ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Αυγούστου 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τον εκδικήθηκαν οι Αμερικανοί με απόλυση

Το αμερικανικό κολέγιο "Deree College" απέλυσε τον καθηγητή Ν. Κατσαρό, γενικό γραμματέα της Ενωσης Βαλκανικών Χημικών Εταιρειών, για τη στάση του στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας

Με την απόλυσή του από το αμερικανικό κολέγιο "Deree College" "πλήρωσε" την αξιοπρεπή του στάση, ως πολίτης και επιστήμονας, ο καθηγητής χημικός Νίκος Κατσαρός.

Ο Δρ. Νίκος Κατσαρός, ο οποίος έχει διατελέσει 4 φορές πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών και είναι και γενικός γραμματέας της Ενωσης Βαλκανικών Χημικών Εταιρειών,απολύθηκε στις 10 Ιούλη από το "Deree Gollege", αφού κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας είχε επισημάνει στα μέσα ενημέρωσης τις σοβαρές οικολογικές επιπτώσεις που είχαν προξενήσει οι βομβαρδισμοί στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Σερβίας.

Η αμερικανική διοίκηση του κολεγίου, προφανώς ενοχλημένη από την κοινωνική και επιστημονική δράση του καθηγητή, τον απέλυσε χωρίς καμιά δικαιολογία, ύστερα από 28 χρόνια διδασκαλίας στο εν λόγω ίδρυμα. Φαίνεται ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός - του οποίου ως γνήσιος εκπρόσωπος και τοποτηρητής του στη χώρα μας έχει διαπρέψει ο Ν. Μπερνς - δεν περιορίζεται μόνο στο ματοκύλισμα λαών. Πιστός στο πνεύμα της μισαλλοδοξίας, από το οποίο εμφορείται, προβαίνει σε διώξεις όλων όσοι αντιστέκονται και καταγγέλλουν τις εγκληματικές του ενέργειες.

Οπως καταγγέλλει ο ίδιος ο απολυμένος καθηγητής, η αμερικανική εργοδοσία δεν μπήκε στον κόπο ούτε να επικαλεστεί κάποιους λόγους για την απόλυσή του, ενώ δε δέχτηκε να τον συναντήσει αν και το ζήτησε.

Ο Δρ. Ν. Κατσαρός κατά την περίοδο του Μάη, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Ενωσης Ελλήνων Χημικών, επισκέφθηκε το Βελιγράδι και τις βιομηχανικές περιοχές του Πάντσεβο και του Νόβι Σαντ, που κατά επανάληψη πλήττονταν από τα ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά. Εκεί τα μέλη της αντιπροσωπείας διαπίστωσαν πρώτοι τις τεράστιες οικολογικές καταστροφές στο Δούναβη και στις γειτονικές περιοχές από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις διαπιστώσεις της Ενωσης Ελλήνων Χημικών επιβεβαίωσε αργότερα και το Γραφείο Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Σήμερα Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο και κεντρικό μέρος των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 55 χρόνων από το αιματοκύλισμα του μπλόκου της Κοκκινιάς, που διοργανώνουν τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς και το Σωματείο Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής "Ο Φοίνικας". Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα,από την πλατεία Οσίας Ξένης και θα ακολουθήσει πορεία προς το Γ Νεκροταφείο.
  • Το Παράρτημα Ιθάκης της ΠΕΑΕΑ και ο δήμος συνδιοργανώνουν εκδήλωση το Σάββατο 21 Αυγούστου,στις 9 το πρωί,στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.Θα ακολουθήσει συναυλία με αντάρτικα τραγούδια από την ορχήστρα του Σπύρου Σομαϊλη.
  • Ο πρόεδρος της Κοινότητας και το Κοινοτικό Συμβούλιο Οινόης, σε συνεργασία με το Δήμο Μάνδρας και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ της περιοχής Θριασίου διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης, την Κυριακή 22 Αυγούστου,στις 10.30 το πρωί,στο Μνημείο της Κάζας.Στο Μνημείο πρόκειται να γίνει μνημόσυνο για τους πατριώτες που έπεσαν στη Μάχη του Σαλίγκαρου, στις 13 Αυγούστου 1943.
  • Το Παράρτημα Τρίπολης της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 22 Αυγούστου,στον Αγιο Βασίλη Κυνουρίας,στις 11.30 το πρωί,προς τιμήν των πεσόντων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν, τα οποία θα αναχωρήσουν την Κυριακή 22 Αυγούστου,στις 6.30 το πρωί,από την πλατεία Κάνιγγος.Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8234.296, 8222.952.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αναπήρων - Τραυματιών και Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής "Ο Φοίνικας" και το Παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ καλούν τους αγωνιστές και τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης να πάρουν μέρος στην εκδήλωση - πολιτικό μνημόσυνο, που θα γίνει την Κυριακή 22 Αυγούστου για τους 59 εκτελεσθέντες, στον τόπο της θυσίας, στα Καλύβια Αγρινίου,στις 9.45 το πρωί.
  • Για τα 55 χρόνια από το μπλόκο της Καλλιθέας και το ολοκαύτωμα της ηρωικής προσφυγικής γειτονιάς των Πάνω Σφαγείων, τα Παραρτήματα Πετραλώνων, Θησείου και Πάνω Σφαγείων της ΠΕΑΕΑ και ο Τοπικός Εξωραϊστικός Σύλλογος η "Ελπίδα" διοργανώνουν εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Αυγούστου,στις 7 το απόγευμα,στην πλατεία Ελπίδας.
  • Ο Δήμος Αλμυρού και το Παράρτημα Αλμυρού της ΠΕΑΕΑ θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή 29 Αυγούστου,στις 11 το πρωί προσκύνημα στο Ηρώο του Νεκροταφείου Αλμυρού για τους 35 εκτελεσθέντες, αλλά και για όλους τους πεσόντες από τα κατοχικά στρατεύματα.
  • Η ΝΕ Λέσβου της ΠΕΑΕΑ και το Παράρτημα Μυτιλήνης διοργανώνουν την Κυριακή 5 Σεπτέμβρη προσκύνημα τιμής και μνήμης στον Αϊ - Στράτη.Το προσκύνημα θα γίνει στη μνήμη όλων των αγωνιστών που έπεσαν στον Απελευθερωτικό Αγώνα, στον Αϊ - Στράτη, "για την τιμή και τη δόξα της πατρίδας και του λαού μας". Η αναχώρηση για το νησί θα γίνει το Σάββατο, 4 Σεπτέμβρη, το πρωί.
Εφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Τζίμης Αρμάου

Μόνος και αβοήθητος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 χρόνων ο θρυλικός παλαιστής Τζίμης Αρμάου,που με τις απίστευτες ικανότητές του είχε χαρίσει το γέλιο και τη χαρά σε μικρούς και μεγάλους.

Ο Τζίμης Αρμάου βρέθηκε νεκρός προχτές το μεσημέρι, όταν οι γείτονές του ανησύχησαν επειδή από το φτωχικό του διαμέρισμα έβγαινε δυσοσμία. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στην οδό Διπύλου στην πλατεία Κουμουνδούρου και έβγαζε τα προς το ζην επισκευάζοντας παλιά ραδιόφωνα, καθώς μετά από ένα τροχαίο ατύχημα είχε μείνει σχεδόν ανάπηρος. Τα έξοδα της κηδείας του, που θα γίνει σήμερα από το Α Νεκροταφείο, θα καλυφθούν από τον γνωστό μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου. Η πολιτεία για άλλη μια φορά έδειξε πόσο τιμά και πόσο βοηθά τους ανθρώπους που έχουν δοξάσει την Ελλάδα.

Ανεβαίνει το θερμόμετρο

Τους 39 βαθμούς Κελσίου έφτασε η θερμοκρασία χτες στη Φιλαδέλφεια, ενώ το θερμόμετρο συνεχίζει και σήμερα την ανοδική του πορεία, καθώς η Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προβλέπει πως ο υδράργυρος θα δείξει στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά της χώρας και την Αττική τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Για σήμερα λοιπόν η ΕΜΥ προβλέπει αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά από 20 έως 39 βαθμούς.

Στα ίδια επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία και στην Αττική με το θερμόμετρο να κυμαίνεται από 23 έως 39 βαθμούς και τους ανέμους να πνέουν ασθενείς. Στις παραθαλάσσιες περιοχές όμως η μεγίστη θερμοκρασία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αίθριος ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Προσφυγή κατά απαλλοτρίωσης

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν χτες τέσσερις κάτοικοι του Ν. Ηρακλείου Αττικής, ζητώντας την ακύρωση αποφάσεων των υπουργών Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ, καθώς και του δήμου, με την οποία κηρύχτηκε αναγκαστική απαλλοτρίωση έκτασης 7.235 τ. μ. για την ανέγερση δημαρχείου και άλλων κτιρίων, με σκοπό "την εγκατάσταση δημόσιων υπηρεσιών, δημοτικής αγοράς και πολιτιστικών εκδηλώσεων". Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι ο σκοπός της απαλλοτρίωσης δεν αποτελεί λόγο δημόσιας ωφέλειας, δεδομένου ότι "κτίριο δημαρχείου υπάρχει ήδη και δεν υφίσταται ανάγκη ανέγερσης νέου, η εγκατάσταση δημόσιων υπηρεσιών είναι εντελώς αόριστη, η δημοτική αγορά αποτελεί επιχείρηση του δήμου, ο οποίος θα εκμισθώσει τα καταστήματα για τα δικά του οικονομικά συμφέροντα και όχι για τα συμφέροντα των δημοτών, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν προσδιορίζονται, ώστε να αποδειχτεί ότι χρειάζονται την ανέγερση ειδικού κτιρίου, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη στο δημοτικό προϋπολογισμό για την αποζημίωση των πληττομένων από την απαλλοτρίωση, ιδιοκτητών ακινήτων".

Στην προσφυγή υποστηρίζεται, επίσης, ότι οι αποφάσεις για την κήρυξη της απαλλοτρίωσης είναι αντισυνταγματικές, εφόσον "έρχονται σε καταφανή αντίθεση προς το άρθρο 24 του Συντάγματος, που αναθέτει ευθέως στο κράτος την αρμοδιότητα της χωροταξίας και πολεοδομίας επί όλου του εθνικού χώρου, δεδομένου ότι οι σχεδιασμοί που αφορούν τη μορφή των οικισμών (ιδιαίτερα αυτοί που μεταβάλλουν τη χρήση και τον προορισμό ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων) επιφέρουν ποικίλες επιδράσεις στο φυσικό περιβάλλον και έχουν σημασία που δεν περιορίζεται στο χώρο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

Απαλλάσσεται από ΦΠΑ η προμήθεια που λαμβάνουν από τα ΕΛΤΑ επιτηδευματίες (καφενεία, ψιλικατζίδικα, περίπτερα κλπ.) για τη διάθεση γραμματοσήμων που διατίθενται στην ονομαστική τους τιμή.

Αυτόαναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών με αφορμή ερώτημα των ΕΛΤΑ για το φορολογικό καθεστώς των ταχυδρομικών πρακτορείων, που λειτουργών σε μικρούς δήμους, κοινότητες και απομακρυσμένες περιοχές, όπου δεν είναι δυνατή η αυτοτελής λειτουργία των ΕΛΤΑ.

Αντίθετα, η προμήθεια που λαμβάνουν από τα ΕΛΤΑ οι ταχυδρομικοί πράκτορες για παροχή άλλων υπηρεσιών (διαμονή και λήψη αλληλογραφίας και δεμάτων) υπάγεται σε ΦΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ