ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Αυγούστου 1999
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Φόρος στους δημότες για αθλητισμό και πολιτισμό!

Καταγγέλλει η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και καλεί το λαό της πόλης, αγωνιστικά, να καταργήσουν το νέο φόρο και να βάλουν φραγμό σε κάθε σκέψη για άλλα φορομπηχτικά μέτρα

Φόρο για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό επέβαλε, σε πρόσφατη συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων! Το νέο χαράτσι, που υιοθέτησε η προσκείμενη στη ΝΔ δημοτική αρχή, με τη συναίνεση των άλλων πολιτικών φορέων (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ), μεταφράζεται σε 300 δραχμές ανά τετραγωνικό μέτρο στις κατοικίες και επαγγελματικές στέγες. Στην πράξη συνεπάγεται και νέα αφαίμαξητων δημοτών για υπηρεσίες που είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να τους παρέχει, ενώ έρχεται να εξυπηρετήσει την κυβερνητική λογική οι δήμοι να λειτουργούν σαν ιδιωτικές επιχειρήσεις, που πωλούν τις υπηρεσίες τους στους δημότες - πελάτες.

Ως πρόσχημα για την επιβολή του αντιλαϊκού αυτού φόρου, η δημοτική αρχή έφερε την ανταποδοτικότητα, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα που θα δίνουν οι δημότες θα τους επιστρέφονται σε αθλητικές και πολιτιστικές υπηρεσίες. Γι' αυτές όμως τις υπηρεσίες, οι δημότες έχουν ήδη πληρώσει μέσω της φορολογίας του εισοδήματός τους. Τη λογική του δημάρχου ενστερνίστηκαν ουσιαστικά και οι άλλοι πολιτικοί φορείς, καθώς οι μόνες "διαφωνίες", που εκφράστηκαν στο σχετικό Δημοτικό Συμβούλιο αφορούσαν το χρόνο και το ύψος του τέλους, ή την... ανησυχία ότι δεν προηγήθηκε "κοινωνικός διάλογος".

Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταγγέλλει, με σχετική ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ.Σε αυτήν επισημαίνει πως "το ΚΚΕ πολύ έγκαιρα προειδοποίησε το λαό ότι κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση(ΕΕ) θέλουν να μετατρέψουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας, με στόχο να λειτουργούν οι δήμοι ως ανώνυμες εταιρίες που θα επιβάλλουν νέους φόρους, τέλη, θα εμπορευματοποιούν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, κλπ.". Και συνεχίζει, τονίζοντας πως στη λογική αυτή μεταφέρουν την ευθύνη του κράτους για κοινωνικές παροχές στις πλάτες του λαού. "Ετσι, το κράτος εξασφαλίζει όλο και περισσότερα για τις πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο", επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ τονίζει ότι θα υπάρξει και συνέχεια, με άλλους φόρους σε άλλα μέτωπα, όπως παιδεία, κοινωνικές παροχές. Ενώ παρόμοιες τακτικές θα ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι, πειθήνια όργανα της κυβερνητικής πολιτικής. "Παράλληλα, στόχος είναι να γίνει συνήθεια στον κόσμο ότι "δε γίνεται αλλιώς" και ότι "δεν υπάρχουν χρήματα"", υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Ιωαννίνων.

Τέλος, καλεί όλους τους φορείς και το λαό των Ιωαννίνων, δυναμικά και αγωνιστικά, να καταργήσουν το νέο φόρο και να βάλουν φραγμό σε κάθε σκέψη για άλλα φορομπηχτικά μέτρα. Να απαιτήσουν δωρεάν και δημόσια υγεία, παιδεία, πολιτισμό, αθλητισμό και κοινωνικές παροχές.

Την αντιλαϊκή αυτή απόφαση καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή (ΝΕ) Ιωαννίνων του ΚΚΕ

ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ
"Μαχαίρι" στους φετινούς διορισμούς

Αναμένεται να διοριστούν συνολικά 1.932 (πέρυσι 3.590), παρά τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας ότι οι διορισμοί θα είναι στα περυσινά επίπεδα

Λιγότεροι από μισοί θα είναι φέτος σε σχέση με πέρσι οι δάσκαλοι που θα διοριστούν στα δημοτικά σχολεία της χώρας, ενώ σχεδόν στα ίδια επίπεδα θα είναι ο αριθμός των νηπιαγωγών. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, φέτος θα διοριστούν 1.432 δάσκαλοι και 500 νηπιαγωγοί, ενώ πέρσι διορίστηκαν 3.120 και 470 αντίστοιχα. Οι διορισμοί αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Από τους 1.432 οι 1.425 θα είναι από την επετηρίδα και 7 εναπομείναντες από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Από τους 1.425, οι 1.126 θα είναι πτυχιούχοι παιδαγωγικών ακαδημιών και οι 299 πτυχιούχοι παιδαγωγικών τμημάτων. Σε ό,τι αφορά τους πτυχιούχους παιδαγωγικών τμημάτων θα διοριστούν αυτοί που είχαν υποβάλει τα δικαιολογητικά τους στις 24/10/1988 και με σειρά μέχρι 2.800, ενώ από τους πτυχιούχους παιδαγωγικών ακαδημιών θα διοριστούν όσοι είχαν υποβάλλει δικαιολογητικά στις 25/10/1991.

Από τους 500 νηπιαγωγούς που θα διοριστούν φέτος, οι 300 θα είναι από την επετηρίδα και οι 200 από το ΑΣΕΠ. Από τους 300 οι 187 θα είναι από σχολές νηπιαγωγών και οι 113, πτυχιούχοι παιδαγωγικών τμημάτων.

Οι παραπάνω αριθμοί των δασκάλων και νηπιαγωγών που πρόκειται να διοριστούν φέτος στα δημοτικά και νηπιαγωγεία της χώρας έρχονται να διαψεύσουν τις βαρύγδουπες δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας, που είχε κάνει σε συνάντηση με το ΔΣ της ΔΟΕ στις 6.5.99, ότι "οι διορισμοί που θα γίνουν φέτος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα".Κύκλοι της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" σχολιάζουν ότι οι διορισμοί που θα γίνουν φέτος βρίσκονται πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες που έχουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία της χώρας, γεγονός που σηματοδοτεί ότι η καινούρια σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Επισημαίνουν δε, ότι η συνάντηση που είχε γίνει στις 6.5.99 του υφυπουργού Παιδείας με το ΔΣ της ΔΟΕ είχε καθαρά προεκλογικές σκοπιμότητες και ότι η πλειοψηφία του ΔΣ έχει ευθύνη γιατί είχε βιαστεί να χαρακτηρίσει "θετικές" τις εξαγγελίες του. Τονίζουν μάλιστα, ότι είναι ανάγκη να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό πριν να ανοίξουν τα σχολεία και είναι πλέον πολύ αργά.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Από 20 - 31 Αυγούστου οι αιτήσεις

Από τις 20 - 31 Αυγούστου καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις πρόσληψης και τις δηλώσεις προτίμησης οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Χτες ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, οι ενιαίοι πίνακες με τις θέσεις, (υπάρχουν στις κατά τόπους διευθύνσεις) και αφορούν τους αναπληρωτές εκείνους, που σύμφωνα με το άρθρο 138 του Ν. 2725/99, έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 16 μήνες προϋπηρεσία στην εκπαίδευση.

Περισσότερες πληροφορίες για τους πίνακες υπάρχουν επίσης και στις σελίδες του υπουργείου Παιδείας στο Internet, στη διεύθυνση:WWW.YPEPTH.GR.

Απεργία στη Διώρυγα

Αρχισε χτες με καθολική συμμετοχή και ολοκληρώνεται σήμερα η δεύτερη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζόμενων στην "Ανώνυμη Εταιρία Διώρυγα Κορίνθου".

Οι εργαζόμενοι, ενθαρρημένοι τόσο από την επιτυχία της πρώτης τους κινητοποίησης όσο και από τις δύο υπέρ τους δικαστικές αποφάσεις που αναγνωρίζουν το δίκαιο του αγώνα τους, αλλά και από τη συμπαράσταση των μαζικών φορέων και του κορινθιακού λαού, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους, προκειμένου να ματαιώσουν το ξεπούλημα της διώρυγας σε ιδιώτες, αλλά και να βελτιώσουν τις συνθήκες δουλιάς τους. Ταυτόχρονα, η σκληρή στάση της εργοδοσίας, η οποία με κάθε τρόπο προσπαθεί απεγνωσμένα να κάμψει το αγωνιστικό τους φρόνημα έχει εξοργίσει το σύνολο των εργαζόμενων, οι οποίοι δηλώνουν πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουν. Αντίθετα, δηλώνουν σε όλους τους τόνους πως αν συνεχιστεί αυτή η αδιαλλαξία, εκείνοι είναι έτοιμοι για αγώνα μεγαλύτερο σε ένταση και σε διάρκεια. Ολα αυτά, θα αποφασιστούν σε γενικές συνελεύσεις των εργαζόμενων τις επόμενες ημέρες και σε συντονισμό με τους φορείς που στηρίζουν τον αγώνα τους θα χαράξουν το πρόγραμμα των νέων τους κινητοποιήσεων.

25Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις του 25ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" συνεχίζονται σε πόλεις και χωριά όλης της Ελλάδας, μπαίνοντας στην πορεία για την κορύφωσή τους, με τις κεντρικές διήμερες ή τριήμερες εκδηλώσεις των μεγάλων πόλεων και το μεγάλο ραντεβού της Αθήνας, στην Πανεπιστημιούπολη των Ιλισίων, στις 16, 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη. Οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ αγκαλιάζουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερους νέους, αλλά ιδιαίτερα φέτος μετά τις έντονες αγωνιστικές διεργασίες στο νεολαιίστικο κίνημα το χειμώνα που μας πέρασε, αναμένεται η επιτυχία του να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα είναι οι εξής:

  • Σήμερα,Τετάρτη:

- Στο Μικρό Κεφαλόβρυσο Τρικάλων, με θέμα "Νεολαία Υπαίθρου".

- Στο Χριστό Ραχών Ικαρίας.

- Στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης.

  • Αύριο,Πέμπτη:

- Στους Αμπελόκηπους,Νεάπολη και Τριανδρία Θεσσαλονίκης.

- Στον Εύδηλο Ικαρίας.

  • Την Παρασκευή:

- Στο Πέτα Αρτας με θέμα "Παιδεία".

- Στην Κάλυμνο,στο Λουτράκι,στην Αριδαία Εδεσσας,στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής.

  • Το Σάββατο:

- Στον Τύρναβο - πάρκο Τούμπας,με θέμα "Ειρήνη - Στρατηγείο ΝΑΤΟ" και ομιλητή τον Ρίζο Μαρούδα,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στην Καλαμπάκα,με θέμα "Παιδεία".

- Στη Μονεμβασιά,στη Λίμνη και τα Βασιλικά Εύβοιας,στο Καινούργιο Αιτωλοακαρνανίας,στη Λευκίμμη Κέρκυρας,στην Αλίατρο,στη Νάουσα,στον Παντελεήμονα Πιερίας,στο Ροδολίβο,στο Αμύνταιο,στον Αγιο Παύλο Θεσσαλονίκης.

  • Το Σάββατο και την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί διήμερο εκδηλώσεων στη Μυτιλήνη.
  • Την Κυριακή:

- Στο Ναύπλιο με ομιλητή τον Φώτη Ριγανάκο,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στην Αμφιλοχία,στον Ωρωπό Πρεβέζης,στον Αγιο Σπυρίδωνα Αρτας,στην Κω,στον Αϊ Ματθιά Κέρκυρας,στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων,στη Σκύδρα,στην Αγιά Λάρισας,στη Μαραθέα Καρδίτσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ