ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Αυγούστου 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Εγκλημα εκ προθέσεως...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.- Η Αϊμούρ Τουράνογλου σηκώνει ένα κομμάτι από τα συντρίμμια του τοίχου της επταώροφης πολυκατοικίας που μόλις πριν από δύο ημέρες ήταν το σπίτι της. Το φυσά και ένα κομμάτι του φεύγει (!). Το ρίχνει και θραύεται σε μικρά κομματάκια. "Σκέτη άμμος!", λέει εξοργισμένη. Και ξεσπά σε κλάματα. Η 16χρονη κόρη της χάθηκε στο σεισμό.

Η μαζική αστικοποίηση της Τουρκίας, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, είχε μια διάσταση που ήταν πολύ καλά γνωστή στους ιθύνοντες, οι οποίοι όμως επέλεξαν να την αγνοήσουν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εμπορικού Επιμελητηρίου, που η εφημερίδα "Χουριέτ" δημοσίευσε χτες, το 65% των σπιτιών που κτίστηκαν σε αυτή την περίοδο ήταν δίχως άδεια - και δίχως επίβλεψη. Χειρότερα, οι εργολάβοι και οι κατασκευαστικές εταιρίες τα έφτιαξαν με κακής ποιότητας υλικά, σε εντελώς άτακτα επιλεγμένες τοποθεσίες, χωρίς να τηρούν σχεδόν κανέναν κανόνα ασφάλειας.

Η "Χουριέτ" κυκλοφόρησε χτες με έναν πηχυαίο τίτλο: "Δολοφόνοι!". Δε θα μπορούσε κανείς να την αδικήσει.

Οταν οι αγρότες και οι κάτοικοι της ασφυκτιούσας επαρχίας συνέρρευσαν στα αστικά κέντρα των βορειοδυτικών επαρχιών της χώρας ψάχνοντας για δουλιά, οι εργολάβοι βρήκαν άφθονες ευκαιρίες για γρήγορο πλουτισμό. Και τις εκμεταλλεύτηκαν όσο καλύτερα μπορούσαν. Ο σεισμός της Τρίτης όμως αποκάλυψε ότι αισχροκέρδησαν σε βάρος των συμπολιτών τους - κάτι που, όπως επισημαίνουν πολλοί Τούρκοι αρθρογράφοι, κόστισε σε χιλιάδες από τους τελευταίους τις ζωές τους.

Παθήματα που δεν έγιναν μαθήματα...

Αν και η περιοχή έχει υποστεί πολλούς σεισμούς την τελευταία δεκαετία, ειδικοί τονίζουν ότι ελάχιστα έγιναν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κατασκευαστών - κερδοσκόπων, που δε νοιάζονται για τα δομικά υλικά ή την ασφάλεια των κατασκευών, και πολύ περισσότερο των αξιωματούχων που τους υπέθαλψαν, επιλέγοντας να "ξεχάσουν" την τήρηση των τουρκικών νόμων.

Ο ίδιος ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, εμφανίστηκε χτες εξοργισμένος. "Το τίμημα αυτής της ανεύθυνης συμπεριφοράς είναι πολύ υψηλό για το λαό μας", είπε σε δημοσιογράφους στην Αγκυρα. "Θα λάβουμε μέτρα εναντίον της".

Ο Φεράι Σαλμάν, του Επιμελητηρίου των Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων, όμως, δεν μπόρεσε παρά να καγχάσει άγρια. "Τα ίδια ακριβώς μας είπαν και πέρσι", είπε - αναφερόμενος στο σεισμό στα Αδανα, που κόστισετη ζωή σε πάνω από 144 άτομα το καλοκαίρι του 1998 - "και δύο χρόνια πριν, και δέκα χρόνια πριν". Υπάρχει, πρόσθεσε, ένα πολύ ισχυρό λόμπι κατασκευαστών που, εκμεταλλευόμενο την πολιτική και διοικητική διαφθορά, έχει διαθρέψει μια ολέθρια σχέση. "Τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν δεν ελήφθησαν ποτέ. Κανείς δεν έμαθε το μάθημα από τις πικρές εμπειρίες του παρελθόντος", λέει από την πλευρά του ο Αλί Σινάν, επικεφαλής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Σελτσούκ (Κόνυα). Απλώς "ελπίζω", πρόσθεσε ο καθηγητής, "να μάθουν επιτέλους από αυτόν το σεισμό". Αλλά η αλλαγή θα έρθει πολύ αργά για την οικογένεια της Τουράνογλου.

"Εν μια νυκτί"

Η οικογένειά της ήρθε από την Ούρφα, μια αγροτική πόλη της Ανατολίας - η οποία από οικονομικής πλευράς αργοπεθαίνει (του κουρδικού πολέμου "βοηθούντος"...) - πριν 6 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη.

Το σπίτι στο οποίο κατέληξαν ήταν σε μια από τις φτωχογειτονιές της Πόλης. Ηταν ένα από τα κτίσματα που δημιουργούνται "γκετσεκοντού", όπως το λένε οι Τούρκοι: μέσα σε μια νύχτα.

Χτες η Αϊμούρ και ο άντρας της, ο Ομέρ, στέκονταν πάνω από τα συντρίμμια αυτού του σπιτιού, χωρίς ακόμα να έχουν καλοκαταλάβει τι συνέβη. Τα διπλανά κτίσματα έχουν ζημιές, αλλά στέκονται ακόμα στις θέσεις τους. Η δική τους πολυκατοικία έγινε ένα σωρός από συντρίμμια.

"Ηταν θαύμα το ότι μας έσωσαν", λέει ο Ομέρ, που το δεξί του μάτι είναι καλυμμένο μ' έναν ματωμένο επίδεσμο. Τα σωστικά συνεργεία ακόμα αναζητούν δεκάδες από τους κατοίκους της πολυκατοικίας που βρίσκονται παγιδευμένοι στο σωρό. Δεκαέξι ανασύρθηκαν νεκροί κι ανάμεσά τους ήταν η κόρη του.

Το 1960, η Κωνσταντινούπολη είχε 1 εκατ. κατοίκους. Σήμερα - επισήμως - οι κάτοικοί της είναι 12 εκατ., αλλά εκτιμήσεις τους ανεβάζουν σε 14 εκατομμύρια. Το 2020, λένε αναλυτές, ο πληθυσμός της Πόλης θα φθάσει τα 20 εκατομμύρια. Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της, νομίζει κανείς ότι είναι ήδη εκεί.

Η Σεφακόι, στη δυτική άκρη της Κωνσταντινούπολης, είναι μια συνοικία ετερόκλητη, χαοτική, άναρχη. Γεμάτη από "γκετσεκοντού", πολυκατοικίες, μικρά καταστήματα, θορυβώδικη - κάθε λίγα λεπτά ένα αεροπλάνο σηκώνεται ουρλιάζοντας από το αεροδρόμιο Ατατούρκ και ξύνει τις ταράτσες.

Ο Ομέρ πουλάει τσάι για να ζήσει. Η Αϊμούρ φτιάχνει κανάτες. Ο 6χρονος γιος τους, ο Μουσταφά, πουλάει μπουκάλια με νερό στο δρόμο.

Τα περισσότερα από τα θύματα του σεισμού ανήκουν στην εργατική τάξη της Τουρκίας, των χιλιάδων που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα μετά βίας σε μια οικονομία που δίνει ελάχιστες ευκαιρίες.

Το σπίτι τους ήταν ένα διαμέρισμα σε ένα ατελείωτο κτίσμα. Δεν ήταν τίποτα σπουδαίο, λένε οι δύο - αλλά ήταν το σπίτι τους. Τώρα δεν έχουν τίποτε. Η έχουν: ένα τηλεκοντρόλ. Εναν τόμο από μια θρησκευτική έκδοση. Και ένα σωρό διαλυμένες ελπίδες. "Χάσαμε τα πάντα", λέει ο Ομέρ. "Δεν ξέρω τι θα κάνουμε".

Το αύριο...

Πριν το σεισμό, αναλυτές εκτιμούσαν ότι 7 εκατ. κατοικίες πρέπει να κτιστούν. Και πολλές από αυτές θα κτιστούν παράνομα. Στο Σιρνάκ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας το ποσοστό των οικοδομών που έχουν κτιστεί παράνομα φθάνει το 95%.

Οι αρθρογράφοι της "Ραντικάλ" και της "Σαμπάχ" δεν έχουν ψευδαισθήσεις. "Κάθε σεισμός μάς δίνει το ίδιο μάθημα", γράφει ο Ισμέτ Μπερκάν στη "Ραντικάλ", "όμως το ίδιο θα συμβεί πιθανότατα και στον επόμενο σεισμό", προσθέτει.

"Τίποτα δε θα αλλάξει, γιατί είσαστε όπως και οι προκάτοχοί σας", γράφει η "Σαμπάχ" - μιλώντας στην κυβέρνηση, τους δήμους και τους μεγαλοεργολάβους οικοδομών...

Στην αντισεισμική θωράκιση επιμένουν οι σεισμολόγοι

Βασ. Παπαζάχος: Οι Ελληνες δεν πρέπει να ανησυχούν αλλά η κυβέρνηση οφείλει να είναι καλά προετοιμασμένη ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει το όποιο σεισμικό φαινόμενο

"Ο προχτεσινός σεισμός στη γειτονική Τουρκία δεν πρέπει να ανησυχήσει τους Ελληνες πολίτες, πρέπει όμως να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους σεισμολόγους, οι οποίοι οφείλουν να παρακολουθήσουν συνεχώς την εξέλιξη αυτού του φαινομένου. Κυρίως, όμως, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την ελληνική πολιτεία, η οποία πρέπει να αξιοποιήσει αυτή τη γνώση των σεισμολόγων, ώστε σε περίπτωση ανάλογου φαινομένου στη χώρα μας, οι συνέπειες να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες".

Αυτά δήλωσε στο "Ρ" ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος,ο οποίος υπογράμμισε ωστόσο ότι ο προχτεσινός σεισμός είναι πιθανόν να επηρεάσει την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μια και οι μετασεισμικές δονήσεις του "θα είναι πολλές και για πάρα πολλούς μήνες". Απ' την άλλη πλευρά ο καθηγητής θεωρεί ότι στη χώρα μας σεισμός ανάλογου μεγέθους δε θα προκαλέσει παρόμοια καταστροφή με αυτή της γειτονικής χώρας, για δύο λόγους: Πρώτον, διότι οι περισσότερες σεισμικές δονήσεις στην Ελλάδα έχουν το επίκεντρό τους στον υποθαλάσσιο χώρο και δεύτερον, γιατί οι κατασκευές στη χώρα μας είναι πολύ καλύτερες απ' ό,τι της Τουρκίας. "Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη χώρα μας είχαμε σεισμό ανάλογου μεγέθους (7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) στις 9 Ιουλίου του 1956, στην Αμοργό. Είχαν βέβαια σημειωθεί κάποιες καταστροφές, ήταν όμως αντιμετωπίσιμες και σε καμιά περίπτωση ανάλογες με αυτές της Τουρκίας", υπογράμμισε ο Β. Παπαζάχος.

Παράλληλα, ο Β. Παπαζάχος δήλωσε πως ο αντισεισμικός κανονισμός του 1992 "είναι ένας εξαιρετικός κανονισμός αλλά δεν επαρκεί από μόνος του". Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον σεισμολόγο, χρειάζεται να θεσμοθετηθούν μέτρα απ' την ελληνική πολιτεία ώστε να εφαρμόζεται κατά γράμμα ο συγκεκριμένος κανονισμός. "Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση οφείλει να είναι καλά προετοιμασμένη ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει το όποιο σεισμικό φαινόμενο. Πρέπει να ενημερώσει τον κόσμο και πρέπει να ελέγξει όλα τα δημόσια κτίρια (σχολεία, νοσοκομεία κλπ.) για να διαπιστώσει σε τι κατάσταση βρίσκονται και αν πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Μιλάμε, δηλαδή, καθαρά για προσεισμικά μέτρα ετοιμότητας", κατέληξε ο Β. Παπαζάχος.

"Δεν πρέπει να καθησυχάζουμε"

Ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γερ. Πουλιάρας δήλωσε στο "Ρ": "Σίγουρα για τον ελλαδικό χώρο δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και να απορρίψουμε το ενδεχόμενο κάποιου σεισμού. Δεν μπορούμε να πούμε όμως ότι η συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι κρίσιμη, επειδή έγινε ένας καταστροφικός σεισμός στη γειτονική Τουρκία. Δεν υπάρχουν άμεσες συνέπειες του σεισμού για τη χώρα μας". Στη συνέχεια ο Γ. Πουλιάρας επισήμανε: "Σήμερα η Ελλάδα είναι πιο έτοιμη να αντιμετωπίσει έναν ενδεχόμενο σεισμό από ό,τι η Τουρκία. Αυτό όμως δεν μπορεί να μας καθησυχάζει. Πρέπει η πολιτεία να υλοποιήσει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τα ήδη θεσμοθετημένα μέτρα αντισεισμικής προστασίας".

Τέλος, όσον αφορά το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας εξήγησε: "Πρόκειται για ένα ρήγμα μήκους περίπου 1.000 χιλιομέτρων. Διασχίζει την Τουρκία ξεκινώντας από το νότιο Καύκασο, διασχίζει τη βόρεια Τουρκία, τις ακτές του Μαρμαρά με διακλαδώσεις στο βόρειο Αιγαίο μέχρι και τις Σποράδες".

Δίκτυο σεισμογράφων

Το κινητό δίκτυό τους, που περιλαμβάνει 15 σταθμούς επιτόπιας έρευνας, προσφέρθηκαν να εγκαταστήσουν στην Τουρκία η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου.Ο στόχος, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος,είναι να αντληθούν συμπεράσματα για το βαθμό εκτόνωσης του ρήγματος. Επιπλέον, η τεχνογνωσία και υποδομή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου μπορούν να δώσουν σημαντικά στοιχεία και συμπεράσματα για τις επιπτώσεις που έχει στα ρήγματα της περιοχής ο προχτεσινός μεγάλος σεισμός που έγινε στην Τουρκία.

Βοήθεια από την Ελλάδα

Τρία εναέρια μέσα πυρόσβεσης έστειλε χτες η ελληνική κυβέρνηση στην Τουρκία, προκειμένου να συμμετάσχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο διυλιστήριο στη Νικομήδεια. Συγκεκριμένα, αναχώρησαν χτες ένα C-130 με υλικά πυρόσβεσης (αφρό κλπ.), ένα αεροπλάνο πυρόσβεσης "Καναντέρ" και ένα ελικόπτερο πυρόσβεσης "Ερικσον", με πληρώματα και δύο αξιωματικούς της Πυροσβεστικής. Προηγήθηκε, προχτές το βράδυ, σχετική έκκληση προς τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου από τον Τούρκο ομόλογό του Ι. Τζεμ.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, υπάρχει πρόβλημα συντονισμού των διασωστικών συνεργείων και των εναέριων μέσων, από διάφορες χώρες, που έχουν καταφτάσει στην πληγείσα από τον σεισμό γείτονα χώρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τρία C-130 που απογειώθηκαν προχθές από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, παρέμειναν πέντε ώρες στην Κωνσταντινούπολη, μέχρι να αποφασιστεί πού θα αξιοποιηθούν. Σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Δ. Κατριβάνος,που έχει την ευθύνη του συντονισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας που στέλνει η Ελλάδα, έκανε λόγο για "τραγική κατάσταση, που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο από τη μη επικοινωνία μεταξύ των αρχών".

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Φλωρίδης,σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, δήλωσε ετοιμότητα για την αποστολή υλικού (σκηνές, κουβέρτες, φάρμακα, αίμα), όταν ζητηθεί από τη γείτονα χώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ετοιμάζονται τρία συντονιστικά κέντρα σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, για τους πολίτες ή φορείς, που θέλουν να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια προς του σεισμόπληκτους.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, μελετά το ενδεχόμενο αποστολής άλλων δύο C-130, με ιατροφαρμακευτικό υλικό.

  • Ανοιχτή θα είναι, κατά τις εργάσιμες ώρες, η Γενική Γραμματεία του Δήμου Αθηναίων, στην οδό Λιοσίων 22, για τους δημότες που επιθυμούν να προσφέρουν υλικό (τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα, σκηνές) για τους σεισμόπληκτους. Το υλικό, υπολογίζει ο Δήμος Αθηναίων, θα σταλεί στην Τουρκία σε μια βδομάδα.
  • Μετά από συνεννόηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών, η Νομάρχης Αθηνών, Ελ. Μπεσμπέα,έστειλε επιστολή στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, καλώντας τα μέλη του να προσφέρουν κάθε χρήσιμη και αναγκαία φαρμακευτική βοήθεια. Σχετική λίστα θα καταρτιστεί μετά από συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας - Πρόνοιας.
Εγγυημένη "λάιτ" δίαιτα λιτότητας

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Ενώ οι λαοί των χωρών του τρίτου κόσμου αντιμετωπίζουν προβλήματα λιμοκτονίας, ενώ και στο κέντρο της Ευρώπης των "δεκαπέντε", μερικά εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, παράλληλα ένα πλήθος καταναλωτικής κοινωνίας που συρρικνώνεται τώρα στα όρια της λιτότητας, οδηγείται σε προγράμματα κατά της παχυσαρκίας που περιλαμβάνουν και "λάιτ" (ελαφρά), διατροφή.

Αλλο ένα εφεύρημα των καιρών για αναπροσαρμογές της κατανάλωσης στον τομέα των τροφίμων, που δέχονται την επίθεση των διοξινών, των χημικών προσθέτων, άλλων νοσογόνων παραγόντων, των δηλητηρίων που συνοδεύουν τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία, αλλά και τη μετάλλαξη - τροποποίηση και πολύ σύντομα, την κλωνοποίηση. Από πού να φυλαχτείς, δηλαδή, εκτός αν τρέφεσαι ασκητικά με "ακρίδες" (άκρες χόρτων) και άγριο μέλι, που και πάλι δύσκολα γλιτώνεις από τα ζιζανιοκτόνα.

Το "λάιτ" λοιπόν, ως σύμβολο της εποχής πάει κι έρχεται. Λάιτ στα τρόφιμα, τα παγωτά, τα γλυκά, τους χυμούς. Λάιτ γουρουνόπουλα, κοτόπουλα, ακόμη και ψάρια ιχθυοτροφείων, με κατάλληλη διατροφή.

Στην εποχή του "γρήγορου φαγητού", η παραγωγική μηχανή ανακαλύπτει νέους τρόπους για την προώθηση των προϊόντων της. Και τραγική ειρωνεία, γάλατα που μεταφέρθηκαν, ως βοήθεια, σε χώρες του τρίτου κόσμου είχαν πάνω στα κιβώτιά τους, την ένδειξη "λάιτ". Τέτοια πρόνοια, για τους πεινασμένους μέχρι θανάτου ανθρώπους.

Και καθώς ορισμένοι συγκαταλέγουν στα αναλώσιμα προϊόντα και την πολιτική, τις ιδέες και τη συμπεριφορά, το "λάιτ" (ελαφρύ), αποτελεί το λογότυπο μιας εποχής.

Δεν αγνοεί βέβαια κανείς την αξία του ελαφρού φαγητού που τελευταία και για προφανείς λόγους, μεταβαπτίζεται σε μεσογειακό, ελληνικό ή και βυζαντινό, μαζί και με τον ανατολίτικο καφέ που προσαρμόζεται, αναλόγως.

Δε χρειάζεται, άλλωστε, να ακολουθήσει κανείς τις παροτρύνσεις διαιτολόγων, ή, των εκάστοτε διαμορφωτών της διαιτολογικής συμπεριφοράς μας. Οι "αυξήσεις" στα όρια των "δυο κουλουριών την ημέρα", προσδιορίζουν και την ποσότητα και την ποιότητα της δίαιτας "λάιτ", που εγγυάται η κυβέρνηση.

Κατεστραμμένη γέφυρα στη Σακάρια

κατεστραμμένη γέφυρα στην Σακάρια

Συμπαράσταση στους πληγέντες

Την αμέριστη συμπαράστασή τους, στους πληγέντες από το σεισμό στην Τουρκία εκφράζουν με ανακοινώσεις τους μαζικοί φορείς:

  • Η ΓΣΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στο δοκιμαζόμενο από τον καταστροφικό σεισμό λαό της Τουρκίας, καθώς και τη διάθεσή της να παράσχει, πέραν της ηθικής, και υλική βοήθεια, διάθεση που γνωστοποίησε ήδη και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των Τούρκων εργατών.
  • Το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας εκφράζει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του, στο σκληρά δοκιμαζόμενο λαό της Τουρκίας. Το ΔΣ της ΔΟΕ, τις επόμενες μέρες, θα έρθει σε επαφή με την αντίστοιχη Ομοσπονδία στην Τουρκία, ώστε να προσφέρει ηθική και υλική βοήθεια στους σεισμοπαθής.
  • Τη βαθύτατη οδύνη τους για τα θύματα του σεισμού και τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στη γειτονική Τουρκία, εκφράζουν με ανακοινώσεις τους, οι Πρυτανικές αρχές και σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.Επίσης, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποφάσισε να προσφέρει νοσηλευτική και οποιαδήποτε άλλη βοήθεια χρειαστεί, προς τον πληγέντα λαό της γείτονος χώρας.
Το ΠΑΜΕ στο πλευρό των σεισμόπληκτων

Την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του προς τους χιλιάδες Τούρκους εργαζόμενους που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό, εκφράζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ,ενώ ως ελάχιστη έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης του ανοίγει λογαριασμό σε τράπεζα, του οποίου ο αριθμός θα δημοσιευτεί σήμερα, και καλεί τους Ελληνες εργαζόμενους να δώσουν τη χρηματική τους βοήθεια στους Τούρκους συναδέλφους τους.

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ καλεί τους Ελληνες εργαζόμενους να δώσουν τρόφιμα, φάρμακα, ρουχισμό, σκηνές και κάθε άλλη υλική βοήθεια χρήσιμη για τους πληγέντες της Τουρκίας. Για τη συγκέντρωση της βοήθειας τα γραφεία του ΠΑΜΕ (Κάνιγγος 27) θα είναι ανοιχτά καθημερινά από τις 9πμ έως τις 2μμ και κάθε Τρίτη και Πέμπτη και τις απογευματινές ώρες από τις 6 έως τις 9μμ. Η ανθρωπιστική βοήθεια που θα συγκεντρωθεί θα μεταφερθεί στην Τουρκία και θα παραδοθεί στους πληγέντες από αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Αιμοδοσία για τους σεισμόπληκτους

Στις υπηρεσίες αιμοδοσίας των κρατικών νοσοκομείων μπορούν να απευθύνονται όσοι επιθυμούν να προσφέρουν αίμα για τη βοήθεια των θυμάτων του καταστρεπτικού σεισμού στη γειτονική Τουρκία - όπου οι ανάγκες σε αίμα είναι άμεσες και πολύ μεγάλες - αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Υγείας.

Οι υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων έχουν ενημερωθεί για τη διενέργεια των αιμοληψιών και τη συγκέντρωση του αίματος, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου και τονίζεται ότι η χορήγηση αίματος θα είναι η μεγαλύτερη απόδειξη των ανθρωπιστικών αισθημάτων μας προς τους σκληρά δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας.

Επίσης, την αποστολή βοήθειας προς τη σεισμόπληκτη Τουρκία οργανώνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, σε συνεννόηση με την Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο και τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών και Ερυθρών Ημισελήνων.

Οπως επισημαίνει σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, οι ανάγκες που αρχικά καταγράφησαν είναισε σκηνές, κινητά μαγειρεία, γεννήτριες, κινητές νοσοκομειακές μονάδες, ιατρικός εξοπλισμός κλπ.

Παράκληση της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου είναι οι δωρεές, αν είναι δυνατόν, να είναι σε χρήματα. Καταθέσεις μπορούν να γίνονται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, αριθμός λογαριασμού 080/480133 - 49 με την ένδειξη "Τουρκία - σεισμός" και στο ταμείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οδός Λυκαβηττού 1, ώρες 9 π. μ έως 1 μ.μ.

Οδυρμός μπροστά στην καταστροφή

Μέλη σωστικών συνεργείων προσπαθούν, χρησιμοποιώντας το σκύλο, να βρουν επιζώντες μέσα στα ερείπια



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ