Πέμπτη 19 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Κουτσουρεμένοι" φέτος οι διορισμοί εκπαιδευτικών

Στους 4.793 περιορίστηκαν φέτος, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του υπουργείου Παιδείας. Ουσιαστικά το υπουργείο προδικάζει ότι η σχολική χρονιά θα αρχίσει με κενά

Οι μεγαλόστομες εξαγγελίες για "μαζικούς" διορισμούς εκπαιδευτικών, που έκανε τον περασμένο μήνα το υπουργείο Παιδείας, γρήγορα αποδείχτηκαν ένα παιχνίδι εντυπώσεων, αφού φέτος οι εκπαιδευτικοί που διορίζονται είναι σχεδόν οι μισοί σε σχέση με πέρσι. Χτες, ο υπουργός Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των 4.793 εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διορίζονται (πέρσι διορίστηκαν 8.113 εκπαιδευτικοί), ενώ οι εξαγγελίες που είχε κάνει τον περασμένο μήνα αφορούσαν 6.127.Φέτος, το 60% των διορισμών κατά κλάδο καλύπτεται από την επετηρίδα και το 40% από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Οι διοριζόμενοι εκπαιδευτικοί πρέπει να παρουσιαστούν στους προϊσταμένους των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης των περιοχών διορισμού τους για να ορκιστούν και να αναλάβουν υπηρεσία από 1 - 7 Σεπτέμβρη, έχοντας μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα, πρόσφατο πιστοποιητικό υγείας και αντίγραφο ποινικού μητρώου. Χτες, επίσης, ξεκίνησε η συνεδρίαση των υπηρεσιακών συμβουλίων ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ για τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την επόμενη βδομάδα.

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση διορίζονται 1.432 δάσκαλοι, 500 νηπιαγωγοί και 612 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων (φυσικής αγωγής, αγγλικών και μουσικής). Συνολικά ο αριθμός των διοριστέων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι 2.544.Πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν 4.245,αριθμός σχεδόν διπλάσιος από το φετινό.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση συνολικά διορίζονται 2.249 εκπαιδευτικοί, από τους οποίους οι 1.638 διορίζονται από την επετηρίδα και οι 611 από το ΑΣΕΠ. Πέρσι διορίστηκαν 3.868 εκπαιδευτικοί. Τα οργανικά κενά, όμως, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι 2.694,κενά τα οποία θα καλυφθούν, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, με αναπληρωτές και οι κενές θέσεις θα μεταφερθούν στον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Οι αναπληρωτές που θα προσληφθούν θα είναι το 60% από τον ειδικό πίνακα με βάση τον ν. 2725/99 και 40% από το ΑΣΕΠ.

Μάλιστα, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση παρατηρούνται σημαντικά κενά σε ειδικότητες όπως φυσικοί, καλλιτεχνικών, οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, νομικών και πολιτικών, οικιακής οικονομίας, μουσικοί, πληροφορικής, κενά που προκύπτουν από το "διαγωνισμό του ΑΣΕΠ", αφού δεν υπάρχουν επιτυχόντες.Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών", σχολιάζοντας τους "κουτσουρεμένους" φετινούς διορισμούς, σημειώνει ότι το υπουργείο Παιδείας προδικάζει από τώρα ότι η νέα σχολική χρονιά θα είναι ελλειμματική και θα αργήσει να ξεκινήσει. Επισημαίνει δε, ότι η μείωση των διορισμών από χρόνο σε χρόνο αντιστοιχεί στην πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας να εξοβελίσουν τους μαθητές από το σχολείο, αφού δεν προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα, που δημιουργείται με τις κενές θέσεις των εκπαιδευτικών, με μαζικούς διορισμούς.

Οι μειωμένοι διορισμοί θα έχουν ως αποτέλεσμα να χαθούν, δυστυχώς και πάλι, εκατοντάδες χιλιάδες διδακτικές ώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ