Πέμπτη 19 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα ... 13άρια της Ηπείρου

Ηταν Τρίτη και 13 Ιούλη 1999 που στις εφημερίδες δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία της Εθνικής Στατικής Υπηρεσίας για την ανεργία.

Παρά τα 20.000 έργα, που διαφήμιζε προεκλογικά ο Σημίτης και τις, κατά καιρούς, υποσχέσεις για εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας το 1998, η ανεργία ανέβηκε στο 10,8%, από 9,6% που ήταν το 1997.

Πρώτη μεταξύ των δεκατριών - τι σύμπτωση κι αυτή - περιφερειών της χώρας είναι η Ηπειρος με ποσοστό 13,6%.

Είναι το δεύτερο "13άρι" που πιάνει η Ηπειρος με το ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση της χώρας.

Το πρώτο "13άρι" το είχε πιάσει το 1995 με ευρω-κριτήρια. (Από τότε, δηλαδή, η Ηπειρος είχε μπει στην... ΟΝΕ, αλλά δεν το αντιλήφθηκαν ο Σημίτης με τον Παπαντωνίου και ο Ηπειρώτης Αλέκος Παπαδόπουλος).

Το Φλεβάρη του 1995, και σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της κοινοτικής υπηρεσίας "Eurostat", η Ηπειρος και το Βόρειο Αιγαίο, μαζί με άλλες οχτώ περιοχές της Ευρώπης, παρουσίασαν κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μικρότερο από το 50% του κοινοτικού μέσου όρου. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ηπείρου, ως ποσοστό του κοινοτικού μέσου όρου, είναι 47%.

Με βάση την κατάταξη των ελληνικών περιφερειών, που έκανε η "Eurostat", η Ηπειρος έπιασε "13άρι"... στη φτώχεια. Ηταν δηλαδή στη δέκατη τρίτη θέση, με τελευταίο το Βόρειο Αιγαίο με 45%.

Δε χρειάζεται δα και η θεωρία της υπεραξίας του Μαρξ για να αποδειχτεί η σχέση ανεργίας - φτώχειας. Πως κάποιος, δηλαδή, που δε δουλεύει είναι και φτωχός - εκτός βέβαια απ' το κεφάλαιο που αν δούλευε δε θα 'ταν... κεφάλαιο.

Η Ηπειρος, που τα όριά της καθόρισαν ο Πίνδαρος, ο Θουκυδίδης, ο Ξενοφών και ο Στράβων, σήμαινε τη "στεριά" σε αντίθεση με τα παρακείμενα νησιά. Οι ντόπιοι την έλεγαν και "Απειρο".

Τελικά αυτό που χαρακτήρισε την Ηπειρο ήταν τα... άπειρα προβλήματά της. Η κεντρική εξουσία ποτέ δεν κατάρτισε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη αυτής της περιφέρειας.

Σχεδιασμένα καλά ήταν μόνο τα μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις.

Βλέπω την Ηπειρο να ξαναγίνεται η πύλη της Δύσης προς την Ανατολή, έλεγε στις 23.2.1998 ο, τότε, πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου που επισκέφτηκε τα Γιάννενα για τα 75 χρόνια απ' την απελευθέρωσή τους, ενώ το Μάη του 1989, σε προεκλογική συγκέντρωση, απ' το ίδιο μπαλκόνι διακήρυσσε: Ηπειρώτη σ' έβγαλα απ' την απομόνωση.

Και ο Κ. Μητσοτάκης, αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις αλλεπάλληλες προεκλογικές περιόδους του 89-90 μπήκε στις ρούγες των Ηπειρωτών και έταξε πολλά. Αλλά όταν έγινε πρωθυπουργός συγκρότησε μια Διακομματική Επιτροπή για την Ηπειρο που έμεινε στα χαρτιά...

Το Μάη του 1997 ο νυν πρωθυπουργός Κ. Σημίτης πήγε στα Γιάννινα και υποσχέθηκε ανάπτυξη με αγροτουρισμό.

Πώς να φτάσει όμως ο τουρίστας ως εκεί, όταν οι δρόμοι που έχουν προγραμματιστεί απ' τον περασμένο αιώνα μένουν ακόμα κατσικόδρομοι;

Βρέθηκαν όμως οι μεγάλοι κατασκευαστές: Τα ευρω-πακέτα.

Ερχεται, λέει, το πακέτο του Πρόντι. Καλλιεργείται η προσδοκία όπως μετά τον πόλεμο που ο κόσμος έλεγε στα χωριά: "Θα μ' δώκουν κι μένα λιφτά... απ' το Μάρσαλη" - όπως βάφτισαν το "σχέδιο Μάρσαλ".

Διάβηκαν και τα πακέτα του... Ντελόρη και του... Σαντέρη, κάποιοι τα ξεκοκάλισαν και η κατάσταση έμεινε η ίδια.

Μόνο με τη συλλογική προσπάθεια των Ηπειρωτών μπορεί να προκόψει αυτή η περιοχή.

Και βήμα για την ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχής είναι το 6ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο που οργανώνει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας στην Ηγουμενίτσα στις 25-29 Αυγούστου 1999.

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ