Πέμπτη 19 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τον εκδικήθηκαν οι Αμερικανοί με απόλυση

Το αμερικανικό κολέγιο "Deree College" απέλυσε τον καθηγητή Ν. Κατσαρό, γενικό γραμματέα της Ενωσης Βαλκανικών Χημικών Εταιρειών, για τη στάση του στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας

Με την απόλυσή του από το αμερικανικό κολέγιο "Deree College" "πλήρωσε" την αξιοπρεπή του στάση, ως πολίτης και επιστήμονας, ο καθηγητής χημικός Νίκος Κατσαρός.

Ο Δρ. Νίκος Κατσαρός, ο οποίος έχει διατελέσει 4 φορές πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών και είναι και γενικός γραμματέας της Ενωσης Βαλκανικών Χημικών Εταιρειών,απολύθηκε στις 10 Ιούλη από το "Deree Gollege", αφού κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας είχε επισημάνει στα μέσα ενημέρωσης τις σοβαρές οικολογικές επιπτώσεις που είχαν προξενήσει οι βομβαρδισμοί στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Σερβίας.

Η αμερικανική διοίκηση του κολεγίου, προφανώς ενοχλημένη από την κοινωνική και επιστημονική δράση του καθηγητή, τον απέλυσε χωρίς καμιά δικαιολογία, ύστερα από 28 χρόνια διδασκαλίας στο εν λόγω ίδρυμα. Φαίνεται ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός - του οποίου ως γνήσιος εκπρόσωπος και τοποτηρητής του στη χώρα μας έχει διαπρέψει ο Ν. Μπερνς - δεν περιορίζεται μόνο στο ματοκύλισμα λαών. Πιστός στο πνεύμα της μισαλλοδοξίας, από το οποίο εμφορείται, προβαίνει σε διώξεις όλων όσοι αντιστέκονται και καταγγέλλουν τις εγκληματικές του ενέργειες.

Οπως καταγγέλλει ο ίδιος ο απολυμένος καθηγητής, η αμερικανική εργοδοσία δεν μπήκε στον κόπο ούτε να επικαλεστεί κάποιους λόγους για την απόλυσή του, ενώ δε δέχτηκε να τον συναντήσει αν και το ζήτησε.

Ο Δρ. Ν. Κατσαρός κατά την περίοδο του Μάη, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Ενωσης Ελλήνων Χημικών, επισκέφθηκε το Βελιγράδι και τις βιομηχανικές περιοχές του Πάντσεβο και του Νόβι Σαντ, που κατά επανάληψη πλήττονταν από τα ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά. Εκεί τα μέλη της αντιπροσωπείας διαπίστωσαν πρώτοι τις τεράστιες οικολογικές καταστροφές στο Δούναβη και στις γειτονικές περιοχές από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις διαπιστώσεις της Ενωσης Ελλήνων Χημικών επιβεβαίωσε αργότερα και το Γραφείο Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ