Πέμπτη 19 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΗ
Σκανδαλώδης συμφωνία για "αγορά" κατασκήνωσης

Παρά τις αρνητικές εισηγήσεις των αρμόδιων διευθύνσεων, η διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να αγοράσει τις εγκαταστάσεις, όχι όμως και το οικόπεδο μιας ιδιωτικής κατασκήνωσης και μάλιστα αντί του ποσού του 1,223 δισ. δραχμών

Υπογράφοντας μια σκανδαλώδη συμφωνία, αποκτά η ΔΕΗ κατασκήνωση για τα παιδιά των εργαζομένων, αλλά μένει να απαντήσει η διοίκησή της γιατί θα έπρεπε να ακολουθήσει για το σκοπό αυτό μια σειρά αδιαφανείς διαδικασίες και σε επιλογές που οδηγούν στην κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος. Συγκεκριμένα, το ΔΣ της επιχείρησης, χωρίς στην ουσία να προηγηθεί διαγωνισμός, προχώρησε στη μίσθωση οικοπέδου για 20 χρόνια στη Ν. Φώκαια Χαλκιδικής αντί του εξωφρενικά μεγάλου ποσού των 1,223 δισ. δραχμών. Και ενώ η ΔΕΗ με προηγούμενή της διακήρυξη ζητούσε την αγορά κατασκήνωσης, προχώρησε στην αγορά μόνο των εγκαταστάσεων, χωρίς να αγοράσει το οικόπεδο στο οποίο υπάρχουν τα κτίσματα, δηλαδή στην ουσία νοικιάζει την κατασκήνωση. Στους ιδιώτες που πωλούν τα κτίσματα καταβάλλει 950 εκατ. ενώ τα συνολικά έξοδα για να γίνουν αυτές οι εγκαταστάσεις ήταν 301 εκατ. Τους χαρίζει δηλαδή 350 εκατ.

Το ιστορικό αυτής της ιστορίας έχει ως εξής: Ενα οικόπεδο 20 περίπου στρεμμάτων, που ανήκε στο υπουργείο Γεωργίας, παραχωρήθηκε στην Κοινότητα Ν. Φώκαιας προκειμένου να γίνει Αθλητικό Κέντρο. Αντί η κοινότητα να κατασκευάσει αυτές τις εγκαταστάσεις νοίκιασε το χώρο για 25 χρόνια σε ιδιώτες που συνέστησαν την εταιρία "ΚΟΜΒΟΣ ΑΕ" προκειμένου να φτιάξουν κατασκήνωση. Η εταιρία άρχισε την ανέγερση εγκαταστάσεων, όχι μόνο στην παραπάνω έκταση, αλλά και στα 30 περίπου στρέμματα δάσους που καταπάτησε. Σημειώνεται ότι γι' αυτή την καταπάτηση το Δασαρχείο υπέβαλε μηνύσεις και το δικαστήριο αποφάσισε την αποπομπή των καταπατητών, ενώ εκκρεμεί απόφαση κατεδάφισης των κτισμάτων.

Το ΔΣ της ΔΕΗ το 1997 και στη συνέχεια τον επόμενο χρόνο προχώρησε σε διακήρυξη για την αγορά κατασκήνωσης στη Χαλκιδική, σημειώνοντας ότι η αγορά αυτή θα αφορά έκταση και εγκαταστάσεις κατασκήνωσης, δυναμικότητας 500 παιδιών και άνω. Για την κατασκήνωση της εταιρίας "ΚΟΜΒΟΣ" δύο επιτροπές της ΔΕΗ αποφάνθηκαν αρνητικά για την προσφορά της. Η Διεύθυνση Υπηρεσιών Στέγασης βρήκε εξωφρενικά υψηλή την τιμή που ζητούσε για τη μίσθωση η εταιρία, ενώ η Διεύθυνση Δικαστικού της επιχείρησης συνέστησε να μην "μπλέξει" η ΔΕΗ με τη συγκεκριμένη εταιρία, αφού εκκρεμούσαν δικαστικές αποφάσεις για καταπατήσεις κλπ. Η διοίκηση της ΔΕΗ δεν έλαβε υπόψη της τις παραπάνω αρμόδιες υπηρεσίες και, χωρίς διαγωνισμό πλέον, αντιφάσκοντας και στην ίδια την προκήρυξή της, αποφάσισε να αγοράσει το ακίνητο χωρίς να αγοράσει το οικόπεδο στο οποίο είναι κτισμένο το ακίνητο. Η τιμή αγοράς αυτών των κτισμάτων προσδιορίστηκε στα 950 εκατ. δραχμές, όταν με τα στοιχεία της ίδιας της εταιρίας το κόστος κατασκευής τους ήταν 301 εκατ. Ακόμη η ΔΕΗ καταβάλλει 273 εκατ. δραχμές στο Δήμο Κασσανδρείας - όπου ανήκει τώρα η Ν. Φώκαια - για την ενοικίαση για 20 χρόνια του οικοπέδου. Συνολικά θα καταβάλει 1,223 εκατ. δραχμές για ενοικίαση κατασκήνωσης, όταν υπήρχε προσφορά, όχι για ενοικίαση αλλά για αγορά κατασκήνωσης τετραπλάσιας δυναμικότητας στην ίδια περιοχή της Χαλκιδικής προς 1,230 εκατ.

Να σημειώσουμε ότι στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλου εστάλη πλήρης φάκελος για την παραπάνω υπόθεση. Ο υπουργός ως άμεσα ιεραρχικά υπεύθυνος ζήτησε εξηγήσεις από τη διοίκηση της ΔΕΗ, οι οποίες όμως δε δόθηκαν μέχρι τώρα.

Τώρα εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ ζητούν από τη διοίκηση της επιχείρησης να εξηγήσει τους λόγους που την οδήγησαν να προχωρήσει σ' αυτή τη χαριστική πράξη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εργα 1 δισ. ευρώ στο ΠΔΕ (2011-01-08 00:00:00.0)
Η ΕΥΔΑΠ ψάχνει για ακίνητα (2001-01-18 00:00:00.0)
Ξεπουλάνε περιουσία του δήμου (1997-08-08 00:00:00.0)
Στο ...λαβύρινθο του Ε9 (1997-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ