ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΑΞΙΚΟ ΧΡΕΟΣ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία, είναι εργαζόμενοι, φτωχοί άνθρωποι. Αυτοί κατοικούσαν στα "χάρτινα κτίρια", που κτίστηκαν, γρήγορα και πρόχειρα, για να καλύψουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες στέγασης εκατομμυρίων Τούρκων, οι οποίοι μετανάστευσαν από το ύπαιθρο της χώρας - όπου δουλιά δεν υπάρχει και γενικότερα το βιοτικό επίπεδο είναι πάρα πολύ υποβαθμισμένο, σχεδόν "τριτοκοσμικό" - για να εργαστούν στα βιομηχανικά αστικά κέντρα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι κτίρια, στις ίδιες πληγείσες περιοχές, στα οποία διαμένει η "ελίτ", εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας της τουρκικής κοινωνίας, ή άλλα όπου στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες, άντεξαν και δεν γκρεμίστηκαν, παρά το μέγεθος του σεισμού. Και τούτο γιατί αυτά δεν κτίστηκαν πρόχειρα, αλλά σίγουρα και με προδιαγραφές αντισεισμικής προστασίας.

Η αναγκαστική "αστυφιλία" που εκδηλώθηκε στην Τουρκία, έδωσε την ευκαιρία και τη δυνατότητα σε κατασκευαστές - εργολάβους να κερδοσκοπήσουν ασύστολα και εγκληματικά, κτίζοντας πολυκατοικίες, με κακής ποιότητας δομικά υλικά, χωρίς καμιά ασφάλεια και, φυσικά, χωρίς καμιά μέριμνα για αντισεισμική προστασία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 65% των σπιτιών που κατασκευάστηκαν σ' αυτή την περίοδο, κτίστηκαν χωρίς άδεια και δίχως επίβλεψη. Βεβαίως, οι εργολάβοι ενήργησαν έτσι εκμεταλλευόμενοι την περίεργη, έως ύποπτη, "αβλεψία", για να μην πούμε τη συνενοχή, των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών, οι οποίες επέτρεψαν και την παραβίαση των σχετικών νόμων.

Ακόμα και ο ίδιος ο Ετσεβίτ μίλησε για ευθύνη των κατασκευαστών - εργολάβων. Ταυτόχρονα, όμως, ετοιμάζεται να τους δώσει κι άλλο "ζεστό" χρήμα για ν' αναλάβουν την "ανοικοδόμηση" των ερειπίων, το οποίο προτίθεται, λένε οικονομολόγοι, να εξοικονομήσει από τις περικοπές κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για την κοινωνική πολιτική, δηλαδή, για την Πρόνοια, την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό κλπ. Υπάρχει, μάλιστα και σκέψη να επιβληθεί "κεφαλικός φόρος" και ν' αποδοθούν κι αυτά τα έσοδα στους εργολάβους της "ανοικοδόμησης"...

****

Η εργατική τάξη, η φτωχολογιά της Τουρκίας, πληρώνει βαρύ το τίμημα της ασυδοσίας και της αισχροκέρδειας των εργολάβων της "αρπαχτής", της διαφθοράς που χαρακτηρίζει τον διοικητικό μηχανισμό, της ταξικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι τουρκικές κυβερνήσεις. Πληρώνει, επίσης, την "ανικανότητα" ενός κράτους που "αδυνατεί", λέει, να βοηθήσει, σε κρίσιμες ώρες, τους πολίτες του - πολλοί εγλωβισμένοι στα χαλάσματα έχασαν τη ζωή τους λόγω της αργοπορίας των σωστικών συνεργείων, η περίθαλψη των διασωθέντων ήταν από ανεπαρκής μέχρι άθλια, η συνδρομή για τη στέγαση και τη σίτιση των σεισμοπαθών, ανύπαρκτη - αλλά εμφανίζεται ικανό να βοηθά τους κερδοσκόπους και δηλώνει πανίσχυρο να εξολοθρεύει τους Κούρδους, να δολοφονεί τους αριστερούς, να φυλακίζει τους δημοκράτες.

Ηρθε, λοιπόν, ο σεισμός να φέρει νέα δεινά στην εργατική τάξη της γειτονικής χώρας. Διότι τα "παλιά" υπάρχουν και συνεχίζονται. Είναι αυτά, της σκληρής εκμετάλλευσης, των φτηνών μεροκάματων, των άθλιων συνθηκών δουλιάς, των απολύσεων, της ανεργίας, της μετανάστευσης στα "σκλαβοπάζαρα" της Δύσης, που "προσφέρει" στους εργαζόμενους της Τουρκίας ο καπιταλισμός, καταστροφικός κι αυτός, αν και οικονομικοπολιτικό σύστημα κι όχι φυσικό φαινόμενο, σαν τον σεισμό. Είναι, επιπλέον, το "δηλητήριο" του εθνικισμού και του φανατισμού που καλλιεργεί το καπιταλιστικό στρατοκρατικό καθεστώς, μέσα στην εργατική τάξη, στη φτωχολογιά, επιχειρώντας να στρέψει τον τουρκικό λαό εναντίον των λαών γειτονικών χωρών - της Ελλάδας, αλλά και της Συρίας και του Ιράκ και του Ιράν - με στόχο να τον αποπροσανατολίσει από τα προβλήματά του, τα οποία δε λύνονται με τις εθνικιστικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους λαούς, αλλά με την ανάπτυξη της ταξικής πάλης μέσα σε κάθε χώρα και τη διεθνή εργατική αλληλεγγύη, εναντίον του κοινού εχθρού, που είναι ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός.

*****

Η συμπαράσταση, η αλληλεγγύη και η ενεργός βοήθεια της ελληνικής εργατικής τάξης που αναπτύσσονται μ' αφορμή τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού, έχουν ως αποδέκτες τους εργαζόμενους, τον φτωχό λαό που δοκιμάζεται κι όχι γενικώς κι αορίστως την Τουρκία. Το "χρέος" έκφρασης συμπαράστασης και παροχής βοήθειας στην κυβέρνηση του στρατοκρατικού τουρκικού καθεστώτος, ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση (όπως η πρόταση για συνεργασία και συμμετοχή στη "λεία" της "ανοικοδόμησης", προς τους κερδοσκόπους - εργολάβους της γείτονος, δεν μπορεί παρά να προέρχεται από τους Ελληνες συναδέλφους τους).

Αλλωστε και το "δικό" μας κράτος, όπως εκφράζεται και εκπροσωπείται από τις "δικές" μας κυβερνήσεις, το ίδιο απάνθρωπο είναι με το τουρκικό, έστω κι αν φαίνεται πιο "σύγχρονο", πιο "δημοκρατικό" και "ευρωπαϊκό". Κι εδώ, ιδιαίτερα στις δεκαετίες του '60 και του '70, κερδοσκόπησαν οι εργολάβοι, χτίζοντας πολυκατοικίες - "γκέτο" και "παραγκόσπιτα" στις μεγάλες πόλεις για να στεγάσουν την αναγκαστική "αστυφιλία" - η βιομηχανία της χώρας μας έχει συγκεντρωθεί σχεδόν ολόκληρη στην περιοχή της Αθήνας και σε λίγες άλλες περιοχές - κι εδώ η διαφθορά "βασιλεύει" στη διοίκηση και στις δημόσιες υπηρεσίες, κι εδώ σε σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές οι φτωχοί την πληρώνουν και ο κρατικός μηχανισμός είναι άφαντος, κι εδώ η εργατική τάξη υποφέρει από την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Ας συμπαρασταθεί, λοιπόν, ο Σημίτης στον "πόνο" του Ετσεβίτ, "σοσιαλιστές" και "εκσυγχρονιστές" είναι αμφότεροι και "μεταξύ κατεργαρέων, ειλικρίνεια". Υστερα, τώρα τελευταία, αυτοί οι δυο έγιναν "φίλοι" και "συνεργάτες", τα "βρίσκουν" εύκολα στο ΝΑΤΟ, από κοινού συμμετείχαν στην απόφαση για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να έρθει επιτυχώς εις πέρας η στρατιωτική επιχείρηση, ενώ ένας μετά τον άλλο θα υποδεχτούν, σε λίγο καιρό, τον Κλίντον, να συζητήσουν μαζί του τη διχοτόμηση της Κύπρου και του Αιγαίου, που θα τεθούν υπό αμερικάνικη επικυριαρχία, θα εξετάσουν την πορεία "εμπέδωσης" της "νέας τάξης" του ιμπεριαλισμού, στην περιοχή μας...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Η συμπαράσταση, η αλληλεγγύη και η ενεργός βοήθεια της ελληνικής εργατικής τάξης που αναπτύσσονται με αφορμή τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού, έχουν ως αποδέκτες τους εργαζόμενους, το φτωχό λαό που δοκιμάζεται κι όχι γενικώς κι αορίστως την Τουρκία...


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΙΣΚΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΚΥΜΙΝΩΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καταδικασμένοι οι ρυζοπαραγωγοί

- Πώς σχολιάζετε τις "φιλικές προτροπές" της κυβέρνησης, να δηλώσουν οι ρυζοπαραγωγοί τα μισά στρέμματα από αυτά που καλλιεργούν, προκειμένου να πάρουν ένα μέρος από τις επιδοτήσεις που δικαιούνται;

- Στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στα Μάλγαρα, εκφράστηκε έντονη κριτική από ρυζοπαραγωγούς στο υπουργείο Γεωργίας, που αντί να αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και κατανόηση τα κρίσιμα προβλήματα των παραγωγών του νομού, χρησιμοποιεί τη Νομαρχία σαν κυβερνητικό μηχανισμό για την εκτόνωση της αγανάκτησης και των αντιδράσεων των καλλιεργητών. Γιατί αυτή η "φαεινή ιδέα" δεν παρουσιάστηκε προηγούμενα, αλλά για πρώτη φορά φέτος; Γιατί φέτος είμαστε σε προεκλογική περίοδο και επίσης η κυβέρνηση είχε σωστά εκτιμήσει ότι ήμασταν μπροστά σε μαζικές, αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών του νομού που έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβρη.

Σε μια προσπάθεια λοιπόν, να εκτονώσει αυτές τις κινητοποιήσεις η κυβέρνηση βγαίνει και λέει στους παραγωγούς: για να μην χάσετε, όπως και πέρυσι την επιδότηση, κάνετε αυτό το κόλπο για να πάρετε κάτι. Ελπίζει ότι κάτω από το βάρος των αναγκών θα βρεθούν κάποιοι αγρότες που θα υπογράψουν. Οι παραγωγοί όμως δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να πάρουν όλη την επιδότηση που δικαιούνται.

- Ποια στάση πρέπει να κρατήσουν οι ρυζοπαραγωγοί προκειμένου να πάρουν όλη τη στρεμματική ενίσχυση που δικαιούνται;

- Αλλη στάση και άλλος δρόμος από τον δρόμο του αγώνα δεν υπάρχει. Παρ' όλο που διαφωνούμε με τις ζώνες και το πλαφόν και αγωνιζόμαστε για την κατάργησή τους, την ίδια στιγμή οι αγρότες μας δεν είναι διατεθειμένοι να παραιτηθούν από τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, σύμφωνα και με την ισχύουσα κατάσταση, για να πάρουν ολόκληρη την επιδότηση που δικαιούνται. Κι αυτό γιατί οι παραγωγοί ξέρουν ότι αφού δεν έχει ξεπεραστεί το πλαφόν που ισχύει σε εθνική κλίμακα, δεν μπορούν οι υπεύθυνοι με το κόλπο της ζωνοποίησης να τους στερούν τη στρεμματική ενίσχυση που δικαιούνται.

- Ποιο το μέλλον των ρυζοπαραγωγών όσο υπάρχει το πλαφόν και η ζωνοποίηση;

- Απ' ό,τι δείχνουν τα πράγματα και από ό,τι παραδέχονται και κυβερνητικοί παράγοντες, δεν υπάρχει μέλλον για τους ρυζοπαραγωγούς αν δεν καταργηθούν αυτές οι ρυθμίσεις. Σε μια σύσκεψη στα Μάλγαρα για παράδειγμα, ο πρώην υφυπουργός, Β. Γερανίδης είπε καθαρά στους παραγωγούς ότι "τα επόμενα 5 χρόνια πρέπει να προσανατολίζεστε να αντιμετωπίσετε μια εντελώς νέα κατάσταση. Με 50, 100 και 200 στρέμματα δε θα υπάρχει πια ρυζοπαραγωγός. Θα μιλάμε για 1.000, 2.000, 5.000 και 10.000 στρέμματα". Αυτό το πράγμα στην ουσία σημαίνει ότι δε θα μείνει κανένας ρυζοπαραγωγός. Με βάση αυτούς τους προσανατολισμούς είναι καταδικασμένοι να εξαφανιστούν.

- Καταβάλλονται στους παραγωγούς έγκαιρα τα χρήματα που δικαιούνται από την πώληση του προϊόντος και τι γίνεται με τις τιμές;

- Ενώ πριν 3 - 4 χρόνια η παρέμβαση άρχιζε τον Γενάρη, τώρα πήγε στον Απρίλη και στην ουσία δεν ξεκινά πριν τον Αύγουστο. Οι παραγωγοί όμως θα πληρωθούν μετά από 3 μήνες. Η αφαίμαξη των παραγωγών συμπληρώνεται με το κερδοσκοπικό παιχνίδι των τιμών. Ενώ πριν 3 χρόνια η τιμή που έπαιρνε ο παραγωγός ήταν 120 - 130 και σε αρκετές περιπτώσεις 140 δραχμές κατά κιλό, σήμερα εισπράττει 100 δρχ., το κιλό...

Σ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ