Πέμπτη 19 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΒΥΣΣΑ ΕΒΡΟΥ
Ο ΕΛΓΑ "πνίγει" τους παραγωγούς σπαραγγιών

Στην εγκατάλειψη της συναλλαγματοφόρας καλλιέργειας σπαραγγιών εξωθούνται οι παραγωγοί της ακριτικής περιοχής Νέας Βύσσας του Νομού Εβρου, λόγω της άρνησης του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει την παραγωγή τους που καταστράφηκε από τις πλημμύρες της άνοιξης.

Οι φετινές πλημμύρες δημιούργησαν τεράστια προβλήματα σε δεκάδες παραγωγούς σπαραγγιών της περιοχής, οι οποίοι από το 1987 αγωνίζονται σκληρά προκειμένου να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και να καταφέρουν να καθιερώσουν τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Η συνολική παραγωγή φέτος έπεσε στο μισό, από 700 τόνους που ήταν πέρσι έφτασε μετά βίας τους 350 τόνους, τη στιγμή που στόχος ήταν να ξεπεράσει τους 850!

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση στρεμματική απόδοση είναι κάτω από 250 κιλά, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν 650 κιλά. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους παραγωγούς είναι δραματική. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του "Αγροτικού Συνεταιρισμού Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης" της περιοχής, Ν. Τσεπκινλής,"η ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί υπολογίζεται στα 300 εκατομμύρια δραχμές, καθώς το 70% της παραγωγής καταστράφηκε από τις πλημμύρες, ενώ το υπόλοιπο 30% οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να το πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές". Οπως εξήγησε, "αυτό συνέβη γιατί τα σπαράγγια πουλήθηκαν το Μάη - που οι τιμές είναι πολύ χαμηλές λόγω υπερπροσφοράς - αφού τον Απρίλη που οι τιμές είναι υψηλές τα χωράφια ήταν πλημμυρισμένα και δεν μπορούσαν να τα μαζέψουν".

Μπροστά στο αδιέξοδο των αγροτών, έρχεται να προστεθεί και η άρνηση του ΕΛΓΑ να καταβάλει αποζημιώσεις στους παραγωγούς για τις ζημιές που υπέστησαν και τις οποίες - λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας - δεν μπορεί να εκτιμήσει! Συγκεκριμένα, στην περίπτωση αυτή ο ΕΛΓΑ, εφαρμόζοντας τη συνηθισμένη πρακτική του, έστειλε τους εκτιμητές κατόπιν εορτής. Δηλαδή δυο μήνες μετά. Ομως, η εκτίμηση των ζημιών - ειδικά στην καλλιέργεια των σπαραγγιών - πρέπει να γίνεται άμεσα, αφού το διάστημα των δύο μηνών είναι αρκετό για να ξαναναπτυχθούν τα φυτά και να μην είναι εμφανής η ζημιά.

Η άρνηση του ΕΛΓΑ να καταβάλει τις αποζημιώσεις έχει οδηγήσει τους παραγωγούς σπαραγγιών σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς - παρά το 12χρονο αγώνα που έχουν καταβάλει για την απόκτηση τεχνογνωσίας και την κατάκτηση της ξένης αγοράς - να εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια. Κι αυτό γιατί δεν έχουν τα απαιτούμενα χρήματα για τα μεγάλα κοστολόγια που απαιτεί η καλλιέργεια σπαραγγιών. Ωστόσο, ο ΕΛΓΑ εισπράττει την προβλεπόμενη εισφορά από τους παραγωγούς, η οποία υπολογίζεται σε πάνω από 80 εκατομ. δραχμές όλα αυτά τα χρόνια που καλλιεργούν και παράγουν το σπαράγγι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ