Πέμπτη 19 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΔΟΜΟΚΟΣ
Ο καύσωνας κατέστρεψε την ντομάτα

Σε συγκέντρωση παραγωγών της Κτημένης, όπου η παραγωγή καταστράφηκε ολοσχερώς, μίλησε ο Β. Μπούτας. Μεγάλες ζημιές και σε άλλα χωριά της Καρδίτσας και του Δομοκού

Την Κτημένη της Καρδίτσας επισκέφτηκε ο Β. Μπούτας,βουλευτής του ΚΚΕ,για να εκφράσει τη συμπαράσταση του Κόμματος στους ντοματοπαραγωγούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, καθώς ολόκληρη σχεδόν η παραγωγή τους καταστράφηκε από τον καύσωνα και ένα βακτήριο που "αρρώστησε" τις ντομάτες. Στην Κτημένη η βιομηχανική ντομάτα είναι μονοκαλλιέργεια και "σαπίζουν" πάνω από 12.000 τόνοι. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, αφού οι ντοματοβιομηχανίες αρνούνται να πάρουν τη "νερουλιασμένη" ντομάτα. Εξαιτίας των ίδιων αιτιών, ανάλογη είναι η καταστροφή της βιομηχανικής ντομάτας και σε άλλες περιοχές του νομού της Καρδίτσας - ιδιαίτερα έχουν πληγεί τα χωριά Φίλια,Μαυραχάδες,Καππαδοκικό,Κυψέλη,Προάστειο,Ιτέα,με αποτέλεσμα να "σαπίζουν" πάνω από 30.000 τόνοι ντομάτας στον νομό - καθώς επίσης και στην περιοχή Δομοκού στη Φθιώτιδα.

Μιλώντας σε συγκέντρωση των κατοίκων της Κτημένης, που τον υποδέχτηκαν στην πλατεία του χωριού, ο Β. Μπούτας τους ενημέρωσε για τις επαφές που είχε, σχετικά με το πρόβλημα που τους απασχολεί, με τον διοικητή του ΕΛΓΑ και τη διεύθυνση της ντοματοβιομηχανίας "ΠΡΟΝΤΑΚΤΑ", την οποία και επισκέφτηκε προηγουμένως. Ο διοικητής του ΕΛΓΑ παραδέχτηκε, μιλώντας με τον βουλευτή του ΚΚΕ, ότι η ζημιά που προκλήθηκε στη διάρκεια των τεσσάρων ημερών του καύσωνα (10, 11, 12 και 13 Αυγούστου) είναι μεγάλη και υποσχέθηκε ότι θα επισκεφτεί ο ίδιος τις πληγείσες περιοχές της Καρδίτσας και του Δομοκού για να έχει και ιδίαν αντίληψιν. Ο Β. Μπούτας επισήμανε στον διοικητή του Οργανισμού την ανάγκη της έγκαιρης εκτίμησης των ζημιών και της γρήγορης και δίκαιης αποζημίωσης των παραγωγών.

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για τους γενικότερους περιορισμούς που επιβάλλει στη βιομηχανική ντομάτα η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη ποσόστωση στη χώρα μας, την οποία πρέπει να κατανέμουν στους παραγωγούς οι συνεταιριστικές οργανώσεις και η Διεύθυνση Γεωργίας και όχι οι βιομήχανοι, όπως γίνεται σήμερα. Τέλος ανέφερε ότι ήδη κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τους υπουργούς Γεωργίας και Εθνικής Οικονομίας,με την οποία ζητάει ν' αποζημιωθούν οι πληγέντες ντοματοπαραγωγοί από τον ΕΛΓΑ για τη ζημιά που προκλήθηκε από τον καύσωνα και από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω ΠΣΕΑ, για τη ζημιά από το βακτήριο.

Προετοιμάζονται κινητοποιήσεις

Εξάλλου, σε συγκέντρωση αγροτών που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη μέρα στην Καρδιστομαγούλα,παραβρέθηκε και μίλησε ο Β. Μπούτας, βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Ο Β. Μπούτας αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και φέτος οι αγρότες του νομού - κι ιδιαίτερα οι βαμβακοπαραγωγοί - λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και ανακοίνωσε ότι στο τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων από τα χωριά της περιοχής, στην οποία θα συζητηθούν αυτά τα προβλήματα και οι τρόποι αντίδρασης της αγροτιάς, για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής.Υπογράμμισε δε ότι τα αιτήματα των αγροτών θα τεθούν προς ικανοποίηση στον υπουργό Γεωργίας και αν η απάντησή του είναι αρνητική, οι αγρότες δεν έχουν άλλη επιλογή, πάρα μόνο τον αγώνα και γι' αυτό πρέπει πάντα να προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (1999-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ