημοσίων έργων (π.χ. ΜΕΤΡΟ).

Σε άλλο σημείο της εγκυκλίου αναφέρεται επίσης ότι σε περιπτώσεις έλλειψης συνάφειας και εφόσον επιτυγχάνεται επίλυση των διαφορών, οι πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις που αφορούν το ΦΠΑ μειώνονται στο 1/4 αντί στο 1/3 που ίσχυε προηγουμένως. Η κατά 1/4 μείωση του ΦΠΑ δεν ισχύει σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανακρίβεια στα ελεγχθέντα βιβλία.

  • Αν μετά από φορολογικούς ελέγχους περαιώνονται περισσότερες από 5 οικονομικές χρήσεις, και εφόσον η βάσει συμβιβασμού συνολική οφειλή για τις 5 πρώτες χρήσεις υπερβαίνει τα 12 εκατ. δραχμές για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Α και Β κατηγορίας, ή τα 36 εκατ. δραχμές για επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ κατηγορίας (μεγάλες επιχειρήσεις), δίνεται η δυνατότητα να εξοφληθούν οι οφειλές των 5 πρώτων χρόνων και στη συνέχεια οι επόμενες.
  • Προστίθενται επίσης δύο ακόμα ελεγκτικές επαληθεύσεις.

Θα ελέγχεται το σύνολο των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων κάθε χρήσης, όπως αυτό προκύπτει από την κίνηση των φορολογικών ταμειακών μηχανών, με το αντίστοιχο σύνολο των ακαθάριστων εσόδων των βιβλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ