Πέμπτη 19 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πλήρης εκχώρηση στο Πανεπιστήμιο

Ενα πολύχρονο αίτημα των κατοίκων της περιοχής - που αποτέλεσε και πολύχρονη περιφερόμενη προεκλογική υπόσχεση - τελικά καταλήγει μακριά απ' αυτούς

Πριν ακόμα ολοκληρωθεί η κατασκευή του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής (ΠΓΝΔΑ), η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη αποφάσισε την πλήρη εκχώρησή του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί κυρίως για την "επαγγελματική απασχόληση" των πανεπιστημιακών.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έγγραφο του Πανεπιστημίου Αθηνών προς τους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, που υπογράφει ο πρύτανης Κ. Α. Δημόπουλος.Ο πρύτανης ζητά απ' τους καθηγητές να γίνει συζήτηση με το προσωπικό των εργαστηρίων ή των κλινικών "προκειμένου να ληφθεί από απόφαση ευρύτερης αποδοχής" ούτως ώστε "να παραδώσουμε, όπως αναφέρει ο πρύτανης, τις ειδικές και αναλυτικές προτάσεις μας προς την ελληνική κυβέρνηση, διαμέσου των αρμοδίων υπουργείων και στελεχών της, εντός του μηνός Σεπτεμβρίου 1999".

Απ' το έγγραφο - που φέρει την ένδειξη Αύγουστος 1999 - προκύπτει ότι η πλήρης εκχώρηση του νοσοκομείου έχει την έγκριση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη."Θα επιθυμούσαμε να σας γνωρίσουμε, με την παρούσα, ότι σε πρόσφατη συνάντηση και συνεργασία που είχαμε με τους κ.κ. υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, ως και με τους κ.κ. Γενικούς Γραμματείς των ως άνω υπουργείων, καθώς και με τον εκπρόσωπο του κ. πρωθυπουργού κ. Θ. Κοσμίδη, όπου επίσης παρέστη και ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής κ. Α. Κουτσελίνης, μας ανακοινώθηκε η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να παραχωρήσει πλήρως τη χρήση του υπό ανέγερση νοσοκομείου στο χώρο του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Χαϊδαρίου, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με σκοπό αυτό να χρησιμεύσει ως Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο", αναφέρει ο πρύτανης Κ. Α. Δημόπουλος και τονίζει: "Η ρητή αυτή έκφραση της πρόθεσης της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και η δέσμευσή της είναι αποτέλεσμα των άοκνων προσπαθειών όλων μας, για τη βελτίωση και τελειοποίηση της παροχής περίθαλψης και ιατρικών υπηρεσιών στη χώρα μας, καθώς και την καλυτέρευση της Ιατρικής Εκπαίδευσης των φοιτητών".

Το ΠΓΝΔΑ που είναι ένα πολύχρονο αίτημα των κατοίκων της περιοχής - ενώ αποτέλεσε και πολύχρονη περιφερόμενη προεκλογική υπόσχεση - φαίνεται να καταλήγει μακριά απ' τους φυσικούς του αποδέκτες, δηλαδή τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής. Ηδη απ' τις 15.2.1999 σε συνέντευξη Τύπου οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών είχαν προτείνει τον ενστερνισμό των αρχών της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ ζήτησαν τη δημιουργία τριών συγκροτημάτων νοσοκομείων στο Λεκανοπέδιο Αττικής: Το πρώτο τμήμα, όπως είπαν τότε, θα είναι στο νοσοκομείο που κτίζεται στοΧαϊδάρι,το δεύτερο στο "Σισμανόγλειο" και το τρίτο θα προέλθει απ' τη συγχώνευση των πανεπιστημιακών νοσοκομείων του "Αιγινήτειου" και του "Αρεταίειου", καθώς και των πανεπιστημιακών κλινικών του "Λαϊκού" και του "Αλεξάνδρα".

Ηδη η κυβέρνηση σπεύδει να ικανοποιήσει το αίτημά τους ενώ το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήταν αν θα δεχτούν όλοι οι πανεπιστημιακοί τη μετεγκατάσταση των κλινικών τους στο Χαϊδάρι. Ετσι λοιπόν αντί οι πανεπιστημιακοί να ενταχθούν στο ΕΣΥ όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, τελικά η κυβέρνηση με την ηγετική ομάδα των πανεπιστημιακών, ρυμουλκούν και το εναπομείναν δημόσιο σύστημα στους ρυθμούς της αγοράς.

Κατεδάφιση του "Ιπποκράτειου";

Το υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρει ο πρύτανης, θα αναλάβει την οικονομική δαπάνη και ευθύνη αποπεράτωσης ενός υπερσύγχρονου Νοσοκομείου δυναμικότητας 750 κλινών με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας αλλά το νοσοκομείο "θα είναι αμιγώς πανεπιστημιακό, θα έχει πανεπιστημιακή διοίκηση και θα παρέχει τη δυνατότητα ενδονοσοκομειακής επαγγελματικής απασχόλησης".

Η λογική της εκχώρησης συνοδεύεται και από σχέδια για κατεδάφιση νοσοκομείων στο κέντρο της Αθήνας. "Επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης, συνεχίζει το έγγραφο του πρύτανη, όπως προέκυψε από την προαναφερόμενη συζήτηση και συνεργασία, είναι να εγκατασταθούν στο νέο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, υπάρχουσες σήμερα Πανεπιστημιακές Κλινικές και Εργαστήρια που λειτουργούν διασκορπισμένες σε διάφορα νοσοκομεία στο Κέντρο της Αθήνας, για λόγους καλύτερης οργάνωσης και γενικότερης αποσυμφόρησης (π.χ. συζητείται ακόμα και η κατεδάφιση νοσοκομείου και η διαφοροποίηση της χωροταξικής κατανομής με σκοπό μεταξύ άλλων και την ελάφρυνση του περιβάλλοντος)".

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν, το νοσοκομείο που πρόκειται να κατεδαφιστεί είναι το "Ιπποκράτειο".

Τέλος, ανησυχίες για τον τρόπο διάθεσης ή αξιοποίησης κονδυλίων δημιουργεί το σημείο εκείνο του εγγράφου που αναφέρει ότι: "Το νοσοκομείο θα επιτρέπει την επιστροφή μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Ερευνας, μέρος των εσόδων στις αντίστοιχες κλινικές ή και εργαστήρια για κάλυψη των λειτουργικών εκπαιδευτικών και ερευνητικών των αναγκών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ